Μια φράση του Νίκου Καζαντζάκη και οι δηλώσεις του Αμβρόσιου

Facebook Twitter
14

Εικόνα απο το φίλμ "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν

Στο «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη που διαβάζω αυτές τις μέρες, ένας παπάς, ο παπά Γρηγόρης είναι ίσως ένας από τους πιο αντιπαθητικούς χαρακτήρες βιβλίου που έχω συναντήσει. Έχοντας πείσει τους συγχωριανούς του ότι «Ο Θεός μιλάει με το στόμα του» προσπαθεί να τους κατευθύνει για να πετύχει αυτά που θέλει. Όταν καλείται από το Μανολιό που έχει μπει για τα καλά στο ρόλο του Ιησού Χριστού να βοηθήσει ανθρώπους που το έχουν ανάγκη εκείνος κυριολεκτικά φρικάρει! «Τέσσερα θεμέλια έχει ο κόσμος. Μαζί με την πίστη, την πατρίδα και την τιμή, τέταρτο μεγάλο θεμέλιο, η περιουσία. Μην απλώνεται απάνω της χέρι. Ο Θεός μοιράζει τα αγαθά σύμφωνα με δικούς του κρυφούς νόμους, άλλη η δικαιοσύνη του Θεού, άλλη των ανθρώπων» λέει σε κάποια φάση για να μην δώσει δραχμή.

Ακόμα και στον Αγά αφήνει σε κάποιο σημείο ο Καζαντζάκης να φανεί το ανθρώπινο πρόσωπο του μέσα στην απληστία του. Στον παπά όμως ο συγγραφέας  δεν χαρίζεται. Η αρρώστια που χτυπάει το χώρο της Εκκλησίας παρουσιάζεται με όλα της τα συμπτώματα: Φιλαργυρία, μισανθρωπισμός, παραισθήσεις μεγαλείου, σκοταδισμός. «Ο υπηρέτης του Θεού» έχει σαπίσει μέχρι και τον τελευταίο πόρο του δέρματος του. Περιφέρεται σάπιος μέσα στο βασίλειο του, σίγουρος για τον εαυτό του.

Εξήντα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου και ο ήρωας αυτός, ο παπά Γρηγόρης μοιάζει να μιλάει για το σήμερα. Μια Εκκλησία που ακολουθεί τους «κρυφούς νόμους του Θεού για το μοίρασμα των αγαθών». Μια Εκκλησία που ανήκει δήθεν στους μη έχοντες. Παπάδες μπλεγμένοι σε πολιτικά σκάνδαλα. Παπάδες με τα προγούλια στο πάτωμα από την καλοπέραση. Παπάδες που μέσα τους ουρλιάζει η ματαιοδοξία «αν ήμουν εγώ ρε πολιτικός θα βλέπατε» και χρησιμοποιούν τους άμβωνες σαν να είναι βουλευτικό έδρανο.

Ακόμα και παπάδες όπως ο Αμβρόσιος  που τολμούν να συγκρίνουν τον χουντικό Ντερτιλή με τον Σωκράτη! Να αποκαλούν ήρωα έναν από τους πρωταγωνιστές μιας από τις σκοτεινότερες περιόδους που γνώρισε αυτή η χώρα. Ίσως γιατί μέσα στη χούντα τους είχε δοθεί ο ρόλος του πρωταγωνιστή. Ίσως γιατί αυτή η φάρα (των παπάδων) μπορεί να λάμψει περισσότερο μέσα στο σκοτάδι. Ίσως γιατί κάθε φορά που ανοίγει ένα παράθυρο στο φως, γίνεται μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη, όταν ο άνθρωπος εξηγεί τα γεγονότα με την κοινή λογική αντί να πιστεύει στην «ωραιότερη ιστορία του κόσμου» νιώθουν ότι χάνουν την δύναμη τους. Έτσι είναι. Όσο ο κόσμος προχωρά οι «παπα Γρηγόρηδες» θα μένουν στην γωνία και το λογοτεχνικό αριστούργημα του Καζαντζάκη θα μας υπενθυμίζει το λόγο για τον οποίο τον αφόρισαν: Τους ξεσκέπασε χωρίς να δίνει δεκάρα τσακιστή.

14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
> η φάρα των παπάδων μπορεί να λάμψει περισσότερο μέσα στο σκοτάδι.Δεύτερη φορά σε λίγες μέρες που η σπάνια αρχαία λέξη «σκοτοφεγγής» περιγράφει ταιριαστά μια νεοελληνική κατάσταση.
«Τέσσερα θεμέλια έχει ο κόσμος. Μαζί με την πίστη, την πατρίδα και την τιμή, τέταρτο μεγάλο θεμέλιο, η περιουσία. Μην απλώνεται απάνω της χέρι.Ποσο μακρια ειμαστε απο αυτο.. Και ποιος ιδεολογικος χωρος ειναι πιο μακρια απο ολους; Αλλα τα εχουμε ξεχασει και ισοπεδωσει ολα.
Δε με παραξενεύουν οι δηλώσεις τού καθενός,μητροπολίτη ή μη, είτε γιατί ευνοήθηκε από συγκεκριμένο καθεστώς και ανθρώπους,είτε το μυαλό του φτάνει μέχρι ένα επίπεδο.Καθένας χαράζει την πορεία του.
Μην ξεχνάς όμως ότι στο "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" υπάρχει κι άλλος ιερέας, ο παπα-Φώτης. Ένας 'αντάρτης' με καθαρή ψυχή που στέκεται ως αντίβαρο στην περσόνα του διεφθαρμένου παπα-Γρηγόρη.
Αυτο ηθελα να πω και εγω για τον Παπα Φωτη τον αλλον ιερεα που αντιπροσωπευει και υπερασπιζεται τους φτωχους κατατρεγμενους Ελληνες.. Ο Αγας ειναι ο αντιστοιχος Ποντιος Πιλατος που νιπτει τας χειρας του και γνωριζει την φοβερη συνταγη για να λυνει τα προβληματα με τους Ελληνες... Τους αφηνει να σκοτωνονται μεταξυ τους και μετα επεμβαινει.Τι υπεροχο βιβλιο που φανερωνει τα κακα και τα καλα της Ελληνικης ψυχοσυνθεσης-κουλτουρας. Ισως επισης και το πιο κομμουνιστικο εργο του Καζαντζακη και ο τροπος που δειχνει ποσο πολυ μοιαζει η κομμουνιστικη θεωρια με τη Χριστιανικη.. Τελειωνοντας ας πουμε οτι ο Παπα Γρηγορης πληρωνει ολα τα κριματα του στο τελος δεν την γλιτωνει .. Οποιος διαλεγει το μισος θα πρεπει να αναλαβει τις ευθυνες που του αναλογουν, ας μην γενικευουμε ...
Σωστή παρατήρηση αλλά ξεχνάς το εξής: Την σύνδεση του κειμένου με το πρόσωπο της Εκκλησίας σήμερα. Ποιος την εκπροσωπεί απο τους δυο; Ο παπα-Γρηγόρης σίγουρα. Μην μου πεις ότι έχει γεμίσει ο τόπος ασκητικές μορφές γιατί άλλα βλέπουν τα μάτια μας και ακουν τα αυτιά μας.
Οχι και αριστούργημα...Πόση λατρεία ακόμη για ένα μεγαλομανή νάρκισσο που πίστευε ότι είναι η μετεμψύχωση του Νίτσε, ένας brand new Υπεράνθρωπος ο οποίος επιπλέον ισχυριζόταν ότι το σερνικό είναι "το Πνέμα" και το θηλυκό "η γόνιμη Γής, το Χώμα " που δέχεται ( με ευγνωμοσύνη και ταπεινότητα) τον Σπόρο;...Αρκετά τον φάγαμε στη μάπα απο τα χρόνια της Εκπαίδευσής μας...
Η Λιλη Ζωγραφου εισαι? Αυτη τα εγραψε αυτα αλλα παρολο αυτα τον σεβοταν τον Καζαντακη..Ειχε τα κουσουρια του και τον ενδιεφερε πολυ η υστεροφημια του,δεν πιστευε οτι ειναι μετεμψυχωση του Νιτσε , αλλα σκεψου λιγο σε ποια εποχη γεννηθηκε και μεγαλωσε και τα γεγονοτα που συνεβαιναν γυρω του.. Ειναι λιγο αδικο παντα να κρινουμε τους ανθρωπους του χτες με τα ματια του σημερα. Το χτες ειναι το χτες και το σημερα σημερα.Παντως σε λιγες γυναικες αρεσει ο Καζαντζακης και το κατανοω δεν τους δινει πολυ χωρο και νομιζω οτι ειχε και ενα προβλημα σεξουαλικης φυσης..Οσο για το οτι τον φαγαμε στη μαπα στην εκπαιδευση το μονο που θυμαμαι ειναι ενα αποσπασμα του Ζορμπα στα κειμενα νεοελληνικης λογοτεχνιας. Δεν θυμαμαι αν η Οδυσσεια και η Ιλιαδα που καναμε ηταν οι δικες του μεταφρασεις.
Ο Καζανάκης είχε πρώτα απ' όλα φρικτή γλώσσα. Μόνο σε ξενόγλωσση μετάφραση διαβάζεται γιατί το στραπατσάρισμα που έκανε στις λέξεις μένει αμετάφραστο. Στο βιβλίο "Άνθρωποι και υπεράνθρωποι" της Γαλάτειας Καζαντζάκη υπάρχει και η απομυθοποιητική εκδοχή του τιτάνα του "πνέματος".
Δεν έχει καμμια σχέση το φύλο με την αποτίμηση της λογοτεχνικής αξίας και την συγκίνηση που προκύπτει απο το έργο κάποιου. Τα σεξουαλικά του προβλήματα δεν με ενδιαφέρουν βέβαια - για βιβλία μιλάμε, όχι για celebrities στην Εspresso. Κι άλλοι συγγραφείς γεννήθηκαν σε εντελώς διαφορετικές εποχές απο την δική μας κι όμως δεν είπαν τόσες ανοησίες μαζεμένες και δεν πούλησαν μούρη ευαίσθητου γκουρού - και μάλιστα σε μια τόσο φριχτή, επιτηδευμένη γλώσσα - όσο ο υπερτιμημένος Καζαντζάκης.Γνωρίζω την γνώμη της Ζωγράφου όπως και το αν τον "σεβόταν " ή όχι... Εγώ πάντως δεν τον "σέβομαι". Γιατί άλλωστε, προκειται για εθνικό μνημείο, ανέγγιχτο απο την κριτική και τις προσωπικές απόψεις;
Στο παζάρι βιβλίου και φέτος υπάρχουν διάφορα παλιά τεύχη του περιοδικού 'Οδός Πανός". Είχα αγοράσει πέρσι απο το ίδιο παζάρι το "Ιανουάριος-Μάρτιος" 2005 που ήταν αφιερωμένο στο συγγραφέα. Έχει ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και κείμενα για τό έργο του και την ζωή του. Κοστίζει 3 ευρώ. Αγορασε το μπορεί να αλλάξεις γνώμη για τον ίδιο και την ζωή του
Εχω διαβάσει αρκετά έργα του στην εφηβική μου ηλικία. Είχα αντοχές τότε γιατί με έπειθε. Ακόμα και την βασανιστική εκδοχή του της Οδύσσειας επιχείρησα να διαβάσω...Η άποψή μου δεν στηρίζεται στην άγνοια των βιβλίων του και της ζωής του - το αντίθετο, μάλιστα.Απλώς αντιλήφθηκα ότι ο Καζαντζάκης έθρεψε πλουσιοπάροχα - κι ακόμα τρέφει - τους ζορμπακοειδείς μύθους περί του ακατάβλητου ελληνικού (αντρικού) πνέματος και άλλες τέτοιες παραδοσιακές μπουρδολογίες. Οσο για την απύθμενη μικρόνοια και υποκρισία του Αμβρόσιου και των ομοίων του, δεν αρκούν οι ιστορίες του Καζαντζ. για να τις χαρακτηρίσουν...Οπως έγραψε ο Christopher Hitchens:" Οι πιό κτηνώδεις δουλοκτήτες ήταν οι πιό αφοσιωμένοι χριστιανοί"...