Μόνο το 35% των ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγουν οι κάτοικοί της, κατάφερε να ανακυκλώσει το 2012 σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήτοι 3,2 εκατομμύρια τόνους, αναφέρει κοινή έκθεση της Interpol και των Ηνωμένων Εθνών.
Οι υπόλοιποι 6,1 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων, που περιλαμβάνουν παλιούς υπολογιστές, μόνιτορ, κινητά τηλέφωνα κα, είτε εξήχθησαν, ανακυκλώθηκαν παράτυπα ή απλώς πετάχθηκαν, και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα αφού εκτός από το αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, ανοίγει το δρόμο στους λαθρέμπορους ηλ. αποβλήτων οι οποίοι θησαυρίζουν από τα υλικά που βρίσκονται στα παλιά εξαρτήματα όπως ο χαλκός ή ακόμα και ο χρυσός.
Η έκθεση αναφέρει ότι η λύση στο πρόβλημα της ελλιπούς ανακύκλωσης βρίσκεται στη στενότερη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιών διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων, κάθε χώρας σε πρώτη φάση. Παράλληλα οι ερευνητές που συνέταξαν την έκθεση προτείνουν μια πιο σκληρή νομική στάση και αυστηρότερους ελέγχους στη διακίνηση παλιών ηλεκτρονικών υλικών αλλά και στις χρηματικές συναλλαγές που αφορούν δοσοληψίες ηλεκτρονικών αποβλήτων, αφού η διαδικασία αποτελεί πόλο έλξης απατεώνων.
Η έκθεση αναφέρεται και στην αντίστοιχη προβληματική κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, οι οποίες παράγουν το μεγαλύτερο όγκο ηλεκτρονικών αποβλήτων στον κόσμο, προτείνοντας αντίστοιχες λύσεις για τη ορθή διαχείριση και ανακύκλωσή τους.
σχόλια