Η φωτογραφική έκθεση «Εργάτες»* και η άλλη Ελλάδα

Facebook Twitter
7

Η φωτογραφική έκθεση «Εργάτες» που ξεκίνησε ταυτόχρονα με τα εγκαίνια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου στην Τεχνόπολη την Κυριακή σου φέρνει στο μυαλό αυτό που κάποτε ήταν οι φτωχοί στην Ελλάδα: Απλοί και περήφανοι. Χωρίς πολλά λεφτά αλλά και χωρίς χρέη, με έγνοιες αλλά όχι με βαρίδια στα πόδια, πριν αλλοιωθούν και αυτοί από το χρηματιστήριο, πριν το «πλαστικό» χρήμα, πριν τα 90s, πριν το ψέμα.

Άνθρωποι χαμογελαστοί μέσα στις μουντζούρες, δοτικοί με τον διπλανό τους, μποέμ τύποι, μάτια που μέσα τους μπορούσες να δεις μια ενδιαφέρουσα ιστορία ζωής. Ζωές απαλλαγμένες από περιττές ανάγκες. Ζωές δύσκολες αλλά χωρίς κλάψα. Δουλειά αλλά και χαρά. Ποιητές στον δικό τους «χαμένο κύκλο». Οι φίλοι, δυο ποτήρια κρασί, και η μουσική ήταν ικανά για να «αδράξεις την μέρα».

Και μετά ήρθε το ψέμα. «Η ανάπτυξη». Η ανάγκη να είσαι κάτι «ανώτερο». Η ανάγκη να είσαι κάτι άλλο. Η ανάγκη να κρύψεις την φτώχια σου. Η απλότητα έδωσε την θέση της στα περιττά. Ζωές γέμισαν με σαβούρα. Εικονικές επιδοτήσεις σε έκαναν μαχαραγιά σε ένα βράδυ. Οι μποέμ έγιναν οι «πρώτοι του χωριού». Οι λίγοι που αντιστάθηκαν ήταν τα φτωχαδάκια, οι μαλάκες, οι αποτυχημένοι, οι ανάξιοι.

Μια εποχή που ψήγματα της οι μεγαλύτεροι από εμάς και όσοι είμαστε τυχεροί τα εντοπίσαμε στις παρέες των γονιών μας. Σήμερα υπάρχει η επιτακτική ανάγκη λόγω της οικονομικής σφαλιάρας να υιοθετήσουμε το λαιφταιλ εκείνης της εποχής. Αυτό όμως που δεν έχουμε ακόμα καταλάβει είναι ότι όλο αυτό τότε δεν ήταν «λαιφσταιλ» όπως σήμερα («ρεφενέ και πότε θα πάρω καλύτερο κινητό») αλλά μια διαφορετική φιλοσοφία ζωής. Μια φιλοσοφία που βασιζόταν στις αξίες και στις προτεραιότητες που έβαζαν οι απλοί, φτωχοί άνθρωποι για τις ζωές τους. Άνθρωποι «που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα» αλλά είχαν έναν «ήλιο» να τους φωτίζει: Την ίδια τους την ψυχή.

*Η έκθεση «Εργάτες» στην Τεχνόπολη περιλαμβάνει φωτογραφίες των Νίκο Μάρκου(τελευταίοι εργάτες του Φωταερίου), Δημήτρη Καρπούζη (πορτρέτα εργαζομένων της Μινέρβα), Ανδρέα Σχοινά (ΔΕΗ Κοζάνης), Αλέξανδρο Βρεττάκο και Γρηγόρη Δάλλη. Θα διαρκέσει έως το τέλος Φεβρουαρίου.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο.Εργασία και χαρά.Πολύ ρομαντικό αλλά δεν θα πάρω. Αυτά τα κλασικά και τα νέα παρόμοια μοτό της κρίσης ισχύουν μόνο για τις "μάζες", τους προνομιούχους δεν τους αφορούν. Όχι άλλη φούσκα αλλά όχι και ανάπτυξη για τους λίγους, τους ανέκαθεν τυχερούς από την μία και από την άλλη για τη πλέμπα "βουδισμός". Αυτό δεν είναι κοινωνική δικαιοσύνη.Ενδιαφέρουσα η έκθεση πάραυτα.
εκτοs απο την <<ρομαντικη>> προσεγγιση υπαρχουν και οι φωτογραφιεs των εργατων απο τιs μεγαλεs απεργιεs στα εργοστασια,τα ναυπηγεια,την ζωνη,των οικοδομων ακομη και απο την ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στην χαλυβουργια μολιs το ...2012 αλλα και απο πολλεs αλλεs τωρινεs απεργιεs που ποτε δεν θα βγουν στα <<μεγαλα>> μμ<<ε>>!υπαρχουν οι χιλιαδεs νεκροι εργατεs στα εργατικα <<ατυχηματα>>!υπαρχει ο βαρναληs για παραδειγμα που τιμησε με την ποιηση του την εργατικη ταξη!