Το σχέδιο Βαρουφάκη για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Το σχέδιο Βαρουφάκη για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
3

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην Αυγή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως είπε, η κυβέρνηση σχεδιάζει χαμηλότοκο δάνειο 30ετίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), στον οποίο και θα περάσει το χρέος που σήμερα κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με παράλληλη αναδιάρθρωση των άλλων μερών του χρέους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αυγή, προτείνει την αγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, 27 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και μέρους των ομολόγων του ΔΝΤ από τον ESM, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως λέει, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος, ώστε μετά το 2021 να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υπουργός επισημαίνει κατά τη συνέντευξη πως η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της τον «συνδυασμό αναδιάρθρωσης του χρέους, επενδυτικών ενέσεων και μεταρρυθμίσεων που ξεφεύγουν από την απάνθρωπη πρακτική των περικοπών συντάξεων, επιδομάτων και μισθών», συνδυασμό, που όπως τονίζει, «θα ωθήσει την κοινωνία να υπερβεί τη σκοτοδίνη της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης χρεών-ύφεσης».

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει λόγο για έναν αποκρουστικό φόρο που πρέπει να καταργηθεί. «Όσο δεν καταργείται νιώθουμε όλοι μας υπόλογοι στον ελληνικό λαό, όμως η κατάργησή του, έστω και σταδιακή, θα γίνει όταν λήξει η διαπραγμάτευση και μπορούμε να βρούμε ισοδύναμους φόρους από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και από προοδευτική φορολόγηση εισοδημάτων που σήμερα διαφεύγουν» τονίζει. Ακόμα, εξέφρασε την απορία του για τη θέση του κ. Γιούνκερ ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα έσοδα της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ.

«Σε μια οικονομία που βρίσκεται στη δίνη του αποπληθωρισμού και των χρεών, με φορολόγηση που βαραίνει τους μη έχοντες, πώς θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ μέσα από την έμμεση φορολογία χωρίς να προκαλέσουμε ακόμα μεγαλύτερη βλάβη στον κινητήρα της οικονομίας, στην παραγωγή και τις αγορές;» διερωτάται ο Γ. Βαρουφάκης.

Τέλος, στέλνει και μήνυμα σε όσους τον θέλουν να παραιτείται, λέγοντας πως «κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα» πριν δικαιώσουμε τους πολίτες.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Είπε ο Βαρουφάκης: "Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της τον «συνδυασμό αναδιάρθρωσης του χρέους, επενδυτικών ενέσεων και μεταρρυθμίσεων που ξεφεύγουν από την απάνθρωπη πρακτική των περικοπών συντάξεων, επιδομάτων και μισθών», Πηγή: www.lifo.grΚαι πώς περιμένεις κ. Βαρουφάκη μου, τις επενδυτικές ενέσεις με τους Λαφαζάνη, Στρατούλη και Δρίτσα Υπουργούς;;;;