Όσοι μυρίζουν όμορφα έχουν ένα μυστικό, λέει η επιστήμη και όχι δεν είναι οι κολόνιες

Όσοι μυρίζουν όμορφα έχουν ένα μυστικό, λέει η επιστήμη και όχι δεν είναι οι κολόνιες Facebook Twitter
Εδώ και χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν τη φυσική μυρωδιά του σώματος μας και κάποτε μας φέρνουν σε δύσκολη θέση.
4


Είναι γεγονός και γίνεται αντιληπτό δια της όσφρησης:
κάποιοι άνθρωποι μυρίζουν πιο ωραία από άλλους και σ' αυτό δεν παίζει ρόλο μόνο η καθαριότητα και το υψηλό επίπεδο τήρησης κανόνων υγιεινής. Ναι, το τακτικό μπάνιο, το αποσμητικό και τα αρώματα βοηθούν, όμως, ο λόγος γίνεται για περιπτώσεις ανθρώπων που μετά από ώρες μακριά από το ντους αποπνέουν φρέσκια μυρωδιά.

Τι συμβαίνει σ' αυτή την περίπτωση; Εδώ και χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν τη φυσική μυρωδιά του σώματος μας και κάποτε μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που σχεδόν εξαφανίζουν την οσμή ιδρώτα, ακόμη και τα κατάλοιπα της ρύπανσης σε σώμα και μαλλιά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τις πιθανότητες κοινωνικοποίησης του ατόμου, καθαρά λόγω χημείας.

Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η ομάδα του δόκτωρος Ian Stephen από το Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ, κατηγορίες ανθρώπων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, τείνουν να μυρίζουν καλύτερα από όσους δεν περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιο τους αυτή την κατηγορία τροφών.

Σε ένα 60% πέρασαν το τεστ της οσμής άντρες, οι οποίοι είχαν σε μόνιμη βάση στο διαιτολόγιο τους φρούτα και λαχανικά, τα οποία κατά την έρευνα «καθαρίζουν» τον οργανισμό από τοξίνες και κατάλοιπα άλλων τροφών.

Για να αποδείξει τον ισχυρισμό του ο γιατρός και η ομάδα του συνέλεξαν ιδρώτα από 43 συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι πρώτα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο που αφορούσε το είδος της διατροφής τους και τα τρόφιμα που κατανάλωναν συχνότερα σε σχέση με άλλα.


Επίσης, ο Stephen επέλεξε στην έρευνα του να συμπεριλάβει μόνο άντρες, ακριβώς επειδή ο αντρικός ιδρώτας και η αντρική μυρωδιά εν γένει είναι πιο έντονη από αυτή των γυναικών, λόγω ορμονών.

Τα δείγματα ιδρώτα δόθηκαν σε 9 γυναίκες που συμμετείχαν στο δεύτερο στάδιο της έρευνας και προκειμένου να απαντήσουν ποιες μυρωδιές έβρισκαν ευχάριστες, ποιες αφόρητες και ποιες προειδοποιούσαν για το ότι κάτι μπορεί να μην πήγαινε καλά με την υγεία του ιδιοκτήτη του ιδρώτα. Ειδικώς το τελευταίο βασίζεται σε δεκάδες άλλες έρευνες προηγούμενων ετών που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες επιλέγουν σύντροφο –και δη πατέρα- και βάσει της μυρωδιάς, η οποία «προειδοποιεί» για προβλήματα υγείας, γονιμότητας, κ.λπ.

Το αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν συντριπτικό: σε ένα 60% πέρασαν το τεστ της οσμής άντρες, οι οποίοι είχαν σε μόνιμη βάση στο διαιτολόγιο τους φρούτα και λαχανικά, τα οποία κατά την έρευνα «καθαρίζουν» τον οργανισμό από τοξίνες και κατάλοιπα άλλων τροφών –υδατανθράκων, κυρίως – ενώ αρωματίζουν φυσικά το ανθρώπινο σώμα από μέσα προς τα έξω. Αντίθετα, άτομα που κατανάλωναν περισσότερους υδατάνθρακες από το επιτρεπτό και λιγότερη πρωτεΐνη, εμφάνιζαν βαριά, απωθητική μυρωδιά, ενώ βάσει των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο εμφάνιζαν, επίσης, πρώιμα, προβλήματα υγείας (αυξημένη αρτηριακή πίεση, προδιάθεση για σάκχαρο ή και υψηλές τιμές σακχάρου, οδοντικά προβλήματα, κ.λπ).

Η τρίτη φάση της έρευνας είχε να κάνει με τα επίπεδα κοινωνικοποίησης των ατόμων που έλαβαν μέρος σ' αυτήν και με ερωτήσεις που αξιολογούσαν το πώς οι ίδιοι αισθάνονταν από τον βαθμό επικοινωνίας τους με τον κοινωνικό περίγυρο, με τους συντρόφους, τους φίλους και τους συνεργάτες.


Και πάλι, πιο ικανοποιημένοι από την επικοινωνία τους με γνώριμους, όσο και με άγνωστους, εμφανίζονταν εκείνοι που είχαν περάσει το τεστ της μυρωδιάς και δήλωναν λάτρεις των φρούτων και λαχανικών, ενώ η συγκεκριμένη κατηγορία εμφάνιζε και μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στην επικοινωνία με το αντίθετο φύλο, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Όπως επισημαίνεται και σε σχετικό άρθρο του Medical Daily, επιβεβαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο τα αποτελέσματα της έρευνας, υπάρχουν τουλάχιστον 9 τροφές που αλλοιώνουν σοβαρά τη φυσική μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος, μεταξύ των οποίων, οτιδήποτε έχει παρασκευαστεί με καρυκεύματα (κάρι, κύμινο, κ.λπ), αλκοόλ, σπαράγγια, κόκκινο κρέας, σκόρδο και κρεμμύδι και οτιδήποτε προ-μαγειρεμένο και με συντηρητικά...

 

Με στοιχεία από Medical Daily, Health Digezt

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ