Δεν είναι όλοι χαρούμενοι με το Νόμπελ στον Ντίλαν και κάποιοι συγγραφείς αντιδρούν με αιχμηρά σχόλια

Δεν είναι όλοι χαρούμενοι με το Νόμπελ στον Ντίλαν και κάποιοι συγγραφείς αντιδρούν με αιχμηρά σχόλια Facebook Twitter
3

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη χθες τον Μπομπ Ντίλαν, «έναν από τους αγαπημένους μου ποιητές», όπως επισήμανε, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πολλοί ήταν επίσης οι θαυμαστές του θρύλου της μουσικής που ενθουσιάστηκαν με τα νέα της αναπάντεχης αυτής βράβευσης.

Όμως αυτή η επιλογή για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας προκάλεσε ξεκίνησε ταυτόχρονα και μια συζήτηση γύρω από τον ίδιο τον ορισμό του συγγραφέα.


Είναι η πρώτη φορά που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ένας συνθέτης και τραγουδιστής, την ίδια στιγμή που διάσημοι, μεγάλοι λογοτέχνες όπως ο Φίλιπ Ροθ, η Τζόις Κάρολ Όουτς ή ο Ντον Ντε Λίλο (για να αναφέρουμε μόνο τους Αμερικανούς) περιμένουν μάταια εδώ και χρόνια να ακούσουν το όνομά τους στην απονομή


Ειρωνικά σχόλια έκαναν την εμφάνισή τους στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης: "Έτσι λοιπόν, η Ακαδημία που δεν τίμησε ποτέ τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, επέλεξε τον Ντίλαν", έγραφε ένα από αυτά.


"Το όνομα του Ντίλαν αναφερόταν συχνά τα τελευταία χρόνια, όμως πάντα θεωρούσαμε ότι επρόκειτο για φάρσα", θυμάται ο Πιερ Ασουλίν, συγγραφέας και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ, που εμφανίστηκε θυμωμένος με την επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας. "Το να του απονέμουν το Νόμπελ είναι θλιβερό. Αγαπώ τον Ντίλαν, αλλά δεν έχει έργο. Νομίζω ότι η Σουηδική Ακαδημία γελοιοποιείται. Είναι ένα δείγμα περιφρόνησης προς τους συγγραφείς", υποστήριξε.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Σκωτσέζος συγγραφέας Irvine Welsh. Στον λογαριασμό του στο Twitter έγραψε ότι το βραβείο που δόθηκε στον 75χρονο Ντίλαν ήταν η επιλογή " ξεμωραμένων χίπηδων με δύσοσμο προστάτη που μιλούν αλαμπουρνέζικα".

O Iνδός συγγραφέας Salman Rushdie, που διεκδικεί και αυτός το Νόμπελ εδώ και πολλά χρόνια, προτίμησε να είναι πιο δίκαιος: "Πρόκειται για μια εξαίρετη επιλογή", ανέφερε στο Twitter, υπενθυμίζοντας ότι "από τον Ορφέα μέχρι τον Φαΐζ, το τραγούδι και η ποίηση συνδέονταν ανέκαθεν. Ο Ντίλαν είναι ο λαμπρός κληρονόμος της παράδοσης των βάρδων".

Το να παίζει κανείς με τη γλώσσα, να προκαλεί αισθήματα με τις λέξεις –κάτι που ασφαλώς κάνει ο Μπομπ Ντίλαν– είναι λογοτεχνία, υποστηρίζουν εκείνοι που υπερασπίζονται την επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας.


"Οι καθαρολόγοι και οι γκρινιάρηδες σίγουρα θα φωνάζουν ότι είναι ιεροσυλία, αλλά εγώ είμαι ευτυχής που η λογοτεχνία αναγνωρίζεται και στον Λόγο, με την ποιητική έννοια του όρου αυτού", είπε ο Κογκολέζος συγγραφέας Αλέν Μαμπανκού, εμφανώς "ικανοποιημένος" από το Νόμπελ. "Άξιζε το βραβείο επίσης και ο Ζορζ Μπρασένς", πρόσθεσε.


Ο Φιλίπ Μαργκοτέν, εκ των συγγραφέων του βιβλίου "Μπομπ Ντίλαν, Όλα τα τραγούδια", που πούλησε περισσότερα από 100.000 αντίτυπα στη Γαλλία, χαρακτήρισε τον τραγουδοποιό "τον μεγαλύτερο εν ζωή ποιητή της Αμερικής του 20ού αιώνα". Όπως είπε, είναι αδιαμφισβήτητη η λογοτεχνική κουλτούρα του Ντίλαν. "Έχει διαβάσει πολύ Γάλλους ποιητές, ιδίως Ρεμπό αλλά και τον Ουίλιαμ Μπλέικ, από την άλλη πλευρά της Μάγχης. Φυσικά, εμπνεύστηκε από τους ποιητές της γενιάς των Μπητ", εξήγησε.


Ο Ντίλαν έχει εκδώσει μόλις ένα μυθιστόρημα, την πειραματική πεζή πρόζα "Ταραντούλα". Οι στίχοι ορισμένων τραγουδιών του, όπως του Man gave names to all the animals, του Forever young και του If not for you, έχουν χρησιμοποιηθεί ως κείμενα για παιδικά εικονογραφημένα βιβλία. Ο πρώτος τόμος της αυτοβιογραφίας του Χρονικά (2004) γνώρισε τεράστια επιτυχία και πούλησε περισσότερα από 500.000 αντίτυπα στις ΗΠΑ.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
Κι έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα ο Ντύλαν, έχει διαδώσει την ποίηση του μέσα από τα υπέροχα τραγούδια του σε ένα κοινό τρομακτικά ευρύ και που ενδεχομένως σε μεγάλο ποσοστό δεν θα αγόραζε να διαβάσει ένα βιβλίο ποίησης. Εν ολίγοις έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να σκεφτούν πάρα πέρα και ακόμα και να αγαπήσουν την ποίηση μέσα από τα τραγούδια του.
Αυτή η συγκεκριμένη ακαδημία επέλεξε να δώσει το συγκεκριμένο βραβείο σε αυτόν.Άλλη επιτροπή το booker αλλού και Γκονκούρ αλλού και πάει λέγοντας μια και από βραβεία έχουμε πολλά.(και...Ούτε ο Τσάπλιν και ο Χίτσκοκ δεν έχει πάρει Όσκαρ πέρα από τιμητικό)Ο Πιερ Ασουλίν που εκτός από συγγραφέας του ωραίου ξενοδοχείο Λουτεσία και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ είναι και κριτικός καλό θα είναι να διαβάσει το άρθρο του lifo "η χρεοκοπία της κριτικής"http://www.lifo.gr/articles/opinions/107114 , γιατί υπάρχει ένα σινάφι παντού.Γιατί δεν ξέρω αν ο Ντίλαν, ο Κοέν, η Πάτι Σμιθ είναι ποιητές και λογοτέχνες αλλά έχω διαβάσει με το λειψό μου μυαλό την αμερικανική λήθη του David Foster Wallace που όλοι εκθείαζαν και δεν το πάλευα με τίποτα!!!
The Nobel Prize in Literature for 2016 is awarded to Bob Dylan"for having created new poetic expressions within the great American song tradition".=============Γι'αυτό πήρε το βραβείο. Δεν σημαίνει κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι μία τιμή. Θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Ακατανόητος τζερτζελές.