Πώς να αρχίσεις να ακούς καλή μουσική

Πώς να αρχίσεις να ακούς καλή μουσική Facebook Twitter
Portishead
15

Σήμερα δεν έχουμε λίστα ενός συγκεκριμένου καλλιτέχνη ή συγκροτήματος για αρχάριους, αλλά ολόκληρη εισαγωγή στην "Καλή Μουσική", κάτι που μου θύμισε κάτι τέλεια βιβλιαράκια που διάβαζα μικρός και είχαν ως τίτλο «Το εγκόλπιον του καλού μπλοφαδόρου...» (για τη διαφήμιση/μουσική/δημόσιες σχέσεις κλπ). 

Η Αγγελική Κοντακιώτη που είχε την ιδέα να το κάνει για μας, θα περιέγραφε τον εαυτό της κάπως έτσι: "Καλλιεργημένο κορίτσι της Αθήνας, που ακούει καθαρά και βρώμικα είδη μουσικής, και φτιάχνει λίστες. Πολλά ωραία πράγματα εκεί έξω, είναι στη λίστα της. Κι όσα δεν πρόλαβε, ή ανέβαλλε. Κι αυτά."

Η Αγγελική αναλαμβάνει σήμερα αυτό το δύσκολο και φιλόδοξο έργο, και το φέρνει σε επιτυχία με τρόπο απολαυστικό, φτιάχνοντας μια λίστα με τον εξωφρενικά βαρύγδουπο τίτλο...

Πώς να αρχίσεις να ακούς καλή μουσική Facebook Twitter

Γράφει λοιπόν:

Είσαι τύπος που στην ερώτηση «τι μουσική ακούς;» απαντάει «δεν έχω πρόβλημα, τα πάντα». (Αυτή είναι πολύ λάθος απάντηση γενικά, αλλά θα το καταλάβεις σε πιο εξελιγμένο μουσικό στάδιο). Βγαίνεις σε ελληνάδικα, κάνεις clubbing, πας μπουζούκια, πίνεις ποτάρες σε greek nights κι οι σταθμοί στο αμάξι κρατούν απόσταση ασφαλείας από το Τρίτο Πρόγραμμα.

 

Τώρα ή που καψουρεύτηκες ψαγμένο γκομενάκι και όλο αυτό έχει απώτερο σκοπό (και εύχομαι να σου μείνει και κάτι), ή που βαρέθηκες να σε παίρνουν στο ψιλό γι’αυτά που ακούς. 

 

Αυτός ο οδηγός, είναι για σένα που θες να αποδείξεις ότι κάτι σκαμπάζεις από καλή μουσική. Στο πώς θα κινηθείς, υπάρχουν δύο επιλογές. 

 

1) Πας με την δόλια οδό, με σκοπό να εντυπωσιάσεις την κατάλληλη στιγμή, πας ένα βήμα πιο πέρα απ’όλους με ό,τι μόλις κυκλοφόρησε στην παγκόσμια δισκογραφία και δεν έχουν προλάβει να κάνουν catching up οι υπόλοιποι. Αν θες μια συμβουλή, που θες, αυτή η τακτική σε καλό δε θα βγει, αφού θα σε αποκαλύψει στο χρόνο που χρειάζεται ένα μήλο να αρχίσει να μαυρίζει. Θα ανοίξει συζήτηση και σύντομα θα βρεθείς να απαντάς με «δε φαντάζεσαι πόσο συμφωνώ με αυτό που είπες» χωρίς να ξέρεις για τι μιλάτε. 

 

2) Μονόδρομος είναι ουσιαστικά. Στο ποδόσφαιρο θα το λέγαμε «μάθε λίγο μπαλίτσα».

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να κάνουμε το τεστ του ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να καταλάβεις τη γλώσσα της καλής μουσικής. Αν σκαμπάζεις. Σε αυτό το σημείο δυστυχώς, κάποιοι θα απορριφθούν και θα γυρίσουν σε υπόγεια σκυλάδικα. Συγνώμη. 

 

Άκου αυτό: 

 

 

Αν αισθάνθηκες πράγματα να κινούνται μέσα σου ενώ έπαιζε, έχεις κάποιες ελπίδες και μπορούμε να προχωρήσουμε. Ίσως παρατήρησες ότι υπάρχουν παραπάνω από δύο επίπεδα σε αυτό το κομμάτι, περίεργο θα σκεφτείς, η ελαφρολαϊκή μουσική γιατί δεν το σκέφτηκε ποτέ. Εύλογο.

 

Προσδέσου, ξεκινάμε.

 

1.

Αληθινή μουσική

 

Ο Sébastien Tellier με το La Ritournelle θυμίζει ταλαντούχο Ιησού (υπονόησα αυτό που υποψιάστηκες).

Πόσταρέ το τοίχο. Πρέπει να το παραδεχτείς πάντως, άλλο να αφιερώνεις Αν είσαι ένα αστέρι του Βέρτη, κι άλλο τώρα Ριτουρνέλ που αν το αποδομήσεις λέει και «κάνουμε έρωτα στο γρασίδι κάτω απ’το φεγγάρι», για να μην περνάς και τη φάση για τίποτα φλωριά.

Give me more: L'amour naissant, L'Amour Et La Violence, Love, Roche.

 

 

2.

The Cure

 

Θυμάσαι που είναι Παρασκευή και είσαι ερωτευμένος; Να το εξελίξουμε λίγο ακόμα. Και μπορεί να χοροπηδάμε σε κάποια, αλλά ο πυρήνας του γκρουπ είναι σκοτεινός κι απόκοσμος, όπως εκφράζεται μέσα από τον Ρόμπερτ Σμιθ. «I had no desire to be famous; I just wanted to make the greatest music ever made.» Δεν είπε ο Χατζηγιάννης, ποτέ.

 

Give me more: A Forest , Lovesong, Just Like Heaven, Boys Don't Cry, Fascination Street

 

 

3.

Radiohead

Ρέκβιεμ σε όσα άκουγες μέχρι τώρα. Από δω ο Τομ, ο Τζονι, ο Εντ, ο Κολιν κι ο Φιλ, που όταν γνωρίστηκαν ήταν ακόμα στο σχολείο ως συμμαθητές. Θα μου πεις πόσο συχνά συμβαίνει αυτό, θα σου πω πόσο συχνά συμβαίνει αυτό: Reckoner 

 

 

Give me more: Creep, Everything In Its Right Place, Lotus Flower, True Love Waits, Idioteque (μα φυσικά), Lucky 

 

 

4. 

Επανάλαβε με πειστικότητα. (Τι μουσική ακούς;) “Ακούω Portishead..”.

 

Ότι έχεις και ευαισθησίες δηλαδή εκτός από γούστο. Και είσαι και σέξυ. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να εχει ακούσει Πόρτισχεντ και να μην έχει κατανοήσει τι σημαίνει ατμοσφαιρικότητα στη μουσική (τι σου λέω τώρα). Δεν θα ρθεις τώρα εσύ να πεις το αντίθετο.. Παρόλο σου τον Οικονομόπουλο, το Give Me A Reason To Love You (κατά κόσμον Glory Box) πρέπει να το ξέρεις. Η φωνή της Beth είναι από άλλο πλανήτη. Και της Πάολα εντάξει, αλλά και της Beth. 

 

Give me more: Numb, Over, Sour Times, Mysterons, Roads

(κατόπιν αυτού μπορείς να λες ότι ακούς και trip hop. Lol)

 

 

5.

Depeche Mode

 

Αυτό που έχουν χτίσει τόσα χρόνια (1981 με 2013 που βγήκε το τελευταίο αλμπουμ) είναι τεράστιο. Μη φανταστείς ότι είναι τίποτα ιδιαίτερο, απλά το VH1 τους ταξινόμησε στη θέση #98 στην λίστα με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Αρκετά πιο χαμηλά απ΄το Μαζώ, εννοείται. Από τα κλασικά Enjoy The Silence, και Personal Jesus που σίγουρα έχεις στα αφτιά σου, όχι ότι ξέρω τι έχεις στα αφτιά σου, μέχρι τα πιο πρόσφατα Wrong και Heaven, αυτό το μπαντ δεν μπορεί να μη σε συγκινήσει. 

Για να το τερματίσω και στο νούμερο πέντε, είναι σαν να σε μεγάλωσαν οι Depeche Mode και να μην το ξέρεις.

Give me more: Never Let Me Down Again, Precious, Policy of Truth, Stripped, People Are People, Home και τα ρέστα.

 

 

6.

Τhe Smiths

Wiki time. “First indie outsiders to achieve mainstream success on their own terms”. "Most influential artists ever" είπε το NME το 2002, καπελώνοντας ακόμα και τους Beatles. Τραγουδάει-συνθέτει ο Steven Patrick Morrissey. Γιατί να ακούσεις The Smiths; Επειδή αν έχεις τάσεις φυγής, θα σε πάνε βόλτα. Και ακόμα κι αν δεν έχεις τάσεις φυγής και ποιος δε θέλει να πάει βόλτα;

 

 

Give me more: This Charming Man, Please, Please, Please Let Me Get What I Want, Some Girls Are Bigger Than Others , Asleep 

 

(Λίγη ίντριγκα: Ο Ρομπερτ Σμιθ-The Cure-τον είδαμε προηγουμένως, έχει κάνει δηλώσεις μίσους για το Morrissey, κι ο Morissey για τον Smith-ενίοτε επιπέδου δημοτικού. Τελευταία, κάπως προόδευσε η σχέση και ο Ρομπερτ κάλεσε το Μόρισευ και σε ένα απ’τα ιδιωτικά του πάρτυ, κι ο Morissey τον είπε “nice person”. Τέτοια πρόοδος.)

 

 

7.

NIRVANA

Αν δεν έχεις ακούσει Νιρβάνα, δεν έχεις ακούσει την αλήθεια (ποιους Σεξπίστολς). Κι όταν λέμε Νιρβάνα δεν εννοούμε το Smells like teen spirit, που το έχει παίξει και το τελευταίο μεηνστριμ κλαμπ (στο οποίο προφανέστατα έχω βρεθεί για καθαρά ερευνητικούς σκοπούς). 

 

 

Αν ο Κερτ ήταν άσχημος και δεν αυτοκτονούσε μπαίνοντας στο ένδοξο κλαμπ 27, πιστεύω ειλικρινά ότι θα γινόταν με πολύ μικρότερα βήματα, παγκόσμιος θρύλος. Αλλά ήταν πανέμορφος και αυτοκτόνησε στα καταραμένα 27. Και η ευαισθησία του αποτυπώνεται απολαυστικά στη φωνή του, ευτυχώς. 

 

Give me more: Heart-Shaped Box, In Bloom, Rape Me, Dumb, Something in the Way, Sappy  

 

[+] 

 

Και κλασική μουσική ρε θηρίο;

Αν θες να το παίξεις της κλασικής και να πείσεις, μην αρχίσεις τις γενικότητες «ακούω Μότσαρτ, Μπετόβεν, Μπαχ» ή «οι 4 εποχές του Βιβάλντι γαμάνε». Πες κάτι πιο ψαγμένο. Κανέναν Borodin, κανέναν Strauss. Rachmaninoff έστω. Ακόμα καλύτερα, άκου κιόλας. 

 

Από εγχώρια δρώμενα, τώρα στην Ελλάδα ακούμε Σtella, έκανε επιτυχία με αυτό:

 

 και έχεις περισσότερες πιθανότητες να σου αρέσει αυτό:

 

*Υποθέτω ότι ένας βασικός φόβος, είναι στο πώς θα βιώνεις πλέον το ντέρτι, το νταλκά, και το σεκλέτι. Να μην ανησυχείς όσο υπάρχουν τέτοια κομμάτια. Νομίζω καλύπτεσαι. 

 

Ωστόσο, όταν σε συνεπάρει ο καημός, σηκώνεσαι απ’τα κρουστά σου και κάνεις αυτό. Πήγαινε στο 3.20 (όλα τα δυνατά γέλια του κόσμου γι’αυτή τη συγκυριακή στιγμή):

 

Αυτό φίλε θα σ’το δώσω. Σε αυτό το σημείο το μπουζούκι σκόραρε.
Απ’την άλλη, καιρό είχε να του συμβεί.

 

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

11 σχόλια
Θυμηθηκα τωρα, πανε 10-15 χρονια τωρα, που ηρθε καποιος στη δουλεια για λιγους μηνες, σε καποια στιγμη ακουσαμε ενα τραγουδι, του ειπα μου αρεσε και την αλλη μερα μου φερε CD με 150 mp3 του Ali Farka Toure.
Προσωπικά διαφωνώ με την όλη φιλοσοφία του άρθρου. Λέγεται ότι είναι γραμμένο με "humor" , δεν νομίζω να γέλασε και κανείς.. Εν πάση περιπτώσει , αυτό που κυρίως με πνίγει διαβάζοντας το παραπάνω είναι ότι με το να γίνει κάτι mainstream δεν χάνει απαραιτήτως την αξία του. Ναι , oι Νιrvana έχουν γίνει πλέον mainstream. Αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε για μουσική σκουπίδι ούτε ότι δεν αξίζει να τους ακούσει κανείς. Αν και προσωπικά ο ίδιος πιστέυω ακράδαντα ότι άλλες μπάντες του grunge κινήματος υπερτερούν κατά πολύ από αυτούς, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την αξία της μουσικής αυτών , ούτε και κανενός από τα συγκροτήματα που αναφέρθηκαν από την κυρία αυτή που αρθρογράφησε. Ενα κομμάτι , ένας δίσκος και γενικά οποιοδήποτε έργο τέχνης δεν αξιολογείται σχετικά με το είδος του ή σχετικά με αυτά που επιλέγουν να πουν κάποια αυτοπαρουσιαζόμενοι ως "μουσικοί γνώστες". Αξιολογείται αναλόγως με το πόσο άντεξε ανάμεσα στον χρόνο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπονομεύουμε κάτι μόνο και μόνο επειδή έχει γίνει mainstream ή επειδή συγκαταλλέγεται στο λαικό τραγούδι. Ξεκολλήστε και απολαύστε την τέχνη που σας αρέσει.Υπάρχει καλή δουλειά σε όλα τα είδη μουσικής. Ο καθένας ακούει ο,τι τον εκφράζει.
Όποιος λέει "ξέρω από μουσική", αποδεικνύει αυτόματα πως δεν ξέρει τι του γίνεται. Και όποιος απορρίπτει είδη μουσικής,, υπογράφει κάτω από τη λέξη "άσχετος" φαρδύ πλατύ το όνομά του. Πάλι καλά που δεν γράψατε "μπείτε στο youtube, και ποστάρετε αυτά που δεν ξέρετε, έτσι για να κάνετε φιγούρα". Θεωρώ τον συντάκτη του κειμένου παντελώς ανίδεο από μουσική, και "ψαγμένους" αυτού του επιπέδου άκρως επικίνδυνους για την πολιτιστική μας υγεία. Ασχολούμαι με τη μουσική σε επίπεδο ραδιοφώνου ξένου ρεπερτορίου από το 84, έχω ενάμιση εκατομμύριο τραγούδια, και δεν απορρίπτω ΚΑΝΕΝΑ είδος μουσικής. Ο συντάκτης είναι για λύπηση, δυστυχώς.
Παιδιά...Συγγνώμη που θα σας το πω..Αλλά αν δεν έχετε ακούσει το παρακάτω, βρίσκεστε όλοι στο ίδιο (χαμηλό) επίπεδο.Όποιος τολμάει ας το ακούσει.Καληνύχτες! :)https://www.youtube.com/watch?v=5v1HQfhEMcE&list=PLmutdYZZ5fe2czVgobyrSLCTlqn2B-wfF
Holy canolli, που λένε κι οι Αμερικανοί, βρε Άρη!Άσχετο, δηλαδή, αλλά το εγκόλπιο του καλού μπλοφαδόρου παίζει να ήταν και η πιο αγαπημένη μου "σειρά" βιβλίων στα ευαίσθητα μικράτα μου! (Μαζί με την άλλη επική σειρά "Ο Φρόϋντ για αρχαρίους", "Οι υπολογιστές για αρχαρίους", "Η οικολογία για αρχαρίους" κ.ο.κ.) Ειδικά τα τομίδια (?) για την κλασική μουσική και την αρχαιολογία (που τύχαινε να μπορώ να τα κρίνω προσωπικά) ήταν ταυτόχρονα με βιτριολικώς καυστικά και πολύ πληροφοριακά για τον αναγνώστη!Παρεμπιπτόντως και η λίστα των μουσικών επιλογών της Αγγελικής είναι ένα τοπ εγκόλπιο από μόνη της.
Η πρόθεση ήταν να πείσει έναν άνθρωπο που ακούει μόνο πλαστικά σκυλάδικα και εύπεπτη ποπ και του συρμού, ότι υπάρχει διαθέσιμη εκεί έξω μουσική λίιιγο πιο δύσκολη που μπορεί να σου ανοίξει μπροστά σου έναν ολόκληρο κόσμο. Το θέμα είναι να διαβεί ο άλλος το ποτάμι-το οποίο μάλιστα είναι ένα μικρό ρυάκι- από κει και πέρα τα πράγματα θα είναι απλά. Ή θα αποδειχθεί ότι δεκάρα δε δίνει και θα ξαναγυρίσει στην Πάολα, ή αν θα κάτσει, το ένα θα πάει μόνο του μετά το άλλο. Τώρα αν το σημείο εισόδου είναι οι Portishead, ή ο Sébastien Tellier -οι Beatles ή η Bjork, οι Jethro Tull, o Morricone κτλ κτλ δεν έχει πραγματικά σημασία. Ούτε είναι διαγωνισμός για να δούμε πόσο βαθιά και ψαγμένα θα πάει ο άλλος. Μία από τις βασικές επιδιώξεις μας για την ζωή, είναι να εξερευνούμε και να δοκιμάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα καινούργια πράγματα για να την χαιρόμαστε περισσότερο.
Επειδή ακούω μουσική από τα γενοφάσκια μου, από την εποχή της κασέτας όταν βινύλιο δεν υπήρχε γιατί δεν υπήρχε το χρήμα να αγοραστεί για να μπει στο σπίτι και δεν υπήρχε και πικάπ για τους ίδιους λόγους, επειδή ευτύχισα να κάνω μιά πολύ μεγάλη συλλογή από βινύλια όλων των ειδών μουσικής και πολλών υποκατηγοριών τους, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα οτι η μουσική είναι μία, τα αυτιά πολλά, οι ώρες και τα λεπτά του χρόνου, αμέτρητα. Κάθε άλλη προσέγγιση της μουσικής με in και out, καθαρόαιμους και μη, ψαγμένους και άψαχτους είναι ελιτίστικη, επιδεικτική (για "γκομενάκια" και "αδαείς") και εξυπνακίστικη και καταντά βαρετή όπως κάθε "ταμπέλα" κατηγοριοποίησης των ανθρώπων.Κατανοώ απόλυτα το περιπαιχτικό και χιουμοριστικό ύφος του άρθρου αν και διαφωνώ με τη χρησιμότητα του. 1000 μπράβο για το σχόλιο του 14:17 αλλά όπως διαπιστώνω είμαστε μειοψηφία εδώ μέσα.
Ο Στράους είναι πάρα πολύ ψαγμένος. Όλη η οικογένεια των Στράους, ο πρεσβύτερος και ο νεότερος. Ειδικά τα πιο σκοτεινά τους έργα όπως το εμβατήριο Redetzky του πρεσβύτερου (αυτό που χτυπάνε παλαμάκια κάτι άμουσα γερόντια κάθε πρωτοχρονιά) και ο Μπλε Γαλάζιος Δούναβης του νεότερου.
Define "καλή μουσική". Συγγνώμη που θα το πω, αλλά με portishead και massive attack πείθεις μόνο τους φανς του σκυλάδικου οτι ξέρεις απο μουσική. Σε συζήτηση με ανθρώπους που ξέρουν τί τους γίνεται και τί ακούν και γιατί το ακούν, δεν πας πουθενά. Φιλικά πάντα ;)
Παιδιά η Αγγελική που έγραψε τη λίστα δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι φτιαγμένη για αυτούς που θέλουν να μπλοφάρουν, και γι' αυτό είναι και φτιαγμένη με ειρωνεία και χιούμορ. Τώρα αν κάποιος ακούσει για πρώτη φορά Smiths και Portishead κι αποφασίσει να συνεχίσει, ακόμα καλύτερα!
Η Αγγελικη μια χαρα γραφει και ωραια τα παρουσιαζει, και συμφωνω με τις αντιρρησεις της για την ατακα "ακουω τα παντα".Δεν καταλαβαινω ομως γιατι πρεπει να ειρωνευτουμε αυτους που ακουνε Βερτη, Παολα και Παντελιδη. Αφου αυτα γουσταρουν οι ανθρωποι! Μ'αυτα κανουν κεφι, αυτα τους εκφραζουν. Τραγουδια δεν ειναι κι αυτα; Τι, επειδη γραφτηκαν με σκοπο να γινουν σουξε και δεν εχουν βαθια νοηματα σε 15 επιπεδα δεν αξιζουν; Ή μηπως οι Depeche Mode και οι Massive Attack δε γραφουν τραγουδια για να πουλησουν; Απλα το κοινο ειναι διαφορετικο. Δεν εχουν ολοι τις ιδιες απαιτησεις απο τη μουσικη. Και σεβομαι πολυ περισσοτερο καποιον που θα πει, "Ναι, ρε παιδι μου, ειμαι σκυλας και γουσταρω" απο καποιον που θα πεταξει "Ακουω τα παντα, λιγο ροκακια, λιγο deep house και λατρευω τα σαουντρακ" (καινουργιο μουσικο ειδος το τελευταιο) - γιατι αυτος ειναι ο μπλοφας της υποθεσης.Οσο θεϊκη και να ειναι η μουσικη των Radiohead, δε νομιζω οτι φτιαχτηκε για να την τριψουμε στη μουρη κανενος παντως.
Βρε παιδιά, δεν εχω τίποτα απολύτως εγώ με όσους ακούν ό,τι ακούν. Καλώς το κάνουν. Απλώς λέω ότι είναι καλύτερα να πεις ότι ακους αυτά που ακούς, παρά να ισχυριστείς ότι ακούς Depeche Mode ή Nirvana φερ' ειπείν, γιατί ούτως ή άλλως δεν θα πείσεις κανέναν. Έκαστος στο είδος του, δεν χρειάζεται να είναι όλοι ξερόλες.