ΑΥΡΙΟ

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: δέκα ώρες, καθημερινά

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: δέκα ώρες, καθημερινά Facebook Twitter
45


________________
1.


Αγαπητή Α,μπα,

Είμαι 26 και, πλην του έτους που έλειψα στο εξωτερικό για το μεταπτυχιακό μου, μένω με τους γονείς μου. Δυστυχώς τους "έμαθα'' λάθος από πιο μικρή με αποτέλεσμα να εμπλέκονται στη ζωή μου ρωτώντας από ενδιαφέρον, όπως λένε, τι ώρα θα βγω, με ποιους και αν αργήσω ενδέχεται να υπάρξει τηλέφωνο ή μήνυμα. Πλέον όμως, δεν το αντέχω αφενός γιατί δε θέλω να δίνω αναφορά και αφετέρου γιατί δε συμφωνούν -η μητέρα μου μάλλον- με κάποιες επιλογές μου. Σκοπεύω άμεσα να μετακομίσω σε διαμέρισμα άλλου ορόφου της πολυκατοικίας, που μας ανήκει και δεν κατοικείται. Το έχω αποφασίσει και δε ζητάω την άδεια τους, εφόσον μπορώ να το κάνω. Αντιμετωπίζω όμως μεγάλο ψυχολογικό πόλεμο του τύπου "πώς έγινες έτσι" και "δε μας αγαπάς" και άλλες τέτοιες δραματικές και εξοντωτικές πολλές φορές ατάκες.

Πώς μπορώ να τους πείσω ότι χρειάζομαι το χώρο μου και κομμάτια της ζωής μου για μένα και μόνο;

Υ.Γ. το βασικό πρόβλημα είναι η μάνα μου και η σχέση εξάρτησης που προφανώς είχαμε και δεν αντέχω πια.
Υ.Γ. όχι, δεν έχω αδέρφια, προφανώς.

Ευχαριστώ για το χρόνο σου!

Το πιο δύσκολο να δεχτείς και να κάνεις κτήμα σου, είναι και το πιο προφανές, που δεν μπορείς να δεις επειδή συμμετέχεις στη σχέση εξάρτησης και ελέγχου που έχεις με τους γονείς σου (δεν σε κατηγορώ. Δεν την έχεις δημιουργήσει εσύ, αλλά τώρα ρωτάς πώς θα ζήσεις τη ζωή σου).


Δεν χρειάζεται να τους πείσεις.


Δεν χρειάζεσαι έγκριση για να ζήσεις τη ζωή σου όπως θέλεις. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν με αυτά που κάνεις, δεν χρειάζεσαι άδεια από κανέναν, και δεν είσαι εσύ υπεύθυνη για τον τρόπο που διάλεξαν να ζουν τη ζωή τους και για τους λόγους που έχουν επιλέξει να στενοχωριούνται.


Μπορείς να τους αγαπάς και να τους πονάς και να τους νοιάζεσαι, χωρίς να είναι προϋπόθεση η υπακοή σου. Το τι θα κάνουν αυτοί, το πώς βλέπουν τη σχέση σας και τι πιστεύουν ότι πρέπει να κάνεις είναι δικό τους θέμα. Λες ότι δεν χρειάζεσαι άδεια για να μείνεις μόνη σου – κάνε το αυτό πράξη όμως, όχι μόνο μετακομίζοντας, αλλά πιστεύοντας σε αυτό. Θα δουν την ανυπακοή σου ως απόρριψη, πιθανόν να συνεχίσουν τον ψυχολογικό εκβιασμό, που μπορεί να κορυφωθεί, αλλά δεν γίνεται να περιμένεις να αλλάξουν για να γίνεις ανεξάρτητη. Θα γίνεις επειδή το θέλεις. Δεν είναι στο χέρι τους. Στο δικό σου χέρι είναι.


Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο γιατί φοβάσαι ότι αν δεν κάνεις αυτό που θέλουν, θα αποσύρουν την αγάπη τους. Αν η αγάπη τους όμως υπάρχει μόνο υπό προϋποθέσεις, με τα όρια που βάζουν οι ίδιοι, είναι αγάπη ή εξαγορά αγάπης; Αν σου λένε ότι δεν τους αγαπάς επειδή δεν θέλεις να σε ελέγχουν, η απάντηση είναι ότι αν σε αγαπούν, θα πρέπει να σε στηρίζουν σε ό,τι αποφασίσεις. Σε έμαθαν έτσι, τους έμαθες έτσι, αλλά δεν είσαστε καταδικασμένοι να ζείτε έτσι.

________________
2.


Όταν κάποιος στέλνει ερώτηση και δεν φαίνεται από τα γραφόμενα ή την υπογραφή το φύλο του, πώς αποφασίζεις αν είναι άνδρας ή γυναίκα; Σήμερα 08/04, ερώτηση 1, αποφάσισες ότι πρόκειται για γυναίκα. Γιατί; Το έχω παρατηρήσει και στο παρελθόν, αλλά δεν έχω αποδείξεις και βαριέμαι να ψάξω τις ερωτήσεις για να σου το αποδείξω. Μήπως το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών σου είναι γυναίκες; Μήπως είσαι προκατειλημμένη ότι αυτή την ερώτηση θα την έκανε μόνο γυναίκα;- περιέργη


Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι πράγματι γυναίκες, και σίγουρα είμαι προκατειλημμένη, και σίγουρα κάνω συχνά λάθος. Το έχω καταλάβει από τα σχόλια, και προσπαθώ να προσέχω περισσότερο.


________________
3.

Είμαι 28 χρονών και έχω σχέση εδώ και 2 χρόνια με εναν άντρα 35 χρονών. Περνάμε πολύ καλά σε όλους τους τομείς αλλά αυτό που με εχει εξοργισει και ξενερώσει τελευταία είναι η αναβλητικότητά του. Οκ καταλαβαίνω όλοι μας λίγο πολύ είμαστε αναβλητικοί αλλά όχι έτσι. Αναβάλλει να ασχοληθεί με τον εαυτό του, τα ρούχα, το σπίτι του. Λέει ότι δεν εχει χρήματα ή χρόνο. Ναι καποιες φορες αυτο ίσχυε αλλα οταν έβγαλε πλέον χρηματα αν πιεζοταν λίγο 2 φορες την βδομαδα μπορουσε να κανει κάτι. Αλλά αυτά είναι ασήμαντα μπροστά στο πιο σημαντικό, την υγεία του. Δεν έχει κάνει ποτε τσεκ απ να δει που βρισκεται τι πρεπει να προσεχει και να αποφεύγει, αναβάλλει να πάει στο δερματολόγο που ξέρει ότι έχει θέματα με το δέρμα του. Πέθαινε άνθρωπος μπροστά του και ουτε απο αυτο σοκαριστηκε να πάει να ψαχτει. Ακόμα, έχει σοβαρο ιστορικο θανάτου στην οικογενειά του που τον αφορά γιατί καπνίζει σα φουγάρο και ούτε για αυτό πήγε. Όταν χρειάστηκε να κάνω εγω μια θεραπεια και ο γιατρος είπε να πάρει και αυτός χάπια (3 μόνο) φυσικά αρνήθηκε. Στο κοντινό του περιβάλλον όλοι είναι στο ίδιο περίπου στυλ και μόνο εγώ του υπενθυμίζω ότι πρέπει να προσέχει κτλ. Δυστυχως, μου λεει οτι θελω να γινεται το δικό μου και δεν βλέπει το ενδιαφέρον μου. Το παραδέχομαι ότι καποιες φορες γινομαι πιεστική και ζήτησα συγγνώμη αλλά τα αναβλητικά άτομα θεωρώ ότι χρειάζονται κίνητρο και πίεση για να ξεκουνηθούν. Πλέον σκέφτομαι ότι δεν θελω να είμαι με ενα άτομο που δεν προσέχει την υγεία του. Στα 50 του δεν θα μπορεί να κουνηθεί λόγω καπνίσματος, κακης διατροφης και έλλειψης άσκησης. Σκεφτομαι πλέον αν θέλω να κάνω οικογένεια μαζί του και εγώ θα μιλάω στο παιδί για πρόληψη και ο πατέρας θα του λέει για τους γιατρούς που δίνουν φάρμακα για να πλουτισουν αυτοί και οι φαρμοκοβιομηχανίες. Έχω άδικο, είναι παράλογα αυτά που λέω; Πραγματικα τον νοιαζομαι και θελω να δει επιτελους ότι η πρόληψη σώζει.- Μπερδεμένη

Νομίζω ότι αυτό που αναφέρεις δεν είναι απλή αναβλητικότητα. Ίσως να είναι φόβος που παραλύει και τον κάνει να χώνει το κεφάλι του στην άμμο, που έχει σχέση βέβαια με την γενική αναβλητικότητα, αλλά δεν είναι απλώς αυτό. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν αναβλητικοί που δεν είναι τόσο κάθετοι και αρνητικοί στα φάρμακα. Αν όντως έχει θεωρίες περί των φαρμακοβιομηχανιών που πλουτίζουν και έτσι εξηγεί γιατί δεν παίρνει τα τρία χάπια που πρέπει να πάρει για ένα συγκεκριμένο θέμα, είναι αρκετά πιο περίπλοκο.


Αυτό που λες εσύ 'ενδιαφέρον' είναι και μια στάση ζωής, στην οποία διαφέρετε δραματικά. Δεν ζητάς απλώς να συμμετέχει σε ένα χόμπι, του ζητάς να γίνει σαν κι εσένα, και αυτό τον κάνει να το βλέπει σαν πίεση, όχι σαν ενδιαφέρον. Η διαφορά σας είναι πολύ μεγάλη, δεν μπορώ να φανταστώ πώς γίνεται να περιορίζεται «μόνο εκεί» και κατά τα άλλα να τα πηγαίνετε περίφημα. Το «αποφεύγει να ασχοληθεί με τον εαυτό του, τα ρούχα του, το σπίτι του» δεν είναι όλη του η ζωή;

________________
4.


Αγαπητή Α,μπα, δεν έχω κανένα χόμπι. Ήθελα καιρό να σου στείλω και με αφορμή την κοπέλα που της το είπε ο εραστής της τις προάλλες (πολύ γέλασα), εγώ αποφάσισα να ρωτήσω σοβαρά. Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να βλέπω σειρές και ταινίες, να πηγαίνω εκδρομές, και σπουδάζω κάτι που μου αρέσει, και έχω μάθει 3 ξένες γλώσσες, και έπαιζα πιάνο για 10 χρόνια. Η μέρες μου λοιπόν είναι γεμάτες, πάντα κάτι θα βρω να ασχοληθώ. Με προβληματίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μου αρέσει πολύ, που να παθιάζομαι, που να θέλω με πολλή όρεξη να ασχοληθώ με αυτό και να γίνω καλύτερη. Το πιάνο για παράδειγμα, τόσα χρόνια και ούτε καν μου λείπει που σταμάτησα να παίζω. Κι έχω δοκιμάσει πολλά, αλλά τίποτα δε μου τραβάει το ενδιαφέρον. Όταν με ρωτάνε ποια είναι τα ενδιαφέροντά μου δεν έχω τίποτα να πω, και ζηλεύω τους ανθρώπους που μιλάνε με πάθος για κάτι που κάνουν. Εγώ γιατί αυτό το πάθος να μην το έχω για τίποτα; Τι πάει λάθος;- firstworldproblem?

Τα χόμπι δεν είναι απαραίτητα και πάθος. Χόμπι είναι κάτι που σου αρέσει να το κάνεις, και το κάνεις επειδή σου αρέσει. Δεν προσπαθείς να γίνεις απαραίτητα καλύτερος σε αυτό, ασχολείσαι με κάτι για το οποίο δεν πληρώνεσαι, για αποκλειστικά προσωπική σου ευχαρίστηση, για χαλάρωση, για κοινωνική συνεύρεση με άλλους ανθρώπους, ή επειδή απολαμβάνεις τη μοναξιά σου. Τα βιβλία, οι ταινίες, οι σειρές, οι εκδρομές, δεν αναγνωρίζονται ως χόμπι, αλλά πολύ κακώς. Δεν ξέρω γιατί έχουμε κάνει τη λέξη χόμπι ανταγωνιστική, σα να πρέπει να αποδείξουμε κάτι. Το πάθος είναι κάτι που σε ωθεί να κάνεις πράγματα που απαιτούν θυσίες, που δεν αντέχεις αν δεν κάνεις, στα οποία προσπαθείς να γίνεις καλύτερος. Έχει γίνει και λίγο lifestyle όμως όλο αυτό το θέμα – ΠΡΕΠΕΙ να είσαι παθιασμένος με κάτι, αλλιώς πρέπει να αισθάνεσαι λειψός ή ημιτελής. Γιατί τόση πίεση;


Είναι πάρα πολύ πιθανό να έχεις πάθος για κάτι από όλα που κάνεις, και να μην το έχεις καταλάβει, επειδή το κάνεις συχνά και χωρίς θυσίες. Ας πούμε, σκέψου για κάποιο λόγο να σου απαγορευτεί η πρόσβαση σε ταινίες και σειρές. Πώς σε κάνει να νιώθεις αυτό; Αν κάτι μέσα σου σφίγγεται, να το πάθος.


Αυτή η ερώτηση, το 'δεν έχω ενδιαφέροντα', έρχεται συχνά στο 'α μπα', και με στενοχωρεί κάπως. Έχουμε ένα σωρό θέματα να λύσουμε κάθε μέρα, και προσθέτουμε ένα από μόνοι μας, επειδή κάπου, κάπως, έχουμε ακούσει ότι πρέπει να το έχουμε. Υπάρχει αυτοί που αφοσιώνεται σε μια ασχολία, και άλλοι που προτιμούν να μοιράζουν την προσοχή τους σε πολλές, επειδή μπορούν, επειδή έτσι θέλουν. Για όλους υπάρχει χώρος.


________________
5.


Φεύγω για μεταπτυχιακό και προοπτικές δουλειάς έξω, και αφήνω το αγόρι εδώ; Ή μένω εδώ να δουλεύω με 500 ευρώ στη μιζέρια; Βασικά, δε θέλω να ζήσω έξω. Θα μου πεις, οι μισοί από ανάγκη φεύγουν. Αλλά είναι το μεταπτυχιακό που θέλω, αλλά είναι και σε μέρος που δε μου αρέσει. Αλλά και να μείνω εδώ, δε θα χτυπάω μάλλον το κεφάλι μου αργότερα; Ποιος ξέρει; Πείτε μου μια γνώμη παιδιά, πείτε μου ναι/όχι, ένα μήνα το σκέφτομαι και κάθε μέρα αλλάζω γνώμη. Θα παλαβώσω. Να ρίξω κορόνα γράμματα: Δε μπορώ να τον αφήσω, φοβάμαι πως δε παλέψουμε την απόσταση, και πως άμα χωρίσουμε θα το μετανιώνω για πάντα. Αυτός βέβαια λέει να κάνω το καλύτερο για μένα και θα με στηρίξει ό,τι και να γίνει. Ξέρω, είναι δίλημμα τύπου είναι στενά τα διαμαντένια μου παπούτσια. Αχ, πες μου όμως.- τι να μου πεις κι εσύ?

Πράγματι, τι να σου πω κι εγώ; Έχεις μια ευκαιρία να κάνεις κάτι ενδιαφέρον με προοπτικές, και ένα αγόρι που λέει ότι θα σε στηρίξει ό,τι και να γίνει. Περισσότερο μου φαίνεται ότι φοβάσαι ότι εσύ δεν θα παλέψεις την απόσταση, και όχι αυτός. Γιατί; Επειδή φοβάσαι ότι μπορεί να πας και τελικά να σου αρέσει;

________________
6.


Καλησπέρα,
διαβάζω την στήλη σου σχεδόν κάθε μέρα.. είμαι 38 χρονών και εχω 3 κοριτσάκια ηλικίας 8 ετών και 4 ετων (δίδυμες). Οταν ήμουν έγκυος στις μικρές ο σύζυγος βρηκε κάτι άλλο στην ζωή του κ έκρινε οτι δεν μπορεί να είναι μαζί μας. Πέρασαν 4 χρόνια απο τότε - εκείνος είναι σωστός με τα παιδιά στις επισκέψεις - κ μενει με αυτή την κοπέλα η οποία τώρα είναι έγκυος 6 μηνών... εγώ απο την άλλη αυτά τα 4 χρόνια δεν έχω καταφέρει να κάνω μια σχέση έτσι όπως θα την ήθελα...και αυτό που θα ήθελα είναι τόσο απλό... δεν θέλω να φορτώσω σε κανέναν τα παιδιά μου, θέλω εναν άνθρωπο που να με καταλαβαίνει, τις ώρες που εχω κ εγώ διαθέσιμες να θέλει να περνάμε το χρόνο μας μαζί, χωρίς δεσμέυσεις, άλλα παιδιά και βαρύγδουμπα λόγια.. κ όμως είναι τόσο δύσκολο.. πρόσφατα ήμουν με κάποιον 4 μήνες (λίγο το ξέρω..) όμως τον ερωτεύτηκα, περνούσαμε πολύ καλά μαζί, ήταν κ εκείνος χωρισμένος με 2 παιδιά, ήμασταν με λίγα λόγια στην ίδια φάση... κ όμως τελείωσε... είχε λέει οικονομικά θέματα κ ένιωθε άσχημα.. οπότε με ενα mail το τελείωσε... νιωθω αδικημένη... αν κ δεν μου αρέσει η λέξη, γιατί παραπέμπει σε θύμα.. δεν βρίσκω άλλη για την ώρα. Εχω δώσει πολλα κ δεν είναι ότι περιμένω κάτι πίσω.. όμως νομίζω ότι εναν στοιχειώδη σεβασμό έστω για ενα σωστό τέλος το αξίζω. Πως γίνεται ο πρωην αντρας μου να εχει βρει μια κοπέλα που τον αγαπάει, δέχεται τα παιδιά του (3! ούτε 1 ούτε 2) κ θελει να κανει κ μαζί του κ 4ο χωρίς καμία οικονομική άνεση κ εγώ που θέλω απλώς μια σχέση απλή χωρίς υποχρεώσεις κ δεσμέυσεις (γάμους, παιδιά κτλ) να μην μπορώ να την βρω..? μήπως τελικά κάνω εγώ κάτι τόσο λάθος..? είμαι τόσο άδεια πια απο συναισθήματα.. πολύ απογοητευμένη- απογοήτευση.. :-(

Έχεις μια τάση στην αυτολύπηση που εύχομαι να ήταν της στιγμής, γιατί αν είναι μόνιμη, σε εμποδίζει να κάνεις αυτό που θέλεις, που είναι μια ανάλαφρη σχέση χωρίς δεσμεύσεις. Αν θέλεις κάτι απλό χωρίς υποχρεώσεις, πρέπει να είσαι και εσύ απλή, χωρίς να δημιουργείς υποχρεώσεις. Ας το αφήσουμε αυτό τώρα, γιατί κάτι άλλο είναι πιο σημαντικό.


Νιώθεις αδικημένη, και δεν σου αρέσει η λέξη, κι όμως, ορθά την επέλεξες. Η αδικία που γίνεται είναι ότι ένας χωρισμένος άντρας με παιδιά δεν είναι ίσος με μια χωρισμένη γυναίκα με παιδιά, και εσύ το ζεις στο πετσί σου. Ρωτάς, γιατί δεν έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή, αφού είμαστε στην ίδια θέση; Εμ, δεν είσαστε στην ίδια θέση. Όλοι ξέρουμε – οι υποψήφιες σου γνωριμίες ξέρουν – ότι η γυναίκα που έχει παιδιά είναι κυρίως υπεύθυνη γι' αυτά, ενώ ο άντρας τα επισκέπτεται και τα βλέπει ένα κλάσμα του χρόνου. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η γυναίκα που έχει παιδιά πάει για κάτι 'σοβαρό', επειδή είναι μητέρα και οι μητέρες είναι Άγιες που πρέπει να κάνουν μόνο σοβαρές σχέσεις, επειδή έχουν παιδιά... είναι ένας κύκλος που δεν σπάει, και αυτό που ζητάς είναι αντίθετο με τις επιταγές.


Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι αδύνατο να γίνει. Μια αρχή που πρέπει να κάνεις είναι να σταματήσεις να συγκρίνεις τη ζωή σου με τη ζωή του άντρα σου – έχετε χωρίσει, μην το ξεχνάς, και χωρίσατε για πολύ καλό λόγο. Όπως βρήκες κάποιον για τέσσερις μήνες, έτσι θα βρεις και κάποιον άλλον. Δεν χρειάζεται ούτε απογοήτευση, ούτε μεγάλες κουβέντες. Έχεις τρία παιδάκια – από μόνο του ένα υπέροχο θαύμα – είσαι νέα, υγιής απ' όσο φαίνεται, και με κάποια οικονομική άνεση. Δεν είναι άδικο για τον υπόλοιπο πληθυσμό, αν το πάμε έτσι, να παραπονιέσαι;

________________
7.


Αγαπητή Α μπα..
Ψάχνω τη γνώμη ενός αμερόληπτου και έξυπνου ανθρώπου και βρήκα την ιδανική λύση σε εσένα! Κατ'αρχάς ευχαριστώ για την εξαιρετική συντροφια! Η ερώτηση νομίζω είναι απλή: Μπορεί το εργασιακό περιβάλλον από μόνο του να επηρεάσει στο σύνολο τη διάθεση ενός ανθρώπου ή εγώ είμαι απλά υπερβολική? Είμαι σε μια δουλειά εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου. Παρατηρώ ότι μέσα σε αυτόν τον καιρό έχω γίνει ευέξαπτη, αγενής, νευρική, κακοδιάθετη κλπ κλπ. Όλη η κατρακύλα της διάθεσής μου άρχισε με την καινούρια δουλειά. Δεν περνάω καλά εκεί και δουλεύω περίπου 10 ώρες την ημέρα, δεν έχουμε καλή χημεία οι συνάδελφοι μεταξύ μας, το αφεντικό είναι ο πιο κυκλοθυμικός άνθρωπος που έχω γνωρίσει ποτέ, η δουλειά απαιτητική και το αντικείμενο, αν και αυτό που σπούδασα, δεν είμαι σίγουρη ότι μου αρέσει στην πράξη. Όλα τα άλλα εκτός εργασιακού χώρου βαίνουν καλώς. Έχω μια οικογένεια που με αγαπάει, έναν υπέροχο άντρα δίπλα μου, λίγους και καλούς φίλους, έναν αξιοπρεπή μισθό, είμαι υγιής και παρ'όλα αυτά είμαι μέσα στα μούτρα. Κάθε πρωί που ξυπνάω θέλω να αρχίσω να κλαίω που πρέπει να ξαναπάω εκεί.. δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ όλο αυτό. Οι δικοί μου άνθρωποι μου λένε να σφίξω τα δόντια γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι, με εξαίρεση τον άντρα μου που μου λέει ότι αν είναι να υποφέρω τόσο να παραιτηθώ και θα βρούμε τι θα κάνουμε. Έχω πελαγώσει. Πώς αποκόπτω τα συναισθήματα που μου προκαλεί ο εργασιακός μου χώρος από την προσωπική μου ζωή? Μήπως κακώς το αποδίδω μόνο στη δουλειά? Πες κι εσύ μια γνώμη, η οξυδέρκεια σου μόνο να βοηθήσει μπορεί! (Και φυσικά συγνώμη για το κατεβατό, πίστευα ότι θα μπορούσα να έγραφα λίγα και περιεκτικά!)- Γκρινιάρα και δύστροπη

Βεβαίως και μπορεί το εργασιακό περιβάλλον να σου χαλάσει τη ζωή. Εδώ μπορεί να το κάνει ένας δύσκολος γείτονας στην πολυκατοικία, δεν θα το κάνει ο χώρος στον οποίο περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας; Μην ακούς τους 'δικούς σου ανθρώπους', γιατί είναι δέκα ώρες τη μέρα, κάθε μέρα. Σημασία έχει τι λέει ο άντρας σου, γιατί η δική του ζωή θα επηρεαστεί από αυτή την απόφαση, και ο άντρας σου σε στηρίζει απόλυτα (συγχαρητήρια για την επιλογή). Κοιτάξτε πώς θα τα καταφέρετε με τα χρήματα, κάνετε ένα σχέδιο, και προχώρα. Δεν χρειάζεται να θυσιάζεις την ηρεμία σου, αν γίνεται να κάνεις αλλιώς.


45

ΑΥΡΙΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

14 σχόλια
#6Φίλη που νοιώθεις αδικημένη (με το δίκιο σου) άνοιξα λογαριασμό για να σου απαντήσω. Έχουμε πάρα πολλά κοινά, σύμφωνα με αυτά που περιγράφεις, μόνο που εγώ είμαι μερικά χρονάκια μεγαλύτερή σου. Μετά το διαζύγιό μου έκανα μια σχέση που κράτησε λιγότερο από εξάμηνο. Με έστειλε με ένα πολυσέλιδο mail. Έπαθα κάμποσα ψυχοσωματικά, ένοιωσα απελπισία και αδιέξοδο. Όσο κι αν δεν το καταλαβαίνουμε εν θερμώ, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι σε ανάλογη φάση με σένα! Βγες οπωσδήποτε από τη θλίψη, είναι θέμα χρόνου να βρεις έναν σύντροφο, χωρισμένο, με παιδιά κατά προτίμηση, για να κατανοεί και τις υποχρεώσεις σου, και να κάνετε τη σχέση που δεν θέλει "να προχωρήσει παρακάτω". Που θα είναι το όμορφο "ντύνομαι, στολίζομαι, βγαίνω και περνάω καλά!". Επικοινωνία, ευχάριστες ώρες, συνεργασία και στα δύσκολα και στα καθημερινά (ο μικρός έχει πυρετό, δεν θα βγούμε απόψε, στη δουλειά έχω αυτό, ποιά είναι η γνώμη σου, έλα να με πάρεις, έχω το αυτοκίνητο για σέρβις, κλπ) και με όρεξη για συζητήσεις, ακόμα και για διαφωνίες! Με την ωριμότητα και τις εμπειρίες που έχεις αποκομίσει, χωρίς τα άγχη των σχέσεων με προσδοκίες συμβίωσης, γάμου, παιδιών, ξέροντας πια τι ζητάς, θα το βρεις! Σίγουρα! Φρόντιζε τον εαυτό σου, διεύρυνε τον κύκλο σου, κι όλα θα γίνουν.
Να με συμπαθάτε, αλλά θα σκάσω αν δεν το πω: Τι μύγα σ' έχει τσιμπήσει Gilda και τα' χεις βάλει τόσο με την εξωγήινη; Της τη λες εδώ και τρεις Α!μπα-μέρες με πολύ επιθετικό τρόπο, ενώ εκείνη λέει την άποψη της και σου απαντά μονίμως με ευγένεια και χιούμορ. Θα μου πεις, δικηγόρος της είμαι; Τι με νοιάζει; Αλλά, να, μου αρέσει το πολιτισμένο κλίμα εδώ μέσα, δεν θέλω να βλέπω κόντρες, είναι μπανάλ ;)
Η Gilda είναι γνωστό λαγωνικό εδώ μέσα και χρησιμοποιεί μάλλον την εξωγήινη για Dummie. Κάτι θα της θυμίζει μάλλον, αλλά τι μπορεί να είναι; Χμ, σίγουρα όχι Dummie.
Santinity τι στο καλό εννοείς πάλι; Πάντως είμαι καιρό μέλος στη Lifo και σχολιάζω σχεδόν κάθε μέρα σε πάρα πολλά θέματα και όχι μόνο στην Αμπα. Τη Gilda δεν τη θυμάμαι καθόλου, πρώτη φορά την πρόσεξα πριν 3 μέρες. Τι να πω...
#6 Ασχετα με το νόμιμο και το ηθικόν, η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η κυρία που τη χώρισε ο σύζυγος της ενόσω ήταν έγκυος και μάλιστα για τρίτο πρόσωπο, πέρασε πολύ πολύ δύσκολα...Μπράβο της για την αξιοπρέπεια της.
Καλησπέρα σε όλους σας ! Σας διαβάζω πολύ καιρό και είστε εξαιρετική παρέα όπως άλλωστε και οι απαντήσεις της Λένας ! Αναφορικά με την ερώτηση 1 - ένα θέμα που συχνά πυκνά σχολιάζεται ποικιλοτρόπως και στις εξομολογήσεις - μου κάνει απίστευτη εντύπωση πως τόσα εντελώς ενήλικα παιδιά και ειδικά στη σημερινή εποχή έχουν τόσο μεγάλη δυσκολία στη διαχείριση των οικογενειακών τους σχέσεων. Πέρα από το γνωστό "φταίνε οι γονείς μου για όλα" που εκτός από κοινότυπο είναι και ένδειξη εφηβικής συμπεριφοράς δεν φαίνεται και σε σας λίγο παράξενο που άνθρωποι 26, 28, 30 συμπεριφέρονται σαν άβουλα και κακομαθημένα 17χρονα που ούτε καν επαναστατούν ; Σκέφτομαι μήπως αυτή η παρατεταμένη εφηβεία λόγω περισσότερου και παρατεταμένου χρόνου σπουδών και η οικονομική εξάρτηση σε βαθμό που δεν θέλει κανείς να χάσει τα κεκτημένα του έχει δημιουργήσει μια γενιά ανθρώπων βολεμένων αλλά εντελώς χαμένων από πλευράς ανεξαρτητοποίησης και ωρίμανσης. Ετσι διαιωνίζουν χειριστικές συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν με τρόπο passive aggressive δεν μπαίνουν στον κόπο να βάλουν όρια παρά μόνο γκρινιάζουν και δηλώνουν αδυναμία να απογαλακτιστούν ουσιαστικά. Στον οποιοδήποτε από αυτούς τους "κακούς" γονείς φερθείς με σοβαρότητα και πάψεις να δίνεις λογαριασμό διεκδικώντας την προσωπική σου ζωή ή ακόμη καλύτερα δηλώσεις ότι σκοπεύεις να φύγεις από το σπίτι και σε δουν εμπράκτως να μαζεύεις χρήματα κάνοντας οτιδήποτε (αν θέλεις να ανεξαρτητοποιηθείς καθαρίζεις και σκάλες, καμία δουλειά δεν είναι ντροπή) θεωρώ ότι στη συντριπτική πλειοψηφία θα αλλάξουν συμπεριφορά. Πως όμως θα πάρεις σοβαρά ένα 30χρονο "παιδι" που με απλωμένο το χέρι απαιτεί, κρίνει, γκρινιάζει αλλά βολεύεται με όλα τα έτοιμα που βρίσκει θεωρώντας δεδομένη την συνεχή οικονομική παροχή για τα πάντα ; Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα και το σκύλο, έτσι δεν είναι ;
#5 εδώ. Τελικά φεύγω για μεταπτυχιακό, στην Ολλανδία. Η σχέση πάει καλά ως τώρα, αλλά είναι και λίγο ξενερωμένος τωρα που φεύγω. Να σας πω την αλήθεια το φοβάμαι λίγο. Ο χρόνος θα δείξει. Και με αφορμή την απάντηση στο 4 που συνέπεσε με τη δική μου, έρχεται η επόμενη ερώτηση: εκεί πέρα έμαθα απαγορεύτηκε να κατεβάζεις torrent από σειρές και ταινίες! (Αν σφίχτηκα, λέει, απελπισία με έπιασε). Και παίρνεις όντως πρόστιμο, όχι θεωρητικά. Τι θα κάνω, πείτε μου; Είναι κανείς που να ζει στην Ολλανδία και να ξέρει να μου πει κανένα παραθυράκι;
<<εκεί πέρα έμαθα απαγορεύτηκε να κατεβάζεις torrent από σειρές και ταινίες!>> Και για ποιό λόγο δεν τις βλέπεις online??????!!!!!!!!Εγώ,αυτές τις ημέρες,βλέπω όλην την σειρά Ray Donovan...Στο couchtuner.at (Εντάξει,δεν υπάρχουν υπότιτλοι αλλά εάν είναι καλά τα Αγγλικά σου,no problemo!)
Αυτό θα κάνω μάλλον. Δεν έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής να βλέπω online αλλά απ' ότι φαίνεται δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Για τους υπότιτλους δεν πειράζει τόσο, αρκεί η ποιότητα να είναι καλή και να μην κολλάει, και να βρίσκω ποικιλία των διαφόρων σειρών που παρακολουθώ. Η άλλη λύση είναι να αγγαρεύω φίλους από Ελλάδα να μου τα στέλνουν στο Dropbox. Δύσκολη ζωή...
Μπράβο κοριτσάκι, το μεταπτυχιακό είναι πολύ ωρία εμπειρία και θα ήταν κρίμα να τη χάσεις. Ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή με τους έρωτες, οπότε καλύτερα να επενδύσεις στην εκπαίδευση και την καριέρα σου. Σου εύχομαι να το απολαύσεις και να έρχεται και ο φίλος σου επίσκεψη και να περνάτε υπέροχα.
Το torrent δεν απαγορεύετε στην Ολλανδία, όμως στην Γερμανία και διώκεται έμπρακτα με μήνυση. Έτυχε πρόσφατα σε μια φίλη μου που είχε το αμόρε της από την Ολλανδία που δεν γνώριζε την συγκεκριμένη απαγόρευση. Το πρόστιμο πάει ανάλογα με τα έργα που έχει κατεβάσει κανείς, περίπου 600€ για 2-3 ταινίες. Σε βρίσκουν μέσο ΙΡ διεύθυνσης. Εξάλλου υπάρχουν αρκετές άλλες διευθύνσεις που μπορεί να δει κανείς ταινίες μέσο streaming, που θεωρείται και semilegal.Συγχαρητήρια πάντως για την γενναία απόφαση και καλή προσαρμογή !
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις! Πιστεύω όταν παω θα βρω άκρη με το το παίζει με το κατέβασμα. Δεν ειναι και το πιο σημαντικό αυτη τη στιγμή, απλα κι εγώ βλέπω παρα πολλες ταινιες και σειρές, και αγχωθηκα όταν το εμαθα. Κατα τα αλλα, πιστευω πως το μεταπτυχιακο εξω ήταν η σωστή επιλογή, για να μεινω μαλλον μετα και για δουλεια εκει, αν και δεν ηθελα ποτε να φυγω απο την Ελλάδα. Πλέον στους περισσότερους τομεις ειναι μονόδρομος. Οποτε θα παω και θα προσπαθήσω να κερδίσω απο αυτή την εμπειρία και να μου βγει όσο το δυνατον σε καλύτερο. Ευχομαι σε όλους σας να σας πανε ολα καλα και οπως τα θέλετε!! :-)
#1: Εγώ πάντως απορώ που δε σχολιάστηκε αυτό 'Σκοπεύω άμεσα να μετακομίσω σε διαμέρισμα άλλου ορόφου της πολυκατοικίας, που μας ανήκει και δεν κατοικείται. Το έχω αποφασίσει και δε ζητάω την άδεια τους, εφόσον μπορώ να το κάνω.' Στροφή 180 μοιρών δηλαδή, όχι αστεία!
Συμφωνώ, και σκεφτόμουν ακριβώς το ίδιο. Ενώ έχει όχι μόνο δικαίωμα, αλλά σχεδόν υποχρέωση να θέσει όρια στους γονείς της, το να μετακινηθεί απλώς λίγο πιο δίπλα, σε χώρο που ανήκει σε αυτούς, και όχι σ'εκείνη, χωρίς να τους ρωτήσει, είναι λίγο περίεργος τρόπος για να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της.
Άσε που η 'ανεξαρτησία' της θα ειναι μόνο χωρική και μάλιστα περιορισμένη. Δηλαδή, οι γονείς της δε θα έχουν πια κλειδιά για το διαμέρισμά τους; Δε θα βλέπουν πότε μπαίνει και πότε βγαίνει από την πολυκατοικία; Δε θα ανησυχούν όταν λείπει και δε θα την παίρνουν τηλ;
#1 Όπως τους "έμαθες", τώρα θα τους "ξεμάθεις". Αφού σας αρέσει να νταντεύετε τους γονείς σας, καθίστε και κάντε τους εκπαίδευση. Χρόνο και ενέργεια έχετε βλέπω (αλλιώς ούτε από το μυαλό δεν θα περνούσε ως φευγαλέα σκέψη), η όρεξη σας περισσεύει... Καλές διδασκαλίες (με πειθώ) και καλά αποτελέσματα εύχομαι, από μεριάς μου!Και καλή σταδιοδρομία στους μαθητευόμενους, βεβαίως (ή είναι νωρίς ακόμα;).
#7 Πρέπει να βάλεις στο ζύγι, από τη μια, την ψυχική σου ηρεμία και, από την άλλη, αφενός τις οικονομικές σου δυνατότητες σε κατάσταση ανεργίας, και αφετέρου την προοπτική της εξεύρεσης άλλης εργασίας. Το τρίτο (αν η εργασία είναι για 'σένα αναγκαιότητα χωρίς την οποία δεν μπορείς να ζήσεις, φυσικά) να το μεθοδεύσεις και να το δρομολογήσεις πριν παραιτηθείς από τη δουλειά σου, γιατί - παρότι δεν ξέρουμε το πεδίο σου - τα πράγματα είναι πολύ σκούρα σε γενικές γραμμές, και όσο περνάει ο καιρός σκουραίνουν κι άλλο (δηλ. από την τελευταία φορά που κοίταξες, πχ.). Μην κάνεις το λάθος να ξεχάσεις πως δεν θεωρείσαι μόνο τυχερή που έχεις δουλειά, αλλά είσαι κιόλας - και πολύ μάλιστα. Οπότε, αν δεν παρουσιαστεί μια απτή επιλογή, και πριν συμβεί αυτό, εγώ θα σου έλεγα να μην διακινδυνεύσεις την τρέχουσα εργασία σου.Το πρώτο και το δεύτερο, τώρα, εξαρτώνται από τις ειδικές, αλλά και αντικειμενικές, συνθήκες στις οποίες βρίσκεις εσύ τον εαυτό σου σε συνάρτηση με τις προτεραιότητες της ζωής σου, των αναγκών σου, και των συμβιβασμών που είσαι διατεθειμένη να κάνεις γι' αυτές. Αυτά δεν μπορεί καθόλου να τα ζυγίσει κάποιος που δεν τα ξέρει. Δηλαδή, στην ψυχική πίεση που ασκείται μέσα σου μόνο εσύ γνωρίζεις ποιές είναι οι απαντοχές σου - γιατί για κάποιον άλλον μπορεί να αποτελούσε μια απλή λεπτομέρεια, εφόσον πχ. καταφέρνει να την ξεπερνάει έχοντας άλλες διεξόδους ψυχικής ισορροπίας και ξεκούρασης. Εσένα όμως πιθανόν να σου προκαλεί φθορά που δεν μπορείς να υποστείς λόγω άσχημων συνεπειών στην υγεία σου μακροπρόθεσμα.Το, δε, πορτοφόλι σου εσύ ξέρεις πόσο γρήγορα θα το αδειάσεις και πόσο γρήγορα μπορείς να το ξαναγεμίσεις χωρίς έσοδα από εργασία. Όπως και πόσο γεμάτο ή άδειο αντέχεις να είναι και για πόσο... Επίσης, τί είδους εξαρτήσεις θα σου γεννήσει μια κατάσταση προσωπικής οικονομικής δυσφορίας (έλλειψη αυτονομίας;) εσύ θα τις υπολογίσεις και θα τις αξιολογήσεις. Και στοιχεία να είχαμε, αυτά δεν μπορούν να απαντηθούν παρά μόνο από εσένα, διότι οι δικές σου υποκειμενικοί παράμετροι δεν είναι καθόλου αμελητέας βαρύτητας.
Πολύ εύστοχο το σχόλιό σου Νανίνα. Θα ήθελα να σταθώ σε ένα πράγμα που είπες. Ότι για κάποιον άλλο μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό το άσχημο κλίμα στην εργασία του γιατί βρίσκει διέξοδο σε άλλα πράγματα. Εγώ αυτό κάνω και το προτείνω και στη φίλη που έστειλε την ερώτηση. Στη δουλειά μου περνάω κατά κύριο λόγο άθλια, το αντικείμενο μου αρέσει πολύ αλλά οι δύο κοπέλες με τις οποίες δουλεύω κατά κύριο λόγο και η υπεύθυνη είναι ότι να ναι. Είμαι συνέχεια μες την ένταση και έχω και το θέμα ότι λένε ψέματα, δικά τους λάθη τα παρουσιάζουν ως δικά μου π.χ. Έτυχε να λείπω από τη δουλειά λόγω ασθένειας και να πούνε ότι πήγα δουλειά και έφυγα για καφέ. Σουρεάλ καταστάσεις. Αλλά δεν σκέφτηκα ποτέ να σταματήσω, καταρχάς επειδή κανείς δεν μου εγγυάται ότι αν πάω αλλού δε θα βρω τα ίδια και χειρότερα. Έχει πολλούς τρελούς ο κόσμος. Έτσι προσπαθώ να αποφορτίζομαι μέσω των φίλων μου, να χαλαρώνω σπίτι μου με ένα βιβλίο, να πηγαίνω μια βόλτα στην παραλία, στο γυμναστήριο, σινεμά. Απλά φιλενάδα δεν είναι όλη σου η ζωή η δουλειά και μην την αφήνεις να καταλαμβάνει όλη σου τη ζωή. Εν τω μεταξύ ψάξε για κάτι άλλο ανάλογο και αν βρεις φύγε. Αλλά μη φύγεις έτσι. Είναι σκληρή η ανεργία, ειδικά αν παίρνεις έναν αξιοπρεπή μισθό και βρεθείς χωρίς αυτόν ξαφνικά.
#7 χωρίς να θέλω να επηρεάσω την απόφασή σου, εγώ έφυγα από μια δουλειά που μου δημιουργούσε πολύ άγχος και στρες και αντικειμενικά το αφεντικό ήταν ψυχοπαθής. το μετάνιωσα. τα πράγματα μου πήγαν πολύ στραβά έμεινα πολύ καιρό εκτός και ακόμα δλδ εκτός από μικρές ανάπαυλες, ενώ εκεί υπήρχαν προοπιτκές καριέρας. πολλές φορές σκέφτομαι ότι αν είχα σφίξει λίγο περισσότερο τα δόντια μπορεί και να συνήθιζα. ή γιατί όλοι οι άλλοι σε αυτοί τη δουλειά, που και αυτοί έτρωγανα παντόφλα δεν εφευγαν. το ρίχνω στο στραβό μου χαρακτήρα που δεν μπορούσε να διαχωρίσει τη δουλειά από το υπόλοιπο της ημέρας. ακόμα και στον ύπνο μου έβλεπα την οθόνη του υπολογιστή. πως παθαίνουμε καμιά φορά όταν παίζουμε πολλές ώρες τέτρις;; ε αυτό. παρόλα αυτά μετάνιωσα οπότε το μόνο που σοου λέω είναι να το σκεφτείς καλά. δεν ξέρωω τα προσόντα σου και τον τομέα σου αλλά τα πράγματα είναι πλέον πολύ δύσκολα.
#6. Λένια, χωρίς να το καταλαβαίνεις, κάνεις και εσύ μια απλούστευση που θέλει τους άντρες χαρωπά κοκοράκια που μια φορά την εβδομάδα, παίρνουν τα παιδιά στο σπίτι, playstation και πίτσα και άλλη μία βόλτα στο mall και όλη την επόμενη εβδομάδα, alpha male στο κυνήγι της γκόμενας. Είναι χιλιάδες οι πατεράδες που διεκδίκησαν αυτοί την κηδεμονία αλλά -συνήθως σωστά- αυτή δόθηκε στην μάνα. Πάντα η μάνα, μέσα ή έξω από μια οικογένεια, φέρει έναν ειδικό ρόλο. Όχι βαρύτερο σώνει και καλά, αλλά ειδικό.
Ε καλά η πλειοψηφία αυτό κάνει. Άσε που το κυνήγι της γκόμενας αρχίζει πολλές φορές πολύ πριν διαλυθεί ο γάμος τους. Αυτό δεν είναι απλούστευση, είναι γενίκευση και μάλιστα απολύτως θεμιτή.
Ρε συ Gilda έχεις κολλήσει. Εγώ ποτέ δεν τις χαρακτήρισα έτσι, εσύ επιμένεις. Πιστεύω ότι υποβιβάζει τη γυναίκα να μπαίνει μέσα σε ένα γάμο, όσο ορθάνοιχτη και να είναι η πόρτα, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά. Και απορώ κιόλας πώς στο καλό εμπιστεύεσαι έναν άντρα που απατάει τη γυναίκα του. Ότι δηλαδή εσύ είσαι τόσο γαμάτη που δεν θα σου φερθεί το ίδιο άθλια; Εδώ δεν σεβάστηκε το στεφάνι του και τα παιδιά του, θα σεβαστεί εσένα στο μέλλον;Καταλαβαίνω βέβαια ότι πολλές παρεξηγούνται γιατί επιλέγουν αυτό τον ρόλο για τον εαυτό τους. Καλά να περνάτε κορίτσια, δεν έχω πρόβλημα, την άποψη μου λέω μόνο.
Gilda ό,τι να 'ναι το τελευταίο σου σχόλιο. Ναι, φυσικά και τις υποτιμώ για τους λόγους που έχω ήδη αναφέρει. Του άντρα μου του την πέφτουν συχνά πυκνά και δεν ενδίδει, οπότε ναι ξέρω ότι είναι μαζί μου από επιλογή και όχι από έλλειψη προσφοράς. Δεν έχω λοιπόν ανάγκη να του βάλω συρματόπλεγμα. Του έχω ξεκαθαρίσει εξάλλου ότι αν πάει με άλλη, τον αφήνω σε αυτήν την ίδια στιγμή. Ο άντρας που θέλω εγώ δίπλα μου πρέπει να με τιμάει και να με σέβεται αλλιώς δεν μου κάνει. Όσο για το ότι η μοιχεία έχει πάψει να είναι παράνομη, δεν μου λέει κάτι. Γιατί εγώ μιλάω για το ηθικό, όχι το νόμιμο. Τώρα αν κάποια ψάχνει δικαιολογίες που μπαίνει μέσα σε ένα ζευγάρι ως τρίτος άνθρωπος και δεύτερη επιλογή, μπορεί να βρει πάμπολλες, όπως αυτές που παρέθεσες. Εγώ μιλάω για την αυταξία και τον αυτοσεβασμό μιας γυναίκας που δεν θα έπρεπε να της επιτρέπει να φέρεται έτσι. Από κει και πέρα, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, σύμφωνα με την προσωπική του ηθική. Η δικιά μου λέει αυτό, η δικιά σου λέει άλλα. Έτσι είναι η ζωή και η κοινωνία, τι να κάνουμε.
Εξωγήινη κανείς δεν μπαίνει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Το τρίτο πρόσωπο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ζευγάρι. Το ζευγάρι έχει δεσμευτεί να είναι πιστό ο ένας στον άλλονς. Το τρίτο πρόσωπο δεν έχει καμία απολύτως υποχρέωση ούτε ηθική, ούτε νομική απέναντι στον/στην απατημένο/η. Όταν υπάρξει τρίτος άνθρωπος, τότε ο ένας από τους δύο παντρεμένους / δεσμευμένους, έχει ήδη φύγει από το γάμο / σχέση. Σταματήστε να φτιάχνετε δικαιολογίες για τους άπιστους, απαλλάσσοντας τους έτσι από το μερίδιο της ευθύνης τους. Η ευθύνη είναι ολοκληρωτικά δική τους. Όταν ένας παντρεμένος θέλει να βρει αλλού χαρά, αν δεν του κάτσει η πρώτη θα προχωρήσει στην επόμενη κ.ο.κ. και αυτό από μόνο του είναι η απόδειξη που ζητάς.
aloutero δεν απαλάσσω τον άπιστο από τις ευθύνες του, κάθε άλλο και το έχω γράψει πολλάκις (διάβασε και άλλα σχόλια μου σε αυτό το θρεντ για να καταλάβεις). Απλώς λέω ότι πέρα από τον άπιστο παντρεμένο, έχει ευθύνη ΚΑΙ η γυναίκα (ασφαλώς απείρως μικρότερη, αλλά ευθύνη) που επιλέγει να συνδεθεί με αυτόν. Το έχω εξηγήσει ήδη πολλές φορές πώς το σκέφτομαι, μην γίνω κουραστική με την επανάληψη, δεν θέλω. Για μένα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν άπιστο, του αξίζει διαζύγιο και κοινωνική απαξίωση από το περιβάλλον του. Αλλά δεν μπορούμε να αποποιούμαστε των ευθυνών μας όταν γνωρίζουμε ότι κάποιος είναι παντρεμένος με παιδιά. Είναι θέμα προσωπικής ηθικής μετά και σε ποια θέση επιλέγεις να βάζεις τον εαυτό σου στη ζωή ενός άντρα. Αυτά.
Παρατηρώ και εγώ ότι επιτέλους οι πατεράδες συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το παρελθόν και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Αλλά, "χιλιάδες" διεκδίκησαν την κηδεμονία!Και κυρίως, δεν την πήραν και αυτή "σωστά" δόθηκε στη μάνα!Η οποία, επιπλέον "φέρει έναν ειδικό ρόλο"!Όχι, όχι, όχι! Μακάρι ακόμη περισσότεροι να διεκδικήσουν ουσιαστικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους και από κοινού την κηδεμονία τους και να σταματήσουν επιτέλους να υποτιμούν το γονεϊκό τους ρόλο. Οι ίδιοι αυτοπαγιδεύονται και βαραίνουν με ευθύνες που δεν τους αναλογούν και τις μητέρες, βλ. ερώτηση 6. Τότε θα μπορούν και εκείνοι να κυνηγούν την γκόμενα ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, όπως ακριβώς δικαιούνται και εύχομαι ολόψυχα και σε τόσες μητέρες που γνωρίζω με την (πρακτικά) αποκλειστική ευθύνη των παιδιών τους.
#3, φυσικά και η πρόληψη σώζει ζωές αλλα αυτό που διάβασα εγώ με άγχωσε και με καταπίεσε. Από τα 35 να ζει με τον φόβο και το άγχος του θανάτου; Μήπως και συ είσαι λίγο υπερβολική και τρέχεις με το παραμικρό στους γιατρούς; Αυτό μου έβγαλε διαβάζοντάς το. Πάντως συμφωνώ με την ΑΜπα, έχετε διαφορετική στάση ζωής.
Δε λέμε να φθάσει κανείς στο στάδιο της υποχονδρίας, αν όμως κάποιος, ειδικά κάποιος με κακό οικογενειακό ιστορικό, δεν προσέχει καθόλου στα 35, θα είναι αρκετά αργά για να διορθώσει τα πράγματα όταν θα σκάνε σοβαρές ασθένειες στα 45 και στα 50, που δεν είναι και τόσο μακρυνά (γιατί τότε σκάνε αυτά, δεν είναι ότι σκάνε στα 85 να πεις "δε βαριέσαι, τουλάχιστον έζησα τη ζωή μου").Επιπλέον, το ότι χρειαζόταν να πάρει χάπι επειδή είχε πάει η σύντροφός του στο γιατρό σημαίνει ότι επρόκειτο για κάποια μόλυνση ή λοίμωξη των γεννητικών οργάνων, πχ. μυκητίαση. Το να αρνηθεί να πάρει τα φάρμακα ήταν απλώς ηλίθιο, εκείνη έκανε τη θεραπεία κι αυτός μπορούσε να τη μολύνει εκ νέου. Και αυτό ισχύει και στα 35 και στα 15.
Είμια η κοπέλα της ερώτησης 3. Δεν καταλαβαίνω για ποιο φόβο του θανάτου λες. Είναι τόσο πιεστικό να λες οτι πρέπει να παει να κάνει εξετάσεις αίματος; (δεν θυμαται ποτε ειναι η τελευταια φορα που έκανε, η χοληστερίνη και το ζαχαρο δεν ξερει που βρισκονται). Λόγω δουλειάς δεν έχει καλή διατροφή και καπνίζει 1 πακετο την ημέρα. Το παραδέχεται και ο ιδιος ότι πρεπει να αλλαξει αλλα φυσικά μένει στα λόγια. Το δοντια του τα πλένει 3 φορες την βδομαδα μονο και συνεχεια λεει οτι πρεπει να παει οδοντιατρο. Οταν λοιπον του λεω, σημερα τελειωσες νωρίτερα από τη δουλεια γιατι δεν πας στο γιατρο μιας και τις αλλες μερες δε μπορεις, είμαι πιεστική;Α μπα δεν καταλαβαίνω τι εννοείς ότι θέλω να τον κάνω σαν εμένα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι στάση του και πως μεγάλωσε με αυτό τον τρόπο. Εχετε δικιο εχουμε διαφορετικη σταση ζωης και τωρα πλεον ειναι πολυ εμφανες.@Iris έτσι είναι, έπεσες μέσα. Τελικά τα πήρε τα χάπια υστερα από προπτροπή φίλου του.
Ωωωω ρε φίληηη! Και πως τον φιλάς ρε συ; Συγνώμη αλλά μπορεί να μην κατάλαβες τι εννοεί η Α, μπα που απλά έδωσε μια ενδεχόμενη εξήγηση, αλλά τουλάχιστον συμφωνείς ότι το πέτυχε, πως έχετε πολύ διαφορετική στάση ζωής. Μάλλον προβλήματα θα έχει αν συνεχίσεις για να κάνεις οικογένεια με αυτόν τον άνθρωπο, καλύτερα μακριά.Και γω δε καταλαβαίνω την στάση αυτών των ανθρώπων, αλλά έχω παράδειγμά την ίδια μου την μητέρα που έχει να κάνει τεστ ΠΑΠ από τον καρό του Νώε, ετών 55 και τις λέω, πάνε ρε παιδί μου να δεις τι γίνεται, νέα γυναίκα είσαι, να σε χάσουμε έτσι; (καπνίζει και αυτή επίσης)Ε, τίποτα. Η απάντησή της είναι "αν είναι να πάω από κάτι, ας πάω χωρίς να το καταλάβω". Δικαιολογείται μόνο γιατί είδε την ταλαιπωρία της δικής της μητέρας με τις χημειοθεραπείες και σου λέει, αμα μου ΄ρθει, ας πάω μια κι έξω χωρίς να το χω βρει από πριν και με μαραζώσει η διαδικασία και το ότι ξέρω πως έχω κάτι. Τέτοιου είδους λογική είναι για μένα αυτοκαταστροφική και εγωιστική επίσης. Δε σκέφτονται τους ανθρώπους που θα αφήσουν πίσω, ω μη γένειτο. Κρίμα αυτός που είναι και νέος άνθρωπος, αλλά όλα αυτά έχουν να κάνουν και αρκετά με την παιδεία και την γενικότερη καλλιέργεια ενός ανθρώπου. Η Α,μπα έχει δίκιο και θα επαυξήσω και εγώ: κόβω το κεφάλι μου πως έχετε διαφορετικές απόψεις και σε άλλα θέματα. Είσαι μικρή ακόμα για να συμβιβαστείς, μη χαραμίζεις άλλα χρόνια, χώρισε καλύτερα, αφού πρόκειται για βασικό στοιχείο που δε τρελαίνει.
#4Έχεις σκεφτεί να ασχοληθείς με το τανγκό; Ακούγεται ότι στις μιλόγκες γίνεται το αδιαχώρητο και έχουν τόσο πάθος οι χορευτές που συνεχίζουν να πηγαίνουν παρότι δεν περνάνε καλά με τόσες κλίκες εκεί πέρα. Αυτό είναι χόμπι.
#7Αχ αυτή η κρίση, δεν έχουμε πια δικαίωμα να μην μας αρέσει η δουλειά μας και το εργασιακό περιβάλλον να μας πνίγει μέχρι ασφυξίας, γιατί θεωρούμαστε αχάριστοι. Εγώ είμαι σαν εσένα, επηρεάζομαι στο μέγιστο βαθμό από το περιβάλλον μου και αναπτύσσω ψυχοσωματικά όταν μένω σε μια δουλειά που με καταπιέζει αφάνταστα (π.χ. λόγω απίστευτα κακιάς και ξινής συναδέλφου). Έχω αλλάξει πολλές δουλειές έτσι και δεν το έχω μετανιώσει. Αν είναι να χαραμίσω την ψυχική μου υγεία για έναν μισθουλάκο, άστο καλύτερα. Δεν θα έλεγα τα ίδια αν είχα να συντηρήσω παιδιά ας πούμε, εννοείται. Καλύτερα να ψάξεις για μια άλλη δουλειά, αφού σε στηρίζει και ο άντρας σου όλα καλά. Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας στη δουλειά, μας αξίζει να πηγαίνουμε με κέφι και χαρά και όχι να βγάζουμε το χτικιό.