Η Αλεξίεβιτς αφιέρωσε το Νόμπελ στο λαό της και επιτέθηκε στον Πούτιν

Η Αλεξίεβιτς αφιέρωσε το Νόμπελ στο λαό της και επιτέθηκε στον Πούτιν Facebook Twitter
Η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς τιμάται για "το πολυφωνικό της έργο, μαρτυρία για τα δεινά και το θάρρος στην εποχή μας", ανέφερε η σημερινή ανακοίνωση της Ακαδημίας
8

Επιβεβαιώνοντας τον δυναμικό της χαρακτήρα και την ακτιβιστική της συνείδηση, η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015, δεν δίστασε σήμερα να μιλήσει με σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας και καταφέρθηκε με αιχμές εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε εκτάκτως αμέσως μετά την ανακοίνωση της διάκρισης, η Σβετλάνα εμφανίστηκε χαμογελαστή και συγκινημένη, ευχαρίστησε την ακαδημία για το βραβείο και δήλωσε πως το αφιερώνει στο λαό της. «Δεν είναι ένα βραβείο για μένα, αλλά για τον πολιτισμό μας, για τη μικρή μας χώρα, η οποία είναι εγκλωβισμένη σε ένα μύλο σε όλη την ιστορία» είπε η συγγραφέας.


Στη συνέχεια κατηγορώντας τις ρωσικές αρχές ότι διέπραξαν μια «εισβολή» στην Ουκρανία αποκάλυψε ότι δάκρυσε όταν είδε τις φωτογραφίες εκείνων που έχασαν την ζωή τους από τα πυρά που έπεσαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στους δρόμους του Κιέβου τον Φεβρουάριο του 2014.


Η εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, ήταν αποτέλεσμα της επέμβασης μιας ξένης χώρας στα εσωτερικά μιας άλλης, τόνισε η ίδια, υποδεικνύοντας τη Ρωσία.
«Πρόκειται για μια κατοχή, μια ξένη επέμβαση» επισήμανε η συγγραφέας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της.

Η Αλεξίεβιτς αφιέρωσε το Νόμπελ στο λαό της και επιτέθηκε στον Πούτιν Facebook Twitter


«Λατρεύω τον καλό ρωσικό κόσμο, τον ρωσικό κόσμο της φιλανθρωπίας, όχι όμως τον ρωσικό κόσμο των Μπέρια, Στάλιν, Πούτιν και Σόιγκου» σημείωσε αναφερόμενη κατά σειρά στον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, στον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας NKVD –της μετέπειτα KGB– Λαβρέντι Μπέρια, στον σημερινό πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και στον νυν υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.


Η Αλεξίεβιτς, που ασκεί δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης πως «Δεν πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις ενώπιον ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος», επέμεινε η ίδια.

 

Με το βραβείο αυτό το καθεστώς του Λουκασένκο «θα αναγκαστεί να με ακούσει. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που έχουν κουραστεί και δεν έχουν πλέον τη δύναμη να πιστέψουν» προσέθεσε.


Το βραβείο «θα μπορούσε να σημάνει κάτι για εκείνους» είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα στην σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet.
Το 2011 η συγγραφέας είχε καταγγείλει σε μια συνέντευξη στο PEN Club της Σουηδίας «τον σταλινικό μηχανισμό» στη χώρα της, όπου ο ισχυρός ηγέτης της, που κυβερνά εδώ και 20 χρόνια, αναμένεται να επανεκλεγεί για μια πέμπτη θητεία στον προεδρικό θώκο την προσεχή Κυριακή, κάτι που δεν θα αποτελέσει έκπληξη.

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Ο ψυχοπονιάρης Έλληνας όμως δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για τους Ρώσικους βομβαρδισμούς με αυτή που έδειχνε για τους "φονιάδες των λαών" αμερικάνικους. Ούτε λαϊκά δικαστήρια όπως επί Κλίντον, ούτε πορείες στη Ρώσικη πρεσβεία, ούτε τίποτα. Αν υπάρχει κάτι που η ελληνική κοινωνία έχει στον υπέρτατο βαθμό αυτό είναι σίγουρα η υποκρισία.
Ο ψυχοπονιάρης Έλληνας είναι μια γενίκευση που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα όπως και ο Μέσος Άνθρωπος του Quetelet. Ο λογικός άνθρωπος βλέπει πως επί 20 χρόνια στην Ουκρανία στις εκλογές ήταν 50-50 φιλορώσοι-φιλοδυτικοί. Τα ίδια ταξικά καθάρματα βέβαια με διαφορετικό νταβατζή ο καθένας, Γιανούκοβιτς και Τιμοσένκο και οι διεφθαρμένοι φίλοι τους.Όταν όμως έκανε πραξικόπημα η μία πλευρά το λέγαμε πορτοκαλί επανάσταση, όταν το έκανε η άλλη το λέγαμε σωστά χούντα. Σήμερα ποιός είναι ο αδιάλλακτος? Γιατί δεν γίνονται δυο κράτη όπως και στην Γιουγκοσλαβία και στην Τσεχοσλοβακία για να τελειώσει ο πόλεμος? Γιατί δεν τους βλέπουμε εμείς οι Ευρωζωνίτες ως ανθρώπους αλλά σαν πεντοχίλιαρα, γι' αυτό.Το ότι η Λευκορωσία έχει χούντα το ξέρω. Η ευρωζώνη έχει δημοκρατία; Άμα είσαι μάγκας καταδεικνύεις την χούντα εκεί που ζεις και όχι εκ του ασφαλούς. Τα Νόμπελ τα έχω χεσμένα από τότε που ο κάθε πολεμοχαρής βρυκόλακας παίρνει νόμπελ ειρήνης.Εν κατακλείδι γιατί φίλοι μου είναι αργά, υποκρισία είναι να μιλάμε για την χούντα των Αμερικάνων, την χούντα των Ρώσων, την χούντα της Κορέας και της Σαουδικης Αραβίας και της κάθε άλλης μακρινής φανταστικής χώρας που ίσως ποτέ δεν δούμε. Εκτός από το σπίτι μας.
No Το να συγκρινεις την ΕΕ με την Λευκορωσία και να λες "μα και εδώ χούντα δεν έχουμε", σαν την Ιωάννα της Ανατροπης δείχνει αν μη τι άλλο έλλειψη ενημέρωσης και αδυναμία αφομιωσης και σύγκρισης προβλημάτων της παγκόσμιας πραγματικοτητας. Η επιλεκτική ευαισθησία της ελληνικής κοινής γνώμης και τα αντιδυτικα αντανακλαστικα της είναι διαχρονική και γνωστα. Τα κράτη εν τέλει δεν χωρίζονται με βάση τι λένε οι μειονοτητες τους. Υπάρχουν συνταγματα, συνομιλίες, σύνορα και διαδικασίες. Στη Τσεχοσλοβακια τα δύο τμηματα συμφωνισανε από κοινού. Στη Γιουγκοσλαβια όμως αν θυμάσαι γινοταναι πόλεμος επί χρόνια πριν το χωρισμό. Με την ίδια (κοντοφθαλμη και ηλιθια κατά τη γνώμη μου) λογική σου, γιατί δεν χωριζοτανε εξ αρχής η Κύπρος σε δύο κράτη? Ο Λίβανος ή η Συρία πόσα κομμάτια θα έπρεπε/μπορουσανε να γίνουν "για να τελειώσει ο πόλεμος" που λες και εσύ? Τα Νόμπελ προφανώς και τα έχεις χεσμενα όταν αυτός που τα παραλαμβάνει δεν λέει αυτά που θες από όσο φαίνεται
Μα πες τα ρε σε greeko γιατι εφω περα το πραγμα παει να ξεπεράσει καθε λογική. Ο μέσος Έλληνας εχει φτασει να συγκρίνει την ΕΕ με την Λευκορωσία και οχι μονο αυτο αλλα να τις εξισώνει κιολας. Σιγουρα η ΕΕ θα μπορουσε να γινει πιο δημοκρατική με παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στο ευρωκοινοβούλιο και άμεση εκλογή του προέδρου της Κομισιόν απο τους ευρωπαίους πολίτες. Αλλο ομως αυτο και αλλο να λεμε πως στην ΕΕ υπαρχει χούντα. Αναρωτιέμαι ποτε θα σοβαρευτούμε επιτελους.
Εσείς πάλι με την επάρκεια ενημέρωσης και την δυνατότητα αφομοίωσης (?) και σύγκρισης προβλημάτων της παγκόσμιας πραγματικότητας μου θυμίζετε τον Ιωάνννη της Ανατροπής στο Μέγκα.Αφενός βάζετε λόγια στο στόμα των άλλων ("μα και εδώ χούντα δεν έχουμε"), αφετέρου κάνετε υπεραπλουστεύσεις για να μην παραδεχτείτε πως σε αυτό το κράτος ο πληθυσμός είναι 50-50 ως προς το ποιόν νταβατζή να έχουν και δεν πρόκειται για κάποιες μειονότητες. Η αδιαλλαξία της ΕΕ στο θέμα είναι αυτό που κατακρίνω με την κοντόφθαλμη και ηλίθια λογική μου. Η επιλεκτική ευαισθησία είναι δικό σας χαρακτηριστικό αν δεν βλέπετε πως και οι μεν και οι δε είναι άνθρωποι. Τώρα για τα Νόμπελ, ίσως όταν πάρει και ο Πούτιν ένα Νόμπελ μια μέρα να το ξανασκεφτείτε.
Ο Πουτιν δεν θα πάρει ποτέ Νόμπελ σε οτιδήποτε Καλλιμαχε οπότε μην ιδρωνεις. Βλέπω ότι με περισσειο θράσος και αναλύσεις νηπιαγωγείου αποφασισες ποια είναι η λύση στα προβλήματα της Ουκρανίας :μονονερης ανεκαρτητοποιηση τμημάτων της με το έτσι θέλω. Είναι μια ενδιαφέρουσα τακτική που θα μπορούσε να επιφέρει ένα σωρό άλλους πολέμους σε μια σειρά από χώρες αλλά και επαρχειες χωρών με άλλα θρησκευτικά, εθνοτικα χαρακτηριστικά, γιατί ας μην ξεχνάμε, η αριθμητική πλειοψηφία αρκεί σε πολλούς για τέτοιες διςκδικισεις. Να σε ρωτήσω πλάκα πλάκα, με την ανεκαρτητοποιηση του Κοσοβου συμφωνείς? Ή εκεί ισχύουν αλλά? Επίσης ο τρόπος που· συνέβησαν τα όσα ωραία συνέβησαν στην Ουκρανία, με Ρώσους κομαντο χωρίς εθνοσημο να κατά λαμβάνουν εδάφη άλλης χώρας, σε χάλασε καθόλου? Εν τέλει με τις ίδιες δικαιολογίες που συνέβη η εισβολή στη κριμαια, δεν συνέβη και η αντίστοιχη στη Κύπρο? Είσαι πολύ πιο τυπικός Έλληνας στη σκέψη σου από όσο νομίζεις φιλε. Και ο αντιιμπεριαλισμος κονσέρβας δεν βοηθά και πολύ τη πρόοδο ξέρεις
Με περίσσιο θράσος θα σας θυμίσω την σφαγή στο κτίριο των συνδικάτων στην Οδησσό από ακροδεξιούς ναζιστές πέρυσι και με μια πρόχειρη ανάλυση νηπιαγωγείου συμπεραίνω πως η περίπτωση της κατά 96% Ρωσόφωνης Κριμαίας είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν της Κύπρου.Θα κλείσω την παρουσία μου σε αυτό το λυρικό επεισόδειο με τον ίδιο τρόπο που την ξεκίνησα: ο τυπικός Έλληνας, που νομίζετε πως νομίζω ότι δεν είμαι, είναι μια γενίκευση που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα όπως και ο Μέσος Άνθρωπος του Quetelet.
Και όμως Καλλιμαχε είσαι ελληναρας στη σκέψη σου με τα όλα του. Η επιλεκτική σου ευαισθησία, η ενημέρωση από ένας θεός ξέρει τι πηγές που κάνει το άσπρο μαύρο, ακόμα και η χρήση μελοδραματικων χαρακτηρισμων( "η σφαγή στη οδυσσο" ε?) μου θυμίζει κνιτη φοιτητή που φωνάζει ολημερης για τη κακή δύση μας μόλις αρχίζει κάποιος να του θιγει τα όσα συμβαίνουν σε Ρωσία, Βενεζουέλα, Βόρεια Κορέα αρνείται τα πάντα και το παίζει τρελιτσα. Σε ξαναρωταω, το πως έγινε η εισβολή της Κριμαιας (πες στην απελευθέρωση εσύ αν τόσο σε χαλάει), σε βρίσκει συμφωνο?Το διεθνές δίκαιο που παραβιαστηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε Κριμαια και Κύπρο, να τηρείται ή όχι? ρΜε την ανεξάρτητοποίηση του Κοσοβου συμφωνείς? Η Τσετσενια με πληθυσμό ολοκληρωτικά τσετσενους μουσουλμανους να ανεξαρτητοποιηθει ή όχι και γιατί? Αν μπεις στο κόπο να απαντήσεις, να απαντήσεις και σε αυτά που σε ρωτάω, να καταλάβω πως στηριζεις αυτά που λες