Τελετή λήξης: Όλοι οι κρίκοι έχουν αξία στην αλυσίδα του πολιτισμού

Facebook Twitter
6

 #skase να ακούσουμε τα Spice Girls #not

Το πρώτο που μου δημιούργησε την μεγαλύτερη εντύπωση στην χθεσινή τελετή λήξης ήταν η έλλειψη «πολιτιστικού κόμπλεξ» από την πλευρά των διοργανωτών. Ονόματα με ιστορία δεκαετιών στην δισκογραφία βρέθηκαν δίπλα με τους One Direction (τους ποιους;) και μια ομάδα ακροβατών από τηλεοπτικό ριάλιτι! Το πλούσιο μουσικό παρόν των τελευταίων δεκαετιών της Μεγάλης Βρετανίας έδινε την δυνατότητα στους διοργανωτές, να είναι όσο αυστηροί θέλουν με τις επιλογές τους. Και αυτοί ήταν όσο χαλαροί γινόταν!

Αναφέρθηκα στους τυχερούς One Direction, γιατί είναι ένα συγκρότημα με ένα δίσκο, αβέβαιο μέλλον, χωρίς ιστορία και ίσως μέχρι την επόμενη Ολυμπιάδα κανείς να μην τους θυμάται. Τα φώτα έπεσαν πάνω τους όπως ακριβώς και στο ιστορικό πια ποπ ντουέτο των Pet Shop Boys.

Τώρα για τους ακροβάτες απο το ριάλιτι. Μα πραγματικά δεν υπάρχει τολμηρότερη επιλογή. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ την κριτική που θα προκαλούσε μια τέτοια επιλογή στην δική μας τελετή λήξης. Εδώ έπεσαν πάνω στον Παπαιωάνου για την επιλογή του Ρουβά, της Βίσση και του Ντάτσουν με τα καρπούζια. Λες και δεν είναι (και) αυτά η Ελλάδα του σήμερα.

Ένα άλλο σημείο που νομίζω ότι είναι άξιο αναφοράς είναι η επιλογή των Spice Girls. Πόσο θάρρος χρειάζεται για να μην κρύψεις την σκόνη κάτω από το χαλί; Μεγάλο. Θέλω να πω ότι το πιθανότερο είναι σε πενήντα χρόνια κανείς να μην τις θυμάται. Τα κομμάτια τους σίγουρα δεν έχουν μείνει κλασσικά. Η pop τους ήταν η pop της στιγμής. Και αντί όλο αυτό να κάνουν πως δεν το βλέπουν, έριξαν πάνω του φως.

Η ακομπλεξάριστη αντιμετώπιση των πάντων ακόμα και εκείνων που τα θεωρούμε «β διαλογή» είναι μια νέα ματιά πάνω στα πράγματα. Πιθανόν θεωρούμε δεδομένη αυτή την στάση την σημερινή εποχή. Δεν είναι. Προκαλεί ένα είδος αμηχανίας στους περισσότερους και μπορούσες να την δεις στο twitter. Το κοινό δικαιολογημένα εκστασιάζεται από την Kate Bush, αισθάνεται όμως την υποχρέωση να κοροϊδέψει τις Spice Girls. Είναι ένα είδος ψυχαναγκασμού. Πρέπει να κοροϊδέψουμε στα social media αυτό που θεωρούμε δεύτερο για να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο το πρώτο.

Οι διοργανωτές αντιμετώπισαν κάθε μουσική τους σαν κρίκο στην αλυσίδα του πολιτισμού τους. Όπως και στην φύση έτσι και στον πολιτισμό το κάθε είδος έχει την αξία του. Δόθηκε η εντύπωση ότι δεν εξαρτιόνται μόνο οι «μικροί» από τους «μεγάλους» αλλά ότι και οι «μεγάλοι» έχουν ανάγκη τους «μικρούς». Πέρα από όλα αυτά πέρασαν με αυτή την στάση τους ένα μήνυμα συνύπαρξης όσων διαφέρουν μεταξύ τους. Άλλωστε αυτό δεν είναι ένα από τα μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων;

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Sorry, Cool Britannia ήθελα να γράψω, τώρα το είδα. Νευρίασα πάρα πολύ διαβάζοντας το άρθρο... γενικά δεν εννοώ αυτήν την ελιτίστικη αισθητική που πρέπει συνέχεια να βασίζεται στον υποβιβασμό των άλλων και των προτιμήσεών τους.Επίσης δεν υπάρχει πιο κομπλεξική φράση από το "ακομπλεξάριστος", εφόσον με το χαρακτηρισμό αυτό εννοείται αυτός που προσδιορίζεται ότι μάλλον θα έπρεπε ΚΑΝΟΝΙΚΑ (άλλη κομπλεξική έννοια, αυτή της "κανονικότητας"), σύμφωνα με τα "σωστά" γούστα να ντρέπεται, αλλά παρ' όλα αυτά αδιαφορεί.
Οι Spice Girls ήταν η επιτομή της Cook Britannia... υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει με τα τραγούδια τους και τις λάτρευαν, όπως εγώ. Το Λονδίνο και η Βρετανία απέκτησαν ουσιαστική διάσταση στα μάτια μου όταν άκουγα τα CDs τους και για μένα είναι αντίστοιχες των Abba. Τα κομμάτια τους έχουν ΣΙΓΟΥΡΑ μείνει κλασικά για πολλούς και ακούγονται συχνά στα κλαμπ, τουλάχιστον στη Μ. Βρετανία. Η "pop της στιγμής" δε θα άντεχε 16 χρόνια... (τόσα έχουν περάσει από το "Wannabe"). Δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις τη "βαρύτητα" της Kate Bush για να μείνεις στην ιστορία. Επίσης παραμένουν το πιο iconic girl band, αφού κανένα γυναικείο ποπ συγκρότημα (ούτε καν οι Destiny's Child) δεν έπιασαν τη δημοφιλία και την επιτυχία τους.Οι Βρετανοί δεν είχαν κανένα λόγο να τις κρύψουν, γιατί τις λατρεύουν ακόμα. Τις κομπλεξικές κακίες τις λένε όλοι οι υπόλοιποι, που ό,τι τους αρέσει πρέπει να έχει μια επίφαση "ποιότητας". Γιατί δηλαδή ήταν καλύτερο το "Wonderwall" ή το "Boys and Girls" από το "Viva Forever", το "Stop" ή το "Goodbye", δεν το καταλαβαίνω.Αυτά θα έπρεπε να τα σκεφτείτε πριν πείτε "κουλτουρέ" ανακρίβειες που προσβάλλουν, στηριγμένες μόνο σε δυσκοίλια γούστα.
α, εγώ διαφωνώ, την βρήκα φρικτή.κι επειδή δεν είχε πολιτιστικό κόμπλεξ; και τι με αυτό; κόμπλεξ και ψυχαναγκασμός είναι και το να τρέξουμε να υποστηρίξουμε την σχεδόν φρικ σόου τελετή για να μην μας πουν κομπλεξικούς που ο κοροιδέψαμε!τρέχα γύρευε δηλαδή...ταυτίζομαι περιασότερο με μία τέτοια προσέγιση :Thoughts On a Closing Ceremony. What the fuck was this?http://www.vice.com/read/london-olympics-2012-closing-ceremony-review?utm_source=vicetumblrus:)
Ακριβώς όπως το λέτε, στο ότι ο κάθε κρίκος έχει την αξία του. Και να προσθέσω ότι σε αρκετές περιπτώσεις η αναγνώριση αυτή είναι ιδιαίτερα οδυνηρή αλλά αναγκαία διότι αυτό δείχνει την ωριμότητα της κάθε κοινωνίας να αποδέχεται το τι είναι μέρος της ιστορίας και της ταυτότητας της.Αναφέρομαι στην κ.Doreen Lawrence που ήταν ένα απο τα άτομα που μετέφεραν την ολυμπιακή σημαία στο γήπεδο στην τελετή έναρξης. Ο διευθυντής της τελετής θεώρησε σημαντικό ότι μαζί με τον Μπακ Κιν Μουν, τον Μοχάμεντ Άλι και κάποια άλλα άτομα που είναι γνωστά στο ευρύτερο παγκόσμιο κοινό να καλέσει και την κ.Lawrence η οποία έχασε το γιο της πριν 19 χρόνια σε ένα ρατσιστικό επεισόδιο. Η δολοφονία αυτή, ο συνεχόμενος και αξιοπρεπέστατος αγώνας των γονιών για δικαιοσύνη και διαφάνεια στο χειρισμό της υπόθεσης απο την αστυνομία ήταν καθοριστικά στο ότι έφεραν την αγγλική κοινωνία και πολιτεία αντιμέτωπη με τον διάχυτο ρατσισμό προς τις εθνικές μειονότητες της χώρας, ιδιαίτερα τους μαύρους, και τους ανάγκασε να βγάλουν το κεφάλι απο την άμμο και να μιλήσουν ανοιχτά για το τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει. http://www.guardian.co.uk/uk/2012/aug/12/doreen-lawrence-i-got-quite-emotionalΜε πολλούς χαιρετισμούς απο την ΚύπροΥ.Σ. αγαπώ τα Spice Girls ;)