Ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου Κόσμου, τον Κολοσσό της Ρόδου φιλοδοξεί να ανακατασκευάσει μια ομάδα νεαρών επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Κολοσσός, ήταν ένα τεράστιο σε διαστάσεις άγαλμα το οποίο απεικόνιζε τον θεό Ήλιο, ορατό από την είσοδο του λιμανιού της Ρόδου και φέρεται να είχε ύψος περίπου 30 μέτρα.
Η ιδέα του να χτιστεί από την αρχή, διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 2000, και παρόλο που τότε δεν προχώρησε, μια ομάδα επιστημόνων στρέφει σήμερα εκ νέου τα βλέμματα στο μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο, ισχυριζόμενοι πως η ανακατασκευή του αγάλματος μεταφράζεται σε χιλιάδες θέσεις εργασίας και ενδεχομένως εκατομμύρια ευρώ κέρδος για την τοπική κοινωνία, καθώς θα «ξαναβάλει τη Ρόδο στο χάρτη»- όπως χαρακτηριστικά λένε.
Η ομάδα αποτελείται από τους Έλληνες και δη Ροδίτες Άρη Α. Πάλλα και Χρήστο Γιαννά, αρχιτέκτονα με ειδικότητα στην αρχαιολογία και αρχαιολόγο αντίστοιχα και τους Enrique Fernanzes, πολιτικό μηχανικό από την Ισπανία, Ombretta Iannone, αρχιτέκτονα από την Ιταλία με ειδικότητα στην αρχαιολογία, Matilda Palla, οικονομολόγο από την Ισπανία κι Erald Dupi πολιτικό μηχανικό από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Βάσει του σχεδίου που προτείνουν, ο νέος Κολοσσός θα είναι αντάξιος του μεγαλείου του αυθεντικού, που χτίστηκε το 280 π.Χ.
Μέσα στο άγαλμα, η ομάδα θέλει να κατασκευάσει και μουσείο, στο οποίο θα εκτίθενται εκατοντάδες αντικείμενα της Αρχαίας Ελλάδας που σκονίζονται στα αζήτητα ελλείψει χώρου να προβληθούν δημοσίως. Για να γίνει αυτό, προτείνουν το νέο άγαλμα να είναι μεγαλύτερο από το πρώτο, κάνοντας μάλιστα λόγο και για κατασκευή ύψους 150 μέτρων.
Φιλοδοξούν επίσης, εκτός από μουσείο, να περιλαμβάνει εσωτερικά και βιβλιοθήκη και πολιτιστικό κέντρο αλλά και φάρο, ορατό σε απόσταση μεγαλύτερη των 56 χιλιομέτρων- που θα λειτουργούσε ως δέλεαρ τόσο για πλοία όσο και για τουρίστες.
Η ομάδα παραθέτει δε και εμπορική έρευνα, για να στηρίξει το επιχείρημά της πως το έργο θα ωφελήσει την τοπική οικονομία μόλις ολοκληρωθεί.
Ο νέος Κολοσσός της Ρόδου, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους από σεισμούς και ανέμους, θα καλύπτεται όλος από φωτοβολταϊκά πάνελ που θα του παρέχουν «100% ενεργειακή αυτονομία όπως ο θεός Ήλιος που τρεφόταν αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια».