Ομπάμα go home or… welcome?

Ομπάμα go home or… welcome? Facebook Twitter
17
Ομπάμα go home or… welcome? Facebook Twitter
Θα κατέβαινα να διαδηλώσω εναντίον του διότι σε κάθε περίπτωση αντιπροσωπεύει την κυρίαρχη υπερδύναμη του πλανήτη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Γιατί θα κατέβαινα να διαδηλώσω εναντίον του

Ο πιο «αριστερός» και «αντισυστημικός» πρόεδρος φημολογείται ότι στηρίχθηκε προεκλογικά από τη Wall Street όσο κανείς προκάτοχός του.

• Παρότι επί της προεδρίας του δεν έγινε ο «μεγάλος» πόλεμος, του απονεμήθηκε μάλιστα το Νόμπελ Ειρήνης του 2009, δεν υπήρξε ακριβώς ειρηνιστής: η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ βομβάρδισε στόχους σε Λιβύη, Σομαλία, Υεμένη, Πακιστάν και Συρία, ενώ ο στρατός συμμετείχε σε επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Νιγηρία, Καμερούν, Ουγκάντα... Ο διακηρυγμένος εχθρός ήταν συνήθως οι τζιχαντιστές, σε κάποιες ωστόσο περιπτώσεις τουλάχιστον αυτό ήταν απλώς το «εύκολο» πρόσχημα. Ο ρόλος των drones αναβαθμίστηκε και εξελίχθηκε στρατιωτικά, εντατικοποιήθηκαν οι έρευνες για τα ρομπότ-στρατιώτες και βέβαια η αμερικανική πολεμική βιομηχανία συνεχίζει να προμηθεύει με όπλα τη μισή Υφήλιο.

• Δεν έκλεισε το κολαστήριο του Γκουαντανάμο (τουλάχιστον περιόρισε τα αίσχη που γίνονταν εκεί), ενώ με πρόσχημα την τρομοκρατική απειλή, ο αμερικανικός «Μεγάλος Αδελφός» γιγαντώθηκε τρομακτικά όπως επιβεβαιώνουν και οι αποκαλύψεις Σνόουντεν για τις σχετικές δραστηριότητες της NSA (National Security Agency).

Δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει την αστυνομική κτηνωδία που επί της θητείας του ανήλθε σε θηριώδη επίπεδα με κάπου 1000 ανθρώπους το χρόνο να δολοφονούνται από αστυνομικά πυρά. Αφροαμερικανοί σαν εκείνον στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

• «Έχωσε» λεφτά για να σώσει τις τράπεζες που προκάλεσαν την παγκόσμια κρίση του 2008, αλλά ούτε τα golden boys και τις άθλιες πρακτικές τους «τιμώρησε», ούτε έδωσε βαθιές ανάσες που υποσχέθηκε στους άνεργους, τους χαμηλόμισθους και γενικότερα μη προνομιούχους – αντίθετα φαίνεται πως επί των ημερών του το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών αυξήθηκε περισσότερο, ενώ το περίφημο «1%» έγινε ακόμα πιο εξοργιστικά εύπορο. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η ανεργία και η υποαπασχόληση αυξήθηκαν σε ποσοστά έως και 30%, ενώ μάκρυναν και οι «ουρές» στα συσσίτια όπου πλέον υπολογίζεται πως καταφεύγει ένας στους επτά Αμερικανούς - οι υποστηρικτές του αντιλέγουν ότι, απεναντίας, δημιούργησε πάνω από 13 εκ. νέες θέσεις εργασίας, ρίχνοντας την ανεργία πέντε ολόκληρες μονάδες.

• «Στα λόγια» έμειναν και οι διακηρύξεις του περί νομιμοποίησης των «παράτυπων» μεταναστών –αντίθετα επί των ημερών του φέρονται να απελάθηκαν κάπου 2 εκ. άνθρωποι-, ενώ δεν τόλμησε να διαλύσει τις αυτόκλητες «λαϊκές πολιτοφυλακές» που περιπολούν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

• Κατηγορείται ότι ευνόησε την περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας υπέρ των συμφερόντων της ιδιωτικής.

• Αν και προώθησε τη νομιμοποίηση της κάνναβης, εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί παραμένουν φυλακισμένοι (περίπου 25% του συνόλου των κρατουμένων) ή υπόδικοι για υποθέσεις που σχετίζονται με τη χρήση της, δεν δρομολόγησε την αναθεώρηση του σωφρονιστικού συστήματος απέναντι στις ουσίες γενικότερα και τη ρατσιστική – και εδώ – αντιμετώπιση των χρηστών.

• Δεν μπόρεσε να φρενάρει την αστυνομική εγκληματικότητα και το «βαθύ κράτος» που τη συντηρεί - κάπου 1000 άνθρωποι το χρόνο φτάσανε να δολοφονούνται από αστυνομικά πυρά. Αφροαμερικανοί σαν εκείνον στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Ακόμη πιο εξοργιστική είναι η ατιμωρησία που συνήθως επιφυλάσσεται και σε καθαρές περιπτώσεις εν ψυχρώ εκτελέσεων υπόπτων με ή χωρίς εισαγωγικά από ένστολους.

• Σε κάθε περίπτωση αντιπροσωπεύει την κυρίαρχη υπερδύναμη του πλανήτη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Ομπάμα go home or… welcome? Facebook Twitter
Κατάφερε να τα «βρει» με παραδοσιακούς «εχθρούς» των ΗΠΑ όπως το Ιράν και η Κούβα, ενώ υπήρξε ο πιο χαρισματικός, οραματιστής και «ανθρώπινος» πρόεδρος από την εποχή του Τζον Κένεντι και μάλιστα σε εποχές που οι πραγματικά μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες σπανίζουν.


Γιατί δεν θα κατέβαινα

• Γιατί θα αισθανόμουν μάλλον αμήχανα να διαδηλώσω ενάντια στον πιο φιλελεύθερο, προοδευτικό και ρηξικέλευθο –στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων του αξιώματός του- πρόεδρο των ΗΠΑ τον τελευταίο μισό αιώνα τουλάχιστον στο όνομα ενός ισοπεδωτικού «εθιμικού» αντιαμερικανισμού (αριστερού ή/και δεξιού), που ενίοτε χρησιμεύει περισσότερο σαν λόγος ύπαρξης των ταγών του. Όχι, δεν πιστεύω στα "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος". Πόσω μάλλον όταν σε δύο μήνες στη θέση του Μπάρακ Ομπάμα θα βρίσκεται ο γκροτέσκος εφιάλτης που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ! Αν επρόκειτο για τον τελευταίο, ΟΚ, θα έβλεπα με διαφορετικό μάτι ακόμα και την ανεκδιήγητη εκείνη αφίσα που μας καλούσε να υποδεχτούμε τον Ομπάμα ταμπουρωμένοι με όπλα στα οδοφράγματα.

• Γιατί ακόμη και σε καθαρά συμβολικό επίπεδο, ένας μαύρος –έστω και "white nigger"– πρόεδρος υπήρξε μια τεράστια καινοτομία στα αμερικανικά και τα παγκόσμια πράγματα, ένα σωστό εξελικτικό άλμα. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί κανείς ότι τον είχαν κατηγορήσει από κρυπτομουσουλμάνο και φιλοτζιχαντιστή μέχρι μασόνο, άθεο, αριστεριστή, ομοφυλόφιλο, Μαύρο Πάνθηρα, Αντίχριστο και δε συμαζεύεται! Επιπλέον, στα οκτώ χρόνια της θητείας του πολεμήθηκε όσο ίσως κανείς σύγχρονος Δημοκρατικός προκάτοχός του από τους  Ρεπουμπλικανούς σε Κογκρέσο και Γερουσία, που δυναμίτιζαν οποιαδήποτε προοδευτική του πρωτοβουλία.

• Γιατί μέσα στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του πολέμησε όσο κανείς προκάτοχός του την οπλοκατοχή και το πανίσχυρο λόμπι της, θέσπισε παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις το αμερικανικό ΕΣΥ ("Obamacare"), προώθησε την ατζέντα κατά της κλιματικής αλλαγής πετυχαίνοντας διεθνή συμφωνία για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, στήριξε την αποποινικοποίηση της κάνναβης (ακόμα και τη νομιμοποίησή της για θεραπευτικούς αλλά και ψυχαγωγικούς σκοπούς), καθώς επίσης τη θεσμοθέτηση του γκέι γάμου και την απάλειψη των διακρίσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ειδικά όσο αφορά την lgbt κοινότητα, ο απερχόμενος πρόεδρος αναδείχθηκε στον πιο υψηλόβαθμο - και μάλιστα ένθερμο - υποστηρικτή που είχε ποτέ.

• Κατάφερε να τα «βρει» με χώρες όπως το Ιράν και η Κούβα, ενώ υπήρξε ο πιο χαρισματικός, οραματιστής και «ανθρώπινος» πρόεδρος από την εποχή του Τζον Κένεντι και μάλιστα σε εποχές που οι πραγματικά μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες σπανίζουν. Ό,τι κι αν του καταλογίσει κανείς, δίχως αυτόν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό φτωχαίνει. Αν μάλιστα ο Τραμπ πραγματοποιήσει έστω τις μισές από τις δυστοπίες που εξήγγειλε προεκλογικά, ο Ομπάμα μπροστά του θα φαντάζει τουλάχιστον Τσε Γκεβάρα.

17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Καλά τώρα τι να πω όταν εξακολουθεί κάποιος να μου βάζει στα θετικά ενος πολιτικού το χρώμα του δέρματος του. Στην ίδια λογική πως ή Κλίντον θα ήταν κάτι καλό επειδή θα ήταν ή πρώτη γυναικα Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αν μιλούσαμε για πριν από τριάντα-σαραντα χρόνια άντε και θα το δεχομουν(και πάλι όχι για την πολιτική σκηνη των ΗΠΑ).Με τα σημερινά δεδομένα και την πείρα που έχει συγκεντρωθεί όμως; Να υπενθυμισω πχ ότι ή Κοντολιζα Ράις ήταν γυναίκα και αφροαμερικανή; Και ειλικρινα το "δεν διαχωρίζω τους ανθρώπους με βαση το χρώμα,το φύλο,την θρησκεία,την εθνικότητα" πως κατεληξε να γίνει "αν έχεις κάτι που ξεφεύγει από την νόρμα τότε σου δίνω πόντους" (δηλαδή διαχωρίζω τους ανθρώπους απο την ανάποδη)για την Αριστερά,χρηζει περαιτέρω μελέτης.
Είμαστε πολιτικά αντίθετοι όπως ξέρεις, αλλά συμφωνώ απόλυτα για άλλη μια φορά μαζί σου με αυτό που γράφεις. Με τέτοιου είδους επιλογές άλλωστε, ο Έλληνας έφτασε σε αυτή την κατάντια σήμερα. "Είναι καλός, είναι νέος, είναι χαμογελαστός, είναι παλιός και ξέρει, όλοι τα ίδια είναι, είναι κάτι καινούργιο, είναι από τα μέρη μου, μου έκανε μια εξυπηρέτηση" και άλλα πολλά βαθυστόχαστα.
Απλά έτσι όπως το πάνε θα πούνε στο τέλος πως ο Ομπαμα είναι ο νέος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Με το ίδιο σκεπτικό που κάποιοι νόμιζαν πως ο Τσίπρας είναι ο νέος Τσε ξέρω γω... Ε όχι...
Κύριε Αντωνόπουλε θα σας έλεγα να προσέχετε πάρα πολύ πριν χρησιμοποιείτε τη λέξη white nigger σε άρθρο σας για τον μοναδικό αφροαμερικανό πρόεδρο της Αμερικής που δέχτηκε πόλεμο όχι μόνο από τους ομοίους του για το πόσο μαύρος ήταν αλλά και από τους λευκούς για το πόσο λευκός ήταν και στη χειρότερη περίπτωση για το πόσο Αμερικανός πολίτης ήταν. Η φράση αυτή άκρως βεβαρημένη αλλά και απλά δεν έχετε τη παραμικρή ιδέα το σκοτάδι που φέρνει μαζί της.... Θα σας πρότεινα να το ξανα σκεφτείτε σοβαρά... και να την αφαιρέσετε.
όσο μεταφορικός και να ήταν... απλά δεν χρησιμοποιείται ούτε για πλάκα. Η λέξη αυτή κάθε αυτή μπορεί για σας και για κάθε μη Αφροαμερικανό να έχει ποιητική μεταφορική υπερβολή αλλά για τους υπόλοιπους θυμίζει άλλα πράγματα... διότι όσο και μορφωμένος και καταξιωμένος και ικανός να ήταν υπάρχει μια silent minority που πιστεύει ότι είναι αυτό που τον αποκαλέσατε, έστω και με την ειρωνεία του ότι προφανώς δεν είναι. Γιατί αυτό δεν αναφέρεται στο χρώμα του δέρματος του αλλά πολύ απλά στην αξία του να υπάρχει ως πολίτης με ίσα δικαιώματα.
Υπερβολική η στόχευση του αρθρογράφου. Ο χαρακτηρισμός είναι σε "εισαγωγικά". Άλλωστε, είναι πασιφανές ότι ο Ομπάμα προσπάθησε περισσότερο από οποιονδήποτε σύγχρονο προκάτοχό του να είναι "ανοιχτόχρωμος" μαύρος ή "σκουρόχρωμος" λευκός, όπως θέλετε δείτε το...
Να μη ξεχνάμε όμως οτι ο πρόεδρος στην Αμερική δεν είναι παντοδύναμος. Ειδικά στην εσωτερική πολιτική εχει λιγότερη εξουσία απο τους πρωθυπουργούς ή προέδρους σε ευρωπαϊκές χώρες. Αν δεν εχει τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων με το μέρος του, λίγα πράγματα μπορεί να κάνει. Ο πρόεδρος δεν μπορεί να φέρει νομοθεσία για ψήφιση στη βουλή. Μπορεί μόνο να επικυρώσει ή να βάλει βέτο σε κάτι που εχει ήδη ψηφιστεί. Αυτά για ομοσπονδιακή πολιτική. Επιπλεον κάθε πολιτεία εχει μεγάλο βαθμό αυτονομίας.
Τα λύσαμε όλα τα προβλήματα μας εδώ στην Ελλάδα και έμεινε το μεγαλύτερο πρόβλημα, η επίσκεψη του Ομπάμα και πως θα γίνει να του την χαλάσουμε.Εν τω μεταξύ από αυτούς που θα διαδηλώσουν εναντίον του, ένα μεγάλο ποσοστό έχουν φοιτήσει σε Αμερικανικά Κολέγια και κάνουν 'κρα' για μία θέση εργασίας στην 'κακόμοιρη' την USA, και ζηλεύουν που εκεί παίρνεις αυτά που αξίζει να πάρεις ως εργαζόμενος.Ενα μεγαλύτερο ακόμα ποσοστό από αυτούς που θα διαδηλώσουν αν τους γυρίσεις ανάποδα θα πέσουν από τις τσέπες τους Apple iPhone το τελευταίο μοντέλο, και το 99% από αυτούς πάνε και βλέπουν ταινίες του Χόλιγουντ στα σινεμά και βγάζουν selfie που τις ανεβάζουν στο Facebook και το Instagram.Κατα τα άλλα, πάμε ρε παιδιά να πούμε στον Αμερικάνο αφεντικό μας 'Go Home'.Δεν φτύνετε τα μπουτάκια σας λέω εγώ...
Οχι ο Ομπαμα δεν βομβαριδσε ακριβως την Σομαλία, την Υεμένη, το Πακιστάν και τη Συρία βομβαρδισε την Αλ Καιντα και την ΙΣΙΣ εκει, τους τυπους που πετουν ομοφυλοφιλους απο τις ταρατσες αποκεφαλιζουν κλπ κλπ.