Αν θέλαμε να βάλουμε έναν τίτλο για την σχέση της ελληνικής τηλεόρασης με τις νεανικές κουλτούρες μέχρι σήμερα θα ήταν ο εξής: Μάνα Ρέιβερ. Ίσως για αυτό δυσανασχετούμε ή βάζουμε τα γέλια κάθε φορά που ακούμε ότι η τηλεόραση φλερτάρει με τις νεανικές κουλτούρες.
Και ο λόγος είναι ότι δεν την ενδιαφέρει η πληροφορία αλλά ο ντόρος γύρω από την παραφιλολογία ενός νεανικού φαινομένου. Μια ευχάριστη εξαίρεση στον γενικότερο κανόνα παρακολουθήσαμε την περασμένη Κυριακή στην εκπομπή «Σε πρώτο πλάνο». Μερικές παρατηρήσεις για την συγκεκριμένη εκπομπή:
Καθαρή πληροφορία για το θέμα
Η εκπομπή αναφέρθηκε στην ιστορία του φαινομένου και στις αμερικάνικες ρίζες του αλλά και στην ορολογία της συγκεκριμένης κουλτούρας (ίσως για πρώτη φορά ακούστηκε η λέξη “bombing” στην ελληνική τηλεόραση και το τι ακριβώς είναι). Η αναφορά στη ιστορία και στην ορολογία ήταν σύντομη, αλλά έδινε ακριβώς την πληροφορία που έπρεπε στους τηλεθεατές που δεν είχαν ιδέα για το φαινόμενο.
Απουσία παραφιλολογίας
Η εκπομπή αρνήθηκε να μπει στο τριπάκι «τι κακό λέει ο κόσμος για το φαινόμενο». Το θέμα τέθηκε και στους καλλιτέχνες οι οποίοι απάντησαν για το τι θεωρούν καταστροφή στο δημόσιο χώρο. Δεν είχαμε φωνές, ουρλιαχτά, άθλια πάνελ με νοικοκυραίους που ουρλιάζουν για τα παλιόπαιδα. Σαν τηλεθεατής αυτό που εισέπραξα από την εκπομπή ήταν ότι ήθελε να καταγράψει το φαινόμενο και όχι την παραφιλολογία γύρω από αυτό.
Λόγος με επιχειρήματα
Συμβαίνει και αυτό. Μπορεί να μιλάς μέσα στα σκοτάδια με το πρόσωπο καλυμμένο και να σε παίρνουμε στα σοβαρά επειδή μιλάς με επιχειρήματα. «Μιλάνε για καταστροφή του δημοσίου χώρου στην Αθήνα αυτοί που παρκάρουν όπου βρουν ακόμα και σε θέσεις των ΑΜΕΑ» είπε κάποιος. Έχει άδικο;
Η δημοσιογράφος δεν έπαιξε το γνωστό(και αστείο) παιχνίδι
Η Κατερίνα Αντωνοπούλου αρνήθηκε να παίξει ένα παιχνιδάκι που παίζουν αρκετοί που ασχολούνται με την underground κουλτούρα τόσο στην τηλεοπτική όσο και στην έντυπη δημοσιογραφία. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι κομμάτι της, ότι είναι μέρος της κουλτούρας που παρουσιάζουν.
Τα αποτελέσματα είναι τραγελαφικά. Ιδιαίτερα στην τηλεόραση που έχει την δύναμη(και την πρόθεση) να παραφουσκώνει λίγο-πολύ τα πάντα, αυτό το παιχνίδι παίζεται συνέχεια. Η δημοσιογράφος κράτησε την απόσταση που χρειαζόταν. Και έκανε κάτι ακόμα σημαντικότερο:
Σεβάστηκε τους ανθρώπους που την φιλοξένησαν στον κόσμο τους
Όταν κάποιος σου ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του δεν θα πρέπει να σου περνάει καν από το μυαλό να τον προσβάλεις. Υπήρξε σεβασμός και από τις δυο πλευρές.
Το δεύτερο μέρος της εκπομπής για τους γκραφιτάδες των τρένων είναι την επόμενη Κυριακή 23:30 στον ΑΝΤ1
σχόλια