Όταν δεν είναι απασχολημένος με τα κοινά του Εσκισεχίρ, όλοι ξέρουν ότι είναι αφοσιωμένος στην αγαπημένη του ασχολία: τα κέρινα ομοιώματα. Ο λόγος για τον δήμαρχο του Εσκισεχίρ, Yılmaz Büyükerşen, ο οποίος αυτές τις μέρες αισθάνεται διπλή περηφάνεια για την απήχηση του πρώτου Μουσείου Κέρινων Ομοιομάτων, στην Τουρκία, με – ως επί το πλείστον - δικά του γλυπτά.
Το Μουσείο φέρει το όνομα του και οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις φιγούρες της Marilyn Monroe, του τούρκου συγγραφέα Yasar Kemal, καθώς και δημοσιογράφους, ηθοποιούς και παρουσιαστές της τουρκικής τηλεόρασης.
Τη λειτουργία του Μουσείου – και ακριβώς επειδή κάτι αντίστοιχο δεν υπήρξε ξανά στην Τουρκία – έχουν δει πολύ ζεστά οι πολιτιστικοί φορείς και οι οργανισμοί της χώρας, οι οποίοι ήδη προσφέρουν ρούχα, αντικείμενα και αντίκες που κάποτε ανήκαν σε σπουδαίες φυσιογνωμίες της χώρας.
Ήδη, μεταξύ των 160 εκθεμάτων υπάρχει το κέρινο ομοίωμα του «πατέρα των Τούρκων», Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς και μελών της οικογένειας του, ενώ από την παρθενική μέρα λειτουργίας του πριν από λίγο καιρό έγινε πόλος έλξης τουριστών, αλλά και ντόπιων επισκεπτών.
Το Μουσείο, δειλά – δειλά άνοιξε το 2013 και από τότε έχει δεχθεί πάνω από 1 εκ. επισκέπτες, ενώ τα έσοδα προσφέρονται σε ιδρύματα που φροντίζουν για την επιμόρφωση φτωχών κοριτσιών, αλλά και σε οργανισμούς ανθρώπων με αναπηρίες.
Όσο για τον Büyükerşen; Φορείς και Μέσα στην Τουρκία γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μία ιδιαίτερη περίπτωση πολιτικού, με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, που ενθουσιάστηκε την πρώτη φορά που βρέθηκε στο Μουσείο Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο το 1996 και από τότε τον δυνάστευε η ιδέα να φτιάξει κάτι αντίστοιχο στην Τουρκία.
Μάλιστα, λέγεται ότι είχε επισκεφθεί το Μουσείο μόνο και μόνο για να δει το άγαλμα του Ατατούρκ και επ’ αυτού, τουλάχιστον, είχε αντιρρήσεις, επειδή θεωρούσε ότι το συγκεκριμένο κέρινο ομοίωμα δεν έμοιαζε και πολύ με τον Τούρκο ηγέτη.
Εκεί συνειδητοποίησε ότι μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα σ’ αυτόν τον τομέα και επιστρέφοντας στην Τουρκία, αυτό ακριβώς έκανε.
Ειδικά, για την τέλεια απόδοση των χαρακτηριστικών του Ατατούρκ, ο Büyükerşen δέχεται παραγγελίες απ’ όλα τα Μουσεία της χώρας, ενώ θεωρεί ότι μέσα στα επόμενα χρόνια αυτή η τέχνη – που η Δυτική Ευρώπη και όχι μόνο – λατρεύει εδώ και χρόνια θα κατακτήσει και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.
σχόλια