Για το καθεστώς φορολόγησης και ασφάλισης των αγροτών στη Γερμανία μίλησε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανικής Ομοσπονδίας Αγροτών (DBV) Δρ. Μίχαελ Λόζε.
Όπως είπε ο κ. Λόζε, το αφορολόγητο στη Γερμανία ανέρχεται στα 8.500 ευρώ, οι επιδοτήσεις «φορολογούνται από το πρώτο ευρώ», ο συντελεστής φόρου κυμαίνεται αναλόγως εισοδήματος από 14% έως 45%, ενώ οι αγροτικές επιχειρήσεις και τα εισοδήματα από επενδύσεις φορολογούνται ενιαία με 15% και 25% αντίστοιχα. Οι Γερμανοί αγρότες πληρώνουν «επί 47 λεπτών ανά λίτρο της κανονικής τιμής ντίζελ 26 λεπτά», αλλά «τα ζώα και η πλειοψηφία των ζωικών και άλλων γεωργικών προϊόντων υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ 7%».
Αν κάποιος έχει γεωργική εκμετάλλευση κάτω των 200 στρεμμάτων ή μικρότερες κτηνοτροφικές μονάδες», τότε το εισόδημα του προσδιορίζεται τεκμαρτά με φορολόγηση της μέσης συνολικής απόδοσης με «τουλάχιστον 350 ευρώ ανά εκτάριο καλλιεργουμένης γης». Φορολογούνται επίσης «τα κέρδη από τη εκποίηση γης εάν δεν επανεπενδυθούν», αλλά και οι αγροτικές κληρονομιές και δωρεές».
Βιβλία υποχρεούνται να τηρούν μόνο όσοι έχουν τζίρο πάνω από 600 χιλ. Ευρώ ή καθαρά κέρδη πάνω από 60 χιλ. Ευρώ. Απαλλάσσονται ότι έχουν κέρδη κάτω από 25 χιλ. Ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο συνταξιοδοτικό οι γερμανοί αγρότες βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 χρόνια, μπορούν όμως να φύγουν και από τα 57 με μικρότερη σύνταξη.
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν μεν «αξίωση για επιδότηση της εισφοράς» τους, αλλά όπως τονίζει στο εισόδημά τους συνυπολογίζονται και έσοδα από «τόκους, ενοίκια, αγρομισθώσεις, αμοιβές από άλλη απασχόληση».
«Στον κλάδο της ασφάλισης υγείας των αγροτών δεν υπάρχουν ελαφρύνσεις εισφορών», όπως επίσης «δεν υπάρχει ελάχιστη σύνταξη», λέει. Αν όμως δεν επαρκεί, έχουν αξίωση για την καταβολή της λεγόμενης «εξασφάλισης γήρατος», η οποία υπολογίζεται «με βάση τις μέσες ανάγκες», λαμβανομένων όμως υπόψη του συνολικού εισοδήματος και της περιουσίας τους.
Ο κ. Λόζε λέει επίσης, ότι οι εισφορές των αγροτών για το ταμείο υγείας υπολογίζονται «αναλόγως της αξίας της επιφάνειας της γεωργικής εκμετάλλευσης» και ότι δεν υπάρχει ειδικό επίδομα ανεργίας, αλλά οι άνεργοι εντάσσονται στις δύο γενικές κατηγορίες βοηθημάτων: «στην πρώτη λαμβάνουν επίδομα μόνον όσοι κατέβαλαν την αντίστοιχη εισφορά» ενώ «στη δεύτερη εφόσον ο άνεργος είναι διατεθειμένος να ενσωματωθεί στην αγορά εργασίας».
σχόλια