ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Γιατί σοκάρονται οι ενήλικες με το σχολικό bullying;

Facebook Twitter
7

Σκηνή απο το πολύ καλό φιλμ "After Lucia"

Το Σαββατοκύριακο είδα σε έναν κινηματογράφο του κέντρου το «After Lucia». Το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου ήταν από σαράντα έως εξήντα ετών. Από την στιγμή που οι πρώτες σκηνές bullying έκαναν την εμφάνιση τους στην οθόνη μπορούσες να καταλάβεις την δυσαρέσκεια του κόσμου. Ένα «τστστστσ» ακουγόταν στην αίθουσα μαζί με διάφορα επιφωνήματα ενόχλησης. Όταν τελείωσε η ταινία, οι περισσότεροι συμπέραναν ότι ήταν «σκληρό», «ακραίο», «το παρατράβηξε ο σκηνοθέτης», «όλα έχουν κάποια όρια» κ.τ.λ.

Δεν ξέρω που ακριβώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Υποθέτω ότι δεν τους είχαν κλεισμένους όλα αυτά τα χρόνια της ζωής τους στην βίλα του «Κυνόδοντα». Άρα δυο πράγματα πρέπει να συμβαίνουν: Έχουν κλειστά τα μάτια τους ή κοιτάζουν αλλού.

Το bullying γεννημένο πίσω από τις κλειστές πόρτες της «ιερής» οικογένειας(σ.σ Το πρώτο φιλμ που μου έρχεται στο μυαλό για το θέμα είναι το «Σπιρτόκουτο» του Οικονομίδη) στο σχολείο βρίσκει το κατάλληλο πεδίο για να αναπτυχθεί. Όμως δεν τελειώνει εκεί. Το bullying παραμένει ένα σταθερό «σπόρ» της ενήλικης ζωής. Φυσικά οι ενήλικες δεν σε κατουράνε στο πρόσωπο ούτε σου βάζουν το κεφάλι σου μέσα στην τούρτα όπως συμβαίνει στους εφήβους. Το bullying των ενηλίκων είναι πιο «βελτιωμένο». Τα ούρα έχουν αντικατασταθεί από δηλητηριώδης φράσεις. Η καζούρα των ενηλίκων στον αδύναμο, τον διαφορετικό, τον «μη νορμαλ» είναι πιο υπόγεια. Πιο υπολογίσιμη. Όμως έχει ακριβώς τον ίδιο στόχο: Να πληγώσει το εκάστοτε θύμα. Να αναδειχθεί ο δυνάστης μέσα από τον εκφοβισμό του άλλου. Και συμβαίνει παντού. Από τον εργασιακό περιβάλλον μέχρι το μετρό.

Δεν ξεχνώ δυο περιστατικά που έχω δει στο μετρό. Πατέρας την πρώτη και μάνα την δεύτερη φορά σχολιάζουν στο παιδί τους έναν αρκετά υπέρβαρο άντρα και μια μαύρη γυναίκα αντίστοιχα. Είμαι στις απέναντι θέσεις και παρατηρώ τις κινήσεις τους. Του μαθαίνουν πώς να «καρφώνει» τους όρθιους επιβάτες χωρίς να τον αντιλαμβάνονται. Στολίζουν με κοσμητικά επίθετα τα «θύματα». Το παιδί γελάει και παράλληλα καταγράφει. «Ανοίγουν» το κεφάλι τους παιδιού τους και του χώνουν όλη αυτή την σαβούρα. Αργότερα αυτό θα την εναποθέσει όταν βρει την κατάλληλη ευκαιρία.

Το «ακραίο» του «After Lucia» που εκνεύρισε τους θεατές είναι ένα τίποτα μπροστά στο bullying που έχουμε δει να συμβαίνει ακόμα και μέσα στη βουλή. Οι προσωπικές επιθέσεις έχουν σχεδόν νομιμοποιήσει το bullying στην ενήλικη ζωή. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό αυτή την στιγμή είναι η παράσταση Corpus Christi και το bullying που δέχτηκαν θεατές και ιδιαίτερα ο σκηνοθέτης Λαέρτης Βασιλείου. Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιήσατε άλλα το ότι κατέβηκε η παράσταση, το ότι ο άνθρωπος αυτός δέχτηκε απειλές για την ζωή του, το ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να σε προστατέψει από τους δυνάστες σημαίνει ότι το bullying της ενήλικης ζωής είναι ακόμα δυσκολότερο να καταπολεμηθεί από ότι στα σχολεία.

Τέλος, θέλω να προτείνω το εξής στους «ευαίσθητους» θεατές του «After Lucia»: Μπείτε στο ίντερνετ. Δείτε το bullying που εξελίσσεται σχεδόν παντού. Ανώνυμα δηλητηριώδη σχόλια, απειλές, εκφοβισμοί. Αρκετά από αυτά γραμμένα από ενήλικες. Η κακή πλευρά του ίντερνετ κάνει την σχολική αυλή του «After Lucia» να μοιάζει με μοναστήρι.

7

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Και έλεγα ρε γαμωτο κανένας δεν βλέπει τι γίνεται γύρω μας;ενθαρρυντικό το άρθρο με την έννοια ότι δεν ζεις σε ένα παράλληλο σύμπαν που εσύ τα βλέπεις αλλιώς απο τους άλλους..τέλος πάντων με λίγα λόγια βάλτε στον κωλο σας την κοινωνία που έχετε φτιάξει!!!
Αλήθεια, μέχρι την έλευση των μεταναστών μαθητών και την ισχυροποίηση του γκέι κινήματος, δηλαδή πρόσφατα, ποιός είχε ασχοληθεί με το θέμα;
Δεν έχω δει τη ταινία και δεν ξέρω αν θα επιλέξω να την δω τελικά.Οι ενήλικες σοκάρονται με το bullying-mobbing, ίσως επειδή δεν θέλουν να πιστέψουν, να παραδεχτούν και να αποδεχτούν ότι τα παιδιά είναι ικανά σκληρότητας, κυνικότητας , σαδισμού (ή/και ότι είναι έρμαια της … μεταδοτικής γνώμης των πολλών*). Πιθανότατα να νοιώθουν αμήχανα μπροστά στην όποια άμεση ή έμμεση ευθύνη που έχουν ως ενήλικοι (γονείς, κηδεμόνες, περιβάλλον γενικώς) εμπρός σ’ αυτά τα φαινόμενα.Επίσης όταν τρίβεις ένα πρόβλημα στη μούρη κάποιας-ου είναι κλασικό αντανακλαστικό να προσπαθήσει να υποσκελίσει τη βαρύτητά του («έλα μωρέ πως κάνετε έτσι!», «υπερβολές!», «εδώ δεν συμβαίνουν αυτά», «η-ο σκηνοθέτιδα-ης ζει σε αρρωστημένο κόσμο και θέλει να μας το περάσει για νορμάλ» και πόσα άλλα χιλιοειπωμένα, γνωστά και μη εξαιρετέα).* http://www.youtube.com/watch?v=NyDDyT1lDhA(Asch Conformity Experiment)
Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσεις το bullying στο ελληνικό σχολείο είναι να μεγαλώσεις. Αυτό σκεφτόμουν στα 13, αυτό σκέφτομαι και 12 χρόνια μετά. "Να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα και αθόρυβα γίνεται. Στους μεγάλους δεν κάνουν επιθέσεις..."