Πόσο ειλικρινείς μας παίρνει να είμαστε σε μία σχέση;

Πόσο ειλικρινείς μας παίρνει να είμαστε σε μία σχέση; Facebook Twitter
Καλό είναι να είμαστε ειλικρινείς, αλλά με όρια, με προϋποθέσεις και με καλό κριτήριο.
1

 

 

Υπάρχουν διάφορες σχολές στη σύγχρονη συμβουλευτική για μακροχρόνιους δεσμούς. Οι περισσότερες ισχυρίζονται ότι τις δυνατές και μακροχρόνιες σχέσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, τις χτίζει η ειλικρίνεια, η απόλυτη ειλικρίνεια. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες κατευθύνσεις, λιγότερο «ορθόδοξες», ωστόσο πιο ρεαλιστικές.

 

Φυσικά, καμία από αυτές τις «σχολές» δεν συμβουλεύει τους ανθρώπους να λένε ψέματα στη σχέση του. Ωστόσο, κάποιοι σύμβουλοι επιμένουν ότι δεν πρέπει να λέγονται όλα, ότι κάποια πράγματα τα κρατάμε αποκλειστικά για τον εαυτό μας ή τουλάχιστον όχι για τον σύντροφο μας.

Σύμφωνα με την δόκτωρα Randi Gunther, η ειλικρίνεια, στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι ένα δίκοπο μαχαίρι και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφήνουμε το μαχαίρι σε αχρηστία...

Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και καλό είναι να μη λέγονται και υπάρχουν πράγματα που λέγονται και καλό είναι να μη γίνονται

«Ας δούμε μερικά δύσκολα παραδείγματα ειλικρινών εξομολογήσεων. Πόσο εύκολα αποκαλύπτει κάποιος ότι θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής; Μια γυναίκα ότι κατά το παρελθόν είχε προχωρήσει σε απανωτές εκτρώσεις; Κάποιος που κάποτε είχε χτυπήσει μία πρώην σύντροφο του σε μία στιγμή οργής, αλλά ήταν κάτι που δεν επανέλαβε ποτέ ξανά; Να μερικά πράγματα που όσο κι αν θέλεις να είσαι ειλικρινής, δεν θα γλιτώσεις ούτε την κριτική ούτε την αμφιβολία. Αυτό είναι το είδος της ειλικρίνειας που μπορεί να μας φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και κάποτε να βάλει σε κρίση και τις σχέσεις», εξηγεί η ειδικός.

Τι προτιμάται, λοιπόν; Χειρισμός, λέει η ειδικός. Όχι του άλλου, σε καμία περίπτωση. Αλλά του τρόπου με τον οποίο θα αποφασίσουμε να πούμε μια σκληρή αλήθεια.

Το ιδανικό μονοπάτι γι’ αυτή την περίπτωση είναι να μην εστιάσουμε στο δύσκολο γεγονός του παρελθόντος που έχουμε να εξομολογηθούμε, αλλά να δώσουμε το πλαίσιο των συνθηκών που μας οδήγησαν εκεί. Πώς είμασταν τότε; Τι ζούσαμε; Τι δυσκολίες είχαμε να αντιμετωπίσουμε; Αυτό κάνει πιο κατανοητή – κάποτε και πιο ευκολοχώνευτη – μια σκληρή αλήθεια.

Από την άλλη, η Cynthia Pickett, ψυχοθεραπεύτρια, κοινωνική λειτουργός και συγγραφέας βιβλίων συμβουλευτικής, έχει να δώσει μία άλλη οπτική της ειλικρινείας μέσα στις σχέσεις.

Καλό είναι να είμαστε ειλικρινείς, αλλά με όρια, με προϋποθέσεις και με καλό κριτήριο.

Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει σε σειρά άρθρων της, υπάρχουν λεπτές γραμμές στις οποίες σταματάμε. Όχι να είμαστε ειλικρινείς, αλλά να μιλάμε. Η σιωπή και η τελεία πολλές φορές είναι πολύτιμες σε μία σχέση. Επίσης, η ειλικρίνεια έχει προϋποθέσεις. Ότι πρέπει, δηλαδή, αντιστοίχως ειλικρινές να είναι και το άλλο μέρος της σχέσης. Και φυσικά, ότι πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι για τις συνέπειες μιας αλήθειας που θα αποκαλύψουμε.

Πέρα από τους ειδικούς, ισχύει πάντα – και στις σχέσεις, βεβαίως – εκείνο το αθάνατο: «Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και καλό είναι να μη λέγονται και υπάρχουν πράγματα που λέγονται και καλό είναι να μη γίνονται»...

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ