Αυτό είναι το πιο θανάσιμο θηλαστικό για το ίδιο του το είδος στον πλανήτη

Αυτό είναι το πιο θανάσιμο θηλαστικό για το ίδιο του το είδος στον πλανήτη Facebook Twitter
3

Οι σουρικάτες (ή μίρκατ) είναι τα πιο θανατηφόρα θηλαστικά για το ίδιο τους το είδος στον πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Γρανάδα στην Ισπανία που συνέταξαν την έκθεση, κατάρτισαν μία λίστα με περισσότερα από 1.000 θηλαστικά, αποκλειστικά με βάση τον αριθμό θανάτων που προκαλούνται από ζώα του ίδιου είδους.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι σουρικάτες με το 19,4% των συνολικών θανάτων του είδους να προέρχονται από φονικές επιθέσεις μεταξύ ομοειδών.

Ως επί το πλείστον, οι σουρικάτες ζουν στην έρημο Καλαχάρι από την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια και τη Νότιο Αφρική, σε ομάδες των 50 ή περισσοτέρων μελών και έχουν διάρκεια ζωής 12-14 χρόνια. Το είδος τους είναι έτσι κι αλλιώς γνωστό για περιστατικά παιδοκτονίας.

Σε αρκετά κοντινή απόσταση ακολουθούν ο κερκοπίθηκος (18.2%) και ο κόκκινος περιλαιμιοφόρος λεμούριος με 16.7%. Τη δεκάδα συμπληρώνουν το θαλάσσιο λιοντάρι της Νέας Ζηλανδίας (15.3%), ο αρκτόμυς (14.5%), το λιοντάρι (13.3%), το μαγκούστα (13%), ο γκρίζος λύκος (12.8%), ο μπαμπουίνος τσάκμα (12.3%). Τη 10η θέση μοιράζονται το σιφάκα του Βερό και το τσιντσιλά (12%).

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. José María Gómez, μιλώντας στην εφημερίδα «Independent» δήλωσε: «Αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως φαινομενικά χαριτωμένα και φιλήσυχα θηλαστικά όπως οι σουρικάτες και μικρά τρωκτικά της οικογένειας των σκιουριδών έχουν τόσο υψηλά επίπεδα θνησιμότητας μεταξύ τους».

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε για να βοηθήσει τους επιστήμονες στον υπολογισμό του ποσοστού των φόνων εκ προθέσεων που σημειώνονται μεταξύ των ανθρώπων από την εποχή που εμφανίστηκε ο homo sapiens.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των θανάτων μεταξύ των ανθρώπων από εσκεμμένες πράξεις υπολογίζεται κοντά στο 2%, αριθμός που είναι έξι φορές μεγαλύτερος από το μέσο όρο που απαντάται στα θηλαστικά.

«Πολλά πρωτεύοντα θηλαστικά παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα επιθετικότητας και παιδοκτονίας μεταξύ του είδους τους», γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature.

«Αρκετά είδη σαρκοφάγων δολοφονούν νεαρά ή γηρασμένα μέλη της ίδιας τους της ομάδας ή και αντίπαλων ομάδων. Ακόμη και φαινομενικά φιλήσυχα θηλαστικά όπως τα χάμστερ και τα άλογα σκοτώνουν ζώα από το ίδιο τους το είδος».

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με όλα τα θηλαστικά. Τα ποσοστά δολοφονιών μεταξύ ειδών όπως ο ινδικός ρινόκερος, οι τίγρεις, ο αφρικανικός ελέφαντας τους δάσους και οι νυχτερίδες βαμπίρ είναι σχεδόν μηδαμινά, ενώ υπάρχουν και άλλα που δεν το κάνουν ποτέ. Για παράδειγμα, μεταξύ 10.000 θανάτων ζεβρών, δεν σημειώθηκε ούτε ένας θάνατος από ζώο του ίδιου είδους.

Με στοιχεία από τον Independent

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM