ΣΗΜΕΡΑ

Πρήξιμο στην κοιλιά: πώς να το αντιμετωπίσετε

Πρήξιμο στην κοιλιά: πώς να το αντιμετωπίσετε Facebook Twitter
Η "κοιλιακή διάταση", όπως είναι η επιστημονική ονομασία αυτής της δυσάρεστης κατάστασης δεν γνωρίζει φύλο, ηλικία και δεν έχει πάντοτε να κάνει με κάτι που φάγαμε ή ήπιαμε.
1

Το 'χουν νιώσει όλοι και πολλές φορές χωρίς να έχουν φάει πολύ ή να έχουν προχωρήσει σε κάποια διατροφική ατασθαλία: εκείνο το φούσκωμα στην κοιλιά, το οποίο συνοδεύεται από έντονο αίσθημα δυσανεξίας και με το πρήξιμο να μην υποχωρεί παρά μόνο μετά από ώρες, αναγκάζοντας εκείνον που υποφέρει από αυτό να αισθάνεται άνετα μόνο με τις πυτζάμες. 

Η "κοιλιακή διάταση", όπως είναι η επιστημονική ονομασία αυτής της δυσάρεστης κατάστασης δεν γνωρίζει φύλο, ηλικία και δεν έχει πάντοτε να κάνει με κάτι που φάγαμε ή ήπιαμε. Αρκεί το άγχος μιας δύσκολης μέρας στη δουλειά, για να δημιουργήσει άμεσα δυσφορία, κάποτς πόνο και προβλήματα στην αναπνοή ή έστω μια μπουκιά από κάποια τροφή, στην οποία έχουμε δυσανεξία και ή δεν το γνωρίζουμε ή δεν φανταζόμασταν ότι ακόμη και μία μικρή ποσότητα θα μας δημιουργήσει πρόβλημα. 

Πέρα από την επιβεβλημένη επίσκεψη στον γιατρό και τις εξετάσεις αίματος που μπορεί να διαφωτίσουν αυτόν που υποφέρει για το τι δεν "ανέχεται" ο οργανισμός του και αντιδρά με οίδημα και πόνο, υπάρχουν τροφές και συμβουλές που μπορούν να μας απαλλάξουν από αυτό τον συχνό και συνήθως απρόσμενο μπελά.

Που εμπλέκεται το άγχος; Σύμφωνα με τους ειδικούς στις ποσότητες αέρα που εισπνέουμε αγκομαχώντας ή ξεφυσώντας για κάποια προθεσμία, ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Τι άλλο μπορεί να ευθύνεται για την κοιλιά που φουσκώνει, δίνοντας την εντύπωση ότι βάλαμε κιλά, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην έχουμε φάει παρά ελάχιστα; 

Οι λόγοι είναι αρκετοί και κάποτε ύπουλοι: από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, από τη δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές ή πρόθετα τους, από την ύπαρξη ομάδων βακτηρίων του εντέρου, από τη συσσώρευση αέρα στο έντερο.  Σε κάποιες περιπτώσεις η εκδήλωση του φαινομένου διαρκεί για ώρες, ακόμη και για μέρες και η χρήση είτε υπακτικών είτε βοηθημάτων που καταπολεμούν τη λεγόμενη καούρα, δεν έχουν να προσφέρουν και μεγάλη ανακούφιση. 

'Οπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο του Health.com, πέρα από την επιβεβλημένη επίσκεψη στον γιατρό και τις εξετάσεις αίματος που μπορεί να διαφωτίσουν αυτόν που υποφέρει για το τι δεν "ανέχεται" ο οργανισμός του και αντιδρά με οίδημα και πόνο, υπάρχουν τροφές και συμβουλές που μπορούν να μας απαλλάξουν από αυτό τον συχνό και συνήθως απρόσμενο μπελά. 

Σαν πρώτο βήμα συνίσταται το να κρατάμε ημερολόγιο με τις φορές, που το φούσκωμα κατέστρεψε τη μέρα μας. Σ' αυτό θα πρέπει να σημειώνουμε τι είχαμε φάει πριν, με τι ηρεμήσαμε μετά και κυρίως τη συχνότητα που υποφέραμε μέσα στη διάρκεια 15 ημερών - ενός μήνα, από τις επιθέσεις του εντέρου, 

Επίσης, προτείνονται τροφές που συνήθως δρουν ευεργετικά, την ώρα της κρίσης ή τουλάχιστον μειώνουν τα συμπτώματα του πόνου και της δυσφορίας. Ο λιναρόσπορος, το τσάι μέντας, ο μαραθόσπορος είναι μερικές από αυτές: ο λιναρόσπορος γιατί βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, η μέντα γιατί μειώνει το αίσθημα της δυσανεξίας από τον αέρα που έχει παγιδευτεί στην κοιλιά (και μπορεί να οφείλεται στο συχνό μάσημα τσίχλας, στο ότι χρησιμοποιούμε καλαμάκι για να απολαύσουμε το αναψυκτικό μας, αλλά και στην υπερκατανάλωση ανθρακούχων ποτών) και ο μαραθόσπορος, που εδώ και χρόνια θεωρείται φυσικό βοήθημα στην παραγωγή πεπτικών ενζύμων. Βάσει δε, επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sciences and Nutrition, ο μαραθόσπορος χρησιμοποιείται ως συστατικό σε φαρμακευτικά σκευάσματα που καταπολεμούν τα αέρια, το πρήξιμο και την ακανόνιστη λειτουργία του εντέρου. 

 

Ένα ακόμη μυστικό που δίνουν παθολόγοι και εντερολόγοι αφορά την επιλογή ρούχων, που χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα: αρκετοί ασθενείς που για καιρό παραπονούνταν για τυμπανισμό και αίσθημα δυσφορίας συνήθιζαν να φορούν ψηλόμεσα παντελόνια ή φούστες που "εγκλώβιζαν" την κοιλιά ή στενές ζώνες και υφάσματα που καταπίεζαν την περιοχή. 

 

Με στοιχεία από Health.com, HuffingtonPost.com, Distractify.com

1

ΣΗΜΕΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια