Αφήνοντας στην άκρη τον ρόλο του ενόρκου στην υπόθεση των τεσσάρων συλληφθέντων, που τόσο αρέσει σε αρκετούς να παίρνουν σε τέτοιες περιπτώσεις, και παρακολουθώντας με το ψυχρό μάτι του παρατηρητή τις αντιδράσεις των γονέων, θα λέγαμε ότι λειτούργησαν αυθόρμητα και είχαν γρήγορα αντανακλαστικά. Συσπειρώθηκαν γύρω από το («δαρμένο από την ζαρντινιέρα» και θύμα του photoshop) παιδί τους.
Αρκετοί σοκάρονται από την στάση τους. Περίμεναν ίσως κάτι περισσότερο «συναισθηματικό». Τους δυσκολεύουν λίγο διότι παίζοντας τον ρόλο του ενόρκου και έχοντας ήδη βγάλει απόφαση μέσα στο κεφάλι τους, περιμένουν την ανάλογη αυστηρότητα από τους «υπεύθυνους για τις πράξεις τους στα σπίτια που μεγάλωσαν». Ίσως αν κόμπιαζαν στα τηλέφωνα, αν έβαζαν τα κλάματα, αν έλεγαν το «Τα έχουμε χαμένα ειλικρινά δεν το περίμενα από αυτόν», ίσως αν γινόντουσαν λίγο πιο «Τατιάνες» οι γονείς να κέρδιζαν την συμπάθεια του όχλου.
Η τηλεόραση λατρεύει τις καρικατούρες και έχει γραμμένους, μην σου πω που, τους ανθρώπους και τα συναισθήματα τους. Τους γονείς τους βγάζει στα τηλέφωνα όχι φυσικά για ενημέρωση αλλά με την σκέψη ότι θα γίνει ΤΟ τζέρτζελο και θα παίξουν με τους όρους της το εργάκι της AGB . Έτσι λοιπόν όταν μια μάνα απαντά μη αναμενόμενα στην δημοσιογράφο-καθηγήτρια «Δεν ξέρω τι έχει κάνει το παιδί μου, εσείς ξέρετε; αν ξέρετε να μας πείτε» καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις να κάνεις με την «μάνα raver»* άλλα με μια άλλη εντελώς διαφορετική γενιά γονέων που γνωρίζει από πριν τις προθέσεις του τηλεοπτικού τσίρκου και το χειρίζεται όπως του αρμόζει.
Τέλος, να πω ότι μου δημιούργησε μεγάλη έκπληξη η επίθεση που δέχονται οι γονείς σε μια χώρα που υποτίθεται ότι οι οικογενειακές αξίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή των πολιτών της. Ξέρετε καμιά φορά αναγκάζεσαι να υπερασπιστείς αυτές τις αξίες και στην πράξη. Σε καταστάσεις που μπορεί να σου είναι άβολες. Δεν είναι όλη η ζωή κυριακάτικο πρωινό τηλεοπτικής διαφήμισης.
*Όχι δεν μπλέκω την «μάνα-raver» με τις «μανάδες των τεσσάρων». Ο παρουσιαστής είναι ίδιος και στο ίδιο πράγμα αποσκοπούσε και τότε και τώρα: Εντυπώσεις.
Το ότι συνεχίζει να επιβιώνει σήμερα στο γυαλί είκοσι σχεδόν χρόνια μετά λέει πολλά για τον ίδιο αλλά ακόμα περισσότερα για τους έλληνες τηλεθεατές
σχόλια