Οριακή η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μια εβδομάδα πριν τις κάλπες

Οριακή η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μια εβδομάδα πριν τις κάλπες Facebook Twitter
5


Οριακή διαφορά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνάει μπροστά από τη ΝΔ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μία εβδομάδα πριν από την κάλπη. Τρεις έρευνες, της Μetron Analysis, της GPO και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δείχνουν στην πρόθεση ψήφου, τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της ΝΔ με διαφορά που κυμαίνεται από 0,2% μέχρι μία μονάδα.

Οριακή διαφορά στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων καταγράφεται στην τρίτη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, για την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Στην «εκτίμηση ψήφου», τα ποσοστά που καταγράφει η δημοσκόπηση έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 31,7%, ΝΔ 31,3%, Χρυσή Αυγή 6,2%, Ποτάμι 5,5%, ΚΚΕ 5,0%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,2%, Ένωση Κεντρώων 5,9%, Λαϊκή Ενότητα 3,3%, 'Αλλο 2%.

Στην «πρόθεση ψήφου» τα ποσοστά που καταγράφει η έρευνα δείχνουν: ΣΥΡΙΖΑ 25%, ΝΔ 24,7%, Χρυσή Αυγή 4,9%, Ποτάμι 4,4%, ΚΚΕ 4,7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,4%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 4,1%, Ένωση Κεντρώων 4,6%, Λαϊκή Ενότητα 2,6%, 'Αλλο 1,5%, 'Ακυρο-Λευκό 4,3%, Δεν θα ψηφίσουν 8,3%, Αναποφάσιστοι 7,1%, ΔΑ 1,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 8,5%.

Σε δημοσκόπηση της GPO για το Mega (μεταδόθηκε την Παρασκευή), στην «πρόθεση ψήφου», τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 26%, ΝΔ με 25,8%, Χρυσή Αυγή 6,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο 6%, ΚΚΕ στο 5,7%, Ποτάμι 4,4%, Λαϊκή Ενότητα 3,6%, Ένωση Κεντρώων 3,3%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%, Άλλο 1,3%, «Δεν θα ψηφίσω/λευκό -άκυρο» 4,4%, «Δεν ξέρω/δεν απαντώ» 10%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συσπείρωση 60% ενώ η ΝΔ 80%.

Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έγινε για τον Σκάϊ (ξεκίνησε την Τετάρτη πριν από το debate και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή), δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,5%, η ΝΔ 27,5%, η Χρυσή Αυγή 7%, το ΚΚΕ 6%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,5%, το Ποτάμι 5%, η Ένωση Κεντρώων με 4,5%, η Λαϊκή Ενότητα 3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%. Το Λευκό - Άκυρο είναι στο 3,5%, η Αποχή στο 11,5%, Άλλο στο 3%, «Δεν ξέρω-δεν απαντώ» είναι στο 8%.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Διεθνή / Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι γεμάτη με «ναρκοπέδια» και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι «υψηλός», δηλώνουν ειδικοί αναλυτές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν εχω σχολιασει ποτε οποιαδηποτε δημοσκοπηση,ουτε και προκειται να το κανω.Εχω παραθεσει αρκετες φορες τους λογους οι οποιοι με υποχρεωνουν να τις θεωρω συλλυβδην αναξιοπιστες.Δεν θα τους επαναλαβω.Απλα θα θεσω ενα ερωτημα προς ολους.Εσεις απαντατε στις δημοσκοπησεις-οι οποιες ειναι ολες,πλεον,"τηλεφωνικες"-;Διοτι στο δικο μου περιβαλλον,οικογενειακο,φιλικο,η επαγγελματικο,δεν εχω βρει ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ο οποιος να απανταει.Ολοι μολις ακουν οτι τους εχει καλεσει "εταιρεια δημοσκοπησεων"κλεινουν το τηλεφωνο.Καποιοι λεγοντας ευγενικα "οχι,ευχαριστω,δεν επιθυμω να μετασχω σε δημοσκοπηση",και καποιοι αλλοι με.....λιγοτερο ευγενικο τροπο !Σε καμμια,ομως,δημοσκοπηση,δεν εχω δει να παρατιθεται αυτο το στοιχειο.Ητοι,αφου δηλωσει ο δημοσκοπος οτι το δειγμα(αυτοι οι οποιοι απηντησαν) ηταν,φερ'ειπειν,1200 ατομα,να μας πει και ποσοι ηταν εκεινοι οι αποιοι αρνηθηκαν εντελως να μετασχουν και εκλεισαν αμεσως το τηλεφωνο.Ουτε ,καν,του γινεται αυτη η ερωτηση απο τους δημοσιογραφους.Το ποια ειναι η διαφορα αν αυτοι οι οποιοι αρνηθηκαν να μετασχουν ηταν 400 εναντι του να ηταν 4000 ειναι,νομιζω,προφανες.Αλλο να εχει εχει αρνηθει συμμετοχη το 25 % των κληθεντων και εντελως διαφορετικο αν ηταν το ....90 % ! Οι δε εμπειριες των τελευταιων ετων,οπως και σχετικες διαρροες απο τις εταιρειες,δειχνουν οτι το εν λογω ποσοστο κυμαινεται πολυ πλησιεστερα στο 90% πρα στο 25%.Υπενθυμιζω,σχετικα, οτι οι "εκτιμησεις" των δημοσκοπησεων των τελευταιων εκλογικων αναμετρησεων ,αλλα και του δημοψηφιματος,οι οποιες δημοσιευθηκαν εως και λιγες ημερες πριν την εκαστοτε ψηφοφορια,επεσαν τραγικα εξω.
Γεια σου Λαμπρο, χρόνια και ζαμάνια.Λοιπόν, δεν ξέρω τι σχέση έχει το πόσοι απαντούν στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις με την εγκυρότητα της δημοσκόπησης. Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, αλλά προσωπικά απαντώ στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις ακόμα κι αν είναι αυτοματοποιημένες. Οι δημοσκοπήσεις τα πέτρινα αυτά χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας πέφτουν έξω, γεγονός. Γι' αυτό κι εγώ δεν εμπιστεύομαι πλέον αυτές τις έρευνες, αλλά παίρνω feedback από τον απλό τον κόσμο στα καφενεία, στις πλατείες, στις λαϊκές, στους χώρους εργασίας και άλλα μετερίζια.Τι θα ψηφίσουμε Λαμπρο αυτή τη φορά; Την προηγούμενη τα κάναμε λίγο σκατά, με το συμπάθειο. Έχεις καμιά καλή ιδέα;
Μα ,υποθετω,οτι εκαστος πολιτης θα ψηφισει βασει προσωπικων κριτηριων.Βασει των οσων διεπουν την σκεψη και την λειτουργια του.Αλλος με βαση το αυστηρα προσωπικο του συμφερον,αλλος με βαση την κομματικη του ενταξη,αλλος με βαση το ποιος υποψηφιος "γραφει" καλυτερα στην τηλεοραση,αλλος με βαση την οικογενειακη παραδοση,αλλος βλεποντας στο παρελθον και αλλος ατενιζοντας το μελλον.Υπαρχει,βεβαια,και μια κατηγορια πολιτων οι οποιοι θα ψηφισουν αποκλεστικα βασει του τι θεωρουν οτι ειναι το καλυτερο για την κοινωνια και για την χωρα μας.Η μοναδικη σοβαρη ελπιδα η οποια μας εχει απομεινει ειναι η τελευταια κατηγορια να αυξηθει αισθητα και να συνεχισει να βαινει αυξανομενη.Παραλληλα με την μνημη,και την κριση,των πολιτων.Πιστευω ακραδαντα οτι αυτα αρκουν.
Λαμπρο θα ήταν ευχής έργον αν οι πολίτες ψήφιζαν με γνώμονα το κοινό καλό, το συμφέρον της χώρας. Οι περισσότεροι αυτό νομίζουν ότι πράττουν, είτε διότι εντάσσουν όλα αυτά που ανέφερες στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ιδεοληπτικής άποψης για την κοινωνία είτε γιατί ειλικρινώς το πιστεύουν, χωρίς ταυτόχρονα να διαθέτουν βασικές ικανότητες και γνώσεις ώστε να αντιλαμβάνονται σοβαρά το τι συμβαίνει γύρω τους. Όντως υπήρξαν, ασούμε, κάποιοι πολίτες που ειλικρινά πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα άλλο όραμα για τον τόπο, μπορεί να ήθελε να τερματίσει τη λιτότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, να αλλάξει τις ισσοροπίες στην Ευρώπη, να παλέψει για ένα πιο κοινωνικό κράτος, να τα βάλει με το κατεστημένο και τη διαφθορά δεκαετιών κι άλλα πολλά κι ωραία. Αυτός ο πολίτης που δεν είχε κάποιο προσωπικό όφελος, αλλά ειλικρινά πίστεψε σε αυτή τη ρητορική, μπορεί να εντάσσεται στη δεύτερη κατηγορία που σωστά περιγράφεις, δεν παύει όμως να είναι ηλίθιος και επιζήμιος για τον τόπο.
Οπως θα προσεξες αναφερω οτι η αυξημενη μνημη και κριση αποτελουν αρρηκτα συνδεδεμενες προυποθεσεις με την προθεση ψηφου με γνωμονα το κοινο καλο.Ο συνδυασμος τους δημιουργει την ελπιδα για κατι καλυτερο.Οσο για το "ηλιθιος και επιζημιος" θα θηθελα να το ξανασκεφθεις χωρις να κρινεις μονον βασει του αποτελεσματος,αλλα και βασει των προυποθεσεων,των κατευθυντηριων γραμμων των εχοντων συμφεροντα,του περιβαλλοντις και και των δυνατοτητων ενος εκαστου.Η οπτικη γωνια εχει μεγαλη σημασια.