Μοσκοβισί στο Εurogroup: Ελπίζω να μπορέσουμε να αποφασίσουμε εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Μοσκοβισί στο Εurogroup: Ελπίζω να μπορέσουμε να αποφασίσουμε εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα Facebook Twitter
2


Την ελπίδα ότι σήμερα θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Εurogroup, στο Λουξεμβούργο.


«Ελπίζω να μπορέσουμε να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, γιατί η Ελλάδα έχει κάνει τρομακτική δουλειά για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος. Ο ίδιος σημείωσε πως η Κομισιόν έχει καταθέσει την έκθεσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και «κανονικά» θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.


Στη συνέχεια, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η έγκριση των 2,8 δισ. ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε πριν το τέλος του έτους να εξεταστούν τα μέτρα για το χρέος. Όπως υπογράμμισε, όλες οι πλευρές, τόσο η Ελλάδα, όσο και οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και οι θεσμοί, πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να βρεθεί μία συνολική συμφωνία έως το τέλος του χρόνου. Μία συμφωνία, την οποία, όπως είπε, αναμένουν και ο ελληνικός λαός, αλλά και η διεθνής κοινότητα. «Πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα», επεσήμανε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να εργαστούν για να γίνει η Ελλάδα ένα «success story».

«Αν η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της, πρέπει και η Ευρωζώνη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να προχωρήσει με το ζήτημα του χρέους», ανέφερε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο τόνισε στη συνάντησή του με τη διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον. Παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ έχει τις δικές του απαιτήσεις όσον αφορά το ζήτημα του χρέους και ότι υπάρχει συζήτηση με τη Γερμανία γι' αυτό το θέμα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Δεν είμαι ειδική στα περί τα οικονομικά. Φέρω απλώς την αντίληψη του μέσου ατόμου κι αναρωτιέμαι.Άλλη μια χρηματοδότηση η οποία θα πρέπει να επιστρέψει εντόκως στους δανειστές. Άρα με τη δική μου λογική, αυτές οι πολυπόθητες (ναρκωτικές) δόσεις ισοδυναμούν με τρύπα στο νερό. Θα μου πείτε, από το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα κι εγώ θα κουνήσω καταφατικά το κεφάλι, ενώ στην ουσία θα σκέφτομαι ότι το όλο θέμα είναι φαύλος κύκλος, πράγμα που νιώθουμε στο πετσί μας τα τελευταία χρόνια.Κι ύστερα; Τι; Άλλη μια αξιολόγηση, άλλη μια δόση, επιπλέον μέτρα, τη στιγμή που η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα μοιάζει πλέον με καλαμπούρι. Ανάπτυξη-πρόοδος μηδενικές, προοπτικές επενδύσεων ανύπαρκτες, άνεργοι στην εξαθλίωση και την κατάθλιψη, ιδιωτικός τομέας στα Τάρταρα, συνταξιούχοι στην αγανάκτηση, την απελπισία και τα χημικά, άρτι ξεσπιτωμένοι λόγω πλειστηριασμών στα κάγκελα και παρ' όλη τούτη την αθλιότητα, ούτε μια χαρακιά φωτός στην άκρη του ορίζοντα να μας ξεγελά λιγάκι. Μέχρι στιγμής και για τα τελευταία -τουλάχιστο- έξι χρόνια πιστέψαμε πως η πρακτική "καρότο και μαστίγιο" της συμμόρφωσης ή αναμόρφωσής μας, εκτός του ότι θα μας συνέτιζε, εκτός του ότι μας άξιζε (φευ!), θα μας οδηγούσε με αργά και σταθερά βήματα στην έξοδο από τα λάθη του παρελθόντος και στην επίτευξη της ανάκαμψης.Το νιώθετε κι εσείς ή μόνο εγώ η πεσιμίστρια αντιλαμβάνομαι το αδιέξοδο της με παρωπίδες συνεχιζόμενης πολιτικής αυστηρής λιτότητας; Τι νόημα έχει; Τι σκοπό; Να παίρνεις τα πάντα από τους πολίτες, δουλειά, εισόδημα, ακόμη και τα χρειώδη της επιβίωσης και επιπλέον να απαιτείς είσπραξη φόρων...φόρων και πάλι φόρων; Τι στο καλό; Όλοι αυτοί οι επαΐοντες των οικονομικών δεν έχουν καταλάβει ότι πεθαμένος γάιδαρος δεν πιάνει αγώι;Δεν καταλαβαίνω. Στο μικρό μυαλό μου, για να μη χρεοκοπήσουν οι τράπεζες στα χαρτιά (γιατί κατ' ουσίαν έχουν χρεοκοπήσει δέκα φορές), πτώχευσαν οι Έλληνες και τα παιδιά, εγγόνια και δυσέγγονά τους. Οι ανθρώπινες ζωές στη βορά του χρήματος και των αριθμών, κάθε μέρα, ξανά και ξανά. Όλως ανερυθριάστως.Αλήθεια... πόσο κοστίζει η ζωή του Έλληνα; Μάλλον δε θέλω να ξέρω την απάντηση.