ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Έπρεπε να κλείσει το Gamato και να συλληφθεί ο διαχειριστής του;

Έπρεπε να κλείσει το Gamato και να συλληφθεί ο διαχειριστής του; Facebook Twitter
42

 

Έπρεπε να κλείσει το Gamato και να συλληφθεί ο διαχειριστής του; Facebook Twitter

Έχει βουίξει το ίντερνετ για το κλείσιμο του Gamato και ειλικρινά δεν είμαι σίγουρος προς τι η έκπληξη. Απολαμβάνω την παρανομία όσο ο καθένας μας, αλλά γνωρίζω ότι είναι παρανομία και δεν σοκάρομαι όταν κλείνουν αυτά τα σάιτ, το ένα μετά το άλλο για λόγους πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όλα ξεκίνησαν χτες το μεσημέρι:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, καταρχάς σας ευχαριστούμε που είσαστε κοντά μας τόσο καιρό και σας ευχαριστούμε για την υποστή...

Posted by Gamato on Tuesday, 20 October 2015

Οι αντιδράσεις χρηστών του Gamato ήταν έντονες. Πολλοί επιτέθηκαν στην Δίωξη που δεν πιάνει τους παιδεραστές αλλά τους Παστίτσιους και το gamato (αγνοώντας ότι, ευτυχώς, πιάνει και τους παιδεραστές), γράφοντας πχ.:

«Εκει στην διωξη ηλεκτρονικου εγκληματος αντι να ασχολειστε με το γαματο πιαστε κανεναν παιδεραστη η κανεναν απο τους ανωμαλους που γυρνανε ελευθεροι»

Τέλος κάποιοι ζητούν να η Αστυνομία να κυνηγήσει τα πορνοσάιτ ή το facebook (φανταστείτε τότε αντιδράσεις!): «Να κυνηγισουν κανενα πορνοσαιτ η να κανουν το φεισμπουκ με λιγοτερα πορνο ατομα δεν ξερουν το gamato movies τους πειραξε». 

Πάντως, όπως γράφει και ο Πάνος Παπαδόπουλος στο Το μοιρολόι του τσάμπα: «Το site έκλεισε ύστερα από παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Διότι σε όλη αυτή την ωραία ιστορία υπήρχε, βλέπετε, ένα μικρό προβληματάκι: Τα πνευματικά δικαιώματα όλων αυτών των αμέτρητων ανθρώπων που είχαν εργαστεί στο παρελθόν για να γίνουν οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές, τα οποία παραβιάζονταν κατάφωρα. Εν ολίγοις, έκλεισε γιατί διέπραττε μια σειρά από αξιόποινες πράξεις: Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΗΕ, το site έφθανε να μετρά και 930.000 προβολές ημερησίως ενώ η συνολική ζημία των δικαιούχων εκτιμάται στα 465 εκατ. ευρώ, και η ζημιά του Δημοσίου από διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος υπολογίζεται περίπου στα 230 εκατ. ευρώ. Αλλά αυτή η παρανομία, σε μια χώρα που το τσάμπα έχει γίνει ιδεολογία, λίγη σημασία έχει.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η γνωστή λογική του συμψηφισμού που όλα τα αλέθει. Όπως όταν σου κόβει κλήση ο τροχονόμος το επιχείρημά σου, εσένα του παράνομου, είναι «τους άλλους γιατί δεν τους γράφετε;», έτσι επιστρατεύτηκε γενικά ο κουβάς της διαφθοράς στη χώρα – από τη λίστα Λαγκάρντ μέχρι το πόθεν έσχες, απ’ όλα έχει ο μπαξές, άρα γιατί μας κλείνετε, κύριε αστυνόμε, το site όπου βλέπουμε παράνομα ταινίες;»

Ησυγγραφέας και δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα έγραψε ένα μάλλον αμφιλεγόμενο status, που είναι πάντως θαρραλέο και επώνυμο:

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κλείνει τα μικρά σάιτ όπου βλέπουμε όλοι μας σχεδόν (μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλου...

Posted by Elena Akrita on Tuesday, 20 October 2015

Αυτό που μου έκανε εντύπωση -δεν χρησιμοποιούσα το gamato και δεν το γνώριζα- ήταν αυτά που έγραψε η Έλενα στα σχόλια για τις σινεφίλ ταινίες. 

Ζήτησα απ' τον Γιάννη Ζαχόπουλο, ιδιοκτήτη του σινεφίλ βίντεο-κλαμπ AZA και άνθρωπο που έχει πληγεί άμεσα και βάρβαρα απ' το παράνομο downloading να σχολιάσει το θέμα.

  

Ακολουθεί η απάντησή του:

  

Τα θέλω ΟΛΑ... και όλα  ΤΖΑΜΠΑ... γιατί μου ανήκουν - ΟΛΑ!

«Στα παλιά μου τα παπούτσια για τις 15-20 χιλιάδες οικογένειες πού είναι στον δρόμο, κινηματογράφοι, βίντεο-κλάμπς, κινηματογραφικές εταιρίες πού έκλεισαν... Εγώ κοιμάμαι ήσυχη...

Στα παλιά μου τα παπούτσια  γιατί γουστάρω και την παρανομία....γουστάρω και πιο πολύ το τζάμπα...(αντί για λιγότερο από 2 ευρώ την ταινία πού θα νοίκιαζα, και θα άκουγα και καμιά όμορφη πρόταση για ωραίο σινεμά).

 Ενώ οι κουτόφραγκοι πού σέβονται τούς νόμους τους, δεν ρισκάρουν μερικά χιλιάρικα πρόστιμο για ένα παράνομο κατέβασμα...

Ας αφήσει πάντως η κα Ακρίτα το υπονοούμενο και τις ψεύτικες δικαιολογίες για την κρίση! Το παράνομο κατέβασμα άρχισε πολύ πριν την κρίση, και μείωσε σημαντικά το ποσοστό των σινεφίλ που γοητεύτηκαν από αμερικάνικες σειρές και άλλα χολυγουντιανά μη-κινηματογραφικά κατασκευάσματα.

Πόσο δικιο έχει ο Ρένος Αποστολίδης στην ανάλυση του ότι ο Έλληνας είναι «εξυπνάκιας» και όχι έξυπνος (Κριτική τού Μεταπολέμου).

Ξέρω, ξέρω... φωνή βοώντος εν τή ερήμω... Ξέρω, θα με βρίσετε κιόλας. Δεν αλλάζει όμως δικιά σας πραγματικότητα….

Δεν θα μάθουμε ποτέ τον «σεβασμό» για τον εαυτό μας, για τους κανόνες της κοινωνίας, για τον δημιουργό, για τον γείτονα, για τον άνεργο συνάνθρωπο...»

 

 

Μίλησα και με την Έλενα Ακρίτα νωρίτερα σήμερα (το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφορεί στα τέλη του μήνα, είναι το αστυνομικό Φόνος Πέντε Αστέρων) γνωστοποιώντας της τις αντιδράσεις και ρωτώντας σχετικά με το αν θα της άρεσε το βιβλίο της να φωτοτυπηθεί και να μετατραπεί σε pdf που θα δίνεται δωρεάν απ' την επόμενη μέρα κυκλοφορίας του. 

 

Να τι μου απάντησε:

Πηγαίνω πολύ συχνά σινεμά και νοικιάζω DVD από τον Σπύρο στη γειτονιά μου. Από κει κι ύστερα, 'ομολόγησα' δημόσια κάτι που οι περισσότεροι κάνουν ιδιωτικά μεσω sites, torrents κλπ.

Έγραψα κάτι τελείως αυθόρμητα. Κι ας είμαι κι εγώ μέσα στη σούπα: Σε όλη μου την καριέρα δεν έχω εισπράξει ποτέ ούτε μισό ευρώ πνευματικά δικαιώματα απο επαναλήψεις έργων μου.

Στην Ελλάδα του 2015, υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να πληρώσουν το αντίτιμο μιας ταινίας. Και χωρίς την εναλλακτική μιας καλής τηλεόρασης καταφεύγουν εκεί. Κακώς; Κακώς! Το έχω κάνει κι εγώ; Το έχω κάνει κι εγώ!

Η ανάρτηση γράφτηκε - ας πούμε 'εν βρασμώ ψυχής'. Μια μέρα όπου μιλάγαμε για πρώτες κατοικίες που θα βγαίνουν στο σφυρί, για ΦΠΑ σε γηροκομεία κι ιδιωτικά σχολεία, νέο ΕΝΦΙΑ, νέα μέτρα, για συντάξεις-πουρμπουάρ.

Σε αυτό το φορτισμένο κλίμα - σκέφτηκα πως οι προτεραιότητες μας σε αυτή την χώρα ίσως θα έπρεπε να είναι διαφορετικές: Φτάνεις δηλαδή στην δίωξη ενός site, αφού πρώτα έχεις λύσει άλλα θέματα: Δεν έχεις μικρά παιδιά χωρίς σχολείο, ηλικιωμένους χωρίς στέγη, συνταξιούχους χωρίς σύνταξη κι έναν άστεγο σε κάθε δεύτερο παγκάκι.

Ομολογώ πως δεν σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή τους επαγγελματίες που νόμιμα ζουν από αυτή την δουλειά και που άμεσα βλάπτονται. Λάθος μου. Ζητώ συγγνώμη.

 

***

Και τα έσοδα/έξοδα του Gamato;

Η καταγγελία που οδήγησε στο κλείσιμο του Gamato υπολογίζει ότι η συνολική ζημία των δικαιούχων ανέρχεται στα 465.000.000 ευρώ, ενώ η ζημιά του Δημοσίου από διαφυγόντα έσοδα από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και Φόρο Εισοδήματος υπολογίζεται περίπου στα 230.000.000 ευρώ. Διεξάγεται έρευνα για τη ροή του χρήματος προς τους διαχειριστές από τράπεζα της Ιρλανδίας προς την Ελλάδα.

Επίσης, δεν μπορούμε με σιγουριά να μιλήσουμε για το πόσα χρήματα κερδίζουν οι δημιουργοί παράνομων σάιτ, μόνο εικασίες και υπολογισμοί μπορούν να γίνουν. Το βέβαιο είναι ότι κερδίζουν πάντως. 

.

.

.

.

  

Την 20/3/2014 το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε, σε δεύτερο βαθμό, έναν εκ των συνδιαχειριστών της τότε δημοφιλέστερης ελληνικής πειρατικής ιστοσελίδας «gamato.info», σε ποινή φυλάκισης έξι (6) μηνών. Αυτή ήταν η πρώτη τελεσίδικη απόφαση ελληνικού ποινικού δικαστηρίου κατά συνδιαχειριστή ιστοσελίδας που παρείχε αρχεία torrent. Η εν λόγω απόφαση αναγνωρίζει την αυτοτελή ποινική ευθύνη ατόμων που έχουν το ρόλο του συνδιαχειριστή, χωρίς να είναι ιδιοκτήτες παράνομης ιστοσελίδας. Διευκρινίζεται ότι εκκρεμεί η εκδίκαση, σε διάφορα δικαστήρια της χώρας, των υποθέσεων για επτά (7) άτομα ακόμα, που συμμετείχαν στη λειτουργία και διαχείριση του «gamato.info», μεταξύ αυτών και των ιδιοκτητών της.

Για κάθε gamato.info που κλείνει όμως, βγαίνει ένα gamato.me, ένα gamato.tv ή ένα gamato.com. 

Ο Γιώργος Μίχος, διευθυντής της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ) λέει: «Από το 2009 έως σήμερα, ο αριθμός των πειρατικών ιστοσελίδων που έχουν επίσημα καταμετρηθεί ότι έχουν κλείσει, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ΕΠΟΕ, ξεπερνά τις εκατόν ογδόντα (180). Έχει υπολογιστεί ότι, σήμερα, θα λειτουργούσαν περισσότερες από τετρακόσιες πενήντα (450) παράνομες ιστοσελίδες! Σήμερα, οι ενεργές πειρατικές ελληνικές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων που διαθέτουν παρανόμως υποτίτλους για οπτικοακουστικά έργα, ανέρχονται σε ογδόντα πέντε (85), περίπου όσες υπήρχαν και πριν 4 χρόνια, περίοδο με μικρότερη ευρυζωνικότητα και καλύτερες οικονομικές συνθήκες» (Από συνέντευξη στον Θ. Κουτσογιαννόπουλο και το LIFO.gr)

 

«Όσα πειρατικά sites και να κλείσετε θα έρθει άλλο. Και αυτό θα γίνεται συνέχεια. Πάρτε το απόφαση.»

 

Ένας, απογοητευμένος για το κλείσιμο, χρήστης του gamato υποστηρίζει πως η χασούρα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι μικρή: «Ευχαριστούμε την ελληνική αστυνομία για το έργο της και στον τομέα της πειρατείας και στον τομέα ασφάλεια διαδικτύου ακόμα και για τα σεμινάρια ενημερώσεις που κάνει σε σχολεία, απλά θα ήθελα να την ενημερώσω (για κάτι που ήδη ξέρει) ότι , σήμερα δεν έχει πολύς κόσμος να πάει σινεμά ούτε έστω μία φορά. Η ζημιά που γίνεται από πνευματικά δικαιώματα είναι πολύ μικρή σε σχέση με την απαγόρευση στην απόλαυση μιας ταινίας σε όλο αυτό τον κόσμο. Τώρα που έκλεισε το γαμάτο, απλά θα ψάξω εναλλακτικούς τρόπους και δρόμους, μας υποχρεώνεται να κατεβάζουμε με τορρεντ τις ταινίες αντί να τις βλέπουμε ονλινε. Η χασούρα που υποτίθεται είχαν οι εταιρίες είναι εικονική, δεν πρόκειται να τα έδινα και να τα δίναμε ποτέ αυτά τα χρήματα. Αν αυτοί που είχαν τη σελίδα έβγαζαν κέρδος (πάντως όχι από μένα) γιατί δεν το κάνουν και οι εταιρίες και να μην είναι παράνομο;»

 

Είναι όμως έτσι; Παρότι είναι βέβαιο πως μια ταινία που θεάθηκε τζάμπα στο gamato από πχ. 100.000 ανθρώπους, δεν θα έκοβε επιπλέον 100.000 εισιτήρια αν δεν υπήρχαν τα παράνομα σάιτ, μπορεί να έκοβε 100 ή και 1000. Κι αυτό μπορεί να συνέβαινε με κάθε ταινία την οποία μπορεί κάποιος να έβλεπε στο σινεμά, να αγόραζε σε dvd ή να τη νοίκιαζε από βίντεοκλάμπ. Μπορεί να θεωρούνται (απ' τους χρήστες) λίγα τα διαφυγόντα κέρδη των εταιριών, όμως εξαιτίας τους πλήττονται κυρίως τα «μικρά ψάρια». Μπορεί οι ιδιοκτήτες της FOX ή της SONY να μην νιώθουν τη χασούρα, όμως μικρά σινεμά, βίντεοκλάμπ, σκηνοθέτες και ηθοποιοί και άλλοι εκατομμύρια άνθρωποι που σχετίζονται με τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές νιώθουν πολύ καλά τις συνέπειες. 

 

Έπρεπε να κλείσει το Gamato και να συλληφθεί ο διαχειριστής του; Facebook Twitter

 

Κατά τη γνώμη μου πάντως, η πιο σωστή παρατήρηση χρήστη ήταν αυτή: «Όσα πειρατικά sites και να κλείσετε θα έρθει άλλο. Και αυτό θα γίνεται συνέχεια. Πάρτε το απόφαση.»

 

Έχοντας παρακολουθήσει τις εξελίξεις στα πειρατικά σάιτ απ' τα τέλη των '90ς ως σήμερα, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Όσο κι αν έχουν κυνηγηθεί, δεν μπορούν να ελεγχθούν πλήρως και πάντα θα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Η βιομηχανία της διασκέδασης πρέπει μεν να κυνηγάει τους παράνομους αλλά κυρίως να βρει (και) άλλους τρόπους να συνεχίσει να έχει έσοδα. 

 

Μπορεί κάτι να αλλάξει; Το παράδειγμα της μουσικής είναι χαρακτηριστικό. Οι πωλήσεις μέσω itunes και το streaming μέσω spotify έσωσαν σε ένα βαθμό τη μουσική βιομηχανία. Υπάρχει κόσμος που αν του δοθεί η νόμιμη δυνατότητα να αγοράσει ένα άλμπουμ με ένα κλικ μέσω itunes ή να ακούει χιλιάδες τραγούδια το μήνα με streaming θα διαθέσει τα ευρώ του. Παρότι υπάρχουν τρόποι για το παράνομο downloading μουσικής δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο παλιά.

 

Η κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία μπορεί ίσως να σωθεί αν κάνει το ίδιο. Να τι πρέπει να δημιουργηθούν: Φτηνοί και ελκυστικοί τρόποι να αγοράζεις ταινίες με προσφορές, streaming σειρών με μικρό αντίτιμο και υψηλή ανάλυση, υπηρεσίες που θα είναι τόσο cool όσο και οι παράνομες. 

 

 


 

 

Mικροπράγματα
42

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ