Περισσότερο απ' οτιδήποτε αφορά τη σωματική καθαριότητα, το ζήτημα των ποδιών και κυρίως των παπουτσιών που δεν μυρίζουν ακριβώς σπουδαία, συνεχίζει να είναι ένα ζήτημα ταμπού για πολλούς ανθρώπους. Αρκετά συχνά, ακόμη και οι πιο σχολαστικοί με ζητήματα υγιεινής και καθαριότητας, κοντοστέκονται αν χρειαστεί να βγάλουν τα παπούτσια τους μπροστά σε φίλους. Δεν είναι κάτι που κάνουμε λάθος εμείς. Τα πόδια είναι από τα πιο δραστήρια μέρη του ανθρώπινου σώματος: όλη μέρα εν κινήσει, από παπούτσι σε παπούτσι και με το συγκεκριμένο σημείο να αναπτύσσει θερμοκρασίες που δύσκολα δεν θα δημιουργούσαν προβλήματα...
Πώς αντιμετωπίζεται, όμως, η δυσάρεστη μυρωδιά των παπουτσιών - ένα ζήτημα που δύσκολα επιλέγει κανείς να κουβεντιάσει ανοιχτά, ακόμη και στις μέρες μας με τα δεκάδες κατάλληλα προϊόντα; Η λύση κρύβεται στον τρόπο ζωής και όχι στα δραστικά μέτρα λένε οι ειδικοί. Το να μη μυρίζουν τα παπούτσια είναι κάτι που έχει να κάνει τόσο με τα μικρολάθη που κάνουμε στην καθημερινότητα μας, όσο και με συνήθειες που εξασφαλίζουν άοσμο αποτέλεσμα.
Ποια τα λάθη, λοιπόν, και πώς αντιμετωπίζονται;
1.
Πλένουμε, αλλά δεν σκουπίζουμε καλά τα πόδια μας. Η περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα δεν πρέπει να μένει υγρή, καθώς λόγω των πτυχώσεων του δέρματος ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, που με τη σειρά τους ευνοούν την ανάπτυξη οσμών.
2.
Αλλάζουμε κάλτσες, αλλά δεν επιλέγουμε βαμβακερά ή μάλλινα υφάσματα πάντα, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για τη μυρωδιά των παπουτσιών μας. Τα συνθετικά υφάσματα ιδρώνουν τα πόδια μας και το τι ακολουθεί είναι πάνω - κάτω γνωστό. Τα παπούτσια αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα, όταν τα πόδια ιδρώνουν και ο ιδρώτας απορροφάται από τις κάλτσες και την εσωτερική επένδυση των υποδημάτων. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία ακριβώς επειδή τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος των ποδιών, αναδύουν πτητικά αέρια, ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Σε αυτή τη διαδικασία οφείλεται και η δυσοσμία.
3.
Φοράμε για περισσότερες από δύο μέρες το ίδιο ζευγάρι παπουτσιών. Καλό είναι να αφήνουμε τα παπούτσια που φορέσαμε ήδη μία φορά να «ανασάνουν» για ένα 24ωρο πριν τα φορέσουμε ξανά. Επίσης, αερίζουμε καλά κάθε ζευγάρι κι αν αυτό επιτρέπεται πλένουμε καλά τα αποσπώμενα μέρη του (εσωτερικούς πάτους, κ.λπ).
4.
Φροντίζουμε για την υγιεινή των νυχιών μας στα κάτω άκρα. Ένα νύχι που δεν κόπηκε σωστά, ένα σημείο που δείχνει κίτρινο ή ταλαιπωρημένο μπορεί να είναι ένδειξη μυκητίασης που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
5.
Προσπαθούμε να αποφεύγουμε πάνινα ή πλαστικά παπούτσια, λόγω των θερμοκρασιών που αναπτύσσουν τα πόδια μας μέσα σ' αυτά. Δερμάτινα και σχεδιασμένα έτσι ώστε να αναπνέουν πόδια και παπούτσια είναι η καλύτερη επιλογή. Ειδικά για τα πάνινα παπούτσια, που μπορούν να πλυθούν, υπάρχει πάντα και η οικιακή λύση της απολύμανσης με ξύδι ή οινόπνευμα που εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων μέσα στο παπούτσι. Απλώς στη λεκάνη που καθαρίζουμε τα παπούτσια προσθέτουμε στο μίγμα δύο φλιτζάνια ξύδι ή ένα οινόπνευμα.
6.
Δεν ανταλλάσσουμε παπούτσια: ακόμη κι αν είμαστε σίγουροι για τα επίπεδα καθαριότητας και σχολαστικότητας φίλων ή συγγενών, δεν δανείζουμε τα παπούτσια μας σε άλλους. Κάθε σώμα ανταποκρίνεται διαφορετικά στις απαιτήσεις της καθημερινότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, προσέχουμε να μην πατάμε με γυμνά ποδια σε κοινόχρηστους χώρους (ντουζιέρες γυμναστηρίων, κ.λπ), ακριβώς για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Με στοιχεία από Men's Health, Mashable
σχόλια