Γιατί δεν θα 'πρεπε να πιάνουμε δουλειά πριν από τις 10 το πρωί

Γιατί δεν θα 'πρεπε να πιάνουμε δουλειά πριν από τις 10 το πρωί Facebook Twitter
Ο νυσταγμένος, μόνιμα με αίσθημα κόπωσης, εργαζόμενος δεν είναι καλά νέα για κανέναν, ούτε για την επιχείρηση του, ούτε για την προσωπική του ευτυχία
2


 

«Το πρωινό πουλάκι, πιάνει το σκουληκάκι», λέει μια παλιά, αγγλική παροιμία, η οποία προέκυψε για να υπερασπιστεί το πρωινό ξύπνημα και τα οφέλη του. Τα ποια; Οι επιστήμονες, πλέον, διαφωνούν ανοιχτά για το πόσο αποδοτικός μπορεί να είναι κάποιος που ξυπνά αξημέρωτα για να πιάσει δουλειά, ακόμη και κάποιος που ξεκινά να εργάζεται πριν από τις 10 το πρωί.

 

Σύμφωνα με νέα έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό εταιρείας γενετικής, αλλά και μελέτες του Christopher Barnes, καθηγητή management του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, το ανθρώπινο σώμα έχει δικό του ρολόι που τις περισσότερες φορές δεν συγχρονίζεται με αυτό που στις δυτικές κοινωνίες αποκαλούμε «ώρες γραφείου». Ο νυσταγμένος, μόνιμα με αίσθημα κόπωσης, εργαζόμενος δεν είναι καλά νέα για κανέναν, ούτε για την επιχείρηση του, ούτε για την προσωπική του ευτυχία, επισημαίνει ο καθηγητής.

 

«Με άλλα λόγια το σώμα αυτών των ανθρώπων υποφέρει από κάτι που μοιάζει πολύ με jet-lag, είναι σαν βρίσκονται μονίμως στη λάθος ζώνη ώρας. Με το να σηκώνονται νωρίτερα, από τις ώρες που το σώμα τους απαιτεί για να ξεκουραστεί, δημιουργούν απλώς ένα χρέος στα εγκεφαλικά τους κύτταρα, το οποίο μόνο συσσωρεύεται», εξηγεί χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο Paul Kelley από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγκεκριμένα από το Τμήμα Έρευνας Ύπνου και Νευρολογικών Διαταραχών επιμένει ότι το ιδανικό για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι να πιάνει δουλειά μετά τις 10 πρωί. Ο ίδιος προτείνει το ακόμη καλύτερο: συμβουλεύει τους εργοδότες να επιτρέπουν στους εργαζόμενους τους να επιλέγουν ωράριο φιλικό στο βιολογικό τους ρολόι.

Παρακινδυνευμένο; Όχι, υποστηρίζει ο συγκεκριμένος καθηγητής. «Δεν θα δουλέψει μία τέτοια συμφωνία παντού, σε κάθε εργασιακό περιβάλλον, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα αποδώσει καρπούς και θα αποδείξει ότι παραγωγικές κοινωνίες, είναι οι ξεκούραστες κοινωνίες», εξηγεί και τον πιστεύουμε με όλη μας την καρδιά.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια