Είστε αθυρόστομοι; Μελέτη ισχυρίζεται ότι έχετε ένα ακατανίκητο προσόν

Είστε αθυρόστομοι; Μελέτη ισχυρίζεται ότι έχετε ένα ακατανίκητο προσόν Facebook Twitter
Yπάρχει άρρηκτη σύνδεση στην τάση ενός ατόμου να βωμολοχεί και στον βαθμό ειλικρίνειας, με τον οποίο αντιμετωπίζει τους γύρω του.
2

Κανείς δεν θέλει πολλά - πολλά με έναν αθυρόστομο: ένας άνθρωπος που βρίζει συνεχώς και χρησιμοποιεί λέξεις που μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση τους άλλους, δεν είναι ακριβώς επιθυμητή παρέα. Αλλά και ποιος είναι εκείνος που δεν έχει εκστομίσει μία κακή κουβέντα σε στιγμές πίεσης, απελπισίας ή ακόμη και μεγάλης χαράς; Αν θέλουμε να είμαστε επιεικείς με όσους θέλουν... πιπέρι στο στόμα, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι πρόκειται για χαρακτήρες ενθουσιώδεις και σίγουρα πιο αυθόρμητους, απ' όσους καταπιέζουν τα πραγματικά τους αισθήματα -και τη φυσική τους τάση να βρίσουν-, όταν πραγματικά το νιώθουν. 

Δεν είναι, όμως, μόνο η επιείκεια. Είναι και η επιστήμη, η οποία φαίνεται ότι δικαιώνει τους αθυρόστομους και μάλιστα τους θεωρεί φορείς ενός βασικού προσόντος, ζωτικού για τη διατήρηση υγιών σχέσεων σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Σύμφωνα με έρευνα ψυχολόγων του Πανεπιστήμιου Stanford, την οποία υπογράφουν οι Gilad Feldman, Huiwen Lian, Michal Kosinski και David Stillwell, υπάρχει άρρηκτη σύνδεση στην τάση ενός ατόμου να βωμολοχεί και στον βαθμό ειλικρίνειας, με τον οποίο αντιμετωπίζει τους γύρω του. 

Για να επιβεβαιώσουν αυτόν τον συσχετισμό, οι ψυχολόγοι, προχώρησαν σε 3 διαφορετικά πειράματα. Στο πρώτο συμμετείχαν 276 εθελοντές που καλούνταν να αξιολογήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, τόσο σε ό,τι αφορούσε τον τρόπο που εκφράζονταν, όσο και το κατά πόσο πίστευαν ότι είναι ειλικρινείς στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους. Στο δεύτερο πείραμα χρησιμοποιήθηκε μία πιο ευρεία βάση δεδομένων: τα status updates 73.789 χρηστών του Facebook που είχαν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή myPersonality.

Στην τρίτη φάση του πειράματος καταμετρήθηκαν δεδομένα από ολόκληρες πολιτείες -σ.σ.: οι πιο βωμολόχοι προέκυψαν από το Κονέκτικατ-, με τους ερευνητές να λαμβάνουν υπ' όψιν, ήθη, έθιμα και τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι επέλεγαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, για να ανταλλάξουν από μία απλή πληροφορία μέχρι μία φιλοφρόνηση. 

Βάσει αυτής της έρευνας, αλλά και προηγούμενης που θεωρεί τους βωμολόχους και φορείς υψηλής νοημοσύνης, ακριβώς λόγω ευφυίας, οι αθυρόστομοι δεν θέλουν να χάνουν χρόνο με τους τύπους ή με την κατασκευή ενός ευγενικού ψέματος και έχουν το θάρρος (ενίοτε και το θράσος) της γνώμης τους, την οποία θα εκφράσουν χωρίς περιστροφές, με κίνδυνο να γίνουν εξαιρετικά αντιπαθείς

Τι προέκυψε απ' όλο αυτό; Σε ένα συντριπτικό ποσοστό -άνω του 70%- οι αθυρόστομοι απαντούσαν με ειλικρίνεια σε ερωτήσεις, δεν έκρυβαν τα συναισθήματα τους για τους άλλους ή για μία κατάσταση και δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τα εκφράσουν μπροστά τους ή παρουσία μαρτύρων. Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα του Independent οι ψυχολόγοι, συγκρίνοντας απαντήσεις και αναρτήσεις στο Facebook συμπέραναν και μάλιστα με σιγουριά, ότι αυτοί που απέφευγαν τις βωμολοχίες, είχαν ένα οπλοστάσιο αρνητικών λέξεων για να περιγράψουν κάποιον ή κάτι όχι της αρεσκείας τους, ή απέφευγαν μία ξεκάθαρη ειλικρινή απάντηση δια της πλαγίας -και ευγενούς φαινομενικά- οδού. 

Και μπορεί η αθυροστομία να θεωρείται άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγένεια και τους κακούς τρόπους, ωστόσο, η συγκεκριμένη είναι η δεύτερη μελέτη που δικαιώνει όσους έχουν την κακή συνήθεια να βρίζουν: το 2016 το να χρησιμοποιεί κάποιος κακές λέξεις, συνδεόταν μέσω ερευνών με την υψηλή νοημοσύνη. Αυτό συνδέεται με τη νέα έρευνα ως στοιχείο προσωπικοτήτων που, ακριβώς λόγω ευφυίας δεν θέλουν να χάνουν χρόνο με τους τύπους ή με την κατασκευή ενός ευγενικού ψέματος και έχουν το θάρρος (ενίοτε και το θράσος) της γνώμης τους, την οποία θα εκφράσουν χωρίς περιστροφές, με κίνδυνο να γίνουν εξαιρετικά αντιπαθείς, έχοντας, όμως, προχωρήσει στην αμέσως επόμενη ενδιαφέρουσα ασχολία τους... 

Με στοιχεία από New York Magazine, Independent

Υγεία & Σώμα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Εξαρτάται αν μιλάμε απλά για αόριστες βρισιές και όχι για προσβολές επί προσωπικού.Είχα κι εγώ κάποτε έναν διευθυντή (συνταξιούχος πλέον, μπαίνει στην 8η δεκαετία της ζωής του) που ήταν αθυρόστομος. Κάποιοι δεν άντεχαν να είναι μαζί του γι' αυτόν τον λόγο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ, μα ποτέ, δεν προσέβαλε κάποιον συνεργάτη του. Ήμουν μικρή τότε και μου είχε κάνει εντύπωση, αλλά με την συνεργασία γίναμε φίλοι και τον θυμάμαι με αγάπη (όπως και όλοι οι άλλοι).
Στην Ελλαδα απο βρισιμο δεν παμε πισω, εχουμε πολλους "ωραιους" τροπους να εκφραστουμε με βρισιες και μια μεγαλη γκαμα επιλογων για το τι θα χρησιμοποιησουμε. Και ομως αμα το κανεις με μια δοση χιουμορ μεσα δεν αποτελει προβλημα, ισα ισα κανεις τους γυρω σου να γελανε οποτε δεν το δινει σημασια κανεις. Γενικα οι βρισιες νομιζω ειναι και μερος της καθημερινοτητας των ανθρωπων (και ειδικα εφηβων/φοιτητων), χωρις να μιλαμε για χοντριες βρισιες ή λεξεις που να θελουν να πληγωσουν καποιον (ενα μαλακα το βαζουμε ολοι μας σε αρκετες προτασεις).