Τι πραγματικά σκεφτόταν ο Φελπς εκείνη την ώρα; Ένας δημοσιογράφος εξηγεί!

Τι πραγματικά σκεφτόταν ο Φελπς εκείνη την ώρα; Ένας δημοσιογράφος εξηγεί! Facebook Twitter
Όλοι ξέρουμε τι σκεφτόταν εκείνη την ώρα ο Μάικλ Φελπς, γράφει ο δημοσιογράφος Gene Marks, και, ναι, είναι αυτό που ονομάζουμε... δημιουργικό μίσος.
1

 

Για το σατανικό βλέμμα του Μάικλ Φελπς προς τον αντίπαλο του, τον νοτιοαφρικανό Λε Κλος έχουν ειπωθεί σχεδόν τα πάντα: αυτό το γεμάτο μίσος βλέμμα έγινε viral, έγινε σκίτσο, έγινε meme, ακόμη και τατουάζ από φανατικούς θαυμαστές του χρυσού αγοριού της κολύμβησης.

Εκείνο, όπως που ποτέ δεν έγινε, ήταν μια σαφής εξήγηση για το τι μπορεί να πυροδότησε αυτό το γεμάτο μίσος και κακία βλέμμα από έναν άνθρωπο που δεν έχει συνηθίσει τους λάτρεις του σπορ σε τέτοιες αντιδράσεις.

Για λογαριασμό του Φελπς, πήρε τον λόγο και μέσω της ιστοσελίδας Inc.com, ο δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας μεγάλων επιχειρήσεων, Gene Marks, ο οποίος μεταξύ σοβαρού και αστείου περιέγραψε με απλά λόγια κάτι που όλοι έχουμε βιώσει, ένα όχι και τόσο κολακευτικό συναίσθημα, αλλά λίγοι παραδεχόμαστε, όταν η κουβέντα φτάνει εκεί: μίσος, καθαρό μίσος, παραγωγικό, διοχετευμένο στα σωστά «κανάλια».

Δεν μιλάμε για το μίσος που μπορεί να σκοτώσει κάποιον ή να κάνει κακό στους ανθρώπους με τη βιβλική έννοια, αλλά για εκείνο το καλώς εννοούμενο μίσος (ναι, υπάρχει και τέτοιο σημειώνει ο δημοσιογράφος στο άρθρο του) που μας θυμώνει και μας παρακινεί να δώσουμε το καλύτερο μας ή να αποτρέψουμε μία πιθανή επίθεση στα κεκτημένα μας.

«Τι μας δείχνει λοιπόν αυτή η φωτογραφία; Υψηλή αυτοσυγκέντρωση, κάποιου είδους περισκεψη. Αποφασιστικότητα. Ίσως να είναι απλώς θυμωμένος με κάτι που πληκτρολόγησε λάθος σε ένα tweet ή που περίμενε να γίνει ο καφές του, χωρίς να έχει καν βάλει μπρος την καφετιέρα. Ελάτε, δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, αλλά είναι κάτι πιο σκοτεινό απ’ όλα αυτά. Όταν ρωτήθηκε, ο Φελπς απάντησε ότι δεν σκεφτόταν κάτι συγκεκριμένο εκείνη τη στιγμή. Ότι ήταν αλλού, σε έναν δικό του κόσμο. Κι ότι αυτή η έκφραση δεν είχε να κάνει με τον αντίπαλο του που έκανε χαλαρό ζέσταμα ακριβώς μπροστά του. Είπε πως απλώς προετοιμαζόταν ψυχολογικά για τη μεγάλη κούρσα. Και φυσικά ούτε εγώ ούτε εσείς καλύπτεστε με αυτή την απάντηση. Γιατί πολύ απλά το #PhelpsFace έχει να κάνει με το μίσος. Όλοι το καταλάβαμε, τώρα ας το παραδεχθούμε και ας το… αγκαλιάσουμε. Γιατί το μίσος, διοχετευμένο στον σωστό δρόμο μπορεί να είναι και κάτι καλό», γράφει μεταξύ αστείου και σοβαρού ο δημοσιογράφος, (αλλά απολύτως σοβαρά). Και συνεχίζει:

«Παρά τα όσα λέει δημοσίως, ξέρω ότι ο Φελπς ασπάζεται αυτό που γράφω. Μπορεί και να συμπαθεί τους συναθλητές του. Αλλά όταν έρχεται η ώρα του ανταγωνισμού, απλώς τους σιχαίνεται. Τους μισεί τον καθέναν ξεχωριστά. Θέλει να πάθουν όλοι κράμπα μέσα στο νερό. Συγκεντρώνεται στο πώς θα τους εξαφανίσει. Την ώρα της κούρσας είναι καρχαρίας, μαχητής, ανταγωνιστής. Ξέρει ότι οι αληθινοί νικητές, οι χρυσοί ολυμπιονίκες, την ώρα της μάχης δεν είναι καλά παιδιά. Σας φαίνεται αυτή η έκφραση του προσώπου του γκριμάτσα καλού παιδιού;  Όχι, βέβαια. Και αυτό δεν είναι κακό. Οι περισσότεροι είμαστε καλοί άνθρωποι. Έχουμε παιδιά και μας αρέσει να μιλάμε με τους γείτονες, απολαμβάνουμε τα όσα μας δίνει η ζωή και όλα καλά. Αλλά όταν έρχεται η ώρα να κάνουμε τη δουλειά  μας, να διακριθούμε σ’ αυτήν, τα πράγματα αλλάζουν. Οι περισσότεροι δεν θα κάνουμε βρωμιές. Θα πάμε με την αξία μας. Αλλά εκείνο που τροφοδοτεί τη μηχανή μας είναι η διάθεση μας να επικρατήσουμε. Δεν είναι κάτι προσωπικό με τους αντιπάλους μας. Δεν μισούμε τον κόσμο, εννοείται. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να μισείς κάποιον στο επαγγελματικό πεδίο. Είναι το λεγόμενο παραγωγικό μίσος, αυτό που μας κάνει να κερδίζουμε, να μένουμε συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι, να νιώθουμε ζωντανοί. Κι αυτός είναι και ο λόγος που ο Φελπς κέρδισε τόσα χρυσά στην καριέρα του. Δεν είναι κακό να μισείς με αυτό τον τρόπο. Θα έπρεπε να το κάνουμε όλοι».

Με στοιχεία από το Inc.com

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια