Η καθόλου διακριτική γοητεία των νάρκισσων – των ανθρώπων που λατρεύουν τον εαυτό τους και συνήθως μόνο αυτών – ανεξαρτήτως φύλου, έγινε προσφάτως αντικείμενο μελέτης από έναν επιστημονικό ερευνητή του Πανεπιστημίου Grauz της Αυστρίας.
Ο Emanuel Jauk, για αρκετό καιρό μελέτησε τις συμπεριφορές ανθρώπων σε οργανωμένα κλαμπ που προωθούσαν το speed dating, για να διαπιστώσει πολύ σύντομα, ότι άτομα με χαρακτηριστικά νάρκισσου ή ακόμη χειρότερα με ναρκισιστικές διαταραχές της προσωπικότητας αποδεδειγμένα είχαν την τριπλάσια δημοφιλία – και επιτυχία στα τυφλά ραντεβού – από ανθρώπους, οι οποίοι αποδεδειγμένα έδειχναν ενδιαφέρον για το συνομιλητή τους και αληθινή συντροφικότητα.
Και ενώ πλέον είναι γνωστό από προηγούμενες ψυχιατρικές μελέτες ότι οι νάρκισσοι αδυνατούν να αναπτύξουν σοβαρές ανθρώπινες σχέσεις και ενώ η εκλαϊκευμένη επιστήμη έχει βοηθήσει στην αναγνώριση των χαρακτηριστικών τους και σε συμπεράσματα που εμφανίζουν τα συγκεκριμένα άτομα, ως βαθιά ανασφαλή και με εξαιρετικά χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι επιτυχίες τους στο άλλο φύλο είναι αναμφισβήτητες.
Ναι, αλλά γιατί;
Σύμφωνα με τον Jauk, ο οποίος μελέτησε τα ανθρώπινα μοτίβα που επαναλαμβάνονται στους συσχετισμούς υγιών προσωπικοτήτων με νάρκισσους, οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι 3 και δυστυχώς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εκτός από αυτόν που παρουσιάζει ναρκισιστική διαταραχή της προσωπικότητας, ψυχανάλυσης χρήζουν και όσοι έλκονται από τέτοιες ανθρωποκατηγορίες.
Ποιοι, όμως, είναι αυτοί οι λόγοι;
1.
Πιστεύουν βαθιά στη γοητεία που ασκούν στους άλλους
Είτε πρόκειται για πραγματικά ελκυστικά άτομα, είτε για ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι ωραίοι, είτε για εκείνους που όντως έχουν αναπτύξει κάποιο εξαιρετικό θέλγητρο, ανεξαρτήτως εμφάνισης, κατά τον Jauk, οι νάρκισσοι πιστεύουν αλήθεια στις ικανότητες τους. Και, ναι, εκτός από την γοητευτική ή έστω προσεγμένη εξωτερική εμφάνιση, οι άνθρωποι έλκονται από «ηγετικές φυσιογνωμίες», από κόσμο που λόγω αυτοπεποίθησης κάνει τον περίγυρο του να γονατίζει, για να το πούμε χονδρικά, στα θέλω και τις απαιτήσεις του. Ο ερευνητής αναφέρει παραδείγματα όχι ιδιαίτερα ωραίων ανδρών ή γυναικών που έχουν καταφέρει να συγκινήσουν πλήθη του αντίθετου φύλου, ανεξαρτήτως της πορείας των σχέσεων τους.
2.
Είναι βασιλείς της κολακείας
Οι νάρκισσοι τείνουν να ξεκινούν τις σχέσεις τους με κολακευτικά λόγια. Γνωρίζουν ήδη πολύ καλά τι θα ήθελαν να ακούσουν εκείνοι και γι’ αυτό δεν τους πειράζει να κάνουν την αρχή και να είναι γενναιόδωροι στις διατυπώσεις τους για τα προσόντα του συντρόφου που έχουν δίπλα τους. Ωστόσο, και επειδή από την προσωπικότητα τους λείπει ένα δομικό συστατικό που λέγεται εργασία πάνω στη διαμόρφωση χαρακτήρα, σταματούν άμεσα μόλις εισπράξουν αυτό που προσδοκούν. Αυτομάτως, η συμπεριφορά τους αλλάζει και συνήθως τερματίζεται η σχέση. Το θέμα είναι στο κατά πόσο αυτός που γίνεται δέκτης μίας τέτοιας συμπεριφοράς αποφασίζει να εισέλθει στο παιχνίδι του νάρκισσου: από τη στιγμή που οι εκδηλώσεις θαυμασμού σταματούν, πόσα θα κάνει ο σύντροφος προκειμένου να επαναφέρει την κατάσταση στο αρχικό της πλαίσιο; Κατά τον ερευνητή, ο συγκεκριμένος συσχετισμός θυμίζει χάμστερ στον τροχό. Δεν κατεβαίνεις, αν δεν ζαλιστείς σοβαρά και πέσεις.
3.
Είναι στ’ αλήθεια χαρισματικοί
Παρά την αδυναμία τους να αναπτύξουν και να διατηρήσουν σοβαρές ανθρώπινες σχέσεις – όχι μόνο ερωτικούς δεσμούς, αλλά και φιλίες – οι νάρκισσοι συνήθως περιτριγυρίζονται από πολλούς και ενδιαφέροντες φίλους. Περιστασιακούς συνήθως, επισημαίνει ο Jauk, αλλά σπανίως ένας νάρκισσος ξεμένει από κοινό. Η σύγχυση προκύπτει από τη στιγμή, που για κάποιο λόγο, ένα τέτοιο άτομο επιλέγει να προσελκύσει κάποιον που δίπλα του θυμίζει «κοινό θνητό». Ο φυσιολογικός άλλος μοιραία αναρωτιέται «γιατί εμένα;», «τι έκανα για να την/τον αξίζω». Ο νάρκισσος το ξέρει αυτό και για όσο το ερωτικό παιχνίδι βρίσκεται στις αρχές του, το εκμεταλλεύεται και το διασκεδάζει.
Επειδή συνήθως πρόκειται για χειριστικές προσωπικότητες που ξέρουν τι πρέπει να πουν και να κάνουν, όταν βρίσκονται μπροστά σε κόσμο, τις περισσότερες φορές θολώνουν τα νερά, μετατρέποντας τους άλλους σε οπαδούς, σε κερκίδα. Αν δεν γίνει άμεσα αντιληπτός αυτός ο χειρισμός, και πάλι κατά τον Jauk, το πρόβλημα βρίσκεται στον άλλο, που παρά τις κραυγαλέες συνήθως συμπεριφορές δεν αντιδρά και δεν έχει πρόβλημα να γίνεται το κοινό ενός ανθρώπου και μίας παράστασης. «Αμφισβητείστε τον δημοσίως», γράφει μεταξύ άλλων στη μελέτη του που δημοσιεύθηκε στο “European Journal Of Personality” ο Jauk, «και από την αντίδραση του θα είστε σε θέση να ξέρετε με ποιόν έχετε να κάνετε». Ένας άνθρωπος με χαρακτήρα και δομημένη προσωπικότητα δεν θα θυμώσει και θα επιχειρηματολογήσει σοβαρά στην όποια κριτική. Ο νάρκισσος, ασταθής και ως χαρακτήρας γεμάτος ανασφάλειες θα εκραγεί και ίσως διακόψει άμεσα τις επαφές του με κάποιον που δεν επικροτεί κάθε λόγο ή ενέργεια του.
Με στοιχεία από Guardian, New York Mag, European Journal Of Personality
σχόλια