Για μήνες, χιλιάδες πυροσβέστες πολεμούν με τις φλόγες στην Καλιφόρνια, σε έναν πύρινο εφιάλτη δεκάδων μετώπων φωτιάς που μαίνονται ανεξέλεγκτα, εδώ και βδομάδες, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνια.
Ανάμεσά όμως στους κατ' επάγγελμα πυροσβέστες, βρίσκονται και πολλοί τρόφιμοι φυλακών με πάνω από 1 στους 3 να είναι κρατούμενοι που κάνουν τη "βρώμικη δουλειά" επί πληρωμή και για να εξαγοράσουν την ποινή τους- παράδοση που βέβαια κρατάει από το 1946 στη συγκεκριμένη πολιτεία των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει το BBC σε εκτενές ρεπορτάζ του.
Αν και η συμμετοχή είναι εθελοντική, ωστόσο δεν γίνονται όλες οι αιτήσεις δεκτές. Ανάλογα με το έγκλημα που έχει διαπράξει ο καθένας, έχει και τις αντίστοιχες πιθανότητες να εγκριθεί η αίτηση του. Για παράδειγμα, αποκλείονται όσοι έχουν διαπράξει φόνους, απαγωγές, βιασμούς κι άλλα σεξουαλικά κακουργήματα, βίαιες επιθέσεις και, φυσικά, εμπρησμό. Οι κρατούμενοι πρέπει επίσης να έχουν επιδείξει καλή διαγωγή κατά τη διάρκεια που εκτίουν την ποινή τους, και μπορούν να κάνουν αίτηση μόνο υπό την προϋπόθεση ότι κρατούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα μετρίας και χαμηλής ασφαλείας.
Για τη συμμετοχή τους κερδίζουν 2 δολάρια την ημέρα κι αν υπάρχει φωτιά, 1 δολάριο επιπλέον, ενώ με αυτόν τον τρόπο "επιταχύνουν" και την αποφυλάκισή τους, αφού κάθε φορά που πηγαίνουν σε πυρκαγιά εξαγοράζουν δύο μέρες από την ποινή τους.
Βέβαια, το ότι παρίστανται στη φωτιά πρακτικά δεν σημαίνει ότι συμμετέχουν στην κατάσβεση ρίχοντας νερό με τα λάστιχα της πυροσβεστικής. Κάνουν όμως όλα τα υπόλοιπα, μεταξύ των οποίων, χρησιμοποιώντας εργαλεία, όπως πριόνια, τσεκούρια και άλλα να ενισχύουν τις αντιπυρικές ζώνες και φροντίζουν στο να μην επεκτείνεται η φωτιά, πάντα όμως σε καθεστώς εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, με τη φωτιά να μαίνεται ακριβώς δίπλα τους.
Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αντίξοες και οι βάρδιές τους 24ωρες, αλλά τουλάχιστον το φαγητό είναι καλύτερο συγκριτικά με εκείνο της φυλακής, δεδομένου ότι είναι απαραίτητο να καταναλώνουν τρόφιμα με πολλές θερμίδες προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην εξαντλητική δουλειά.
Το συγκεκριμένο "project" δε, εξοικονομεί στο κράτος περίπου 80 εκατ.δολάρια ετησίως.
σχόλια