Δεν υπάρχει σχεδόν καμία απ' τις ιδιωτικοποιήσεις που να με ενοχλεί, γιατί ξέρω ότι συνήθως όλα είναι καλύτερα με ιδιώτες, ειδικά όταν η εναλλακτική είναι το ελληνικό κράτος.
Μόνο για το νερό διατηρώ τις επιφυλάξεις μου και γι' αυτό είχα ψηφίσει ΟΧΙ και στο σχετικό δημοψήφισμα του 2014.
Όμως τώρα...
Γράφει η δημοσιογράφος Κική Τσιλιγγερίδου:
Είχαν ξεσηκώσει τον κόσμο κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Υπήρξαν πρωτεργάτες του δημοψηφίσματος με τις διαφανείς κάλπες. SOSτε το Νερό, σας έλεγαν.
Επίσημα πλέον στην ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού, στον Οδικό Χάρτη για τη Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας αναφέρεται ξεκάθαρα ότι αποφάσισαν «Την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος των ελληνικών αρχών στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί (...) της διαχείρισης των υδάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα».
Περαστικά σας και με τις υγείες σας.
Πριν δυο χρόνια, όταν οι Θεσσαλονικείς μπορούσαν να ψηφίσουν μαζί με Δήμαρχο και το τι θέλουν να γίνει με το νερό τους έγραφα τα εξής:
«Ένας βασικός λόγος που ήθελα να πάω να ψηφίσω σήμερα ήταν για να ψηφίσω στο δημοψήφισμα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης. Χτες βράδυ διάβασα ότι η δικαιοσύνη τόνισε πως απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία μας απ' τους εκλογικούς καταλόγους για οτιδήποτε άλλο πέρα απ' τις κανονικές εκλογές.
Παρ' όλα αυτά σήμερα έξω απ' τα σχολεία υπήρχαν τραπεζάκια με τους εθελοντές, και τις λίστες των εκλογικών καταλόγων και το δημοψήφισμα έγινε κανονικά.
Δεν είναι νομίζω κάποιο τρομερά επίσημο δημοψήφισμα. Εννοώ ότι δεν αναγνωρίζεται απ' το κράτος και το αποτέλεσμά του δεν θα αναγκάσει την πολιτεία να το λάβει υπόψη του. Με δυο λόγια: δεν είναι δεσμευτικό, είναι συμβολικό.
Έχω γράψει πολλές φορές για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού, και είμαι εναντίον για λόγους που έχω αναλύσει.
Ψήφισα λοιπόν ΟΧΙ και το χάρηκα.
ΟΜΩΣ υπάρχουν καναδυό πράγματα που μου έκαναν εντύπωση:
Καταρχάς οι κάλπες είναι διάφανες, σε κοινή θέα, στο δρόμο, και τα ψηφοδέλτια όχι μόνο δεν έχουν φάκελο, αλλά γράφουν το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ, με τεράστια κεφαλαία γράμματα που διαβάζονται κι απ' το διάστημα.
Κι έπειτα, ο εθελοντής που κρατούσε το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, αντί να σου τα δώσει, σε ρωτούσε ποιο ήθελες, και σου έδινε το αντίστοιχο. (100 στις 100 περιπτώσεις ζητούσαν το όχι).»
Στη δική μου την περίπτωση δεν κατάλαβα τι μου είπε η κοπέλα, και μουρμούρισα ότι δεν την άκουσα καλά. Αυτή μου έδωσε ένα ψηφοδέλτιο του ΟΧΙ, κατευθείαν, και έληξε η ίδια το θέμα. Βρέθηκα με μονάχα ένα ΟΧΙ στα χέρια μου, μπροστά από μια κάλπη γεμάτη με ΟΧΙ - κι έμεινα μετέωρος...
Το ξέρω ότι και κρυφή να ήταν η ψηφοφορία, πάλι θα κερδίζαμε με το ίδιο συντριπτικό ποσοστό. Και ελπίζω ότι το κράτος θα ακούσει τη φωνή των πολιτών, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Το να ψηφίζεις όμως έτσι, (και πόσω μάλλον σε τραπεζάκια που είχαν κολλημένη την αφίσα "Ψηφίζουμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού") θυμίζει άλλες εποχές - και άλλες χώρες.
Πιστεύω ότι είναι καλό να γίνονται περισσότερα δημοψηφίσματα στο μέλλον, αρκεί όμως να μη θυμίζουν παρωδία εκλογών.»
Τα παραπάνω είχα γράψει εκείνη την ημέρα, και τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά. Είχα σιχαθεί όμως και τη διαδικασία και όσους την είχαν στήσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστάτησε στο SOSτε το Νερό, ήρθε στα πράγματα, και διόρισε Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΑΘ, ποιον λέτε;
Τον Ιωάννη Κρεστενίτη που ήταν ο συνιδρυτής και ουσιαστικά επικεφαλής του ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ. (Στο διοικητικό συμβούλιο βλέπουμε και μια αποτυχημένη πολιτευτή των ΑΝΕΛ ως αντιπρόεδρο, αλλά ας μείνουμε στο θέμα...)
Έβαλαν ως Πρόεδρο και Δ. Σύμβουλο ταυτόχρονα, τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε στον αγώνα εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού, και τώρα... προσπαθούν να το ιδιωτικοποιήσουν! Επικεφαλής της ιδιωτικοποίησης θα είναι ο επικεφαλής της καμπάνιας για τη μη ιδιωτικοποίηση.
Δηλαδή πόσο πιο ΣΥΡΙΖΑ;
«Είναι η πιο γελοία υπαναχώρηση. Πρόεδρος της ΕΥΑΘ τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της οργάνωσης "SOS νερό". Αποτελεί μνημείο της διπλής στρατηγικής και της στρεψοδικίας της ψευδοαριστεράς» σχολίασε ο Θεσσαλονικιός Σταύρος Κωνσταντινίδης.
Άλλο ένα ΟΧΙ σε δημοψήφισμα που όχι απλά γίνεται ΝΑΙ, αλλά αναλαμβάνουν να το υλοποιήσουν οι πρωτεργάτες του ΟΧΙ.
Απορώ πώς ο κύριος Κρεστενίτης δεν έχει παραιτηθεί, δηλώνοντας την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης για την είσοδο ιδιωτών στην επιχείρηση. Και αναρωτιέμαι αν ο διορισμός του σε διπλό μάλιστα ρόλο στην ΕΥΑΘ είναι ο λόγος για τη σιωπή του τώρα τελευταία σχετικά με το θέμα. Ζητήσαμε την άποψή του αλλά μέχρι στιγμής δεν μας έχει απαντήσει.
σχόλια