Υπόθεση κατασκοπείας που ρίχνει τη σκιά της και πάνω από την Καγκελαρία αποκαλύπτει σήμερα η γερμανική εφημερίδας Suddeutsche Zeitung.
"Η BND (γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών) βοήθησε την NSA να διενεργήσει πολιτική κατασκοπεία", επισημαίνει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα του Μονάχου, η οποία κάνει λόγο για υποκλοπές συνομιλιών υψηλόβαθμων αξιωματούχων του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, του προεδρικού μεγάρου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι υποκλοπές πραγματοποιούνταν από τον σταθμό υποκλοπών στο Μπαντ Άιμπλινγκ, στην Βαυαρία για λογαριασμό της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA).
Το ΑΠΕ/ΜΠΕ επισημαίνει πως oι αποκαλύψεις για φερόμενη κατασκοπεία από το 2008 ευρωπαϊκών εταιρειών από την γερμανική υπηρεσία πληροφοριών για λογαριασμό της NSA έχουν φέρει σε δύσκολη θέση από την Δευτέρα την κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ, η οποία εμφανιζόταν ανέκαθεν ως θύμα των Αμερικανών συμμάχων της.
Στην περίπτωση της παρακολούθησης εταιρειών, η βιομηχανική κατασκοπεία διενεργήθηκε "σε μεμονωμένες περιπτώσεις", υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, η οποία διευκρινίζει ότι οι ΗΠΑ αναζητούσαν εκείνη την εποχή "πληροφορίες για παράνομες εξαγωγές".
Αντίθετα, επισημαίνει η SZ, επικαλούμενη πηγή την οποία περιγράφει ως αξιόπιστη και με γνώση των διαδικασιών στους κόλπους της BND, «η καρδιά (του προβλήματος) είναι η πολιτική κατασκοπεία σε βάρος των ευρωπαίων γειτόνων μας και θεσμών της ΕΕ».
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή προσωπάρχης της καγκελαρίας και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να αγνοούσε, σύμφωνα με πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τις ενέργειες της BND, πρότεινε να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία έχει επιφορτιστεί να ρίξει φως στις πρακτικές της αμερικανικής υπηρεσίας.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την γερμανική κυβέρνηση ότι δήλωνε ψέματα πως δεν γνωρίζει τίποτε για οποιαδήποτε οικονομική κατασκοπεία από την NSA, σε γραπτή απάντηση που έδωσε στις 14 Απριλίου στην κοινοβουλευτική ομάδα του αριστερού κόμματος Die Linke.
Το ρεπορτάζ της Ολυμπία Τσίπηρα για την Deutsche Welle σημειώνει πως ελλείψει επίσημων αντιδράσεων, για την ώρα, τα σχόλια έρχονται από τα μίντια και τον τύπο. Όπως αναφέρει η DW τα γαλλικά μέσα υπενθυμίζουν με ειρωνικό τρόπο την επίπληξη της καγκελαρίου προς τους Αμερικανούς, όταν με αυστηρότητα τους είχε πει ότι «δεν παρακολουθούμε τους φίλους μας», μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της Άγκελα Μέρκελ.
Η μεγάλη ειρωνεία σήμερα, επισημαίνουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, είναι ότι τελικά οι Γερμανοί είχαν πάρει υπεργολαβία από τους Αμερικάνους από το 2002 -μάλιστα στην αρχή για βιομηχανική κατασκοπεία και στη συνέχεια για πολύ σοβαρότερα ζητήματα- κατασκοπεύοντας τη γαλλική προεδρία αλλά και τους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Στο Παρίσι μιλούν για 690.000 τηλέφωνα που ζήτησαν οι Αμερικανοί από τους Γερμανούς να παρακολουθήσουν και 7,8 εκατομ. διευθύνσεις Ιντερνετ, ανάμεσά τους δε 40.000 δεδομένα αφορούσαν φυσικά πρόσωπα που δεν ανήκαν στην αρχική συμφωνία.
Η Γαλλία απαντά διπλωματικά στα έντονα ερωτήματα των δημοσιογράφων μέσω εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών που δήλωσε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους γερμανούς εταίρους μας, που δήλωσαν δημόσια ότι θα διαλευκάνουν εσωτερικά τις πληροφορίες που έδωσε ο τύπος».
Mε πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο και την Deutsche Welle
σχόλια