Φαγητό στην TV

Φαγητό στην TV Facebook Twitter
3

Φαγητό στην TV Facebook Twitter
30.11 Παρασκευή

 

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο μια συνταγή για Sacher Torte, έπεσα πάνω σε μια καινούργια αγγλική (ΒΒC) εκπομπή γαστρονομικού ενδιαφέροντος και, φυσικά, κόλλησα. Το «Great British Bake Off» είναι στην ουσία ένας διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής-αρτοποιίας, στον οποίο δώδεκα διαγωνιζόμενοι καλούνται κάθε εβδομάδα να φτιάξουν συγκεκριμένα γλυκά ή άλλα pastries και να κριθούν βάσει του τελικού αποτελέσματος. Πρώτον, είναι πολύ δύσκολες οι δοκιμασίες. Δεν μιλάμε για τουρτίτσες και τέτοια. Μιλάμε για hardcore δημιουργίες, με συγκεκριμένες δυσκολίες, που απαιτούν γνώση και άνεση σε τεχνικές. Δεύτερον, οι διαγωνιζόμενοι είναι ερασιτέχνες λάτρεις της ζαχαροπλαστικής και, αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, οι περισσότεροι είναι νέοι. Η εκπομπή γυρίζεται σε μια τεράστια τέντα που το εσωτερικό της είναι πλήρως εξοπλισμένο ως κουζίνα-στούντιο. Η τέντα είναι στημένη στον κήπο ενός πύργου στην αγγλική εξοχή. Οι διαγωνιζόμενοι, όταν δεν μαγειρεύουν, πνίγουν τα άγχη και την κούρασή τους στο μυθικό αγγλικό πράσινο. Και πολλές φορές, όταν μαγειρεύουν, πιάνει μια απίστευτη βροχή που την ακούς να σκάει πάνω στο πλαστικό της τέντας. Την εκπομπή παρουσιάζουν δύο τηλεοπτικές περσόνες, ένα γυναικείο δίδυμο, που όταν εγώ ήμουν στην Αγγλία, εκείνες έκαναν μια κωμική εκπομπή στο Channel 4. Ο ένας κριτής είναι η Mary Bery, ογκόλιθος της αγγλικής κουζίνας, η υπερ-Βέφα τους. Μιλάμε για πάνω από 50 χρόνια στο προσκήνιο και περίπου 70 βιβλία ζαχαροπλαστικής στο ενεργητικό της. Δεν νομίζω να υπάρχει σπίτι στην Αγγλία που να μην έχει έστω ένα βιβλίο της. Ο άλλος είναι ο Paul Hollywood. Διασημότητα pastry chef, γιος Άγγλου φούρναρη που τα κατάφερε κι έγινε ένας από τους σημαντικότερους ζαχαροπλάστες στην Ευρώπη, δούλεψε στα μεγαλύτερα εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία πριν φτάσει εδώ. Το βιβλίο του 100 Ψωμιά θεωρείται αριστούργημα. Με αυτή την εκπομπή ακύρωσα όλα τα σχέδια που είχα για το βράδυ της Παρασκευής. Παρακολουθούσα για ώρες τους διαγωνιζόμενους να φτιάχνουν σφολιάτες και ζύμες για τάρτες, να ανοίγουν με τρόμο φύλλο για στρούντελ και να σκέφτονται συνδυασμούς να το γεμίσουν, να συνθέτουν περίτεχνα chiffon cakes-υπερπαραγωγές, να ψήνουν στον ατμό αγγλικές πουτίγκες, να ετοιμάζουν ιταλικές μαρέγκες για τάρτες λεμονιού και, πάνω απ' όλα, παρακολούθησα ερασιτέχνες ζαχαροπλάστες, που είχαν φυσικά τεράστια γνώση του αντικειμένου, ήταν παθιασμένοι με αυτό που έκαναν και πρότειναν και δικές τους συνταγές που άνετα θα στέκονταν στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία του κόσμου. Ακόμα θυμάμαι μια συνταγή για μαρέγκα με μαύρη ζάχαρη που έβαλε μια κυρία πάνω σε μια τάρτα μόκα-σοκολάτα και ζαλίζομαι. Υπέροχη ιδέα. Η δε τεχνική τους (εγώ την αποκαλώ surviving skills), αξιοζήλευτη. Ο καθένας είχε τον τρόπο του. Οι κριτές κοίταζαν με απορία, αλλά μετά έδειχναν σεβασμό στο τελικό αποτέλεσμα. Όσο παρακολουθούσα αυτή την εκπομπή, διαπίστωσα το εξής: ήταν διαγωνισμός, αλλά δεν υπήρχε κόντρα. Δεν υπήρχε καμία διάθεση από την παραγωγή «να κάνει νούμερα» μέσα από κοκορομαχίες διαγωνιζομένων, περίεργα κόλπα, αντιπαραθέσεις μεταξύ των κριτών κ.λπ. Όλα χαμηλοφώνως, όλα στην αγγλική εξοχή, και, κυρίως, έβλεπες αγάπη για τη ζαχαροπλαστική και ευγενή άμιλλα ανάμεσα στους διαγωνιζομένους. Δεν ξέρω αν ήταν η πραγματικότητα ή αυτό άφησε ο σκηνοθέτης να φανεί. Αυτό που ξέρω εγώ είναι πως είδα μια γαστρονομική εκπομπή που μοναδικό της θέμα ήταν οι τροφές, η τεχνική κ.λπ. Δεν ήταν το φαγητό αφορμή για να αρχίσουμε το καλιαρντό! Και εκεί θαύμασα για άλλη μια φορά τους Άγγλους και λίγο ντράπηκα που εμείς ακόμα εδώ (πλην ορισμένων εξαιρέσεων), για να κάνουμε μαγειρική εκπομπή, πρέπει να τη συνδυάσουμε με lifestyle. Όπως στα παιδιά, που τους έδιναν το μουρουνόλαδο με πορτοκάλι... Κρίμα, γιατί όλα δείχνουν πως αν πιστέψεις σε αυτό το τρεντ (της μαγειρικής, της κηπουρικής κ.λπ.), θα βγεις κερδισμένος. Την επόμενη εβδομάδα θα έχω συνταγές για cookies! Σας φιλώ!

 

_____________________________


GOOD THINGS

Αγαπημένοι TV celebrities

TWO FAT LADIES

Φαγητό στην TV Facebook Twitter

Τις έχω αναφέρει ξανά. Δεν είναι τόσο για τις μαγειρικές τους ικανότητες όσο για το ταλέντο τους να ενώσουν τη μαγειρική με τον κοσμοπολιτισμό, την καλλιέργεια και το γούστο της παλιάς αγγλικής αριστοκρατίας. Ακόμα φτιάχνω τη δική τους fish pie και είναι μεγάλη επιτυχία πάντα.

 

ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ

Φαγητό στην TV Facebook Twitter

Υπέροχος. Παραμυθάς, γνώστης, connoisseur. Κάθε εκπομπή ένα καλειδοσκόπιο από εικόνες και γεύσεις της Ελλάδας. Δεν έχει σημασία η αξία των συνταγών, σημασία έχει ότι μπήκαμε στις κουζίνες των Ελλήνων και περάσαμε καλά. Η πρώτη καλογυρισμένη ελληνική εκπομπή μαγειρικής.

 

JAMIE OLIVER

Φαγητό στην TV Facebook Twitter

Πρέπει να το παραδεχτούμε: είτε σου αρέσει είτε όχι, ο Jamie έχει κάνει πολλή δουλειά στην τηλεόραση. Έφερε πίσω τον ενθουσιασμό, τη νεανικότητα, την αγάπη για τα υλικά και την απλότητα. Δεν είναι όλα όσα φτιάχνει καλά κι έχει μπει κι αυτός στον μύλο που λέγεται «πολύ χρήμα», but still, always fun to watch. Αγαπημένη σειρά αυτή που έκανε τον γύρο της Ιταλίας.

 

NIGEL SLATER

Φαγητό στην TV Facebook Twitter

Ο απόλυτος αγαπημένος όλων των εποχών για μένα. Αληθινό φαγητό, απλότητα, ήχοι στην κουζίνα, ωραία λόγια, ωραίες εποχικές συνταγές που πάντα πετυχαίνουν. Τι να λέμε; Ο αρχηγός, κι ας μην είναι ο πιο διάσημος.

 

 

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Λοιπόν...χθές βράδυ χαζέυοντας στο twitter η γλυκυτάτη συγγραφέας μου Marian Keyes και το καλύτερο γυναικείο περιοδικό στον κόσμο red.com τουιταραν για ένα GBBO και είχα χαθεί γιατί δεν είχα ιδέα τι ήταν αυτό...όχι ότι μπήκα στον κόπο να το ψάξω βέβαια! Το βλέπω αυτή τη στιγμή και θα συμφωνήσω με την όλη κριτική! Keep up the good work Lifo deary!
Πολύ ωραία, όντως, η σειρά του Jamie Oliver, με το γύρο της Ιταλίας και θεϊκές οι αντιδράσεις των Ιταλών, όταν δοκίμαζαν τα εδέσματα του. Ξυνισμένα μουτράκια! Πάντως ήταν πολύ ωραίο που τις έδειξε και παραδέχτηκε και ο ίδιος, ότι δεν τους άρεσαν καθόλου τα φαγητά του.