Όποιος μιλάει δημόσια για την Χρυσή Αυγή πρέπει να είναι ξεκάθαρος

Facebook Twitter
21

Δεν υπάρχει "ναι μεν αλλά" για την Χρυσή Αυγή

Δυο απόψεις που προβλήθηκαν για την Χρυσή Αυγή αυτήν την εβδομάδα από ίντερνετ και τηλεόραση. Πρώτα ένας βουλευτής. Με λόγο μπερδεμένο προσπαθεί ποιος ξέρει τι να πει και τι να πετύχει, απαντώντας στην ερώτηση για το αν είναι ακραίο κόμμα η Χρυσή Αυγή με τα εξής: «Αναλόγως, τι θεωρείτε ακραία κόμματα. Αν δεν είναι νόμιμα εκλεγμένο κόμμα, πρέπει να επέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι συμπεριφορές του είναι καταδικαστέες. Τις πράξεις βίας τις καταδικάζουμε, από όπου κι αν προέρχονται. Είτε είναι από το ΣΥΡΙΖΑ είτε από το ΚΚΕ είτε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες είτε από το ΠΑΣΟΚ».

Δηλαδή ένα απίστευτο τσουβάλιασμα από το οποίο κερδισμένη βγαίνει η Χρυσή Αυγή. Την καταδικάζει αλλά την ίδια στιγμή την χαϊδεύει χωρίς να παίρνει θέση ξεκάθαρη. Μετά προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα παίρνοντας πίσω αυτά που έχει πει.

Στην δεύτερη περίπτωση τραγουδιστές και ηθοποιοί σε τηλεοπτική εκπομπή μιλούν για την κατάσταση του σήμερα και αναπόφευκτα η κουβέντα φτάνει στην βία και την Χρυσή Αυγή. Κάποιος από τους καλεσμένους διαφωνεί με την Χρυσή Αυγή όμως όταν η κουβέντα φτάνει στην βία «την καταδικάζει από όπου και αν προέρχεται». Η κουβέντα ξανακυλάει σε λάθος σημείο, οι αιχμηρές γωνίες λειαίνονται και το «καταδικάζω –ναι- μεν -αλλά» ξαναβγαίνει μπροστά. Αντί για κόσμο που πρέπει να βρει απέναντι της η ΧΑ βρίσκει (άθελά τους ίσως) συμπαραστάτες.

Οι μη καθαρές τοποθετήσεις από δημόσια πρόσωπα για σοβαρά θέματα όπως η βία της ΧΑ, επηρεάζουν αρκετό κόσμο ο οποίος αμφιταλαντεύεται για το αν αυτού του είδους η βία είναι καλή ή όχι για την σημερινή κατάσταση της κοινωνίας. Έχει φτάσει η στιγμή όμως που τέτοιες τοποθετήσεις πρέπει ο καθένας να τις κρατάει για τον εαυτό του. Όποιος εκφράζεται δημόσια για την ΧΑ θα πρέπει να είναι είτε κατά είτε υπέρ. Δεν υπάρχει κάτι ανάμεσα στα δυο.

Βέβαια, οι καθαρές τοποθετήσεις έχουν το κόστος τους. Αυτοί που τις εκφέρουν θα πρέπει να είναι έτοιμοι να πληρώσουν το τίμημα. Το παιχνίδι προ κρίσης όπου όλα ήταν λίγο πράσινο, λίγο μπλε και λίγο κόκκινο και αρκετοί πήγαιναν όπου φυσάει ο άνεμος, δεν γίνεται να το παίζεις με την Χρυσή Αυγή. Το χρώμα εδώ είναι το μαύρο. Το σκοτάδι που θέλουν να επιφέρουν με τις πράξεις τους στην κοινωνία. Είτε το καταδικάζεις χωρίς να παίζεις την μυξοπαρθένα θέλω δεν θέλω , είτε πας μαζί τους. Τα «ναι- μεν--αλλά» δεν έχουν θέση εδώ. Η Εποχή άλλαξε.

21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ