Παράνομα τα Χριστούγεννα στα σχολεία του Τατζικιστάν

Παράνομα τα Χριστούγεννα στα σχολεία του Τατζικιστάν Facebook Twitter
3

Χθες τα Χριστούγεννα κρίθηκαν παράνομα στο Σουλτανάτο του Μπρουνέι, αλλά στην ακραία συντηρητική λίστα έρχεται σήμερα να προστεθεί ακόμη ένα κράτος το οποίο επιβάλει απαγορεύσεις στους εορτασμούς.

Στο Τατζικιστάν απαγορεύονται από φέτος στα σχολεία τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα εορταστικά δείπνα και τα δώρα με διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το υπουργείο Παιδείας . Σε αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων πως απαγορεύεται "η χρήση πυροτεχνημάτων, τα εορταστικά γεύματα, τα δώρα και οι έρανοι" σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σχολεία και πανεπιστήμια απαγορεύεται επίσης να στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα, "φυσικά ή τεχνητά".

 

Πρόκειται για τις αυστηρότερες απαγορεύσεις που έχει επιβάλει ποτέ αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία. Από το 2013 απαγορεύεται η διοργάνωση πρωτοχρονιάτικων ρεβεγιόν, ενώ εκτός νόμου έχει τεθεί και ο Άγιος Βασίλης αφού δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται σε καμία εορταστική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.


Στη Ρωσία και σε πολλές άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες τοποθετούνται κάθε χρόνο στις πλατείες των μεγάλων πόλεων τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στην Ντουσαμπέ, την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, θα τοποθετηθεί ένα έλατο λίγο πριν την Πρωτοχρονιά αλλά θα το απομακρύνουν αμέσως μετά, στις αρχές Ιανουαρίου.


Τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2011 ένας άνδρας που ήταν μεταμφιεσμένος σε Άγιο Βασίλη δέχτηκε την επίθεση τριών αγνώστων, που τον μαχαίρωσαν και τον σκότωσαν, κοντά στο σπίτι του στη Ντουσαμπέ. Οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι τα κίνητρα των δραστών ήταν θρησκευτικά, όμως η αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Την παραμονή του φόνου ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας κάλεσε τους μουσουλμάνους να μην τηρήσουν την χριστιανική παράδοση για τον εορτασμό του νέου έτους.


Το 2007 το Τατζικιστάν υιοθέτησε επίσης έναν νόμο που απαγορεύει τον δημόσιο εορτασμό των γενεθλίων ενώ περιορίζει και τον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και κηδείες.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM
Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Διεθνή / Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Ο σκύλος, που κανονικά περιπολεί τη φάρμα για να αποτρέπει επιθέσεις από κογιότ, φέρεται να συνόδευσε το παιδί για τουλάχιστον ένα μίλι μέσα από δύσβατο ορεινό έδαφος
LIFO NEWSROOM
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Διεθνή / Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Η τελευταία έκθεση του CDC, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι η αναλογία παιδιών με αυτισμό στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο 1 στα 31, ενώ το 2020 ήταν 1 στα 36 και το 2000 μόλις 1 στα 150
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια