Πώς ο Ματ Ντέιμον έμπλεξε με τη δήλωση που έκανε για τους ομοφυλόφιλους

Πώς ο Ματ Ντέιμον έμπλεξε με τη δήλωση που έκανε για τους ομοφυλόφιλους Facebook Twitter
7
Πώς ο Ματ Ντέιμον έμπλεξε με τη δήλωση που έκανε για τους ομοφυλόφιλους Facebook Twitter

Άκρως συντηρητική έως και προσβλητική για κάποιους, θεωρήθηκε η δήλωση του Ματ Ντέιμον στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στον Guardian, κατά την οποία φέρεται να δήλωσε πως οι ομοφυλόφιλοι ηθοποιοί είναι προτιμότερο να μην αποκαλύπτουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις δημοσίως.

"Νομίζω ότι πρέπει να είναι πραγματικά δύσκολο για τους ηθοποιούς να ομολογούν δημοσίως την ομοφυλοφιλία τους», είπε ο ηθοποιός. "Αλλά από την άποψη του ηθοποιού, νομίζω ότι όσο λιγότερα πράγματα για την προσωπική σου ζωή γνωρίζουν οι άνθρωποι, τόσο καλύτερος ηθοποιός είσαι. Και η σεξουαλικότητα είναι ένα από αυτά τα πράγματα. Είτε είσαι στρέιτ ή γκέι, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να γνωρίζουν τίποτα σχετικά με αυτό, γιατί είναι ένα από τα μυστήρια που θα πρέπει να μπορείς να υποδυθείς." Στη συνέχεια έφερε σαν παράδειγμα τις φήμες που τον ακολούθησαν μετά από μια παλιότερη συνεργασία που είχε με τον Ben Affleck. Ωστόσο μετά συνέχιζε επιχειρηματολογώντας με παράδειγμα τον ηθοποιό Rupert Everett ο οποίος είναι εδώ και χρόνια ανοιχτά γκέι και παρόλο που όπως λέει είναι πολύ ταλαντούχος και όμορφος συνάντησε εμπόδια με αυτή του την επιλογή.

Πώς ο Ματ Ντέιμον έμπλεξε με τη δήλωση που έκανε για τους ομοφυλόφιλους Facebook Twitter

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή στο BBC, ο ίδιος ο Everett είχε παραδεχτεί πως είχε δυσκολίες και ανέφερε "Δεν θα συμβούλευα κανέναν ηθοποιό, που πραγματικά σκέφτεται την καριέρα του, να το παραδεχτεί."

Τα σχόλια του Ντέιμον πάντως δεν είχαν θερμή υποδοχή και αρκετοί ακτιβιστές της LGBT κοινότητας έκαναν λόγο για μια αρνητική τοποθέτηση που προάγει την πεποίθηση πως οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να κρύβονται. Επιθετικά ήταν και τα πιο φιλελεύθερα αμερικανικά μίντια. Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από την επίμαχη συνέντευξη ο ηθοποιός κλήθηκε να δώσει μια απάντηση και εξηγήσεις στο σόου της ανοιχτά ομοφυλόφιλης Ellen DeGeneres.

Ο Damon ισχυρίστηκε πως τα σχόλια του απομονώθηκαν και πως αυτό που ήθελε πραγματικά να πει ήταν πως ο ηθοποιός που κρατά το μυστήριο για τον εαυτό του είναι πιο επιδραστικός. Ωστόσο ακόμη και μετά από αυτή την διευκρίνηση, δεν κρίθηκε πως κάλυψε επαρκώς το θέμα που προέκυψε μια και δεν αρνήθηκε πως τα είπε, αλλά πως κάποιοι στάθηκαν σε αυτό.

Πολιτισμός
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λούβρο

Πολιτισμός / «Louvre Couture»: Η πρώτη έκθεση μόδας στο Μουσείο του Λούβρου

Σαράντα πέντε οίκοι μόδας και σχεδιαστές — από τον Cristóbal Balenciaga μέχρι την Iris van Herpen — έχουν δανείσει στο μουσείο 100 σύνολα και αξεσουάρ για να δείξουν πώς η μόδα επηρεάστηκε από ιστορικές περιόδους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Ο Ντέιμον αναφέρθηκε στην σεξουαλικότητα γενικά, και ουσιαστικά αυτό που είπε είναι "δεν υπάρχει λόγος να αναφέρεσαι στην σεξουαλικότητά σου, ιδίως όταν το γεγονός αυτό μπορεί να σου κάνει κακό"Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο όλες αυτές οι αντιδράσεις.Συμφωνούμε ότι η σεξουαλική ζωή του καθενός είναι προσωπική του υπόθεση, που κανονικά δεν πρέπει να αφορά κανέναν άλλο; Όπως κάποιος δεν πρέπει να απολογείται επειδή είναι gay, έτσι δεν πρέπει και να απολογείται επειδή κρύβει ότι είναι gay.... το αν θα το ανακοινώσει η όχι είναι δική του καθαρά υπόθεση (ιδίως όταν γνωρίζει πως με το που θα το ανακοινώσει θα πέσει θύμα διακρίσεων).Συμβουλή έδωσε ο Ντέιμον, περιγράφοντας την υπαρκτή πραγματικότητα και μάλιστα με συγκεκριμένο παράδειγμα ηθοποιού. Αυτό χάλασε όμως την "μαγιά" των ακτιβιστών. Γι' αυτούς ο gay επιβάλλεται να το δηλώσει και πρέπει φυσικά να δηλώνει περήφανος γι' αυτό (γιατί αλήθεια να είναι κάποιος περήφανος που είναι στρειτ ή gay; είναι κάποιο επίτευγμα;;; Άλλο "δεν ντρέπομαι", άλλο "είμαι περήφανος").Δυστυχώς από την μια πλευρά έχουμε τους ομοφοβικούς ρατσιστές και από την άλλη πλευρά τον αντίστροφο ρατσισμό των ακτιβιστών της gay κοινότητας.... Και κάπου στη μέση η λογική που λέει ότι οι σεξουαλικές προτιμήσεις είναι προσωπική υπόθεσή σου, δεν είναι ντροπή αλλά ούτε επίτευγμα και ότι αν γουστάρεις τις λες, αν δεν γουστάρεις δεν τις λες και σε τελική ανάλυση κάνεις ό,τι κρίνεις σωστό εσύ για την ζωή σου.
"Συμφωνούμε ότι η σεξουαλική ζωή του καθενός είναι προσωπική του υπόθεση, που κανονικά δεν πρέπει να αφορά κανέναν άλλο;"Αυτό ακούγεται πολύ ωραίο αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι μόνο η σεξουαλική ζωή. Είναι με ποιους θα κάνεις σχέση, ποιους θα έχεις ως συντρόφους με ποιούς θα κάνεις οικογένεια. Αν είσαι διάσημος ηθοποιός θα φέρεις τον/την σύντροφο σου σε μια απονομή, θα μιλησεις για αυτον/αυτην σε μια συνέντευξη. Τα θεωρεις όλα αυτά κατακριτέα; Μήπως θα έπρεπε όλοι οι ηθοποιοί να τα κρύβουν;Επίσης ακόμα προφανώς δεν υπάρχει ισότητα. Όλοι θεωρούνται στρειτ ακόμα και αν κανείς δε γνωρίζει τίποτα για τις σχέσεις τους. Έτσι ενας γκει ηθοποιός που κρύβεται δεν είναι "ουδετερος" αλλά απλά αντιμετωπίζεται ως στρειτ. Ούτε και στην αντιμετώπιση της αποκάλυψης του σεξουαλικού προσανατολισμού δεν υπάρχει ισότητα. Δεν θα ακούσεις ποτέ κανέναν να λέει " προβληματα στην καριέρα του αντιμετωπισε ο Κλουνει αφου εμφανίστηκε με την κοπέλα του"."γιατί αλήθεια να είναι κάποιος περήφανος που είναι στρειτ ή gay; είναι κάποιο επίτευγμα;;; Άλλο "δεν ντρέπομαι", άλλο "είμαι περήφανος" "Είσαι περήφανος γιατι είχες το θάρρος να είσαι ο εαυτός σου σε μια κοινωνία που αυτό που είσαι αντιμετωπίζεται με προκατάληψη."το αν θα το ανακοινώσει η όχι είναι δική του καθαρά υπόθεση"Σίγουρα. Αλλά το "coming out" είδικα από άτομα με αναγνωρισιμότητα είναι πάντα θετικό. Είναι πολύ σημαντικό να μαγαλώνεις lgbt και να βλέπεις ότι είναι και άλλοι σαν εσένα. Άνθρωποι που έχουν πετύχει ως ο εαυτός τους."και από την άλλη πλευρά τον αντίστροφο ρατσισμό των ακτιβιστών της gay κοινότητας" Δεν υπάρχει αυτό που λες. Η καταπίεση είναι συστημική και είναι μόνο από τη μία πλευρά.
-Τι εννοείς "ακούγεται ωραίο, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα;" Δηλαδή "πρέπει να αφορά άλλους;" Προφανώς εννοείς ότι αυτό δεν συμβαίνει στην πράξη. Σε αυτό συμφωνούμε... Οι ομοφοβικοί -για κάποιον λόγο- θεωρούν ότι η σεξουαλική ζωή του άλλου τους αφορά. Εμένα όμως ή εσένα γιατί πρέπει να μας αφορά; Γιατί να ΠΡΕΠΕΙ να μάθω αν κάποιος είναι gay ή straight;Περιγράφεις μια πραγματική κατάσταση, η οποία πράγματι υπάρχει. Η λύση όμως δεν είναι να επιβάλλεται στους gay να κάνουν coming out ή να στοχοποιούνται όσοι τους συμβουλεύουν να μην το κάνουν για πρακτικούς λόγους. Δεν είπα ποτέ ότι το coming out δεν είναι κάτι θετικό. Άλλο όμως "μπράβο σου που το είπες", άλλο "κακώς δεν το λες".Γούστο σου και καπέλο σου αν θα το πεις, ή αν δεν το πεις. Ο Deimon προτείνει, ως ηθοποιός να ΜΗΝ το πεις. Όχι γιατί είναι ντροπή, αλλά γιατί θα σου δημιουργήσει προβλήματα. Που το κακό σε αυτό;Και το τελευταίο, όσον αφορά τον αντίστροφο ρατσισμό... Ρατσισμός δεν είναι μόνο να αποδίδεις αρνητικά χαρακτηριστικά τους άλλους με βάση την φυλή, τις προτιμήσεις κλπ και να τους καταπιέζεις.... Ρατσισμός είναι και να αποδίδεις θετικά χαρακτηριστικά στους άλλους με βάση την φυλή, τις προτιμήσεις κλπ
« νομίζω ότι όσο λιγότερα πράγματα για την προσωπική σου ζωή γνωρίζουν οι άνθρωποι, τόσο καλύτερος ηθοποιός είσαι. »Οπότε και οι στρέιτ ηθοποιοί να μην αποκαλύπτουν ότι είναι στρέιτ, να μην παντρεύονται, να κρύβονται όλη τους της ζωή, ε;
Σαφώς όποιος είναι ανοιχτά γκέι αντιμετωπίζει προβλήματα στην εργασία του. Όποια κι αν είναι αυτή. Πόσο μάλλον ένας διάσημος ηθοποιός. Θα πάρει πολύ λιγότερους ρόλους μετά την αποκάλυψη. Βέβαια η λύση δεν είναι το κρύψιμο. Πρεπει να προχωρήσουμε. Διαφωνώ παντως μαζί του ότι και ένας στρέιτ πρεπει να κρύβει την προσωπική ζωή του. Πρώτον, εξυπακούεται ότι είναι στρέιτ, επομένως δεν υφίσταται καμία καταπίεση, και δευτερον κανείς στρέιτ δεν περιορίζει τις κινήσεις του ερωτικα. Ίσα ίσα το αντίθετο. Ατυχής ο παραλληλισμός λοιπόν.