Θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου που αποδεκατίζει και θέτει σε απειλή τους γίγαντες της Αφρικής.
Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping υποσχέθηκε να σταματήσει το εμπόριο ελεφαντόδοτου στη χώρα του, αλλά έδωσε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση μιας τέτοιας κίνησης.
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ ο οποίος μιλά στην Washington Post αναφέρει πως πρόκειται για ένα τεράστιο σύμφωνο και πως η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε ένα έτος και θα περιλαμβάνει ελάχιστες εξαιρέσεις. Μια τέτοια κίνηση, οικολόγους πω, θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της κρίσης λαθροθηρίας που αποδεκατίζει τα κοπάδια ελεφάντων στην Αφρική. "Η δέσμευση αυτή η οποία προέρχεται από τον Πρόεδρο Xi κάνει σαφές πως η Κίνα θέλει να πάει σε αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρει η Catherine Novelli, υφυπουργός των ΗΠΑ για την οικονομική ανάπτυξη, την ενέργεια και το περιβάλλον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ωστόσο ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν πως το να καταφέρεις κάτι τέτοιο στο Χονγκ Κονγκ, την πρωτεύουσα του παγκόσμιου εμπορίου διακίνησης άγριας ζωής, θα είναι δύσκολο. Εκεί, το εμπόριο ελεφαντόδοτου είναι τεράστιο, τρομερά επικερδές και άρρηκτα συνδεδεμένο με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν να θεσπίσουν "σχεδόν πλήρη απαγόρευση" εισαγωγής και εξαγωγής, "και να λάβουν σημαντικά και έγκαιρα μέτρα για να σταματήσει η εγχώρια αγορά. Η Κίνα είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά ελεφαντόδοτου στον κόσμο, με μια ακμάζουσα βιομηχανία που υποτίθεται ότι χρησιμοποιεί μόνο παλιά αποθέματα, αλλά στην πραγματικότητα παρέχει κάλυψη για τη νομιμοποίηση των τεράστιων ποσοτήτων νέου ελεφαντόδοντου. Στο παρελθόν η Κίνα αρνούνταν κατηγορηματικά να θεσπίσει αυστηρά μέτρα για το εμπόριο και ανέφερε πως το εμπόριο αυτό ήταν μέρος της κουλτούρας του λαού της. Ωστόσο οι αφρικανικοί ελέφαντες που πριν 35 χρόνια υπολογίζεται πως ξεπερνούσαν το πληθυσμό το 1 εκατ., πλέον είναι μόλις 400.000 με τις οργανώσεις και τους επιστήμονες να σημειώνουν πως σε μια δεκαετία το είδος θα οδηγηθεί σε πλήρη εξαφάνιση. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο είναι η Κίνα να λάβει πολύ σοβαρά τη δέσμευσή της και να προβεί σε κινήσεις που εκτός από το να θέσουν παράνομο το εμπόριο ελεφαντόδοτου, θα του αφαιρέσουν και την αίγλη του που το κάνει να θεωρείται σύμβολο κύρους και πλούτου στη χώρα.