Νέα σκληρά μέτρα φέρεται να ζητά το ΔΝΤ, διά της νέας του εκπροσώπου στην Ελλάδα, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία ως τις 20 Αυγούστου.
Η Ντάλια Βελκουλέσκου ζητά σύμφωνα με πληροφορίες περικοπές έως και 30% στις συντάξεις αλλά και νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στο δημόσιο με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και επίσης νέους φόρους.
Η Βελκουλέσκου που στην Κύπρο απέκτησε το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου» και προκάλεσε τέτοιο εκνευρισμό με τις απαιτήσεις της ζητώντας ακόμη και αντικατάσταση υπουργών, που λέγεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης της πέταξε καρέκλα, θέλει αύξηση των δικαιούχων και πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης στο ασφαλιστικό μέσα από νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Επίσης για το θέμα των πρόωρων συντάξεων πιέζει για μεγαλύτερες περικοπές και μεγαλύτερες ποινές για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ακόμη η απόφαση για υποχρεωτική χρηματοδότηση των επικουρικών Ταμείων από ίδιους πόρους οδηγεί σε περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.
Στο εργασιακό η σκληρή Ρουμάνα του ΔΝΤ ζητά να αρθεί κάθε εμπόδιο για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ η απαίτηση για εξίσωση εργατών-υπαλλήλων αναμένεται να οδηγήσει σε μικρότερες αποζημιώσεις. Αναμένεται επίσης να τεθεί και πάλι το θέμα του λοκ άουτ.
Το ΔΝΤ πιέζει ακόμη για τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών ενώ στο δημόσιο το Ταμείο αναμένεται να θέσει επί τάπητος απαιτήσεις για αλλαγές που μέσα από μειώσεις μισθών για τους νεοεισερχόμενους θα οδηγήσουν με έμμεσο τρόπο σε μειώσεις μισθών για όλους.
Η Βελκουλέσκου αναμένεται να προτείνει και στην Ελλάδα τα μέτρα που την έκαναν «κόκκινο πανί» στην Κύπρο και οδήγησαν υπουργό να της πεί ότι «αυτά κάνατε και στην πατρίδα σας και γέμισαν τα μπάρ μας με ρουμάνες πόρνες».
Μερικά από τα μέτρα αυτά είναι μειώσεις δημοσίων υπαλλήλων, μείωση της κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις, μείωση των επιδομάτων ανεργίας και αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης που σημαίνει λιγότερους δικαιούχου, πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας και μικρότερες αποζημιώσεις, περιορισμό των συνδικαλιστικών παρεμβάσεων .
σχόλια