Σε μια χώρα όπου η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική (τρία έτη για τους άνδρες και δύο για τις γυναίκες)oι ομάδες των νεαρών Ισραηλινών εφήβων που δηλώνουν συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης για ψυχολογική και σωματική προετοιμασία που θα τους οπλίσει με τα εφόδια για το καθήκον, γίνονται ολοένα και πολυπληθέστερες.
"Στο Ισραήλ, τη στιγμή που θα ενταχθείς στο στρατό, θα ωριμάσεις και θα θεωρηθείς ενήλικος", λέει ο Oded Balilty, ο φωτογράφος του Associated Press με έδρα στο Τελ Αβίβ. "Τη μια μέρα είσαι απλά ένας έφηβος και την επόμενη γίνεσαι ένας στρατιώτης με ένα πυροβόλο όπλο. Και έτσι, ορισμένοι από αυτούς επιθυμούν να προετοιμαστούν και να αισθάνονται πιο άνετα με την ιδέα του υπηρετήσουν τη θητεία τους" αναφέρει ο Βality ο οποίος απαθάνατισε το πορτφόλιο που δημοσιεύει το ΤΙΜΕ.
Για τους Ισραηλινούς, η σύγκρουση έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας "Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά έχουν ακούσει για τον πόλεμο μόνο στις ειδήσεις και δεν το έχουν ζήσει πραγματικά ", λέει ο Balilty. "Φυσικά, κατά τη διάρκεια του πολέμου, κατεβαίνουν σε καταφύγια, αν είναι απαραίτητο, αλλά ως επί το πλείστον ακούν ιστορίες από τους γονείς και τους φίλους τους γύρω από το τραπέζι. Οι έφηβοι ενδιαφέρονται για διαφορετικά πράγματα. Όπως όλοι στην ηλικία τους, νοιάζονται για τα κορίτσια, νοιάζονται για τα πάρτι, νοιάζονται για τα iPhones τους και iPads τους."
Για τους περισσότερους από αυτούς, ο πόλεμος γίνεται πραγματικότητα μόνο όταν αρχίσουν τη στρατιωτική τους θητεία, και καταλήγουν στις γραμμές του μετώπου.
Ο Balilty πέρασε έξι ημέρες με 400 μαθητές που λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές μάχες προγραμμάτων εκγύμνασης και κατάρτισης από μια ανεξάρτητη εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Nir Cohen, πρώην ισραηλινό αλεξιπτωτιστή. Οι μαθητές παρακολουθούν τα σεμινάρια τρεις φορές την εβδομάδα, επί ένα χρόνο, και συμμετέχουν σε εξαντλητικές ασκήσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση πριν από τη στρατιωτική τους θητεία. Για παράδειγμα, εκείνοι που προετοιμάζονται για να ενταχθούν στο Ναυτικό βουτάνε στο νερό όταν είναι κρύο, λέει ο Balilty. Οι μαθητές μαθαίνουν επίσης πώς να χρησιμοποιούν ένα τυφέκιο ΑΚ-47 και πώς να αντιδράσουν σε αστικές συνθήκες μάχης.
Αυτή είναι μόλις μια από τις δεκάδες σχολές που έχουν ιδρύσει μέσα σε μαι δεκαετία οι απόστρατοι αξιωματικοί στο Ισραήλ.
Ο Balilty αναφέρει πως αυτοί οι έφηβοι είναι σίγουρα πιο έτοιμοι από ό, τι οι περισσότεροι από τους εφήβους που πηγαίνουν κατευθείαν στο στρατό." Έχω δει 16 και 17 ετών παιδιά που ήταν πολύ ώριμα και προετοιμασμένα . Άλλα παιδιά έχουν την τάση να είναι πιο φοβισμένα όταν κατατάσσονταν στο στρατό. Λυγίσουν ψυχικά. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό το είδος της εκπαίδευσης βοηθά πραγματικά τους νέους."
σχόλια