Το πιο πλούσιο 10% των Γερμανών κατέχει σχεδόν το 60% του πλούτου, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και καταδεικνύει το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους πιο πλούσιους και στους πιο φτωχούς της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Αν και η Γερμανία είναι γνωστή για τη μεταπολεμική κοινωνική οικονομία της αγοράς, η οποία δημιούργησε ένα γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικού κράτους παράλληλα με πολιτικές φιλικές προς τη βιομηχανία, η Bundesbank ανακάλυψε πως ο μισός πληθυσμός έχει στην κατοχή του λίγο ή καθόλου πλούτο.
Σύμφωνα με την Bundesbank οι αυξανόμενες τιμές των ακινήτων είναι εκείνες που δημιουργούν πλούτο για εκείνους που τον κατέχουν, ενώ εκείνοι που ζουν στο νοίκι, όπως συμβαίνει με πολλούς Γερμανούς, μένουν πίσω. Τα νοικοκυριά που έχουν ιδιόκτητο σπίτι είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά περισσότερα από 33.000 ευρώ τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια μέχρι το 2014, ενώ εκείνοι που νοικιάζουν είδαν τον πλούτο τους να αυξάνει κατά μόλις 1.000 ευρώ ή λιγότερο.
Ενώ η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας μεταπολεμικά δημιούργησε μερικούς από τους πιο πλούσιους άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη, από την οικογένεια Γκαντ που βρίσκεται πίσω από την αυτοκινητοβιομηχανία BMW μέχρι τους ιδιοκτήτες των εκπτωτικών καταστημάτων Aldi, η μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων και η άτονη αύξηση των μισθών είχαν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι Γερμανοί να ζουν με μέτρια μέσα.
Η Bundesbank, που ερεύνησε την κατάσταση χιλιάδων νοικοκυριών το 2014 στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, ανακάλυψε πως το πιο φτωχό 50% του πληθυσμού θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με μόλις το 2,5% του συνολικού πλούτου της χώρας.
σχόλια