Κανείς δεν μπορεί να υποκριθεί ένα αληθινό χαμόγελο

Κανείς δεν μπορεί να υποκριθεί ένα αληθινό χαμόγελο Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Παρατηρείστε γύρω σας τα πρόσωπα που σας χαμογελούν, και ομολογείστε, πρώτα στον εαυτό σας, ποιοι νομίζετε ότι το εννοούν αληθινά. Στην συνέχεια, φροντίστε να προσέχετε, όταν βλέπετε χαμόγελα, τις μικρές -ας είναι και εντελώς αμυδρές- συσπάσεις γύρω από τα μάτια. Είναι αυτές που υπάρχουν, έχει αποδειχθεί, όταν μαζί με το στόμα χαμογελάει και η καρδιά.

Στο επιστημονικό αυτό συμπέρασμα έχει καταλήξει η επιστήμη από τον 19ο αιώνα ακόμη, όταν ο Guillaume-Benjamin-Amand Duchenne de Boulogne, το 1860, με πρότυπες τότε ερευνητικές τεχνικές, κατάφερε να αποδείξει ότι το στόμα συσπάται ταυτόχρονα με τους μύες γύρω από τα μάτια όταν το χαμόγελο είναι πραγματικό. Όταν εμπλέκει δηλαδή και τις διαδρομές του εγκεφάλου την ώρα που εκφράζεται, με αποτέλεσμα να απολήγει ο σχηματισμός του χαμόγελου στους μύες που περιβάλουν τα μάτια.

Η σύγχρονη Νευροψυχιατρική επιβεβαίωσε πλήρως τον Duchenne, καταδεικνύοντας και με απεικονιστικές μεθόδους, το, "you can't fake a real smile", και απέδειξε μάλιστα και επιδημιολογικά ότι όσοι χαμογελούν από καρδιάς, και ευφραίνονται, μπορούν να κερδίσουν έως και επτά,ή και περισσότερα χρόνια ζωής.

Παρόλα αυτά, οι νεότεροι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα φτιαχτά χαμόγελα κάθε άλλο παρά σπανίζουν στη σύγχρονη ζωή, και ότι συχνά πλέον περνούν απαρατήρητα, εκτός αν κάποιος όντως ενδιαφέρεται για τα συναισθήματα εκείνου που του χαμογελά. Σε αντίστοιχη περίπτωση, αν είστε εσείς ο φέρων το – τυπικό- χαμόγελο, θυμηθείτε ότι ο αποδέκτης αντιλαμβάνεται την προσποίηση, κι ας μην την συνειδητοποιεί.

Στις μέρες μας, οι ειδικοί σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι μπορούν κάποια ζευγάρια μάτια να χαμογελούν αληθινά χωρίς ίχνος ελάχιστης ρυτίδας ή σύσπαση. Είναι αυτά, που «αρυτίδιαστα», και ανέκφραστα επί τούτου, τα έκανε το botox!

Τι συμβαίνει όμως με εκείνους που δεν το εννοούν όταν χαμογελούν; Αλλά και τι συμβαίνει μ' εκείνους που δεν χαμογελούν;

Ακόμη και οι ασθενείς, λέει η έρευνα, που λόγω μυικής ή εγκεφαλικής βλάβης δεν μπορούν τεχνικά να χαμογελάσουν στο μισό ή ολόκληρο το πρόσωπό τους, άθελά τους γελούν αληθινά με ένα ανέκδοτο, τόσο αληθινά, που αποδεικνύεται ότι οι νευρικές οδοί του ασυνείδητου για την συμμετοχή στο χαμόγελο μένουν ανέπαφες, ανεξάρτητα από την κινητικότητα του προσώπου.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι εκείνοι που στερούνται το χαμόγελο λόγω πάθησης ή ατυχήματος βαρύνονται με υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και μάλιστα σοβαρής και πολύ σοβαρής μορφής. Αυτό συμβαίνει, λένε οι ειδικοί, γιατί τεχνικά, σαν τα πλήκτρα του πιάνου, η χαμογελαστή έκφραση «βουτά» στις περιοχές της χαράς του εγκεφάλου, και αυτό διαμορφώνει διαρκώς πιο αισιόδοξους χαρακτήρες.

Όταν το "tip" της προσωπικής μας ευφορίας, το αγνοούμε ως θέση και στάση ζωής, εμείς, επιμένουν οι ειδικοί, υποθηκεύουμε την διάθεσή μας... στην συνοικία της μιζέριας.

Κοινωνικά, λένε οι κοινωνικοί ψυχολόγοι, το χαμόγελο δείχνει απαραίτητο ως κωδικός επιβίωσης. Διαλέγετε τη ζούγκλα. Αν προτιμάτε μόνον φίλους, «Να το ανταλλάσσετε, ενώ κοιτάτε τα μάτια!»

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια