Ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στη Συρία τα τελευταία δύο χρόνια δεν ξεκίνησε από ακτιβιστικές δράσεις, αλλά από εφηβική ορμή και επαναστατικότητα ενάντια στις αρχές - και από ανία.
Ο ανώνυμος έφηβος που συμμετείχε στην έναρξη της επανάστασης, δεκαεπτάχρονος πρόσφυγας στην Ιορδανία σήμερα, δέχτηκε να μιλήσει στους New York Times μαζί με τον πατέρα του, με την προϋπόθεση να μην αποκαλυφθεί το όνομά του.
Όλα ξεκίνησαν με ένα γκράφιτι. Ο ξάδερφος του νεαρού ζωγράφισε σε τοίχο σχολείου της Νταράα τη φράση «Ήρθε η σειρά σου, γιατρέ», απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ Ασάντ που έχει σπουδάσει οφθαλμίατρος. Την ίδια μέρα είχαν βάλει φωτιά και σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα. Μικροί πυρήνες διαμαρτυρίας είχαν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται στη Δαμασκό, οπότε η παρέα θεώρησε ότι ήταν η σωστή στιγμή για δράση. Μετά από αυτές τις πράξεις συνελήφθησαν και βασανίστηκαν για εβδομάδες, πράγμα που αποτέλεσε την έναρξη των διαδηλώσεων και των ταραχών, τις πρώτες μέρες του εμφύλιου στην ουσία. Οι συγγενείς, οι γείτονες και εκατοντάδες άλλοι ντόπιοι κατέβηκαν σε διαμαρτυρίες ζητώντας την απελευθέρωση των αγοριών και οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.
Ο έφηβος φέρνει στη μνήμη του τις μέρες που μεσολάβησαν μέχρι τη σύλληψή του. Η αστυνομία έκανε εφόδους στα σπίτια των υπόπτων μέχρι που έφτασε και στο δικό του. Ο πατέρας του αναγκάστηκε να τον παραδώσει στις αρχές για να μην του πάρουν κάποιον άλλο από τους γιους του. Η κακοποίηση ξεκίνησε αμέσως μόλις μεταφέρθηκε στη φυλακή της πόλης Σουέιντα. Ύστερα από τρεις μέρες ξυλοδαρμού, το αγόρι ομολόγησε παρόλο που δεν είχε κάνει ο ίδιος το γκράφιτι και κατέδωσε άλλους τρεις από την παρέα.
Δύο χρόνια και δεκάδες χιλιάδες θανάτους μετά, τα αγόρια έχουν παραμείνει στην ανωνυμία και δεν έχουν γίνει γνωστά όπως ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι που η αυτοθυσία του ξεκίνησε την αραβική επανάσταση ή ο Κάλεντ Σαΐντ που ο θάνατός του από ξυλοδαρμό αστυνομικών ενέπνευσε το ανανεωτικό κίνημα στην Αίγυπτο. Άγνωστο θα παραμείνει πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα, αν η κυβέρνηση Ασάντ είχε τηρήσει πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στους διαδηλωτές.
Ο δεκαεπτάχρονος δε μετανιώνει για όσα έχουν συμβεί στη χώρα του και θεωρεί την επανάσταση ευεργετική για αυτή. Όσο για τον Ασάντ, θεωρεί ότι ο λαός έμαθε πλέον ποιος είναι πραγματικά. Εδώ και ένα χρόνο ζει και δουλεύει στην Ιορδανία, ενώ ονειρεύεται να επιστρέψει στη Συρία και να συνεχίσει τον αγώνα. Πρόσφατα έμαθε ότι ο ξάδερφός του που είχε γράψει το γκράφιτι σκοτώθηκε στο πεδίο μάχης.
σχόλια