Βαρουφάκης: Στο Eurogroup της Ρίγας ηχογράφησα τον εαυτό μου

Βαρουφάκης: Στο Eurogroup της Ρίγας ηχογράφησα τον εαυτό μου Facebook Twitter
11

Τι συνέβη στο Eurogroup της Ρίγας διευκρινίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, με κείμενο που ανήρτησε στο προσωπικό του blog, ενώ αναφέρεται και στο δημοσίευμα των New York Times που κάνει λόγο για καταγραφή της συνεδρίασης από τον Έλληνα υπουργό.

Αναλυτικά, το άρθρο υπό τον τίτλο «Η αλήθεια για τη Ρίγα», αναφέρει:

«Ήταν η 24η Απριλίου. Η συνάντηση του Eurogroup που γινόταν εκείνη την ημέρα στη Λετονία ήταν μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα. Ήταν η τελευταία συνάντηση πριν από την προθεσμία (30 Απριλίου) την οποία είχαμε συλλογικά αποφασίσει (στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου) για μία συμφωνία στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων που η Ελλάδα θα εφάρμοζε ώστε να ξεκλειδώσει, εν ευθέτω χρόνω, το αδιέξοδο με τους πιστωτές μας.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία κατέληξε σε διαφωνία, τα ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιεύουν «διαρροές» από την αίθουσα, παρουσιάζοντας στον κόσμο μία εξωφρενικά ψευδή εικόνα για το τι λεγόταν μέσα. Σεβαστοί δημοσιογράφοι και ΜΜΕ μετέδιδαν ψέματα και υπαινιγμούς που αφορούσαν τόσο το τι φέρεται να είπαν σε εμένα οι συνάδελφοί μου, όσο και τις υποτιθέμενες απαντήσεις μου και την παρουσίασή μου για την ελληνική θέση.

Οι ημέρες και εβδομάδες που ακολούθησαν κυριαρχήθηκαν από αυτές τις ψεύτικες ιστορίες τις οποίες σχεδόν όλοι (παρά τις σταθερές, χαμηλών τόνων, αρνήσεις μου) θεωρούσαν ότι ήταν ακριβής αναφορές. Το κοινό, κάτω από αυτό το τείχος παραπληροφόρησης πείστηκε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Eurogroup στη Ρίγα στις 24 Απριλίου, οι συνάδελφοί μου υπουργοί με αποκάλεσαν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς (ότι σπαταλώ το χρόνο, τζογαδόρο, ερασιτέχνη, κτλ. ήταν κάποιες από αυτές τις προσβολές που αναφέρθηκαν), ότι έχασα την ψυχραιμία μου και ότι, ως αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός αργότερα με έβαλε στο περιθώριο από τις διαπραγματεύσεις. (Αναφέρθηκε ακόμη ότι δεν θα πάω στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup ή ότι θα ήμουν «υπό την εποπτεία» κάποιου άλλου συναδέλφου μου υπουργού).

Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν ήταν ούτε κατά διάνοια αλήθεια.

  • Οι συνάδελφοί μου υπουργοί ποτέ δεν μου απευθύνθηκαν με οτιδήποτε άλλο πέρα από συναδελφικούς, ευγενικούς, με σεβασμό όρους.
  • Δεν έχασα την ψυχραιμία μου κατά τη διάρκεια εκείνης της συνεδρίασης ή σε κάποιο άλλο σημείο.
    Συνεχίζω να διαπραγματεύομαι με τους συναδέλφους μου υπουργούς Οικονομικών, ηγούμενος της ελληνικής πλευράς στο Eurogroup.

Μετά, ήρθε το δημοσίευμα στο New York Times Magazine, που έθεσε την πιθανότητα καταγραφής εκείνης της συνεδρίασης του Eurogroup. Ξαφνικά, οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ που διέδιδαν τα ψέματα και τα υπονοούμενα για τη συνάντηση της 24ης Απριλίου, άλλαξαν πλεύση. Χωρίς ίχνος απολογίας για το χείμαρρο αναληθειών που είχαν κυκλοφορήσει εναντίον για εβδομάδες, τώρα άρχισαν να με παρουσιάζουν ως «απάτη» που είχε «προδώσει» το απόρρητο του Eurogroup.

Σήμερα το πρωί, αναφέρθηκαν στο θέμα, στην εκπομπή του Άντριου Μαρ (BBC1). Δράττομαι της ευκαιρίας για να γράψω την αλήθεια και εδώ, στο έμπιστο blog μου. Έχει ως εξής:

Όπως είπα στον Αντριου Μαρ, ελλείψει πρακτικών (σ.σ. της συνεδρίασης), συχνά καταγράφω τις παρεμβάσεις μου και τις απαντήσεις μου στο κινητό μου τηλέφωνο, ειδικά όταν μιλώ εκτός κειμένου. Ο λόγος είναι φυσικά ώστε να μπορώ να ανακαλώ τις ακριβείς φράσεις μου και κατά συνέπεια να ενημερώσω τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο, το κοινοβούλιο κτλ. για ό,τι ακριβώς είπα. Το ίδιο έκανα στο Eurogroup στη Ρίγα και μετά, πίσω στην Αθήνα, χρησιμοποίησα αυτή την καταγραφή για να ετοιμάσω την ενημέρωση των συναδέλφων μου.

Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αντιστάθηκα στο χείμαρρο των ψεμάτων που έρεε για εβδομάδες ως εκτός ελέγχου υπόνομος. Απείχα από όλες τις προκλήσεις και αρνήθηκα να αποκαλύψω οτιδήποτε ειπώθηκε στη συνάντηση - ούτε καν δημοσιοποίησα το κείμενο των δικών μου ομιλιών (πόσο μάλλον την εγγραφή).

Στους επικριτές μου, λέω αυτό: Δεν είχατε καμία διαρροή από εμένα κατά τη διάρκεια ή μετά από κάποια συνάντησή μας. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν έχει σεβαστεί την εμπιστευτικότητα αυτών των συναντήσεων περισσότερο από εμένα -ακόμη και τις ημέρες και εβδομάδες κατά τις οποίες προκλήθηκα από τις ψευδείς, προσωπικές επιθέσεις των ΜΜΕ που αφορούσαν αυτές τις συναντήσεις.

Στους Ευρωπαίους έχω να προσθέσω αυτό: Ίσως είναι η ώρα να γίνουμε πιο σκεπτικοί για τη δημοσιογραφία στην οποία βασιζόμαστε ως πολίτες. Και ίσως θα έπρεπε να διευρύνουμε τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στους οποίους λαμβάνονται αποφάσεις μνημειώδους σημασίας, εξ ονόματος των πολιτών της Ευρώπης, όμως δεν λαμβάνονται ούτε δημοσιεύονται πρακτικά.

Η μυστικότητα και ο αφελής Τύπος δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Πολιτική / Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Μετά την ερώτηση στη βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αιχμές του βουλευτή κατά του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM
Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Για τα ψεματα και την λασπη...τουμπεκι οι "δημοσιογραφοι"! Τι ασχολειται με τους αχαρακτηριστους; Δεν παει να λεει ο καθενας οτι του κατεβει! Το εχει καταλαβει ο κοσμος περι τινος προκειται...μην απολογειται καθολου! Ολα ανοιχτο βιβλιο ειναι! Και οι επικριτες του γνωριζουν τι γινεται,ας αφησουν τα ψοφια!Ο "αφελης τυπος" σιγουρα δεν ειναι καλος οιωνος για την δημοκρατια στην Ευρωπη. Ελα μου ντε ομως που εχει πλατες!Συμπεριφορες και ανευθυνοτητα ..νηπιου οι διαρροιες!
Απόλυτα δικαιολογημένες οι ηχητικές σημειώσεις όταν δεν κρατούνται πρακτικά. Τι έπρεπε να κάνει; Να μιλάει στο συμβούλιο και την ίδια στιγμή να παίρνει σημειώσεις όταν βγαίνει εκτός κειμένου; Τι είναι το Eurogroup ξέφραγκο αμπέλι; Μήπως δεν κρατάνε πρακτικά επειδή γνωρίζουν ότι τίποτα από όσα λέγονται έχει κάποια σημασία; Ότι οι αποφάσεις παίρνονται αλλού; Τι είναι; Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου στην Β. Κορέα;Είναι πρωτοφανές αυτό. Πολύ καλά έκανε ο Βαρουφάκης όπως το ίδιο θα έκαναν και άλλοι αλλά δεν τολμούν να το παραδεχθούν λόγω της κιτρινίλας μερικών δημοσιογράφων στα οικονομικά των ΜΜΕ.
Δεν σταματαει να μιλαει....Προς ολους,και για ολα....Συχνα-πυκνα αναιρωντας τον ιδιο τον εαυτο του....Οπως ελεγε και καποιος μεγαλος πολιτικος για καποιον αντιπαλο του : "Ειναι παρα πολυ ομιλητικος.Μιλαει σε ολους για τα παντα.Τον εχω ικανο να μιλησει τρεις ολοκληρες ωρες αναλυοντας την αξια της σιωπης"!!!
Κοντέ να ρωτήσω τη γνώμη σου σε κάτι;Όταν κλείσουν οι τράπεζες και δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε μέρος των μισθών και συντάξεων Ιουνίου διότι δεν θα μπορούμε να ανανεώσουμε τα έντοκα επειδή θα έχουμε πιστολιάσει το ΔΝΤ, ποιος λες να γίνει ΥΠΟΙΚ; Έχεις κάποιον πιο σοβαρό να προτείνεις; Αν βέβαια θεωρείς ότι θα μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με ένα τέτοιο σκηνικό.
@Αλεν ΝτελονΟυε η προσφωνηση "Κοντε",ουτε εκφρασεις του τυπου "πιστολιασει"το ΔΝΤ αποτελουν προυποθεσεις για σοβαρη συζητηση.Εν πασει περιπτωσει,το να λες οτι καποιος ειναι ακαταλληλος για μια δουλεια δεν σημαινει οτι υπαρχει ενας,μονον,καταλληλος για αυτην.Το να επισημαινεις οτι ενας ανθρωπος καθαρα θεωρητικος ,εντελως απειρος σε θεματα Διοικησης και διαπραγματευσης,και,ταυτοχρονα,αυταρεσκος σε βαθμο ναρκισσισμου ,δεν ειναι καταλληλος για τον συγκεκριμενο ρολο,δεν ειναι παρα η καταγραφη του προφανους.Ειναι σαν να λες οτι ενας ανθρωπος ο οποιος εχει ,μεν,γραψει βιβλια με θεμα την κατασκευη αυτοκινητων,αλλα εχει οδηγησει -στην καλυτερη περιπτωση-ενα 1300αρι Χιουνται,και μονον τα Σαββατοκυριακα,ΔΕΝ ειναι καταλληλος για οδηγος σε αγωνες "Φορμουλα 1" ΔΕΝ απαιτει ιδιαιτερη σοφια.Το ποιος ειναι ο καταλληλοτερος οδηγος προκυπτει,κυριως,απο την εξεταση της προιστοριας του,της εμπειριας του,και των αποτελεσματων του σε αγωνες ταχυτητας αυτοκινητων.Ολο και καποιον θα βρεις αν ψαξεις.Μονον που αυτο δεν ειναι δικη μου δουλεια.Ειναι του πρωθυπουργου.Ο οποιος και κρινεται κυριως απο τις επιλογες του.
"Τίποτα από όσα τραγικά και καταστροφικά μεταδίδουν οι παπαγάλοι-τσιράκια δεν πρόκειται να γίνει."Χαίρομαι που το είπες. Ελπίζω να υπάρχεις ως ακάου μετά.