Σχολιάζοντας το θάνατο της Χόνεκερ, ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής στο Βερολίνο Παντελής Βαλασσόπουλος είπε: «Πέθανε ένα από τα πιο μισητα στους Γερμανούς πρόσωπα. Η Μαργκοτ Χονεκερ,σύζυγος του Εριχ Χονεκερ,και υπουργός Παιδείας της DDR.Ελαχιστοι θα τη κλαψουν και αυτή είναι η μεγάλη εκδίκηση της Ιστορίας.»
Τι ήταν όμως αυτό που την έκανε μισητή, στην πλειονότητα των Γερμανών - ακόμα και όσων έζησαν στην Ανατολική Γερμανία;
Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που μιλούσε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, εξόργιζε και προσέβαλλε ανθρώπους. Έμεινε γνωστή για μία δήλωσή της που είχε προκαλέσει αίσθηση όταν χαρακτήρισε ηλίθιους τους 136 ανθρώπους που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να περάσουν στη Δυτική Γερμανία, σκαρφαλώνοντας στο Τείχος του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Έμεινε γνωστή για μία δήλωσή της που είχε προκαλέσει αίσθηση όταν χαρακτήρισε ηλίθιους τους 136 ανθρώπους που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να περάσουν στη Δυτική Γερμανία, σκαρφαλώνοντας στο Τείχος του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η κάποτε ισχυρή κυρία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είχε παντρευτεί τον Έριχ Χόνεκερ (δικτάτορα της Ανατολικής Γερμανίας από το 1971 έως το 1989), δεν ήταν όμως αυτός που την έκανε ισχυρή στο κόμμα. Ήταν ήδη ενεργό μέλος του κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας καθώς και του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας και είχε ανέλθει ήδη ψηλά όταν ο σύζυγός της έγινε ο ηγέτης της χώρα. Η Χόνεκερ ήταν υπουργός Παιδείας απ' το 1963 ως το 1989 όταν και το καθεστώς κατέπεσε. Έφερε την υποχρεωτική στρατιωτική εκπαίδευση στα σχολεία, και ήταν υπεύθυνη για τις απαγωγές ανθρώπων αλλά και για τις υποχρεωτικές υιοθεσίες των παιδιών πολιτικών αντιπάλων.
Γι' αυτούς τους λόγους ήταν γνωστή στους ντόπιους ως "Purple Witch", λόγω του χρώματος των μαλλιών της και της σκληροπυρηνικής της, σταλινικής στάσης. Ο πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Wolfgang Thierse την περιέγραψε ως «το πιο μισητό πρόσωπο» στην Ανατολική Γερμανία δίπλα στον επικεφαλής της Στάζι Erich Mielke...
Είχε γεννηθεί Μargot Feist στο Χάλε της Γερμανίας τον Απρίλιο του 1927 και ήταν κόρη ενός υποδυματοποιού και μιας εργάτριας εργοστασίου. Όταν τελείωσε το δημοτικό μπήκε στην ναζιστική οργάνωση κοριτσιών Bund Deutscher Mädel όπου έμεινε απ' το 1938 ως το 1945. Το 1940, στα 13 της έχασε τη μητέρα της.
Από τον ναζισμό μεταπήδησε στον κομμουνισμό. Η ανέλιξή της στο κόμμα ήταν ταχύτατη και το 1950 γνώρισε τον Έριχ Χόνεκερ. Ήταν 15 χρόνια μεγαλύτερός της και παντρεμένος. Όταν η Μαργκοτ γέννησε την κόρη τους Σόνια το 1952, ο Χόνεκερ χώρισε τη γυναίκα του και παντρεύτηκε την Μαργκότ...
Κυβέρνησαν ουσιαστικά μαζί τη χώρα για 20 χρόνια, αλλά μετά απ' την πτώση του Τείχους το 1989, το ζευγάρι εγκατέλειψε τη Γερμανία για τη Ρωσία. Φοβούμενοι για την έκδοσή τους στη Γερμανία κατέφυγαν στη χιλιανή πρεσβεία στη Μόσχα το 1991. Ο Έριχ Χόνεκερ εκδόθηκε από τη Ρωσία προς τη Γερμανία από την κυβέρνηση Μπόρις Γιέλτσιν, αλλά αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας το 1993. Μετακινήθηκαν στη Χιλή το 1993 και ο Χόνεκερ πέθανε τον επόμενο χρόνο.
Η προσωπική περιουσία του ζεύγους κατασχέθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση και η Χόνεκερ έχασε μια δίκη που κατέθεσε κατά της γερμανικής κυβέρνησης το 1999. (#)
Σε συνέντευξή της το 2012 είχε υπερασπιστεί τις πράξεις του καθεστώτος, τονίζοντας πως «Οι άλλοι θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη».
Όπως έγραψε την επομένη της συνέντευξής της η Deutsche Welle, η Χόνεκερ, αναφερόμενη στους πολιτικούς κρατουμένους στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, δεν αισθάνθηκε κανέναν λόγο να ζητήσει συγγνώμη, καθώς όπως υπογραμμίζει επρόκειτο κυρίως για εγκληματικά στοιχεία. «Οι εγκληματίες παριστάνουν σήμερα τα θύματα πολιτικών διώξεων. Πολύ λίγοι είναι εκείνοι που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολιτικά θύματα. Φυσικά και υπήρχαν πολιτικοί αντίπαλοι στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Υπήρχαν άνθρωποι που επεδίωκαν να βλάψουν τον Σοσιαλισμό και την Οικονομία που ανήκε στον λαό. Αυτοί οι άνθρωποι δικάστηκαν και κάποιοι καταδικάστηκαν. Σίγουρα υπήρχαν όλα αυτά», παραδέχεται η Μάργκοτ Χόνεκερ.
Η πλειονότητα των Γερμανών κουνάει αποδοκιμαστικά το κεφάλι όταν βλέπει την γηραιά Μάργκοτ Χόνεκερ να αντιμετωπίζει με κυνισμό τα κακώς κείμενα του ανατολικογερμανικού καθεστώτος. Τα θύματα ωστόσο της εποχής αντιδρούν οργισμένα. Πολλοί από αυτούς εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ και διηγούνται τις δικές τους περιπέτειες από το καθεστώς. Μένουμε άφωνοι όταν ακούμε τη διήγηση μιας γυναίκας που τότε αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να εγκαταλείψει την Ανατολική Γερμανία και η οποία φυλακίστηκε. Στη συνέχεια το κράτος της πήρε το παιδί και το έδωσε για υιοθεσία. «Αναγκαστικές υιοθεσίες» δεν υπήρχαν στην Ανατολική Γερμανία, απαντά με βεβαιότητα η Μάργκοτ Χόνεκερ.
Η Μαργκό Χόνεκερ πέθανε την περασμένη Παρασκευή στη Χιλή, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικογενειακό της περιβάλλον.
Η τοπική τηλεόραση ανέφερε ότι υπέφερε από καρκίνο.
Η Χόνεκερ ζούσε στη Χιλή ως ερημίτισσα.
σχόλια