Στο σημερινό «Α μπα»: έντεκα το βράδι

Στο σημερινό «Α μπα»: έντεκα το βράδι Facebook Twitter
46

 

__________________
1.


Γεία σου Α, μπα!
Ο προβληματισμός μου έχει να κάνει με την οικογένεια του πατέρα μου. Σπουδάζω σε διαφορετική πόλη απο την οποία ζουν οι γονείς μου, και ενας απο τους βασικότερους λόγους γι αυτό, είναι η σχέση που έχω με τον πατέρα μου, τον οποίο δεν θέλω ουτε να τον βλέπω. Είναι ενας απο τους πλέον ακατάλληλους ανθρώπους για να κάνουν οικογένεια, ασκεί πολύ ψυχολογική (κυρίως) βία, είναι απίστευτα ανώριμος και να μη τα κουράζω, δε θέλω καμία σχεση μαζι του. είχα προτείνει να πάνε οι γονείς μου σε ψυχολόγο, ή να πάμε ολοι μαζι, αλλα τίποτα.Τον είχα προειδοποιήσει πολλές φορές οτι αν συνεχίσει να φέρεται έτσι, θα φύγω και δε θα του ξαναμιλήσω ποτέ. το ξέρω οτι ακούγεται παιδιάστικο σαν απειλή, αλλά αυτό έκανα τα τελευταία 4 χρόνια. στηρίζομαι οικονομικά στη μητέρα μου και όσο μπορω, δουλεύω.τα λεω όλα αυτά για να τονίσω οτι δε θέλω καμια σχεση μαζι του. Τί να κάνω ομως με τα ξαδερφια και τους θείους, απο τη μερια του πατέρα μου; επιδιώκουν επικοινωνία, αλλα δεν νιώθω την ανάγκη και την όρεξη να ανταποδώσω,, δεν νομιζω να ειμαι και υποχρεωμένη να επικοινωνώ μαζι τους, επειδη ειναι συγγενής.. Τί λες εσυ; το ξερω οτι τα γραφω λιγο μπερδεμένα, ζητω συγνώμη. να προσθέσω τελειώνοντας, οτι αναγνωρίζω τις ευθύνες της μητέρας μου, οι οποίες ηταν σαφως λιγότερες, και εχω μια καλη σχέση μαζι της.. όμως δε νοιάζομαι για κανεναν άλλο..- Κατερίνα

Ναι, τα γράφεις λίγο μπερδεμένα. Δεν κατάλαβα αν οι συγγενείς του πατέρα σου θέλουν επαφές μαζί σου, ή αν οι συγγενείς του πατέρα σου μεσολαβούν για να αποκτήσεις επαφές με τον πατέρα σου, οπότε θα απαντήσω και για τις δύο περιπτώσεις.


Για την πρώτη περίπτωση, φυσικά και δεν είσαι υποχρεωμένη να επικοινωνείς μαζί τους. Όπως όμως αποφάσισες ότι δεν θέλεις σχέσεις με τον πατέρα σου, παρόλο που σε γέννησε, ακριβώς αντίστοιχα δεν υπάρχει λόγος να απορρίψεις μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να είναι συγγενείς με τον πατέρα σου. Αν συμφωνούμε ότι η συγγένεια δεν αποτελεί υποχρέωση για την συντήρηση σχέσεων, με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, δεν θα έπρεπε και να αποτελεί αιτία διακοπής σχέσεων. Αν αδιαφορούμε για τη συγγένεια και βάζουμε πρώτο στόχο την ανθρώπινη σχέση ανεξάρτητα από αυτή, τότε ελέγχουμε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, άσχετα με το ποιος βαθμό συγγένειας μας συνδέει. Οπότε, πριν ρίξεις μαύρη πέτρα στη μισή σου οικογένεια, εξέτασε κάθε σχέση ξεχωριστά.


Αν μεσολαβούν για να ξαναμιλήσεις με τον πατέρα σου, δεν είναι τόσο εύκολη η απάντηση. Τότε έχει σημασία το κίνητρο τους (τι θα πει ο κόσμος, ή είναι αυθεντική ανησυχία για σένα; ή κάτι άλλο;) Τι σχέση έχεις με τον καθέναν που προσπαθεί; Έχετε να πείτε κάτι άλλο πέρα από αυτό;


Φυσικά δεν θα κρίνω την απόφαση σου, το κάνεις σαφές ότι ως προς αυτό είσαι βέβαιη, και δεν ρωτάς αυτό. Όμως δεν μπορώ να κρατηθώ. Πιστεύω ότι κάποια παιδιά καλώς αποφεύγουν επαφές με τους γονείς τους, και είναι ένα θέμα που παραδεχόμαστε δύσκολα ως κοινωνία. Όμως, νομίζω ότι μια τέτοια απόφαση, ακόμα και όταν είναι σωστή, μπορεί να σου κάνει κακό, αν δεν έχει καλές βάσεις. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τους υπόλοιπους συγγενείς με κάνει να πιστεύω ότι εφαρμόζεις τη μέθοδο «πλήρης υπαναχώρηση». Όχι μόνο έφυγες, αλλά ανατίναξες τα κέντρα ενέργειας και τώρα καις τις γέφυρες. Μπορεί να καταλήξει εκεί κάποιος, όταν χρειάζεται, αλλά αυτό το στάδιο προκύπτει, όταν υπάρχει καλή θεωρία από πίσω. Αν το κάνεις ανάποδα, καίγοντας τις γέφυρες προκειμένου να βρεις τη θεωρία, μπορεί στο μέλλον να τα βρεις μπαστούνια. Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις στον εαυτό σου – πάνω από όλα, στον εαυτό σου, όλα τα άλλα θα τα βρεις – γιατί είναι σωστό να κόψεις κάθε επαφή με τον πατέρα σου.


Σκέφτηκες να πάει ο πατέρας σου σε ψυχολόγο, σκέφτηκες να πάτε όλοι σε ψυχολόγο, αλλά δεν σκέφτηκες να πας η ίδια σε ψυχολόγο. Γιατί όχι; Μπορεί ο πατέρας σου να έχει ένα πρόβλημα και όχι εσύ, αλλά το πρόβλημα που έχεις εσύ με τον πατέρα σου είναι μόνο δικό σου.

__________________
2.


Αγαπητή Α, μπα;
Είχα μια φίλη, η οποία σιγά σιγά χανόταν, και τελικά ξέκοψε, όχι μόνο από εμένα αλλά και σιγά σιγά από την παρέα μας.
Αργότερα μαθαίνω ότι αρχίζει να διαβάζει την καινή διαθήκη, αλλάζει το ντύσιμό της προς το πολύ πολύ σεμνό και τελικά ενώνω τα κομμάτια διάφορων ιστοριών και καταλαβαίνω ότι είναι μάρτυρας του Ιεχωβά.
(κάπου εδώ να αναφέρω ότι εγώ δεν πιστεύω πια κάπου, από επιλογή, οπότε δεν αισθάνομαι σαν να "προσβάλει τη θρησκεία μου" ή τίποτα τέτοιο) Μαθαίνω επίσης από γνωστούς από τους οποίους επίσης ξέκοψε ότι εχει γινει ανθρωπος κλειστομυαλος, που δεν ακουει τους γυρω του και δεν σηκωνει κουβεντα πια.
Αρχικά, το δηλώνει περίτρανα στα κοινωνικά δίκτυα, αλλα σε κανέναν δεν το είχε αναφέρει ΠΟΤΕ από κοντά. Ε, και στεναχωρηθηκα.
Λογικο να ακουσω απο εσενα Αμπα μου, οτι δεν ειμαι φιλη της πια, γιατι καθομαι και ασχολουμαι; Γιατι στεναχωριεμαι; Γιατι ναι, στεναχωρια ειναι αυτο που νιωθω. Έλα μου ντε; Δεν ξερω γιατι.
Είναι δυνατόν στο άνθος της ηλικίας του (24) κάποιος να ξεκινήσει να πιστεύει όπου πιστεύει τέλος πάντων, και να εξαφανιστει απο όλους και όλα;
Διαισθάνομαι ότι αυτή της η εξαφάνιση έχει να κάνει ξεκάθαρα με τη θρησκεία που αποφάσισε να πιστέψει. Δεν κρίνω τη θρησκεία (ή αίρεση όπως θα αναφέρουν κάποιοι), δικαίωμά της. Αλλά η συμπεριφορά; Μήπως είναι κάτι που την "ανάγκασαν" να κάνει εκεί; Της εκαναν πλυση εγκεφάλου; Αυτό φοβάμαι και θλίβομαι.
Αναγνώστες και σχολιαστές θα ηθελα να ακούσω και την δική σας γνώμη/εμπειρία.
Σε φιλώ-Δήμητρα

Πράγματι είναι δικαίωμα της να ακολουθεί όποια θρησκεία ή αίρεση θέλει, αλλά είναι επίσης δικαίωμα σου να την κρίνεις: και την φίλη, και την οποιαδήποτε θρησκεία. Οι θρησκείες και τα δόγματα δεν είναι υπεράνω κριτικής.


Οι θρησκείες, τουλάχιστον όσες έχουν επιζήσει για χιλιάδες χρόνια, επιβιώνουν λόγω εξαιρετικής προσαρμοστικότητας. Μόλις καταλάβουν ότι απειλούνται, και το μυρίζονται πριν το μυριστούμε οι υπόλοιποι, αλλάζουν βιολί και βάζουν νερό στο κρασί τους και λένε και συγνώμες και δέχονται διάφορα που πεντακόσια χρόνια πριν καταδίκαζαν σε θάνατο. Ξεκινάω από πολύ μακριά, αλλά θέλω να καταλήξω στο εξής: η προσαρμοστικότητα λάστιχου επιτρέπει στον οποιονδήποτε να συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο. Είσαι φανατικός, εμμονικός, κλειστός και φοβάσαι τη σκιά σου; Η θρησκεία μας σε καλύπτει. Είσαι λίγο φλου, σου αρέσουν τα τελετουργικά και τα ρύζια, αλλά βαριέσαι να πηγαίνεις στην εκκλησία; Η θρησκεία μας και πάλι σε καλύπτει.


Αυτό που προσπαθώ ακόμη να πω είναι ότι δεν υπάρχει θρησκεία που έκανε τη φίλη σου να γίνει όπως έγινε. Η φίλη σου ήταν πάντα έτσι, και έψαχνε χρόνια να βρει το περιβάλλον που θα την δεχτεί με τους δικούς της όρους – οι θρησκείες έχουν φωλιές για τους πάντες. Κατά τύχη έπεσε εκεί που είναι, όπου κι αν είναι. Όλες οι θρησκείες έχουν τα φανατικά τους παρακλάδια και τις παραλλαγές με τις μακριές φούστες, με τους κότσους και την απομόνωση.


__________________
3.


Kαλησπέρα Α μπα μου :-) Είμαι gay, 27 και από τα 20 που ήρθα στην πόλη ,ίσως επειδη στην επαρχία δεν ζουσα τίποτα και στην Αθήνα ήταν η απόλυτη απελευθέρωση για εμένα, έζησα πολύ έντονα τα πάντα. Από διασκέδαση μέχρι προσωπικά γράφω βιβλίο best seller ένα πράγμα. Το θέμα είναι ότι λόγω αυτής της έντονης ζωής νιώθω πια πως δεν με συγκινεί τίποτα. Βλέπω τις ερωτικές σχέσεις μακριά από τον παραμυθένιο παραμορφωτικό φακό, έχω σταματήσει να πιστεύω στον θεό και γενικά το ''λούσιμο'' ρεαλισμού που έφαγα όλα αυτα τα χρόνια με στέγνωσε από διάθεση και με μετέτρεψε έναν 60αρη σε σώμα νεαρού άντρα. Πως βρίσκεις ξανά την δίψα σου για ζωή? -αππορημένος

Αν άλλα περίμενες και άλλα βρήκες, αυτό σημαίνει ότι είχες κάνει λάθος υποθέσεις. Αν συνειδητοποίησες ότι διάφορα πράγματα που πίστευες, δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, τότε πίστευες σε ανύπαρκτα πράγματα. Το πρόβλημα το δημιούργησες εσύ, δεν σου το δημιούργησε η ζωή.


Δεν ξέρω τι εννοείς με τη «δίψα». Φοβάμαι ότι πάλι εννοείς τις μεγάλη ανάγκη για ένταση που είχες, και ίσως έχεις ακόμα. Η «τρέλα» δεν είναι πάθος, είναι τρέλα. Αν εννοείς την όρεξη για τη ζωή, με την έννοια να την δεχτείς όπως έρχεται, με την πολυπλοκότητα της – που έχει και απογοητεύσεις – τότε θα δεις και τις εκρήξεις που ζητάς. Ξέρεις αυτό το κάπως απλοϊκό κλισέ που λέει ότι για να δεις τα αστέρια χρειάζεται απόλυτο σκοτάδι; Νομίζω ότι εσύ μπορείς να το καταλάβεις. Οπότε, την δίψα για τη ζωή την βρίσκεις όταν προσαρμόζεις τις προσδοκίες σου με την πραγματικότητα.


Εγώ λέω να γράψεις αυτό το βιβλίο όμως. Αν η ζωή σου ήταν όπως τη λες, θα το αγόραζα.

__________________
4.


Αγαπητή Ά-,μπα,
Το σχολείο όπως ξέρουμε δεν δίνει πολύπλευρες γνώσεις αλλά αντιθέτως προωθεί την παπαγαλία. Στο τελευταίο ήμουν άριστη για αυτόν ακριβώς τον λόγο μπόρεσα να μπω στην σχολή επιθυμίας μου. Η είσοδος μου στη σχολή συνοδεύτηκε από επιθυμία για γνώσεις και για κατανόηση του κόσμου που ζω καθώς αντιλήφθηκα ότι τελικά δεν είμαι έξυπνη (Ω, τι μεγάλη έκπληξη!). Όταν λοιπόν μπήκα στο πανεπιστήμιο έβαλα ως στόχο να διευρύνω τους ορίζοντες μου και έτσι άρχισα να διαβάζω βιβλία διαφορετικών περιεχομένων όπως φυσική, πολιτική, φιλοσοφία κ.τλ. Ταυτόχρονα ελάττωσα τα λογοτεχνικά βιβλία καθώς πίστευα ότι δεν υπηρετούν τον σκοπό μου. Τώρα, μετά από ένα περίπου χρόνο έχω απελπιστεί. Διότι τελικά δεν μου ήταν ευχάριστα αυτά που διάβαζα και αρκετά δυσνόητα. Πλέον λόγω των παραπάνω δεν διαβάζω παρά μόνο λογοτεχνία και λίγη ποίηση. Τα δύο αυτά είδη μου δίνουν την ικανοποίηση και την αγαλλίαση που προσδοκούσα από άλλα είδη. Το πρόβλημα μου είναι οτι αισθάνομαι κατώτερη και "λίγη" στις γνώσεις και εν τέλει αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι: προσφέρει η λογοτεχνία τις ίδιες γνώσεις με λ.χ φιλοσοφία; Και δευτερευόντως, κάποιος που διαβάζει μόνο λογοτεχνία μπορεί να χαρακτηριστεί ή γίνει ευφυής αντικειμενικά (μέσα βέβαια στα λογικά πλαίσια) ;

Πάνω που νόμιζα ότι τα έχω διαβάσει όλα στο «α μπα»...


Τόσο αξιέπαινη η απόφαση σου να κατανοήσεις την λειτουργία του κόσμου, και μετά...
Να ξέρεις ότι αποσιωπητικά βάζω πάρα πολύ δύσκολα. Μόνο όταν δεν ξέρω τι να πω.


-----αρκετά λεπτά μετά-------


Το σκέφτηκα πολλή ώρα και έφτιαξα μια θεωρία:

Ο τρόπος που λειτουργεί το μυαλό σου, που όπως λες, ευνοείται και αποδίδει στις απαιτήσεις της παπαγαλίας, σε συνδυασμό με την αποτυχία της εκπαίδευσης που έλαβες, σε έκανε να πιστεύεις ότι ο κόσμος, η ζωή και το σύμπαν, αναλύονται σε φραγκοδίφραγκα, και αν προσθέσεις αυτά τα φραγκοδίφραγκα, θα τον ξαναδημιουργήσεις.


Ο τέντζερης της αποσπασματικής εκπαίδευσης χωρίς αρχή, μέση και τέλος, που δίνει στα παιδιά ελλειμματικά και σκόρπια στοιχεία, βρήκε το καπάκι με ένα μυαλό που αποθηκεύει πληροφορίες χωρίς να αναρωτιέται πώς κουμπώνουν αυτές οι πληροφορίες με τα υπόλοιπα που ξέρει (το γιατί και το πώς), δημιούργησαν έναν άνθρωπο που αναρωτιέται στα σοβαρά σε τι χρειάζεται η λογοτεχνία. Όχι επειδή δεν θέλει να διαβάσει, επειδή φοβάται τη μελέτη, επειδή έχει βολευτεί με την απαξίωση της ανώτερης εκπαίδευσης. Αναρωτιέται κυριολεκτικά για την αξία της λογοτεχνίας.
Μπορεί να εκπλήσσομαι, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν είσαι η μόνη. Απλώς εγώ έχω πολλά να μάθω ακόμα.


-----αρκετά λεπτά μετά------


Για να απαντήσω στην ερώτηση σου. Η λογοτεχνία είναι ένας τρόπος – και δεν υπάρχει άλλος – για να συνομιλήσεις με ανθρώπους που έχουν καταφέρει να αφήσουν το στίγμα τους στην ανθρώπινη ψυχή. Για άσκηση για το σπίτι σου βάζω το ερώτημα «σε τι μπορεί να με βοηθήσει προσωπικά η γνωριμία με κοσμοθεωρίες ανθρώπων που ήταν (ή είναι) τόσο εύστοχες και διεισδυτικές, που επηρεάζουν από χιλιάδες ανθρώπους μέχρι γενιές ολόκληρες.»


Ή μάλλον, για να το πω στη γλώσσα σου: δεν υπάρχει βιβλίο ιστορίας που εξηγεί γιατί ο άνθρωπος θέλει να κατακτήσει άλλους ανθρώπους.

__________________
5.


Αγαπητή Λένα και σχολιαστές,

Το παρακάτω δεν αποτελεί ακριβώς ερώτηση, περισσότερο θα έλεγα είναι οι σκέψεις μου πάνω στην ερώτηση 7 στις 24/5. Επίσης να τονίσω πως η έλλειψη φύλου στα πρόσωπα που αναφέρονται, μεταξύ των οποίων και το δικό μου, είναι συνειδητή επιλογή.

Τρία χρόνια πριν είχα σχέση με ένα άτομο για περίπου ένα εξάμηνο. Βρισκόμασταν και οι δύο κάπου ανάμεσα στα 20 και τα 25 και η σχέση ήταν δυσλειτουργική για πολλούς λόγους. Σε κάποια φάση μου συνέβη κάτι αντίστοιχο με την κοπέλα της ερώτησης 7, το άτομο αυτό προέβη σε σεξουαλικές πράξεις χωρίς να συναινώ, χωρίς να ακούει τα όχι που έλεγα. Ένιωσα απίστευτα άσχημα, πως δεν σεβάστηκε ούτε εμένα ούτε τα όρια μου αλλά ταυτόχρονα σκέφτηκα πως δεν αντέδρασα αρκετά οπότε κατά βάθος ίσως ήθελα. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και άλλες 2-3 φορές με κλιμακούμενη χρήση σωματικής βίας μέχρι που χώρισα με το άτομο αυτό.

Αυτά τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν διάβασα, συζήτησα και προσπάθησα να βελτιωθώ σαν άνθρωπος. Έμαθα να αναγνωρίζω αυτό που μου συνέβη ως βιασμό και να μην ντρέπομαι να μιλήσω για αυτό. Όμως λίγους μήνες πριν βρέθηκα με ένα άλλο άτομο με το οποίο δεν είμαστε σε σχέση, απλά κάναμε σεξ περιστασιακά. Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις πίεσα το άτομο αυτό να κάνει πράγματα που δεν ήθελε - και ντρέπομαι που το λέω - αλλά δεν το αναγνώρισα μέχρι αυτό το άτομο να μου το επισημάνει κλαίγοντας. Με βασανίζει απίστευτα που εγώ που δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να ξεπεράσω αυτό που μου συνέβη έκανα ακριβώς το ίδιο πράγμα και μάλιστα ελαφρά την καρδία πιστεύοντας πως αφού γούσταρα εγώ κατά βάθος γουστάρει και ο άλλος άνθρωπος – ή στην τελική ακόμα και αν δεν θέλει τώρα θα γουστάρει κατά την διάρκεια.

Τα γράφω όλα αυτά για να επισημάνω πως το να βιάσεις κάποιον δεν είναι κάτι μακρινό που κάνουν μόνο οι κακοί άνθρωποι, είναι αυτό που μπορείς να κάνεις και εσύ αν δεν σεβαστείς τα όρια κάποιου και αν θεωρήσεις πως το δικό σου θέλω είναι πάνω από το δικό του όχι ή πως το δικό του όχι δεν είναι καν πραγματικό. Επίσης θέλω να επισημάνω πως το θύμα δεν φταίει ποτέ, - δεν προκάλεσε, δεν τα ήθελε ο κώλος του, δεν είναι πως δεν αντέδρασε αρκετά – φταίχτης είναι πάντα ο θύτης, όπως και πως το γεγονός πως ο πιο πιθανός θύτης είναι κάποιος από το έμμεσο ή το άμεσο περιβάλλον του θύματος και όχι ένας άγνωστος στο δρόμο. Ευχαριστώ!- Θύτης και Θύμα

 

__________________
6.


Αγαπητή Α,μπα
Δεν περίμενα στα χρόνια που σε διαβάζω με τόση απόλαυση πως θα έστελνα ποτέ ερώτηση, πόσο μάλλον για αισθηματικά. Δουλεύουμε μαζί 15 ώρες την ημέρα, έχει σχέση κάτι χρόνια, εγώ 23 αυτός 28, Άγγλος και εγώ δεν έχω κλείσει χρόνο ακόμη εδώ. Τους πρώτους μήνες δεν μιλάγαμε, σταδιακά ήρθαμε κοντά και καταλήξαμε να θέλουμε να ήμαστε όλη μέρα και αν είναι δυνατό όλη νύχτα μαζί. Έχουμε χημεία και υπάρχει έλξη και κατανόηση, μιλάμε για ώρες (όταν υπάρχουν) ή δεν μιλάμε για ώρες και απλά απολαμβάνουμε το να δουλεύουμε δίπλα δίπλα. Μια φορά ήπια και τον φίλησα, αλλά δεν έχει γίνει κάτι άλλο. Έχει ένα σωρό στραβά, άλλα νιώθω ότι θα μπορούσε να είναι ο άντρας μου. Πιστεύω το ίδιο νιώθει και αυτός. Κάθε φορά που κάνουμε την άβολη κουβέντα μου λέει δεν ξέρω, είναι δύσκολο και έχεις δίκιο, που δεν με καλύπτει, οπότε κόβουμε και την καλημέρα για κανένα μήνα, αλλά και μια φορά να κοιταχτούμε έστω και κατά λάθος στην δουλειά ξανακαταλήγουμε να καθόμαστε δύο ώρες απέναντι και απλά να κοιταζόμαστε. Δεν ξέρω τι να κάνω, δεν θέλω να φύγω από την δουλειά την συγκεκριμένη, την αγαπώ πολύ αλλά πάλι δεν μιλάμε και δεν αντέχω. Ούτε να μιλάμε αντέχω, νιώθω ότι με απατάει με την κοπέλα του και μου στερεί τον χρόνο μαζί του. Α μπα πες μου, υπάρχει τρόπος;
Σε ευχαριστώ για τον χρόνο και το μεράκι που έχεις βάλει στην στήλη και παλιότερα στο μπλογκ σου, έχω γελάσει, έχω σκεφτεί, έχω συμπονέσει και συγχωρέσει τον εαυτό μου και τους γύρω μου μέσα από αυτή.- Πώς αλλιώς,αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι

Αγαπητή φίλη, σε ευχαριστώ πολύ. Αλλά είναι θα είναι δυσκολοχώνευτη η απάντηση.


Είναι ανθρώπινο και εύκολο και κατανοητό να πιστεύεις ότι έχετε μια σχέση που κάπου σκαλώνει. Ότι αν δεν ήταν αυτό το εμπόδιο (που αποφεύγεις να βάλεις σε λόγια όσο πιο πολύ γίνεται), αυτός θα ήταν ο άντρας σου, κι ας έχει τόσα στραβά.


Όμως: δεν έχετε ισότιμη σχέση. Δεν έχετε καν σχέση. Αυτός είναι σε σχέση με έναν άλλον άνθρωπο. Εσύ είσαι το διάλειμμα, η υπόσχεση, η ανανέωση, το ανεβαστικό του σνακ στη δουλειά, ο πειρασμός, μια αίσθηση ότι στην ζωή τον περιμένουν πολλά ακόμα, δεν χρειάζεται να συμβιβαστεί με αυτό που έχει.


Εσύ πάλι τα έχεις με αυτόν συναισθηματικά, αλλά έχεις συμφωνήσει με την παραδοχή ότι μόνο αυτό μπορείς να έχεις, και μάλιστα να μην διαμαρτύρεσαι γι'αυτό. Όταν τολμάς να ξεστομίσεις το πρόβλημα που έχεις, η απάντηση του είναι «αυτό είναι δικό σου πρόβλημα, και όχι δικό μου».


Πώς αλλιώς να σου το πω, για να μη σε στενοχωρήσω κι άλλο; Απομακρύνεται όταν διεκδικείς, και επανέρχεται όταν υποκύπτεις ξανά στον ρόλο σου. Αυτό που έχετε δεν λέγεται αγάπη.


Είναι μαγικός επειδή δεν τον ξέρεις. Είναι μαγικός επειδή βλέπεις μόνο ό,τι σου επιτρέπει να δεις. Είναι μαγικός επειδή αποφεύγεις να δεις ότι το παιχνίδι που κάνει με σένα δείχνει άνθρωπο με πολλά ελαττώματα (μπορεί να είναι περιστασιακά, ποιος ξέρει, εσύ πάντως, όχι.) Αν τον γνώριζες ως φίλη της φίλης σου, και ήξερες τι κάνει, τι γνώμη θα είχες πιστεύεις για την συμπεριφορά του;


Δεν είναι ο πρώτος που φλερτάρει με μια κοπέλα ενώ έχει κοπέλα. Δεν είναι ο πρώτος που κρατάει την πρώτη κοπέλα γιατί θέλει το παιχνίδι και όχι την πραγματικότητα. Όμως ούτε θα ήταν ο πρώτος στην ιστορία, αν άφηνε την μια κοπέλα για την άλλη. Οπότε αναρωτιέμαι: πώς το δικαιολογείς μέσα σου ότι παρ'όλη την «αγάπη», την επικοινωνία και την τεράστια ψυχική σύνδεση που έχετε, δεν την αφήνει για σένα;


__________________
7.


Είναι έντεκα το βράδυ δευτέρα κιόλας. Έχω ξαπλώσει στο κρεβάτι και διαβάζω Αμπα γιατί σήμερα ήμουν πολύ μπίζι και δεν πρόκαμα όλη μέρα. Γύρισε ο άντρας μου από ταξίδι που έλειπε 3 μέρες. Πέφτει κρεβάτι με κατευθείαν γυρισμένη πλάτη κ τον παίρνει ο ύπνος χωρίς ούτε καληνύχτα να πει! Πως θα την παλέψω ρε Αμπα, πρώτος χρόνος γάμου είναι κ συγκατοίκησης. Αυτό που είπε μια κοπέλα σήμερα ότι της λείπει το πάθος που είχανε με το δικό της στις αρχές, που δεν την ένοιαζε που θα πέσει το σουτιεν?? Ε κι εμένα αυτό μου λείπει ρε αμπα, και όσο κ να το λέω δεν αλλάζει κάτι...ειδικά σε μας το πρόβλημα επεκτείνεται και πέρα απτο σεξ, λείπει και η στοιχειώδης επαφη! πρώτη φορά κοιμάμαι με κάποιον που μου γυρνάει την πλάτη απτην αρχή κ δεν μ αγγίζει όλη τη νύχτα, ούτε σαν ξημερώσει.
Τι να κάνω? Πως να την παλέψω? Να βρω άλλον? Θα έχω το βάρος στη συνείδηση μου μετά ότι γον πρόδωσα. Να του εξηγήσω να τον απειλήσω δεν πιάνει. Να χωρίσω πολιτισμένα? Πάλι έχω τύψεις ότι τα διέλυσα όλα με το παραμικρό. Αφού όμως δεν κάνει προσπάθεια κι ο ίδιος, δε σημαίνει ότι επιθυμεί τη διάλυση? Τον σκουντάω τώρα που ροχαλίζει..

Λες πάρα πολύ λίγα, που θα μπορούσαν να σημαίνουν οτιδήποτε. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πιάνει η εξήγηση, η συζήτηση. Μπορεί να εξηγείται, αλλά η εξήγηση θα βοηθούσε την συζήτηση. Δεν λες γιατί τον παντρεύτηκες, γιατί σε παντρεύτηκε, τι περιμένατε ο ένας από τον άλλον. Δεν εξηγείς τι σημαίνει «πάλι έχω τύψεις ότι τα διέλυσα όλα με το παραμικρό». Δεν λες πότε άλλαξαν τα πράγματα, και γιατί άλλαξαν, και πότε το κατάλαβες, και τι έχεις κάνει γι'αυτό.


Δεν αλλάζει κάτι με το να το λες, γιατί τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις. Είναι ο άνθρωπος σου; Είναι ο άντρας που θέλεις να έχεις για σύμμαχο σε αυτή τη ζωή; Είναι η οικογένεια που διάλεξες; Αν ναι, κάτι κάνεις κι εσύ λάθος, ψάξε και βρες το, κάνε αυτοκριτική, πήγαινε σε ψυχολόγο, δεν ξέρω. Αν η απάντηση είναι όχι σε όλα, ο γάμος σας από τη μεριά σου έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή που δεν διορθώνεται εύκολα.

46

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

19 σχόλια
#7 Πάλι τα διέλυσες όλα;Να του εξηγήσεις ,να τον απειλησεις! δεν πιάνει;Πολλά δεδομένα και όχι ελπιδοφόρα.Οι άνθρωποι μαθαίνουν να συνδιαλέγονται.Ένα μέρος της προσπάθειας για αναστήλωση της κατάστασης σου ανήκει υποχρεωτικά.Αν δεν μπεις στον κόπο να προσπαθήσεις,δεν νομίζω ότι οι οιωνοί είναι καλοί.
2.Υπάρχει ένα λογικό σφάλμα σ αυτό που γράφεις.Δεν έγινε ξαφνικά κλειστόμυαλη ,'οπως γράφεις.Μάλλον ήταν πάντα έτσι.Κάποιο γεγονός πραγματικό ενεργοποίησε αυτό τον τρόπο σκέψης και απ΄ό,τι φαίνεται,δεν θέλει να το διαπραγματευτεί.Μπορείς να της υπενθυμίζεις την παρουσία σου,αλλά ,για να την βοηθήσεις,πρέπει να εντοπίσεις τι συνέβη και την έστρεψε εκεί.Χώρισε,η οικογένειά της διαλύθηκε,απέτυχε κάπου ,κάτι σοβαρό γι αυτήν συνέβη και ανέδειξε μία προυπάρχουσα ευαισθησία της.Δύσκολο,αλλά όχι αδύνατο να επανέλθει.Η αλλαγή δόγματος δεν είναι τόσο αθώα ,όσο παρουσιάζεται στην συγκεκριμένη περίπτωση διότι συνυφαίνεται με αλλαγή εμφάνισης επί το συντηρητικότερον, απομόνωση και αποκλεισμό των άλλων από το πεδίο της.Αν μάθεις τι την οδήγησε στην θρησκεία και την παρηγορεί,ίσως ,ίσως να σε αφήσει να την προσεγγίσεις,αλλά με τους όρους της.Με τον καιρό,αν δεν αλλάξει κάτι,θα βυθίζεται περισσότερο.Η κρίση της ανέκαθεν, δεν πρέπει να ήταν το ισχυρότερό της σημείο.
6. Αγαπητή φίλη.Είσαι λίγο υποκειμενική στην κρίση σου.Δεν απατά εσένα με την κοπέλα του.Αν το γράφεις και το πιστεύεις,η δική σου συναισθηματική εμπλοκή είναι σημαντική.Είναι λογικό ,όταν δουλεύεις όλη την ημέρα με κάποιον και συνεργάζεστε να υπάρχει δέσιμο, αλλά αυτό απέχει πολύ από τον σφοδρό έρωτα.Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι επινόησες το φλερτ για το οποίο προβληματίζεσαι τόσο πολύ.Απλά,ο νεαρός κινείται από θέση ισχύος,έχοντας ήδη κάτι σταθερό, (αλήθεια ,γνωρίζεις πράγματα γι αυτήν και την σχέση τους?) και εσένα στην δουλειά ,να του υψώνεις το ηθικό με το ενδιαφέρον σου.Βλέπει,γνωρίζει και καταλαβαίνει αλλά δεν ρισκάρει.Το γεγονός ότι είναι Άγγλος δεν ξέρω αν παίζει κάποιο επιπρόσθετο ρόλο,έχει σημασία ίσως,αλλά δεν μας δίνεις πληροφορίες.Θα σε συμβούλευα να προσπαθήσεις να σκεφτείς τι θα έλεγες στην καλύτερή σου φίλη,αν σου εξέθετε μία παρόμοια κατάσταση.Ο τύπος,προφανώς και ενθαρρύνει τηρώντας αυτήν την παθητική στάση,αλλά αυτό, αντί να σε κάνει να σκεφτείς πόσο πολύ ενδιαφέρεται ,αλλα φοβάται και δεν εκδηλωνεται, όπως ίσως νομίζεις,μήπως να σε ωθήσει να σκεφτείς ,ότι ηδονίζεται να σε βασανίζει,έχοντας αποφασίσει για λόγους άσχετους με σένα, πως δεν θα κάνετε τίποτα και άρα δεν είναι και τόσο καλός τελικά? Εισπράττει επιβεβαίωση εκ του ασφαλούς και ποσώς ενδιαφέρεται πώς είσαι.Τι γνώμη θα είχες ως τρίτη για ένα τέτοιο άτομο?Υπάρχει και χειρότερο σενάριο,να κάνετε κάτι μετά από τόσο καιρό και να σου δηλώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει την φίλη του.Μακριά ,όσο πιο μακριά γίνεται από αυτόν.Δεν θα τον επιθυμείς για το υπόλοιπο της ζωής σου.Είναι μάλλον το γενικότερο στρίμωγμα που περνάς που σε έσπρωξε να τον λιμπιστείς. Σε λίγο καιρό θα είσαι έξαλλη μαζί του,και με τον εαυτό σου,για τους ίδιους λόγους που τον θες τώρα.Ολα στο μυαλό μας βρίσκονται.Οταν ξελαμπικάρεις ,θα το δεις.
#5 Μάλιστα.Ο,τι απέκρυψες είναι το πιο σημαντικό.Το φύλο σου,το φύλο του βιαστή και το φύλο του θύματος,τι σου συνέβη και τι έκανες.Το κείμενό σου είναι πολύ hide and seek.Τι προσδοκείς από δω;Να ανακαλύψουμε τι συνέβη,να μην ανακαλύψουμε τι συνέβη,να γράψει ο καθένας κατά το δοκούν, να σε συμπονέσουμε,να σε στηλιτεύσουν κάποιοι,να σε συγχωρήσουν κάποιοι άλλοι,να ελαφρύνεις από τις τύψεις,να βοηθηθείς,όλα μαζί; Αυτό που σου συνέβη ,έμαθες να το αναγνωρίζεις ως βιασμό και να μιλάς γι αυτό.Να παρατηρήσω(για να τα σκεφτείς) τα εξής:το ότι δεν το χαρακτήρισες έτσι ευθύς εξαρχής είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο.Η συνέχεια είναι ακόμα πιο κρίσιμη.Παρέμεινες μ αυτό το άτομο λίγο ακόμα.Οι σχέσεις που βασίζονται στον άξονα,βία υποταγή,πώς κρίνονται από σένα;Από ποιούς δημιουργούνται; Αν είσαι άτομο ήδη εξοικειωμένο με κάποιας μορφής βία,όχι απαραίτητα σωματική ,δεν θα σε σοκάρει τόσο,όταν ασκηθεί.Τι σε κράτησε πίσω ,όταν βιαιοπράγησε την πρώτη φορά;Μην βιαστείς να απαντήσεις.Το κλειδί ίσως δεν είναι μόνο,τι συνέβη και πώς αντέδρασες την πρώτη φορά, αλλά,γιατί ξαναπήγες μ αυτό το άτομο.Γιατί;Αυτό δεν ερμηνεύεται ασφαλώς με το πόσο ακαταμάχητος παρτενέρ ήταν,όσο με δικά σου δομικά στοιχεία.Σε καμιά περίπτωση δεν σε ψέγω σ αυτό.Συλλογισου όμως,γιατί την πρώτη φορά ,ακολουθησε δεύτερη και επόμενη,και γιατί διάλεξες ευθύς εξαρχής αυτό το άτομο.Τα τρία χρόνια που ακολούθησαν,όπως φάνηκε εκ των πραγμάτων,δεν έλυσαν τίποτα.Δυστυχώς.Η εκμυστήρευση και αφήγηση και περιγραφή αυτού που σου συνέβη, αφεαυτών δεν θα σε ωθήσουν παρακάτω.Έχει σημασία πού μιλάς, τι λες και τι ανταπόκριση και απάντηση έχεις.Υπογράφεις κατ αρχήν ως θύτης διότι αυτό θεωρείς ότι είσαι,αν και,την εκδίκηση,από το λάθος πρόσωπο βέβαια,την πήρε το θύμα μέσα σου και θα συνεχίσει,αν δεν το σταματήσεις.Δεν γίνονται όλα τα θύματα θύτες και αυτό που σου συνέβη,αιτιολογεί,αλλά δεν δικαιολογεί αυτό που προκάλεσες.Δεν είμαστε δικαστήριο εδώ για να σε καταδικάσουμε στο πυρ το εξώτερον,ούτε εκκλησιαστικό σώμα για να λάβεις συγχώρεση.Θα μπορούσε να έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη και για το πρώτο και για το δεύτερο,προφανώς δεν συνέβη και από αυτή την αποψη,δεν ξέρω πώς νιώθεις.Και γι αυτό που υπέστης και γι αυτό που έκανες. Έχει βαρύτητα,αν οι πράξεις σου ήταν λιγότερο,το ίδιο,ή περισσότερο βίαιες απ ό,τι βίωσες. Επίσης,δεν προσλαμβάνουν όλοι το ίδιο ,ίδιες ενέργειες.Άλλοι αναλαμβάνουν ,άλλοι τραυματίζονται ισοβίως από γεγονότα.Αυτό δεν καθαγιάζει τις προθέσεις ,ούτε όλες οι πράξεις μας είναι συγχωρητέες.Είναι όμως εξηγήσιμες,προκειμένου να μην επαναληφθούν.Οφείλεις να τερματίσεις τον κύκλο της βίας εδώ.Άμεσα.Οι τυραννικές σκέψεις δεν τελεσφορούν,δεν επιλύουν και δεν αναδομούν τίποτα.Είναι σκέψεις. Όσο δεν μπορείς να αρθρώσεις τι έκανες,δεν μπορείς να βεβαιωθείς ότι το έκλεισες μέσα σου.Υπάρχει και σε κατατρώει,όπως και άλλα μάλλον. Χρειάζεται δύναμη να κοιτάξεις τον κακό σου εαυτό στον καθρέπτη και να τον ελέγξεις.Το θύμα μέσα σου,δεν γνωρίζεις αν θα ψάξει και για περαιτέρω ικανοποίηση,με πιο έμμεσο και έξυπνο τρόπο,ακόμη κι αν ορκίστηκες ότι δεν θα ξανακακοποιήσεις ποτέ κανέναν.Εν ολίγοις,επειδή αποδείχτηκες επικίνδυνο άτομο,θα πας,άνευ ετέρου,σε ειδικό(θα πρότεινα ψυχίατρο ψυχαναλυτή).Το χρωστάς στον εαυτό σου και στο άτομο που υπέφερε εξ αιτίας σου.
Τι σημασία έχουν τα φύλα των εμπλεκόμενων; Τι διαφορά θα είχε αν ήταν άντρας αυτός που το έγραψε και τον βίασε άντρας και μετά βίασε εκείνος γυναίκα; Ή αν ήταν γυναίκα που τη βίασε άντρα και βίασε άντρα; Ή γυναίκα που τη βίασε γυναίκα και εκείνη βίασε άντρα; Το φύλο του θύτη και του θύματος τι σημασία έχει στο πώς θα αντιδράσουμε στο βιασμό;Και το τι έγινε περιγράφει, δε χρειάζεται κάτι παραπάνω. Δε σεβάστηκε κάποιο άτομο το όχι του/της, και μετά εκείνος/εκείνη έκανε το ίδιο σε άλλο άτομο. Για μένα είναι ξεκάθαρο το νόημα του μηνύματος, θέλει να δείξει ότι είναι εύκολο μερικές φορές να γίνεις από θύμα θύτης. Ίσως έχει να κάνει με τα πρότυπα των σχέσεων με τα οποία έχεις μεγαλώσει, ίσως είναι άλλα ψυχολογικά αίτια, δεν ξέρω.Πάντως έχω δει παραδείγματα γύρω μου ατόμων που ήταν σε σχέση στην οποία κακοποιούνταν να κακοποιούν εκείνα στην επόμενη σχέση τους. Και στα δύο φύλα.
Εχει σημασία,αν άλλαξε σεξουαλικό προσανατολισμό μετά το πρώτο συμβάν και εξαιτίας αυτού.Επίσης,δεν περιγράφει τι έκανε στο άλλο άτομο,το προσπερνάει, και όχι δεν είναι τόσο εύκολο να γίνεις από θύμα θύτης.Είναι αιτιολογία ίσως και εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες,ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
Το ξαναδιαβάζω το σχόλιο, και λες "Το θύμα μέσα σου,δεν γνωρίζεις αν θα ψάξει και για περαιτέρω ικανοποίηση,με πιο έμμεσο και έξυπνο τρόπο,ακόμη κι αν ορκίστηκες ότι δεν θα ξανακακοποιήσεις ποτέ κανέναν". Αυτό δεν το είχα σκεφτεί ποτέ! Εννοώ ως εξήγηση για την αλλαγή από θύμα σε θύτη. Πολύ μου άρεσε αυτό :)
Το αν άλλαξε σεξουαλικό προσανατολισμό δε βλέπω τι σχέση έχει με το θέμα, δηλαδή την κακοποίηση/την παραβίαση ορίων/το σεβασμό του όχι. Είναι εντελώς ξέχωρο θέμα, που δε θίγεται καν και δε συνδέεται με το πώς συμπεριφέρεται στη σχέση της/του.Ναι, δεν ήθελα να το γράψω λες και είναι εύκολο να γίνεις από θύμα θύτης, δεν ήταν σωστή έκφραση. Αλλά συμβαίνει, και το έχω δει προσωπικά. Το γιατί έχει ενδιαφέρον για μένα (θεωρητικά, έχω αυτή την πολυτέλεια).Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν έχει σημασία τι ακριβώς έγινε, μου αρκεί το "είπα όχι αλλά με πίεσε να κάνω πράγματα που δεν ήθελα, και μετά πίεσα εγώ κάποιον να κάνει πράγματα που δεν ήθελε". Δε νομίζω ότι είναι κάποιο μυστήριο να λύσουμε ή να βγάλουμε αφοριστική/αθωωτική απόφαση. Είναι μια συμπεριφορά που, ενώ υπάρχει, εγώ δεν έχω δει να συζητιέται, και χαίρομαι που έστειλαν αυτό το μήνυμα.
Αγαπητή ssgu,εν προκειμένω έχει σχέση η αλλαγή σεξουαλικού προσανατολισμού ,αν συνέβη,με την κακοποίηση.Όλα συνδέονται, δεν αντιμετωπίζουμε τίποτα ελαφρά,και επειδή δεν είναι εφικτό να διευκρινίσουμε το παραμικρό,έτσι επιθυμεί το ερωτον άτομο,θα παραμείνουμε σε ομιχλώδεις υποθέσεις.Έχει τεράστια, κεφαλαιώδη σημασία τι διαμοίφθηκε και στις δυο περιπτώσεις,όχι για να καταλήξει κάποιος σε αξιολογικές κρίσεις, αλλά ,επειδή εκ των πραγμάτων ,δεν μπορούν να ζυγίζονται όλα με τον ίδιο τρόπο.Υπάρχει διαβάθμιση. η οποία αξιολογείται. Ας μην γίνω πιο συγκεκριμένη,δεν βλέπω τον λόγο,με τα συγκεκριμένα μη δεδομένα!
#2 Οι θρησκείες ή οι διάφορες αιρέσεις που ολοένα κερδίζουν έδαφος στη λεγόμενη σύγχρονη κοινωνία απαρτίζονται κυρίως από απλούς καθημερινούς ανθρώπους στους οποίους όμως ανιχνεύουν μία αδυναμία.Λιγο ή έλλειψη αυτοπεποίθησης, λίγο το αδιάφορο οικογενειακό περιβάλλον ή μία ερωτική απογοήτευση κ ξαφνικά βρίσκουν απαντήσεις ή καταφύγιο στο εκάστοτε δόγμα.Αυτο από μόνο του δεν ειναι επικίνδυνο.Γινεται επικίνδυνο, όταν σε απομονώνει από τις χαρές της ζωής και σε περιορίζει σε ένα αυστηρό σχεδόν "αυτιστικο" περιβάλλον.Προσωπικα το έχω ζήσει αυτό με πολύ κοντινό μου πρόσωπο που αποφάσισε να απομακρυνθεί από όλους και από όλα .για να ασχολείται αλ
#6"νιώθω ότι θα μπορούσε να είναι ο άντρας μου. Πιστεύω το ίδιο νιώθει και αυτός. Κάθε φορά που κάνουμε την άβολη κουβέντα μου λέει δεν ξέρω, είναι δύσκολο..."long story- short: ΙΔΕΑ ΣΟΥ , ειναι.αυτος που θελει να ειναι μαζι σου και μαλιστα να γινει ο ανδρας σου, ειναι μαζι σου, ολες οι καταρες και οι μουμιες (:p) του φαραω να πεσουν πανω του και αν τον τραβολογανε.τα υπολοιπα ειναι να χαμε να λεγαμε...
#4"Το πρόβλημα μου είναι οτι αισθάνομαι κατώτερη και "λίγη" στις γνώσεις και εν τέλει αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι: προσφέρει η λογοτεχνία τις ίδιες γνώσεις με λ.χ φιλοσοφία; Και δευτερευόντως, κάποιος που διαβάζει μόνο λογοτεχνία μπορεί να χαρακτηριστεί ή γίνει ευφυής... "ευφυης, ή εισαι ή δεν εισαι.δεν γινεσαι επειδη διαβαζεις κατι.μπορει να γινεις πιο ενημερωμενος, ή πιο ενδιαφέρων διαβάζοντας, ή ακομα και να οξυνεις την ευφυία σου, αλλα δεν λαμβανεις εκ του μη εχοντος, αν με αντιλαμβανεσαι...το διλημμα και η απορια σου για μενα ειναι πλαστα. δεν υπαρχει τετοιου ειδους αντιπαραθεση: επιστημη η λογοτεχνια.ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ!!! και με τα δυο μπορεις να ασχοληθεις αν σε ενδιαφερουν κι εχεις την ορεξη.ΟΧΙ δεν αποκτας γνωσεις μαθηματικων και φυσικης διαβαζοντας λογοτεχνια.αν θες να μαθεις μαθηματικα, πρεπει να διαβασεις μαθηματικα.αποκτας αλλες γνωσεις. βλεπεις ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ αλλοι ανθρωποι και πως λειτουργει ο ανθρωπινος ψυχισμος στην πραξη κι οχι στην θεωρια.μπορει να μαθεις πολλα για την ψυχη για παραδειγμα, χωρις να γινεις ψυχιατρος, γιατι δεν θα ξερεις την θεωρια.μαθαινεις επισης πολλα για την τεχνη.αν νοιωθεις οτι σου λειπουν επιστημονικες γνωσεις και θελεις να τις αποκτησεις, πρεπει να μελετησεις τα συγκεκριμενα αντικειμενα. προφανως και δεν θα στα μαθει η λογοτεχνια.νομιζω οτι στην πραγματικοτητα το ερωτημα σου ειναι: "γιατι να μην ευχαριστιεμαι με την επιστημονικη μελετη , ενω νοιωθω οτι αυτο μου χρειαζεται και καθομαι και χανω (?) χρονο διαβαζοντας λογοτεχνια που μου αρεσει?"εγω λεω, ωσπου να αποφασισεις να θα στρωθεις να μελετησεις επιστημονικα συγγραματα για να ενημερωθεις, τουλαχιστον περνα καλα διαβαζοντας λογοτεχνια που σε ικανοποιει.ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΟΥ.
#1εχω μια ξαδερφη που ηταν σαν αδερφη μου,οταν χωρισαν οι γονεις της τσακωθηκε με τον πατερα της(αδερφος της μητερας μου) χρεωνοντας του τον χωρισμο και ειχαν μεχρι να ενηλικιωθει μια τυπικη σχεση και μετα απο αυτο η σχεση τους περιγραφεται με το "μακρυα και αγαπημενοι".Η σχεση μου με την ξαδερφη μεχρι τον χωρισμο ηταν καταπληκτικη,για τα επομενα 3 χρονια μεχρι την ενηλικιωση απομακρυνθηκε αλλα ειχαμε μια σχετικη επικοινωνια.Οταν αλλαξε πολη για σπουδες,με δικη της ευθυνη εκοψε καθε επαφη μαζι μου πλην τυπικων τηλεφωνων σε γιορτες γενεθλια στα οποια οποτε εκανα διακριτικες προσπαθειες να πουμε κατι περισσοτερο ετρωγα πορτα.τα τελευταια 2-3 χρονια ειμαστε δυο ξενοι επειδη αποφασισα να κοψω τα τυπικα τηλεφωνα που με γεμιζαν θλιψη καθε φορα,με αποκορυφωμα τον γαμο της στον οποιο κατα δηλωση της "θελω μονο τον αδερφο μου(γιος του πατερα της απο τον επομενο γαμο του) απο το σοι του μπαμπα" σε σημειο που πιστευω οτι ενω ηθελε να παντρευτει νωριτερα περιμενε να κλεισει τα 18 ο μικρος για να μπορει να παει μονος του στον γαμο.φυσικα ποτε δεν προσπαθησα να την κανω να τα βρει με τον πατερα της γιατι δεν θεωρω οτι μου πεφτει λογος,αν οι δικοι σου συγγενεις δρουν με αυτον τον τροπο μιλαμε για εντελως διαφορετικες περιπτωσεις.
#3"Το θέμα είναι ότι λόγω αυτής της έντονης ζωής νιώθω πια πως δεν με συγκινεί τίποτα. Βλέπω τις ερωτικές σχέσεις μακριά από τον παραμυθένιο παραμορφωτικό φακό, έχω σταματήσει να πιστεύω στον θεό και γενικά το ''λούσιμο'' ρεαλισμού που έφαγα όλα αυτα τα χρόνια με στέγνωσε από διάθεση..."νομιζω οτι πρεπει να εμβαθυνεις περισσοτερο στο τι ακριβως ειναι αυτο που σε ξενερωσε η σε απογοητευσε και να δεις αν καπως διορθωνεται.το ξερεις, ειναι βεβαιο.η δεν μας το λες ξεκαθαρα η δεν το λες στον εαυτο σου.αν για παραδειγμα σε απογοητευσαν καποιοι συγκεκριμενοι ανθρωποι, υπαρχουν κι αλλοι, ισως δεν εκανες καλες επιλογες,ή δεν ετυχε να τους γνωρισεις.αν παρα την επιφανειακη απελευθερωση, σε απογοητευει η σταση της κοινωνιας για τον φλεγον θεμα (ξερεις ποιο φλεγον), τοτε εχεις δουλεια να κανεις για αποδεχτεις και να διαχειριστεις την σταση αυτη.πολλες υποθεσεις μπορω να κανω, δεν ειμαι μαγος.αυτο που πιστευω παντως ειναι οτι δεν σε κουρασε η ζωη στα 27.κατι σε απογοητευσε και πρεπει να το βρεις ή παραδεχτεις, και να το διαχειριστεις.
#5 ως θυμα,λες οτι εγινε πανω απο μια φορα να μην αποδεχτει το αλλο ατομο το οχι σου.Δεν γνωριζω σε τι ψυχολογικη κατασταση βρισκεται ενα θυμα βιασμου,αλλα μου φαινεται περιεργο να βιαστηκες απο τον/την συντροφο σου και αυτο να μην αποτελεσε αιτια χωρισμου(το λιγοτερο) και ακομα πιο περιεργο οτι αυτο δεν εγινε ουτε μετα την δευτερη φορα παρα μονο μετα απο μερικες ακομη.με κινδυνο να φανει οτι υποστηριζω τον θυτη,σεκφτηκες πως μπορει να εξελαβε οτι παρα το οχι σου συνεχισες την σχεση σας(ουτε λογος για δικαστηρια προφανως) και δεν του ειπες ποτε κατι του στυλ :αυτο που εκανες,αν το ξανακανεις θα χωρισουμε,δεν μου αρεσει και δεν το θελω/ανεχομαι." τα αναφερω ολα αυτα γιατι θυμαμαι την ιστορια της κοπελας στην οποια αναφερεσαι και δεν μου φαινεται οτι προκειται για παρομοιες περιπτωσεις.
δεν καταλαβαινω τις τοσες πολλες αρνητικες.κι εγω το εχω απορια γιατι δεν εγινεσυζητηση μετα το 1ο επιβεβλημενο σεξ και υπηρξε και δευτερη και τριτη ιδια κατασταση.εγινε συζητηση περι βιασμου κι ο αλλος /η και παλι το αγνοησε και τον / την ξαναβιασε?μηπως δεν συζητηθηκε καθολου κι εμεινε με την εντυπωση οτι ειναι κοινο τους παιχνιδι?ευλογες αποριες.
Δεν το συζήτησε γιατί λέει ότι είχε αμφιβολίες μήπως κατά βάθος το ήθελε επειδή ίσως δεν αντέδρασε αρκετά. Πόσο συχνά ακούμε ότι το όχι στο σεξ σημαίνει ναι, ότι χρειάζεται απλώς να πείσεις τον άλλον, και, ειδικά για τις γυναίκες, ότι το όχι σημαίνει ότι κάνει τη δύσκολη; Πολύ θέλει για να αρχίσουμε να αμφισβητούμε και εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας; Πόσες ερωτήσεις -κυρίως από γυναίκες αλλά ειδικά στο σεξ σκέφτονται και άντρες έτσι- έχουμε δει εδώ πέρα που λένε μήπως είμαι υπερβολική;Μαθαίνουμε ότι το όχι στο σεξ δεν έχει μεγάλη αξία, και όταν το λέμε και δε σταματάει ο άλλος/άλλη, αναρωτιόμαστε μήπως δεν το είπαμε αρκετά έντονα. Πολύ συχνά τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τη στιγμή που τα ζούμε, ούτε βλέπουμε τα πράγματα σαν ουδέτεροι εξωτερικοί παρατηρητές.
@ssguτην ωρα του σεξ το καταλαβαινω το μπερδεμα.αλλα ΜΕΤΑ, οταν τα αναλογιζοταν, προφανως καταλαβε οτι αυτο που εγινε ηταν βιασμος.γιατι δεν το συζητησε εκ των υθστερων ρωταω.κι αν οχι να το συζητησει, πως εξηγειται οτι το επανελαβε?εννοεις οτι οοολο το διαστημα μεχρι τις 3-4 φορες η και παραπανω αναρωτιοταν αν ηταν η δεν ηταν παρα την θεληση της/του?αν αναρωτιοταν τοσο καιρο , μηπως κι ο αλλος οχι απλα δεν το ειχε ξεκαθαρο αλλα ουτε καν του περνουσε απ το μυαλο οτι ο αλλος υποφερει, οπως εν τελει εκανε κι ο διιος οταν βρεθηκε στην θεση του θυτη????εγω συμφωνω και γνωριζω οτι το οχι ειναι οχι, αλλα η επαναληψη μπερδευει τα πραγματα για ολους.
Δεν καταλαβαίνει κάποιος ,αν ο άλλος υποφέρει την ώρα του σεξ;Δεν το καταλαβαίνει ή δεν τον ενδιαφέρει αν και το καταλαβαίνει; Αναφερόμαστε σε ενήλικες.
Franny, αν λέει όχι, και μάλιστα το ξαναλέει, τι πιο ξεκάθαρο; Πράγματι μπορεί ο άλλος να μην κάθισε να σκεφτεί ότι υποφέρει, αλλά αυτό επηρεάζει το ότι δε σεβάστηκε το όχι;Το πιθανότερο είναι να μην το συζήτησε μετά για τους ίδιους λόγους που πολλά άτομα που κακοποιούνται σωματικά και λεκτικά στη σχέση τους δεν το συζητάνε και μένουνε στη σχέση. Και μερικούς τέτοιους λόγους τους διαβάζουμε και εδώ πολύ συχνά.
Δυστυχώς δεν είναι περίεργο.Πολλές φορές τα θύματα δε φεύγουν άμεσα.Δεν μπορώ να μιλήσω για τη συγκεκριμένη περίπτωση.Υπάρχουν όμως ιστορίες ανθρώπων,που γνώρισαν την αγάπη (με πολλά ερωτηματικά) μέσα από τη βία στο πολύ στενό τους περιβάλλον.Όταν κάνουν σχέσεις,δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τη βία ως κάτι μη αποδεκτό.Υπάρχει η ψευδής δικαιολογία "ναι,αλλά με αγαπάει,δεν το ήθελε,ίσως φταίω κι εγώ".Νιώθουν ενοχές και ντροπή,που το ανέχονται,αλλά δεν ξέρουν πώς είναι να σε αγαπάνε αλλιώς.Δεν είναι τυχαίο,που κακοποιημένα άτομα κάποιες φορές συνεχίζουν να μπλέκουν σε κακοποιητικές σχέσεις.Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο,που τα εγκλωβίζει.Το σχόλιο μου είναι γενικό.Είναι σκέψεις που κάνω με αφορμή την ερώτηση και το δικό σου σχόλιο,αλλά δε θα τολμούσα σε καμία περίπτωση να πω ότι έτσι έχουν τα πράγματα για το πρόσωπο,που έστειλε την ιστορία του.
#2 Same story ! Καρδιακός φίλος εξαφανίζεται λόγω της ίδιας αίρεσης. Εμένα με πόνεσε πολύ γιατί άφησε οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις να τερματίσουν την φιλία μας. Και άκου και τον λόγο! Γιατί η θρησκεία επέτρεπε φιλικές σχέσεις μόνο με όσους την ασπάζονται. ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ότι ο καλύτερος φίλος μου που είχαμε φάει μαζί ψωμί κι αλάτι ξέκοψε μαζί μου για τέτοιο λόγο... Ακόμα με πονάει και δεν θα το χωνέψω ποτέ!
Έτσι είναι η συγκεκριμένη θρησκεία και γι'αυτό φαινομενικά προσφέρει ένα τόσο ασφαλές καταφύγιο για τα μέλη της που απλά αφήνονται. Είναι πολύ δελεαστικό για έναν ενήλικα που έχει ζήσει πολλές ματαιώσεις και απογοητεύσεις, να έρχεται κάποιος και να παίρνει το τιμόνι από τα χέρια του. Φροντιζουν πολύ ο ένας τον άλλο, με αντάλλαγμα την πλήρη απομόνωση, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να ξυπνήσεις από την πλύση εγκεφάλου. Πολύ κρίμα που χάνονται φιλίες έτσι, αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
Επειδή ανήκω στη συγκεκριμένη θρησκεία, δεν σου απαγορεύει κανείς να κάνεις κάτι τέτοιο. Αυτό αποτελεί προσωπική απόφαση του καθενός, όπως νομίζω είπε και η Λένα.. Εγώ προσωπικά έχω άψογες σχέσεις με φίλους ετερόδοξους (ορθόδοξους, καθολικούς και μουσουλμάνους) χωρίς να έχει καμμία σχέση η θρησκεία.. Αυτό που σε ενώνει με τους ανθρώπους δεν είναι μόνο η θρησκεία..
Χωρίς ουδεμία διάθεση αντιπαράθεσης,δεν γνωρίζω πολλούς αλλoδοξους που χαρακτηρίζονται από ευρύτητα σκέψης και πνεύματος,ούτε φανατικούς θρησκευόμενους, πολλών θρησκειών εν γένει.Αλλά αυτό είναι αποκλειστικά δική μου γνώμη.
Εγώ είμαι άθρησκη κι έχω φίλη κολλητή που είναι Μάρτυρας του Ιεχωβά. Από την αρχή της φιλίας μας, γνώριζε η μία τα πιστεύω της άλλης και τίποτα δεν στάθηκε ικανό να μας σταματήσει από το να γίνουμε φίλες. Όχι μόνο κάνουμε παρέα, αλλά με κάλεσε και στο γάμο της και με κάλεσε να με φιλοξενήσει και στο εξοχικό της. Και ποτέ δεν μου είπε τίποτα για τα δικά μου πιστεύω, ούτε με έκρινε, αλλά ούτε κι εγώ την κρίνω. Φιλία επί ίσοις όροις. Οπότε δεν πιστεύω ότι είναι θέμα θρησκείας η φιλία.
Ήμουν έτοιμη να συμπαρασταθώ στην κοπέλα του 6 αλλά με έκανε έξαλλη το "Ούτε να μιλάμε αντέχω, νιώθω ότι με απατάει με την κοπέλα του και μου στερεί τον χρόνο μαζί του". Όχι κοριτσάκι μου. Δε σε απατάει, ούτε σου στερεί χρόνο. Την κοπέλα του γράφει και απ΄την κοπέλα του στερεί τον κοινό τους χρόνο. Και ούτε ενδιαφέρεται για σένα και τις συναισθηματικές σου ανάγκες γιατί αυτός είναι καλυμμένος. Αλλά το να νιώθεις ότι σε "απατάει" είναι θράσος.
#3, "Λούσιμο" ακούω, "στέγνωσες" ακούω, πρότερη "δίψα" ακούω, μήπως τα πάντα που έζησες πολύ έντονα ήταν βασικά, κυρίως, πολλά, καλά γα..σια, μόνο; Εκτός του ότι μ' ακούγεσαι λίγο - συγχωρέστε το gay ιδίωμα, αλλά για να με καταλάβει σωστά - ντίβα, η κατάχρηση στο σεξ φέρνει το μαρασμό, ενώ συντηρεί all along τη θλίψη...Ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα, αγρανάπαυση, κι επανακάμπτεις αργότερα, πιο ώριμος, για φάσεις λιγότερο fast food sex, το gay sex lifestyle μπορεί να' ναι πολύ άγριο και "στραγγίζει" ψυχικά χωρίς να το συνειδητοποιείς, σκέψου ότι αυτό που για σένα μπορεί να ήταν φυσιολογικό σ' άλλους ίσως φαινόταν σχεδόν σεξουαλική κακοποίηση...η κατάστασή σου μου φαίνεται απόλυτα φυσική και πάρα πολύ συχνή. Απλά, αφορά συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων κι ως τώρα ήταν κι αυτό ταμπού να συζητιέται...Το σεξ μόνο δε φθάνει, χρειάζεται κι αίσθημα, για να τραφεί κι η ψυχή, το' γραψε πρόσφατα κι άλλος σχολιαστής, ειδάλλως μπορεί να καταλήξεις χαμένο κορμί...
Να συμφωνήσω και να προσθέσω φίλε #7 απλά απόλαυσε αυτήν την "σαπίλα". Μείνε σπίτι σου, δες 1000 ταινίες, περιόρισε το αλκοόλ, μαγείρεψε, καθάρισε το σπίτι σου...γενικά δέξου αυτό το ψυχικό άδειασμα που σου επέφερε η έντονη ζωή σου, δέξου την απραξία και την λιτότητα της καθημερινότητας σου. Σιγά σιγά θα επανέλθεις ελπίζω όχι στην ξέφρενη ζωή σου αλλά σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό και των δύο.Δεν σχολιάζω καν το gay lifestyle γιατί ανεξαρτήτως αυτού πιστεύω για όλους μας έρχεται μια στιγμή που έχουμε βαρεθεί τους πάντες και τα πάντα για διάφορους λόγους. Φάση είναι θα περάσει.
Μορφίνη, Συμφωνώ, φυσικά, μαζί σου, αλλά, πάντως, εν προκειμένω το gay lifestyle, και συγκεκριμένα σ' ό,τι αφορά στο σεξ και τη σύναψη ή όχι σχέσεων και την ύπαρξη ή όχι αισθήματος παίζει καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία του φίλου, φαίνεται αυτό κι απ' το μήνυμα, το καταλαβαίνει κι ο ίδιος...Δεν είναι μόνο τα ξύδια κι οι κραιπάλες κι η ξέφρενη κοινωνική ζωή που τον "άδειασαν".
#7, Έχω την υπόνοια ότι ίσως είσαι τρολ που θέλησε να γράψει κάτι κωμικό, αλλά για την περίπτωση που δεν είσαι, αναρωτιέμαι, συμβουλεύω και προτείνω συγκεκριμένα: γιατί "περιμένεις" να σ' αγγίξει αυτός; Γιατί τον "σκουντάς" και δεν τον χαιδεύεις, που' ναι και κουρασμένος, τρυφερά στα ποδαράκια του και δεν προχωράς και κάτω απ' το σλιπάκι του, ενώ, παράλληλα, του δίνεις φιλάκια στην ωμοπλάτη; Και να μην ξυπνήσει πλήρως, η ανάφλεξη(και στη σχέση σας) θα' ναι αυτόματη...
Πόσοι άνθρωποι έχουν χαθεί κι έχουν χάσει, γιατί έμειναν με το παράπονο, εγωισμό (;) ότι ο άλλος δεν κάνει το πρώτο βήμα και γύρισαν σιωπηλά την πλάτη ο ένας στον άλλο και κοιμήθηκαν αγκαλιά με το παράπονο τους! Έχω υπάρξει ένας από αυτούς και έμαθα πως αν δεν το κάνεις, να κάνεις το πρώτο χάδι, την πρώτη αγκαλιά, (όπως γράφει ο πρίγκηπας από πάνω) δεν έχεις δικαίωμα να διαμαρτύρεσαι.
τι λες ρε ανθρωπε; να ξεκινησει η αλλη τα προκαταρκτικα;;σου λεει ο ανθρωπος γυρισε πτωμα απο το ταξιδι τον πηρε ο υπνος με τη μιαμου τη δινουν οι ανθρωποι που δεν σκεφτονται τον συντροφο τους παρα μονο του μ***** τους τον χαβανα τον αφησεις κοπελα μου να ξεκουραστει κανεις κ σεξ αλλη μερα
byronwilliams, Αυτό που πρότεινα δε συνεπαγόταν ότι θα τον πίεζε να κάνει "κάμψεις" πάνω της και να "κουραστεί" ακόμη περισσότερο...αντίθετα, ίσως, να ήταν αυτή διατεθειμένη να φροντίσει το σύζυγό της, εάν ήταν τόσο κουρασμένος πια...θα' χες πρόβλημα και μ' αυτό; Σε κάθε περίπτωση, και να μην μπορούσε καθόλου αυτός ή να μην ήθελε αυτή, τα χάδια και τα φιλιά είναι γλυκά και καλή προσπάθεια αποκατάστασης της επαφής ανάμεσα στο ζευγάρι. Προσωπικά, πάντα μετά από ταξίδι είμαι σ' υπερένταση και θα εκτιμούσα κάτι να χαλαρώσω...
#6Από τη στιγμή που τον φίλησες και μετά δεν ξαναέγινε τίποτα, δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει ούτε παράνομη σχέση να κάνει μαζί σου. Κολακεύεται από το ενδιαφέρον σου, νιώθει και πολύ άντρας, αλλά άμα ήθελε όντως θα το συνέχιζε. 15 ώρες είναι πολλές για να περνάς με τον άλλο, κυρίως κοιτάζοντας τον και εξιδανικεύοντας τον χωρίς να χρειαστεί να φας στη μάπα τα στραβά του, παρόλο που τα αναγνωρίζεις. Όπως και να έχει το πράγμα, καλό είναι να σταματήσεις να ασχολείσαι τόσο μαζί του στη δουλειά, γιατί και οι συνάδελφοι και οι ανώτεροι σας δεν είναι στραβοί. Στο τέλος, απλώς σε ακολουθεί η φήμη ότι την πέφτεις στον δεσμευμένο και τρως και χυλόπιτα, εικόνα καθόλου ελκυστική για επαγγελματία. Βγες έξω το ΣΚ και γνώρισε κόσμο, βρες έναν ελεύθερο που θα σε θέλει και θα μπορεί να περνάει τις ώρες εκτός δουλειάς μαζί σου.
Πολύ σωστά τα λες, εξωγήινη! Τον λυπήθηκα τον φουκαρά: δουλεύει 15ωρα κι έχει και την άλλη να τον πολιορκεί, να τον κοιτάει από απέναντι με τις ώρες, να του κάνει 'κουβέντα', μετά να μην του μιλάει, σούξου μούξου μανταλάκια δηλαδή, ενώ από αυτά και μόνο που γράφει, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση (ούτε καν ''φιληθήκαμε'', αλλά ''τον φίλησα'')!
το "φιληθηκαμε" vs "τον φιλησα", ειναι οντως πολυ ενδεικτικο του οτι ο ανθρωπος δεν εχει καν σκοπο να απατησει την δικια του, ουτε καν για ευκαιριακο σεξ , ποσω μαλλον να μιλαμε για καυτες επιθυμιες ενωσης και κοινης ζωης. αστεια πραγματα...ωστοσο ειναι κι αυτος παρων , δεν ειναι καμια αστερω να τα βγαζει απ το μυαλο της οτι κανουν τοση παρεα και λενε τοσες γλυκες.εμενα μου δημιουργηθηκε η εντυπωση οτι το αφηνει να εξελισσεται εστω κι αν ειναι απλα για τονωσει την αυτοπεποιθηση του. θα μπορουσε πολυ ξεκαθαρα να το ξεκοψει για να μην παιδευεται κι η κοπελα.δεν ειναι και τοσο αγγελουδος οσο τον παρουσιαζεις..
#1 Κατερίνα ,εύγε.Κάνεις αυτό που πρέπει, για να διαφυλαξεις την ψυχική σου υγεία.Μένεις μακριά και δουλεύεις για να ανεξαρτητοποιηθεις .Καμία υποχρέωση δεν έχεις να διατηρείς επαφές με ανθρώπους που για οποιοδήποτε λόγο,δεν θες.Φρόντισε να σταθείς στα πόδια σου το συντομότερο,και να δημιουργήσεις σχέσεις με θετικούς ανθρώπους για να απεμπλακείς συναισθηματικά ,κατά το δυνατόν ,από τους οδυνηρούς δεσμούς με τον πατέρα.Θα έχει τους λόγους του που συμπεριφέρεται κατ αυτόν τον τρόπο,αλλά, είναι σκόπιμο να διατηρήσεις επαφές εντός ελεγχόμενων πλαισίων. Επίσης, είναι δικό του θέμα,γιατί ,ενώ και το έχεις επισημάνει, εξακολουθεί, δεν θα αλλάξει προφανως,αλλά δεν υποχρεούσαι και να τον υφίστασαι. Ούτε αυτόν,ούτε και τους συγγενείς, αν δεν θες.Να σιγουρευτείς ότι όντως δεν επιθυμείς επικοινωνία μαζί τους και δεν αντιδράς αρνητικά, μόνο και μόνο επειδή τους έχεις συνδέσει με τον πατέρα σου, χάνοντας έτσι υποστηρικτικές σχέσεις και ουσιαστικές.Κάποιοι από τους συγγενείς,θεωρητικά,θα μπορούσαν να είναι καλοί άνθρωποι ,που ενδιαφέρονται πραγματικά για σένα.Αναλογισου το πριν τους διαγράψεις οριστικά.Σε κάθε περίπτωση,η επιλογή είναι δική σου,όπως εξάλλου και οι συνέπειες.Αν ο πατερας έχει ασκήσει και άλλου είδους βία και δεν το έχεις ξεπεράσει,φρόντισε να μην προσπαθήσεις να το ξεπερασεις,αναπαράγοντάς το σε άλλες σχέσεις .Αν διαπιστώσεις τώρα ή αργότερα,αυτό το μοτίβο στις σχέσεις σου,καλό θα ήταν ,να αποτανθείς για βοήθεια, εγκαίρως ,σε ειδικό.