Ποιος κυβερνά τον κόσμο - Οι πολυεθνικές ή τα κοινοβούλια;

Ποιος κυβερνά τον κόσμο - Οι πολυεθνικές ή τα κοινοβούλια; Facebook Twitter
3

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σχολιάζει το θέμα της εξουσίας που έχουν οι πολυεθνικές εταιρείες με αφορμή την περίπτωση φοροαποφυγής της Apple στην Ιρλανδία, αλλά και το πως το Δουβλίνο προτίμησε την εύνοια του κολοσσού αντί για τα δισ. της απόφασης από την Κομισιόν.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιρλανδίας θα ασκήσει έφεση σε βάρος της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την εταιρεία Apple να καταβάλει πολλά δισ. ευρώ σε οφειλόμενους φόρους, παρά τις επιφυλάξεις μεταξύ των ανεξαρτήτων που υποστηρίζουν τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η απόφαση της Κομισιόν αυτή την εβδομάδα πως η γιγάντια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας πρέπει να πληρώσει 13 δισεκ. ευρώ στο Δουβλίνο έχει προκαλέσει την οργή της Ουάσινγκτον, η οποία κατηγορεί την ΕΕ ότι προσπαθεί να αρπάξει εισόδημα από φόρους το οποίο θα έπρεπε να πάει στην αμερικανική κυβέρνηση.

Η εφημερίδα επισημαίνει: «Με 13 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτείται συνολικά το σύστημα υγείας της Ιρλανδίας για έναν χρόνο. Η αξία της Apple στην αγορά εκτιμάται στα 570 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι υψηλότερη από το ΑΕΠ 160 χωρών σε σύνολο 195 χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Apple λοιπόν είναι μια ισχυρή εταιρεία, η οποία μάλιστα στο τέλος του περασμένου χρόνου αρνήθηκε να δώσει τον κωδικό κάποιου iPhone σε μια υπόθεση τρομοκρατίας την οποία ερευνούσαν επειγόντως οι διωκτικές αρχές. Η ισχύ της Apple δεν εστιάζεται όμως μόνο στα θησαυροφυλάκια του ομίλου αλλά στο ίδιο το προϊόν. Η Apple ασχολείται με δεδομένα, το Facebook ασχολείται με πληροφορίες, η Google ορίζει τι πρέπει η ανθρωπότητα να γνωρίζει και τι μπορεί να ξεχάσει».


Σε κάποιο άλλο σημείο του άρθρου που δημοσιεύει η Deutsche Welle αναφέρεται: «Όλες αυτές οι εταιρείες μεγαθήρια στη νέα ψηφιακή εποχή είναι οι κερδισμένοι της παγκοσμιοποίησης και έχουν εξουσία πάνω στα κράτη. Τα κλασικά κράτη δυσκολεύονται να τις εποπτεύσουν. Είναι σχεδόν αδύνατη η συνεννόηση ανάμεσα σε 190 κράτη. Η Apple αντίθετα μπορεί να διχάζει χωρίς κόπο την ΕΕ. Οι μόνοι που έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν τα πράγματα είναι οι πελάτες. Έχουν μια τρομερή διαίσθηση να καταλαβαίνουν πότε γίνεται κατάχρηση της εξουσίας που δάνεισαν. Η Apple έγινε τόσο ισχυρή που μόνο αυτή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τον εαυτό της. Και κοίτα, αυτή η υπερδύναμη κάνει λάθη. Και τα κράτη θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουν».

Πηγή: Deutsche Welle

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαρροή ερωτικών βίντεο θα μπορούσε να είναι προσπάθεια ανάληψης της εξουσίας στην Αφρική

Διεθνή / Η διαρροή ερωτικών βίντεο θα μπορούσε να αποτελεί προσπάθεια ανάληψης της εξουσίας στην Αφρική

Πληθώρα βίντεο με τον ανώτερο κρατικό υπάλληλο Μπαλτασάρ Ενγκόνγκα σε ερωτικές συνευρέσεις, λένε ότι κυκλοφόρησαν εσκεμμένα από τον ίδιο - Διεκδικεί την προεδρία της Ισημερινής Γουινέας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η -πολυ καλη- εφημεριδα το εθεσε ως ερωτημα.Ας ειναι κι ετσι.Αν και δεν νομιζω οτι υπαρχει εστω και ενας πεπαιδευμενος και εντιμος ανθρωπος ο οποιος να εχει την παραμικρη αμφιβολια αναφορικα με την σωστη απαντηση.