Το Πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων που διεξάγεται στο χωριό Σοχό του Λαγκαδά αναβίωσε και φέτος στις 28, 29 και 30 Ιουνίου.
Το συγκεκριμένο πανηγύρι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή των κατοίκων του Σοχού, ενώ η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας, με εκατοντάδες επισκέπτες να έρχονται από τις γειτονικές χώρες.
Βασική ατραξιόν και αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η παραδοσιακή ελεύθερη πάλη των «πεχλιβάνηδων», παλαιστών από την Ελλάδα, την Τουρκία και τα Βαλκάνια.
Το έθιμο αυτό έλκει τις ρίζες του από την Περσία. Οι παλαιστές ονομάζονται πεχλιβάνηδες από την περσική λέξη «pehlevan», που σημαίνει «ήρωας» ή «πρωταθλητής» και φοράνε τα δερμάτινα χειροποίητα παντελόνια πάλης που ονομάζονται κισπέτια (ή κιουσπέτια) τα οποία κατασκευάζονται από δέρματα ζώων όπως μοσχαριού ή βουβαλιών ή κατσικιού, βάρους 10 κιλών.
Για να δυσκολέψουν τους αντιπάλους τους, οι αθλητές αλείφονται με λάδι σε όλο τους το σώμα.
Η πάλη γίνεται πάνω στο έδαφος και είναι ελεύθερης τεχνικής. Η είσοδος των παλαιστών στο «αλώνι» γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο, με χτυπήματα των χεριών στα γόνατα αλλά και τσαλίμια. Οι αθλητές χωρίζονται σε ζευγάρια και παλεύουν επάνω στο γρασίδι του γηπέδου. Κυρίαρχος στόχος είναι η επίδειξη της τεχνικής, η επιδεξιότητα, ο έξυπνος χειρισμός που θα φέρει τον αντίπαλο με την πλάτη στο γρασίδι. Απαγορεύονται, οι επικίνδυνες λαβές στο λαιμό, τα χτυπήματα και ορισμένες κινήσεις, που εγκυμονούν κινδύνους για τους αθλητές.
Καθ' όλη τη διάρκεια της πάλης παίζεται μια συγκεκριμένη μελωδία από λαϊκούς οργανοπαίκτες, η οποία κατά διαστήματα αυξομειώνεται ανάλογα με την ένταση των κινήσεων των παλαιστών και σταματά μόνο τη στιγμή της ανάδειξης του μεγάλου νικητή. Μέσα στο γήπεδο υπάρχουν δύο κριτές ανά ζευγάρι παλαιστών, στους οποίους επιδεικνύεται απόλυτος σεβασμός.
σχόλια