Τα δύο πιο εύστοχα σχόλια για την υπόσχεση που έδωσε ο Άδωνις

Τα δύο πιο εύστοχα σχόλια για την υπόσχεση που έδωσε ο Άδωνις Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC
5

Προσωπικά βρίσκω την μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ανύπαρκτη. Τώρα όμως είμαστε εν μέσω μιας προσφυγικής κρίσης και το κλείσιμο των συνόρων που υπόσχεται η ΝΔ είναι της λογικής «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι». Είναι προφανές πως θα πρέπει να ελεγχθεί κάπως η μετανάστευση, αλλά άλλο μετανάστης κι άλλο πρόσφυγας πολέμου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ανθρωπιστική κρίση (τεράστια μάλιστα) και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα συνδυάσουμε το συμφέρον της χώρας μας με την απαιτούμενη ανθρωπιά. 

Πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Ένα απ' τα πράγματα που θα κάνουμε αν εκλεγούν θα είναι να ελέγξουμε τις μεταναστευτικές ροές, κλείνοντας τα σύνορα, αν χρειαστεί. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε ελέγξει τη μεταναστευτική ροή. Πώς το είχε κάνει αυτό; Με την επιχείρηση "Ξένιος Δίας" στην επικράτεια, με τη μη εφαρμογή του νόμου Ραγκούση, τον οποίο εφάρμοσε η κ. Χριστοδουλοπούλου και μας τίναξε όλους στον αέρα, αφού διπλασιάστηκαν οι μεταναστευτικές ροές. Το μεταναστευτικό στις εκλογές του 2012 ήταν ένα από τα πρώτα θέματα στην προεκλογική ατζέντα. Στις εκλογές του 2015 δεν υπήρχε ως ζήτημα, γιατί η ΝΔ, με την πολιτική της, το είχε περιορίσει».

 

***

 

Δύο απαντήσεις, η μία άμεση η άλλη έμμεση.

1) Το έγραψε η Amarcord κάτω απ' την είδηση:

Δυστυχώς το μεταναστευτικό είναι ένα τόσο περίπλοκο πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να λυθεί έτσι απλά, με ένα κλείσιμο συνόρων. Η θάλασσα δεν "κλείνεται" και είναι εκ θαλάσσης που εισρέουν τα μεταναστευτικά κύματα.

Επιπλέον το timing για να ειπωθεί κάτι τέτοιο, μεσούσης της ανθρωπιστικής κρίσης που εμπλέκει κυρίως οικογένειες με παιδάκια από εμπόλεμες ζώνες, με τις εικόνες που σου σπαράζουν την καρδιά, αντί για οικονομική μετανάστευση ή και εισβολή εγκληματικών στοιχείων (όπως είχε γίνει επί Σαμαρά υπ.Εξωτερικών στο 1990ς), είναι ατυχές.

Βάλε κι ότι η οποιαδήποτε άποψη χρωματίζεται από την πηγή της [τον Άδωνη], και....καταλαβαίνετε.

Να σχολάει dj από τη νυχτερινή του βάρδια σε μπαρ, 7 το πρωί ξενύχτης και να σου δίνει εβδομήντα ευρώ, ο,τι έβγαλε ολόκληρο το βράδυ "για να βοηθήσω τους ανθρώπους" και να φεύγει χαμογελώντας κάνοντας και μια σούζα.

2) Το έγραψε στο Facebook του πριν μέρες (άσχετα δηλαδή απ' την πρόταση της ΝΔ, αλλά ταιριάζει) ο Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, που τα ζει από πρώτο χέρι στη Λέσβο:

Nα βάζεις στο χέρι Σύρου πρόσφυγα πενήντα ευρώ και εκείνος να μη τα δέχεται με τίποτα λέγοντας "εγώ είμαι ένας, θα τα καταφέρω, δώσε τα σε μια οικογένεια". Να συζητάς νύχτα στην Αγκαλιά που δεν έχει ρεύμα για την "Καρδιά του Σκότους" του Κόνραντ παρέα με Πακιστανό καθηγητή Αγγλικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Λαχώρης.

Να σου απαγγέλλει νεαρός Αφγανός στίχους της Σαπφούς και να σου λέει πως λυπάται που ήρθε βρώμικος πρόσφυγας στο νησί της. Να στέκεσαι σαν μαλάκας ακούγοντας από νεαρό Παλαιστίνιο μηχανικό-μηχανολόγο για τον Ηρόστρατο και τις υδραυλικές του μελέτες. Να τρως χοντρή ήττα στο σκάκι (τέσσερις φορές απανωτά) από δεκαπεντάχρονο από τη Σρι Λάνκα...

Να λαμβάνεις με το ταχυδρομείο δεκάδες δέματα με τακτοποιημένα ρουχαλάκια από όλο τον πλανήτη και με σημειώματα "Υπομονή". "Βαστάτε". "Σταγόνα στον ωκεανό, μα σταγόνα". Να έρχεται ο μεροκαματιάρης, στην ηλικία σου και να σου δίνει μια τσάντα αναλγητικά που αγόρασε κάνοντας έρανο στη δουλειά του και να έχουν τσοντάρει όλοι. Να σχολάει dj από τη νυχτερινή του βάρδια σε μπαρ, να τον πετυχαίνεις εφτά η ώρα το πρωί ξενύχτη και να σου δίνει εβδομήντα ευρώ, ο,τι έβγαλε ολόκληρο το βράδυ "για να βοηθήσω τους ανθρώπους" και να φεύγει χαμογελώντας κάνοντας και μια σούζα.

Να μην ξέρεις να εξηγήσεις στον παππού από το Χαλέπι πως αυτό που πάτησε βγαίνοντας από τη βάρκα είναι αχινός, να μη ξέρεις τη λέξη στα αγγλικά και να πετάγεται μια στρουμπουλή κοπελίτσα και να σε ταπώνει με προφορά χαμογελώντας "sea urchin!" Να έρχεται Έλληνας μετανάστης από Γερμανία και να σου λέει πεταχτά ενώ χάνεσαι πως θα πάει να προπληρώσει φρούτα και να καταλαβαίνεις πως σου πλήρωσε τα φρούτα όλου του επόμενου μήνα και βάλε και να μην ξέρεις καν το όνομά του να πεις ευχαριστώ.

Να σου στέλνει μήνυμα ο Σύριος με την υπέροχη οικογένεια που πέρασε από την Αγκαλιά πριν ένα μήνα και να σου λέει "είμαστε Γερμανία, τα καταφέραμε, είμαστε ζωντανοί". Είπα να μην κάνω άλλη ανάρτηση για αυτήν την εβδομάδα, μα τέτοια πράγματα αν δεν τα μοιραστώ θα σκάσω... Καταστάσεις που δεν είχαμε τη δύναμη να φανταστούμε. Αλήθεια δεν έχω δικαίωμα να μην πω τι ζούμε, τα καλά και τα κακά, δεν έχω το δικαίωμα.

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

5 σχόλια
Σε μια χώρα που μέσα σε 25 χρόνια άλλαξε η δημογραφική της σύνθεση κατά 25% χωρίς να ρωτηθεί και χωρίς να αντιδράσει ο ελληνικός λαός δεν χρειάζονται αποδείξεις για το αν είναι φιλόξενος ή όχι. Ύπουλη, παιδιάστικη αλλά και τόσο αποτελεσματική δυστυχώς η προπαγάνδα μέσω της επίκλησης στο συγκινησιακό. Χορτάσαμε ανέξοδο ανθρωπισμό.P.S δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι θα εμφανιστεί το σχόλιό μου γιατί στο πολυσυλλεκτικό έντυπό σας δεν χωράνε κάποια σχόλια ακόμη και όταν αυτά δεν προκαλούν και δεν υβρίζουν κανέναν
Επηρεασμένος από την "κατάθεση" του Γιώργου Τυρίκου-Εργά, η δική μου μαρτυρία μιλά για την κυρία από την Αλβανία που δούλευε λάντζα σε μαγαζί στην Κέρκυρα πίσω στα τέλη του '90 και τραγουδούσε με πεντακάθαρα λόγια το "Μιλώ για τα παιδιά μου" του Μαρκόπουλου για τη φαμίλια πίσω στη χώρα της, κι ας μιλαγε σπαστά τα υπόλοιπα ελληνικά.Στο "καθαρό" μέσα μας δεν υπήρξαν ποτέ σύνορα.
Κάτι τέτιες αφηγήσεις (μιλάω για το σχόλιο στο Facebook) τονώνουν την αισιοδοξία μου για το ανθρώπινο είδος. Δεν είναι λίγο αυτό αν σκεφτείς ότι αυτή η αισιοδοξία δέχεται απανωτά κροσέ καθημερινά.
Αυτή είναι η ομορφιά της ανθρωπιάς, αυτή που δίνει τη χαρά να συνεχίσουμε μπροστά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν και μας. Είναι σε ανάγκη και ζητάνε απεγνωσμένα ένα χέρι βοήθειας, απο μας τους ευρωπαίους. Να γιατί χρειάζεται να γράφονται άρθρα σαν κι αυτο, για να παίρνουμε κουράγιο ότι υπάρχει ακόμη ανθρωπιά, δεν υπάρχουν μόνο οι κακοί, αυτοί που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες υπάρχει μια στρατιά ανθρώπων που σκύβει πάνω στο πρόβλημα των συνανθρώπων μας.