Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταρτίσει ένα σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας «μαύρης λίστας» με τα ονόματα αλλοδαπών ιερωμένων που θεωρούνται «κήρυκες του μίσους» και στους οποίους, είτε θα απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα ή θα παρακολουθούνται, εάν είναι υπήκοοι ευρωπαϊκών κρατών.
Επί της ουσίας με το νέο αυτό νόμο, η Δανία στοχοθετεί ριζοσπάστες ιμάμηδες.
Η ανακοίνωση αυτή εκλαμβάνεται ως μια αντίδραση στον έντονο δημόσιο διάλογο στη Δανία μετά τη μετάδοση, τον Μάρτιο, ενός ντοκιμαντέρ γυρισμένου με κρυφές κάμερες σχετικά με τα τεμένη. Σε αυτό, ιμάμηδες τάσσονταν για παράδειγμα υπέρ του λιθοβολισμού μοιχαλίδων σε κηρύγματά τους στη Δανία.
Ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων, Μπέρτελ Χάαρντε, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία ενός καταλόγου στον οποίο θα καταχωρούνται «ξένοι ιεροκήρυκες με συμπεριφορές και αξίες που αντίκεινται στις θεμελιώδεις αξίες της Δανίας».
Για τις περιπτώσεις υπηκόων χωρών τα οποία δεν είναι μέλη της ΕΕ, αυτή η μαύρη λίστα θα δημοσιεύεται. Σε περιπτώσεις υπηκόων χωρών μελών της ΕΕ, που ωφελούνται από την αρχή της ελεύθερης κίνησης των προσώπων, ο κατάλογος δεν θα δημοσιεύεται.
Καθώς έχει ήδη υπάρξει διαπραγμάτευση για τις διατάξεις του στις τάξεις της συμπολίτευσης και με την αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο αυτό έχει ουσιαστικά εγγυημένη την έγκρισή του. Η ψήφισή του αναμένεται «μετά τη θερινή διακοπή των εργασιών της Βουλής» της Δανίας, σύμφωνα με τον υπουργό.
«Θα καταστήσουμε ποινικό αδίκημα την ενθάρρυνση αξιόποινων πράξεων στη θρησκευτική εκπαίδευση», ανέφερε ο υπουργός. Το σχέδιο νόμου «δεν αντίκειται» στο Σύνταγμα της Δανίας ή στο διεθνές δίκαιο ξεκαθάρισε.
Ανάμεσα στις αξιόποινες πράξεις η ενθάρρυνση των οποίων θα διώκεται ποινικά είναι, αναφέρει το νομοσχέδιο, «η τρομοκρατία, ο φόνος, ο βιασμός, η βία, η αιμομιξία, η παιδεραστία, οι επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας, η χρήση βίας και η διγαμία».
«Έχουμε παράλληλες δομές στη Δανία οι οποίες δυστυχώς κάνουν μεγάλη ζημιά, ειδικά στους νέους», ανέφερε ο Χάαρντε, σημειώνοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει στις τάξεις του περισσότερους μαχητές από τη Δανία από κάθε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ πλην Βελγίου.
«Εδώ και κάποια χρόνια γίνεται συζήτηση για (...) το εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι εναντίον της δράσης ορισμένων ιεροκηρύκων οι οποίοι υπονομεύουν τη δημοκρατία, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενσωμάτωση», εξήγησε ο Μπέρτελ Χάαρντε.
«Δείξαμε σήμερα ότι μπορούμε», πρόσθεσε.
Ωστόσο το νομοσχέδιο επικρίθηκε από ορισμένους πολιτικούς στη Δανία, με την Περνίλ Σκίπερ, την εκπρόσωπο της Κοκκινοπράσινης συμμαχίας, να τονίζει σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Politiken ότι εγείρει «τον κίνδυνο (οι ριζοσπαστικές θέσεις) να προκαλούν περισσότερο ενδιαφέρον και να προσελκύουν περισσότερο, διότι θα είναι απαγορευμένες».
σχόλια