ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Στο σημερινό «Α μπα»: έτσι ξαφνικά

Στο σημερινό «Α μπα»: έτσι ξαφνικά Facebook Twitter
80


__________________
1.

Αγαπητή Αμπά,

Παρακινημένη από την ερώτηση #7 της 18 Οκτωβρίου 2016 αλλά και ενός περιστατικού που μου συνέβη σήμερα , θέλω να πω και εγώ τον πόνο μου απ΄την ανάποδη.

Είμαι 33 χρονών, κάτοικος εξωτερικού, εργαζόμενη, ο τίτλος της θέσης μου εμπεριέχει τη λέξη «βοηθός» και πασχίζω ούτως ώστε κάποια στιγμή να μην την έχει. Μου αρέσει η λογοτεχνία, οι ταινίες, η μουσική και να μαθαίνω καινούριες δεξιότητες (αλλά χωρίς την ικανότητα να συνεχίζω μέχρι μαεστρίας). Είμαι επίσης παντρεμένη και έχω ένα παιδί. Είμαι λοιπόν ένας μέσος άνθρωπος. Κάποιοι με συμπαθούν, κάποιοι όχι ιδιαίτερα. Τα γνωστά.

Ώσπου έγινα «μανούλα» και πλέον είμαι έτοιμη να ηγηθώ του 4ου φεμινιστικού κύματος γιατί Αμπα τα νεύρα μου! Ο μισογυνισμός (εσωτερικευμένος και εξωτερικευμένος) έχει χτυπήσει κόκκινο και για πρώτη φορά νοιώθω ότι είμαι στο μάτι του κυκλώνα!

Σημερινό περιστατικό: Ενώ περιμένουμε το ασανσέρ χασμουριέμαι, και η συνάδελφος δίπλα μου μου λέει πως κι αυτή δεν έχει κοιμηθεί καλά επειδή ο γείτονας της έβαλε πλυντήριο και την ξύπνησε. Της λέω πως την καταλαβαίνω αλλά πιστεύω ότι ένας 8ωρος ύπνος θα μας επαναφέρει (ακριβώς αυτό είπα, όχι κάτι του τύπου «τι να μας πεις κι εσύ, έμενα τη δόλια ρώτα»). Με ρωτά πως και έτσι, και της εξηγώ ότι ο μικρός μου δεν κοιμάται καλά γενικά. Και μου απαντά: «Σύμφωνα με την κοσμοθεωρία μου οι μητέρες δεν πρέπει να εργάζονται αλλά πρέπει να μένουν σπίτι να μεγαλώνουν τα παιδιά τους». Μέθοδος αΪκίντο. «Το παιδί σου σε χρειάζεται. Θα το μετανιώσεις να το ξέρεις. Τουλάχιστον το πας σε κανένα καλό παιδικό;». Μέθοδος «πόρτα-ασανσερ-κλείνει-με συγχωρείς- έχω δουλειά». Η συνάδελφος αυτή δεν έχει παιδιά.

Έκανα την επιλογή να αναπαραχθώ όπως δισεκατομμύρια κόσμου. Δεν επέλεξα όμως να αποποιηθώ τον εαυτό μου. Θέλω το παιδί μου να είναι ευτυχισμένο και ισορροπημένο. Θέλω να αγαπά τα βιβλία όπως κι εγώ. Θέλω να είμαι καλή υπάλληλος και να εξελιχθώ. Θέλω να απολαμβάνω κάποιας μορφής τέχνη. Και κάνω καθημερινές (απέλπιδες)προσπάθειες προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Δεν νοιώθω ανώτερη κανενός αλλά μήπως τελικά το παρών φεμινιστικό κίνημα με ωθεί στο να νοιώσω κατώτερη; Συμφωνήσαμε ότι μια γυναίκα μπορεί να εργαστεί στο καπιταλιστικό σύστημα (και όχι μόνο ως γραμματέας), μπορεί επίσης να μην κάνει παιδιά. Αλλά οι γυναίκες δεν υπάρχουν μόνο ως καρικατούρες «γυναίκα- μανούλα» «γυναίκα- καριερίστα». Εμείς, οι πολλές εμείς, που είμαστε στην μέση τι κάνουμε; Μήπως, ο φεμινισμός μας ξέχασε; Οι μεν «μάνες» με φτύνουν εμένα την καριερίστα που δεν μαγειρεύω gluten free φρέσκα γεύματα. Οι δε «εγώ-παιδιά-δεν κάνω» με θεωρούν a priori βαρετή μικροαστή. Η άλλη άσχετη μου λέει να κάτσω σπίτι μου και να αφήσω τις προαγωγές κατά μέρους.

Εσύ ΑΜπα μου τι λές;

- Suffragette


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αχ βρε καλή μου Σουφραζέτα, υπογράφεις με αυτή τη λέξη, και ρωτάς αν σε ξέχασε ο φεμινισμός;


Φεμινισμός σημαίνει ένα πράγμα: ισότητα των δύο φύλων. Η προέκταση αυτού σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα να ζει τη ζωή του χωρίς να πρέπει να υπακούει στα στερεότυπα του φύλου του, και αυτό να είναι πλήρως αποδεκτό από την κοινωνία, χωρίς σχόλια, γελάκια, υποτίμηση, απομόνωση. Αυτό σημαίνει ότι ένας άντρας πρέπει να έχει το δικαίωμα να μένει σπίτι να μεγαλώνει τα παιδιά με τη γυναίκα του να δουλεύει και αυτό να είναι απολύτως αποδεκτό από την κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα πρέπει να έχει το δικαίωμα να μην κάνει παιδιά επειδή απλώς δεν θέλει, και αυτό να είναι απολύτως αποδεκτό από την κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι κι εσύ πρέπει να έχεις το δικαίωμα να θέλεις ένα παιδί και μια δουλειά με αξιώσεις, και να μην δέχεσαι δηλητηριώδεις επιθέσεις από άλλες γυναίκες επειδή δεν ανταποκρίνεσαι στο στερεότυπο φύλου «η γυναίκα ολοκληρώνεται μόνο όταν γίνει μητέρα». Ο φεμινισμός δεν δημιουργεί καρικατούρες. Αυτό το κάνουν όσοι μάχονται τον φεμινισμό ή όσοι δεν έχουν καταλάβει τι είναι.


Ο φεμινισμός ζητάει ισότητα χωρίς προκατασκευασμένους ρόλους φύλου, και για τα δύο φύλα. Επειδή είμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό, δέχεσαι αυτού του είδους επίθεση. Αν δεν είχες κάνει παιδί, θα δεχόσουν άλλου είδους. Αν είχες κάνει πολύ μικρή, άλλον, αν είχες κάνει μεγάλη, άλλον, γενικά, πάντα δέχεσαι επίθεση γιατί ποτέ δεν μπορείς να είσαι τέλεια στον γυναικείο ρόλο, γιατί έτσι είναι στημένο το παιχνίδι, ώστε να νιώθεις πάντα ανεπαρκής και να μην διεκδικείς.


__________________
2.


Καλησπέρα Α,μπα θα ήθελα να μου πεις την γνώμη σου στο θεμα που με απασχολεί. Δεν είναι σημαντικό αλλα με στεναχωρει γι αυτο και ρωταω. Είμαι με κάποιον 7 χρόνια αλλά τα τελευταία τρια συγκατοικουμε και τον τελευταίο καιρό προσπαθούμε για παιδί και φυσικά μόλις προκύψει θα παντρευτουμε. Το σπίτι που μένουμε είναι δικο του εγω μετακομισα εκει οταν το αγοράσε τρια χρόνια πριν. Οσον αφορα τα εξοδα πληρωνω μονο το σούπερ μάρκετ γιατί παιρνω 600 ευρω και όλα σχεδόν πανε σε φαγωσιμα και φυσικά βενζινες και καπόια αλλα μικρό εξοδα χωρίς να ιδιαιτερες σπαταλες για μένα..αντε 40 ευρω το μηνα. Κοινώς δεν εχω την δυνατότητα να συνεισφέρω για τους λογαριασμούς του σπίτιου και δεν χρειάζεται διότι ο φίλος μου εχει επιχείρηση (στην οποία ειμαι υπάλληλος και εγω) και έχει την ανεση να τους πληρώνει. Το θέμα μου είναι οτι δεν με υπολογίζει καθόλου σε αυτο το κομμάτι. Καλει οποιον θέλει χωρις να με ρωτησει απλώς μου το ανακοινώνει κατι το οποίο έχει διορθώσει εν μερει και διακοσμει το σπιτι οπως θέλει χωρις να με συμβουλευεται καν. Και ναι οκ δικό του ειναι και οχι δεν πληρωνω αλλα δεν θα γίνουμε ζευγάρι; Δεν ζω εκει; Δεν πρέπει αν μη τι αλλο να μου λεει "κοιτα αγάπη μου θα παρω αυτο σ'αρεσει;"
Δεν με ενδιαφέρουν τα επιπλα με στεναχωρει το γεγονός οτι δεν τον ενδιαφέρει να αρέσουν και σε μενα. Οτι δεν με υπολογίζει καν. Και πραγματικά είναι πολύ καλο παιδι με αγαπαει με προσέχει αλλα αυτές οι λεπτομέρειες ωρες ώρες με πικραινουν. Νιωθω φιλοξενουμενη κι οχι συγκατοικος.
Αυτο μονο.
- Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και πολύ σωστά στενοχωριέσαι, και δεν είναι καθόλου λεπτομέρεια αυτό που λες, και φοβάμαι ότι εθελοτυφλείς.


Λες ότι προσπαθείτε για παιδί. Όταν το κάνετε και εσύ δεν μπορείς να δουλέψεις, τι θα κάνει; Θα σου κρατήσει τον μισθό ή όχι; Τα σαράντα που έχεις για σένα θα γίνουν μηδέν; Όταν θα θέλεις να αγοράσεις σουτιέν θα του ζητάς και θα εξηγείς τι τα θέλεις; Αν θέλεις να πάρεις ένα καλό ζακετάκι για το παιδί που κάνει 45 ευρώ, τι θα κάνεις; Θα ζητήσεις πέντε ευρώ δάνειο; Αν με το παιδί αυξηθούν τα έξοδα και δεν φτάνουν τα 600 για τα φαγώσιμα και τις βενζίνες, τι θα κάνει; Θα σου δώσει αύξηση ή θα σε υποτιμά ακόμη περισσότερο;


Αυτός με τον οποίο σκοπεύεις να κάνεις παιδί, επαναλαμβάνω, να κάνεις παιδί, πιστεύει ότι αυτός που έχει τα λεφτά έχει τον λόγο. Το πρόβλημα μεταξύ άλλων είναι ότι ποτέ δεν θα έχεις τα λεφτά του, επειδή είσαι υπάλληλος του και σε πληρώνει 600 ευρώ. Υπάρχει ένα κενό εξουσίας μεταξύ σας που έχει δημιουργήσει αυτός, προφανώς όχι τώρα, κι εσύ το δέχτηκες επειδή κατά τα άλλα είναι καλό παιδί. Είναι καλό παιδί επειδή συμμετέχεις σε αυτό που έχει δημιουργήσει.

 

Δεν είσαι συγκάτοικος, είσαι η γυναίκα του και η γυναίκα με την οποία όπως λέει, θέλει να κάνει οικογένεια. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι ό,τι έχει, είναι και των δυο σας και μοιράζεστε από κοινού, και όταν λέμε ό,τι έχει, εννοούμε και πράγματα, και συναισθήματα. Κάτι δεν πάει καλά όταν ρωτάς «δηλαδή δεν θα γίνουμε ζευγάρι;» για το μέλλον, τη στιγμή που είσαστε μαζί εφτά χρόνια, συγκατοικείτε τρία, και προσπαθείτε να κάνετε παιδί. Κάτι δεν πάει καλά επίσης που θεωρείτε και οι δύο αυτονόητο ότι πρέπει να μείνεις έγκυος για να παντρευτείτε «εννοείται». Γιατί εξαρτάται το ένα από το άλλο; Αν, χτύπα ξύλο, δυσκολευτείτε να κάνετε παιδί, τι θα γίνει;

 

Με τρομάζει πολύ το καθεστώς που ζεις και αυτά που έχεις μάθει να δέχεσαι ως λεπτομέρειες. Η διαχείριση των οικονομικών δεν είναι λεπτομέρεια, είναι ένας από τους πυλώνες που κρατάνε έναν γάμο. Δεν θέλω να σε ανησυχήσω άλλο, αλλά είναι ένα γεγονός: η πλειοψηφία των διαζυγίων έχει αιτία τα λεφτά. Πρόσεχε πάρα πολύ με ποιον πας να κάνεις παιδί. Το να είναι «καλό παιδί» και να «σε προσέχει» είναι πολύ λίγα προσόντα για να διαλέξεις πατέρα του παιδιού σου.

__________________
3.

well, here we go:
θα ήθελα τον Μ. όμως δεν έδειξε ενδιαφέρον. Δε μου αρέσει εύκολα κάποιος. Ο Α. έδειξε ενδιαφέρον, δεν με ξενερώνει, αλλά δεν τρελλαίνομαι κιόλας. Στη φάση που είμαι-34 και θέλω να κάνω οικογένεια και παιδιά (ναι, all time classic..)-ο Α. τελικά δεν μου φαίνεται τόσο κακό που δεν έχει όλα όσα θα ήθελα να έχει κάποιος που θα μοιραζα τη ζωή μου μαζί του.. Τελικά α μπα πως ερωτευόμαστε? έχω πολλά παραδείγματα γάμων και τουλάχιστον φαινομενικά καλών σχέσεων, που στην αρχή ο ένας δε πολυάρεσε στον άλλο, κι όμως, υπάρχει ευτυχία. Όπως πχ με την αδερφή μου, που ο άντρας της δεν της άρεσε στην αρχή, τον είχε απορρίψει και τον διεκδίκησε ξανά στα 30 της θέλοντας γάμο. Ήταν το όνειρο της, το πέτυχε και είναι καλά, φαίνεται. Τώρα δε μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της με άλλον άντρα. Ναι, θα ήθελα έναν παλίκαρο, με γυμνασμένο σώμα, μορφωμένο και με ενδιαφέροντα.(τα ίδια έχω και εγώ και προσπαθώ άλλο τόσο να αποκτήσω και άλλα). Όμως, όταν δεν έχει έρθει στη ζωή σου κατι τέτοιο, είτε λόγω ατυχίας είτε λόγω λανθασμένων χειρισμών, πόσο να περιμένεις? κάποια στιγμή ιεραρχείς τα πράγματα διαφορετικά, ή απλά είναι όλα ένας καμουφλαρισμένος συμβιβασμός και στην ουσία σου αρέσει ο άλλος γιατί μέσω αυτού θα κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα? ποιος κερδίζει τελικά στη ζωή?
Να σημειώσω ότι δεν έχω κάνει ακόμα σχέση με τον Α. γιατί πιστεύω ότι μετά θα δεθώ και δε θα μπορώ να κρίνω αντικειμενικά.
- till, when?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν έχει σημασία ποια συνταγή πέτυχε για την αδερφή σου, ούτε ποια πέτυχε για άλλους, και ποτέ μη πιστεύεις ότι ξέρεις στ' αλήθεια τι συμβαίνει μέσα στις ψυχές των άλλων, ό,τι και να σου λένε. Σημασία έχει μόνο το δικό σου όραμα για ολοκληρωμένη ζωή.


Από αυτά που γράφεις σημασία έχει το «δεν μου αρέσει εύκολα κάποιος» και στο «θα ήθελα έναν παλίκαρο, με γυμνασμένο σώμα, μορφωμένο και με ενδιαφέροντα», συμπληρώνοντας ότι έχεις κι εσύ τα ίδια και προσπαθείς άλλο τόσο να αποκτήσεις και άλλα. Το λες παιχνιδιάρικα υποτίθεται, αλλά το συνεχίζεις στα σοβαρά. Δηλαδή είσαι μια Θεά με γυμνασμένο σώμα, με μόρφωση και με ενδιαφέροντα, και προσπαθείς άλλο τόσο να αποκτήσεις κι άλλα;


Δεν απέτυχες να βρεις τον παλίκαρο που περιγράφεις επειδή ήσουν άτυχη ή έκανες λάθος χειρισμούς, αλλά επειδή έφτιαξες έναν κατάλογο και περίμενες να βρεις ποιος θα τον εκπληρώσει, αντί να ανοίξεις το μυαλό σου και τα μάτια σου να δεις τι άνθρωποι υπάρχουν γύρω σου, πώς σκέφτονται, τι αγωνίες και μυστικά έχουν. Αυτό που περιγράφεις είναι ρομπότ. Οι άνθρωποι έχουν αποχρώσεις, συνδυασμούς, αλλάζουν χρώματα, έχουν λεπτές ιδιότητες, εκπέμπουν σε συχνότητες που καταλαβαίνεις ή όχι.


Στη ζωή δεν κερδίζει κανένας γιατί στο τέλος όλοι πεθαίνουμε. Ο τρόπος που κάνεις την ερώτηση είναι στο προηγούμενο κλίμα, του υπερανθρώπου που περιμένεις αλλά δεν ήρθε. Ολοκληρωμένη ζωή, αν σε κάποιο επίπεδο εννοείς αυτό, είναι αυτή που βρίσκεται σε αρμονία με τις προσδοκίες που απαραίτητα είναι σύμφωνα με την πραγματικότητα. Και πάλι το πας ανάποδα. Πρώτα θέλεις οικογένεια, και μετά ψάχνεις τον γαμπρό. Για να κερδίσεις, επειδή έτσι το θέτεις, πρέπει να βρεις έναν σύντροφο που σε καλύπτει και σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, και αν το θέλει και εκείνος, θα μπορούσατε να κάνετε οικογένεια.


ΥΓ. Αυτοί που φοβούνται τον 'συμβιβασμό' δεν σκέφτονται ποτέ ότι κάποιος άλλος θα μπορούσε να θεωρήσει τους ίδιους συμβιβαστική λύση. 


__________________
4.

Αγαπητή Αμπα,
Είμαι 32 χρονών και έχω μια φίλη 33ων, την γνωρίζω από τα εφηβικά μας χρόνια (είναι αδερφή μιας πολύ καλής μου φίλης) αλλά τα τελευταία 2-3 χρόνια ήρθαμε πιο κοντά, λόγω του ότι μετακόμισε στην ίδια πόλη και γενικά είδα ότι έχουμε περισσότερα κοινά απ'όσο νόμιζα. Θεωρώ ότι είμαστε καλές φίλες, είμαστε πάντα εκεί η μία για την άλλη, είτε στη διασκέδαση είτε στα προβλήματα (επαγγελματικά, προσωπικά κλπ) Ωστόσο, συνέβη κάτι πρόσφατα που δεν μπορώ να αιτιολογήσω. Συγκεκριμένα, μου ζήτησε μια άλλη φίλη να τη συνοδεύσω σε μια προσωπική της δουλειά σε άλλη πόλη (να σημειώσω ότι αυτές οι 2 δεν είναι φίλες μεταξύ τους), και φυσικά δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Το πρόβλημα είναι ότι η πρώτη μου θύμωσε που δεν την προσκάλεσα και ότι την παρέλειψα από τις δραστηριότητές μου. Της εξήγησα ότι δεν πήγα για διασκέδαση και ότι επρόκειτο για προσωπικό λόγο της άλλης φίλης και δε λέει να το καταλάβει. Μου έκανε παράπονα ότι την παραμελώ, επειδή δεν της έστειλα μήνυμα όλη μέρα και επειδή δεν ήμουν σε θέση –λόγω κούρασης- να το συζητήσω μαζί της το βράδυ όταν γύρισα. Μου έσυρε τα χίλια μύρια, λες και έκανα το έγκλημα του αιώνα... το κερασάκι στην τούρτα είναι που θύμωσε ακόμα περισσότερο επειδή δεν έχω ζητήσει συγγνώμη ακόμα για την «παράλειψή» μου, όπως ονόμασε αυτό το σκηνικό. Εγώ δεν νιώθω ότι έχω κάνει κάτι κακό, της εξήγησα ότι νιώθω καταπίεση όταν απαιτεί κάτι τέτοιο από μένα, και ότι δεν μπορεί να με κρίνει έτσι από αυτό το περιστατικό. Δεν είναι και η πρώτη φορά που το κάνει...στο παρελθόν συνέβη κάτι παρόμοιο (είχα συναντήσει την αδερφή μου κάποιες φορές, χωρίς να της πω να έρθει κι αυτή και το είχε πάρει πάλι προσωπικά). Από εκείνη τη μέρα δεν έχουμε επικοινωνήσει και η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι να της πω. Ούτε συγγνώμη θέλω να της ζητήσω, πιστεύω θα ήταν υποκριτικό εφόσον δεν πιστεύω ότι έχω κάνει λάθος, ούτε όμως να το προσπεράσω και έτσι, γιατί πιστεύω θα ξανασυμβεί. Πώς πιστεύεις είναι καλύτερο και για τις 2 μας να ενεργήσω; Ευχαριστώ για το χρόνο σου..

- Άννα


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να κάνεις είναι να υποκύψεις στην καταπίεση για να μην παραπονιέται. Μην δώσεις περιθώριο να αυξήσει τις απαιτήσεις, γιατί θα το κάνει αμέσως και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το πάρεις πίσω. Συνέχισε κάνοντας το αυτονόητο, δηλαδή χωρίς να την περιλαμβάνεις σε θέματα που δεν την αφορούν, και κάθε φορά που παραπονιέται εξήγησε της ότι την θεωρείς φίλη σου και τη νοιάζεσαι αλλά δεν είναι δυνατόν να τα κάνετε όλα μαζί, ότι έχεις και άλλες σχέσεις που πρέπει να φροντίσεις. Κάνε αυτό που πρέπει, και λέγε ξανά τα ίδια. Φυσικά δεν θα ζητήσεις συγνώμη γιατί έτσι θα την επιβραβεύσεις. Μπορείς να της πεις ότι λυπάσαι που στενοχωριέται, αλλά δεν έκανες τίποτα λάθος. Δεν θα το καταλάβει και θα απομακρυνθεί λίγο. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί.

 

Η κοπέλα έχει προβλήματα στα όρια των άλλων και αυτό δείχνει πρόβλημα που ούτε να ακουμπήσεις δεν μπορείς. Πρόσεχε γιατί μπορεί να σε ρουφήξει χωρίς να το καταλάβεις.


__________________
5.

Αγαπητή Α, μπα
Έχω ένα πρόβλημα με τον φίλο μου με τον οποίο είμαστε μαζί ενάμιση χρόνο (εγώ 31 αυτός 37). Δεν παίρνει πρωτοβουλία για τίποτα. Από τα καθημερινά του σπιτιού έως τα πιο χνουδωτά (διασκέδαση, μικρές εκπλήξεις, κοινές δραστηριότητες). Στα καθημερινά δεν έχει αναρωτηθεί ποτέ τι θα φάμε αύριο, πρέπει να βρω εγώ καμιά συνταγή και να βγάλω λίστα για τα ψώνια. Όταν δεν το κάνω μόνη μου απλά καθόμαστε άπραγοι να κοιτάμε ένα άδειο ψυγείο. Δεν έχει προτείνει ποτέ κάτι να κάνουμε το σαββατοκύριακο. Μπορεί να τον ρωτάω όλη την εβδομάδα αν έχει καμιά ιδέα και μου λέει θα δούμε. Αν δεν το ψάξω εγώ και δεν πάρω κάνα τηλέφωνο φίλους μένουμε μέσα και μου λέει κι από πάνω την Κυριακή το βράδυ ''κοίτα να δεις, τίποτα δεν κάναμε πάλι''. Του πρότεινα να δει και καμιά κοντινή εκδρομούλα (έχω οργανώσει μόνη μου δύο διακοπές μας) και ήταν ενθουσιώδης. Το άφησα φλου για να του δώσω χώρο για πρωτοβουλία και έχουν περάσει μήνες χωρίς κανένα νέο.
Δουλεύουμε τις ίδιες ώρες και επιπλέον τελευταία είμαι σε άσχημη κατάσταση με προβλήματα δουλείας και οικογένειας και μου φαίνεται βουνό να σκέφτομαι για δύο. Του μίλησα για αυτό και μου είπε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι γιατί είναι αυθόρμητος άνθρωπος και δεν μπορεί να ξέρει τι θέλει να φάει, κάνει, ράνει αύριο. Όμως ω τι έκπληξη, δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα αυθόρμητο. Ή το παίρνω όλο πάνω μου ή περνάμε τις μέρες μας νηστικοί και βαρεμένοι (και καθόλου αυθόρμητοι..). Το έχω συζητήσει με φίλες μου και μου έχουν πει ότι είναι άντρας και δεν τα σκέφτεται αυτά. Μου λέει ότι με αγαπάει και αισθάνομαι ότι με αγαπάει. Μήπως κοροϊδεύω τον εαυτό μου όμως;
- Μπρόκολο


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Σκεφτόμουν ότι έχεις σοβαρό πρόβλημα με το αγόρι, αλλά έχεις και με τις φίλες. Ποια είναι τα «αυτά» που δεν σκέφτονται οι άντρες; Τα απολύτως όλα που έχουν να κάνουν με την ζωή τους κάθε μέρα; Ξεπέταξαν αυτό που είπες επειδή βαρέθηκαν να ακούσουν μέχρι το τέλος, ή θεωρούν φυσικό να είσαι η μαμά κάποιου όταν τα φτιάχνεις μαζί του.


Υπάρχουν γυναίκες που αναλαμβάνουν με χαρά το ρόλο της μαμάς. Εσύ δεν είσαι καθόλου έτσι. Μετά από ενάμιση χρόνο είναι αρκετά ασφαλές να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι δεν ταιριάζετε. Επίσης αυτός μπορεί να σε αγαπάει, αλλά εσύ δεν τον αγαπάς, και μεταξύ άλλων δεν το αγαπάς επειδή δεν τον σέβεσαι. Έφτασες σε σημείο να ζητήσεις χειροπιαστή βοήθεια με σαφείς οδηγίες επειδή δυσκολεύεσαι, και αντί να ενεργοποιηθεί, να σε διευκολύνει, να συμπαρασταθεί, σου είπε ότι είναι «αυθόρμητος». Αυθόρμητος σημαίνει ότι περιμένει να τα κάνεις εσύ, και αυτός αυθορμήτως να τα απολαύσει.


Δεν βλέπω προκοπή. Επίσης δε νομίζω ότι κοροϊδεύεις τον εαυτό σου.


__________________
6.

Παντρεμενη δεκα χρονια,με τρια παιδια. Ομορφες κ ευτυχισμενες στιγμες κ ποτε σκεψη για αλλον.ερωτικα πολυ καλα κ σε γενικο επιπεδο μια ευτυχισμενη ζωη. Και ξαφνικα εμφανιζεται αυτος. Συναδελφος κ παντρεμενος. Αγχωνευτος κ δηθεν μαγκας. Αλλα βλεπω πως με κοιτα συνεχεια κ αναζητα συνεχεια να ναι κοντα μου...κ ενα πρωι πεφτει ενα φιλημα...κ την επομενη μερα στο ξαφνικα ερχομαστε σε επαφη.... Βλεπει οτι παθαινω εγκεφαλικο κ μου λεει- ολα καλα! Δες το σαν μια ανανεωση!!! Κ απο τοτε συνεχως κανουμε χρηση της ανανεωσης....νοιωθω τυψεις...εχω ενοχες...αλλα όταν ειμαι μαζι του χανομαι σε αλλη διασταση...τον σκεφτομαι κ τον νοιαζομαι...το ιδιο κ αυτος....και αναρωτιεμαι;;;; Τι κανω;;;;;;
- μπερδεμενη...


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πώς έγινε αυτό το «ξαφνικό» και ήρθατε σε επαφή; Σκοντάψατε κάπου;

_________________
7.

Αγαπημένη μου Α, μπα
Δεν υπάρχει ερώτηση, ένα ευχαριστώ σε εσένα θέλω να εκφράσω και κάποιες ακόμα σκέψεις μου. Δεν το απευθύνω στις Εξομολογήσεις καθότι από αυτήν εδώ την ενότητα ξεκίνησαν όλα.
Το 2011 σου είχα γράψει ζητώντας συμβουλή για το πώς να βρω ψυχολόγο. Η εντελώς ξαφνική απώλεια του πατέρα μου σε συνδυασμό με άλλα σοβαρά θέματα ψυχολογίας και συμπεριφοράς μου με έπνιγαν και κατέτρωγαν τις σχέσεις μου. Οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές.
Στα 31 μου, η κατάσταση ήταν τραγική και πραγματικά δεν ήξερα με ποιο θέμα να πρωτοπιαστώ. Αποφάσισα ότι έπρεπε να ασχοληθώ με το χάος εντός μου, με την ισορροπία και την δύναμη που μου έλειπαν και με την καθολική έλλειψη ενσυναίσθησης. Όλα γύριζαν στο κεφάλι μου ως τα πιο σημαντικά και σπουδαία, μη έχοντας ούτε χαραμάδα κατανόησης, συγκατάβασης και αντίληψης, για το τι νιώθουν ή σκέφτονται οι άλλοι γύρω μου.
Τελικά όντως το συζήτησα με άτομο του ευρύτερου περιβάλλοντός μου. Μου μίλησε ανοιχτά για το δικό της ταξίδι συμβουλευτικής θεραπείας και μέσω της θεραπεύτριάς της γνώρισα την Αγγελική μου. Ο κτητικός προσδιορισμός δηλώνει απλά την σχέση αγάπης που αναπτύξαμε με το πέρασμα των χρόνων.
Τα πρώτα δύο χρόνια πήγαινα κάθε εβδομάδα, τα επόμενα δύο κάθε δεύτερη και τώρα πια μια φορά τον μήνα. Η Αγγελική είναι θεραπεύτρια της μη παρεμβατικής σχολής. Αυτό σημαίνει ότι δεν δίνει συμβουλές, απλά ακούει και προσπαθεί να εκμαιεύσει το τι είναι σωστό και λειτουργικό για τον καθένα. Επίσης μου έδινε τροφή για σκέψη σε μορφή ερωτήσεων για το χρονικό διάστημα μεταξύ των συναντήσεων. Στην αρχή η μη παρεμβατική μέθοδος με δυσκόλεψε πολύ. Μου δημιουργούσε περισσότερα ερωτήματα από αυτά που μου έλυνε. Τα προβλήματα αντί να μειωθούν γινόντουσαν περισσότερα. Και αν έχεις απορία γιατί δεν σταμάτησα, θα σου πω ότι παρόλο το χάος όλη αυτή η διαδικασία με έναν τρόπο με έκανε να νιώθω δυνατότερη.
Πέρασε αρκετός καιρός για να καταλάβω και να εφαρμόσω στην πραγματική ζωή το ότι όλα ξεκινάνε και σταματάνε από τα όρια μας τα οποία ορίζονται εν τέλει από τις αξίες μας. Τα όρια τα δικά μου και τα όρια των άλλων ήταν και είναι το κλειδί που λειτουργεί σε εμένα.
Αυτή η συνειδητοποίηση αυτό το τόσο απλό πράγμα, που για άλλους είναι η μεγαλύτερη και πιο ξεκάθαρη αλήθεια, δεν ήταν θέμα έλλειψης ευφυΐας. Ήταν θέμα συμφόρησης προβλημάτων, συμπλεγμάτων, άλυτων καταστάσεων και πολλών άλλων παραγόντων.
Από συζητήσεις που έχω κάνει με την Αγγελική για την γενικότερη επαγγελματική της εμπειρία, η δουλειά που γίνεται με έναν θεραπευτή εξαρτάται κυρίως από τον θεραπευόμενο. Από το πόσο ανοιχτός και ειλικρινής είναι. Από το πόσο εκθέτει τον εαυτό του σε όλες του τις πλευρές. Από τους λόγους για τους οποίους πήγε να δει ειδικό, από τους λόγους που έμεινε στην θεραπεία και από το εύρος της θεραπείας που γίνεται τελικά το ζητούμενό του.

Δεν μπορώ να ξεκινήσω να πω τα πλεονεκτήματα της θεραπείας έτσι όπως τα βιώνω διότι θα ήθελα πολλές σελίδες. Έτσι και αλλιώς δεν έχει νόημα. Αυτού του είδους η θεραπεία είναι πολύ προσωπικό ζήτημα και αφορά την αντίληψη του καθενός. Αλλά αν μπορώ να δώσω μια και μόνο συμβουλή σε όποιον διαβάζει αυτό το κείμενο είναι να κρατάμε πάντα τους ορίζοντές μας ανοιχτούς. Χωρίς να θέλω να γίνω μελοδραματική, η δύναμη και οι λύσεις είναι μέσα μας.

Σε ευχαριστώ λοιπόν, μιας και εσύ έχεις βάλει το λιθαράκι σου σε όλο αυτό. Για την συμβουλή σου, που αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη, και για τις απαντήσεις σε όλους τους άλλους που μέσα τους αναγνωρίζω κομμάτια της θεραπείας μου.
- Ελένη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν έχει ερώτηση, αλλά δεν μου έκανε καρδιά να το σβήσω και να πάω παρακάτω. Ελπίζω ότι το μήνυμα θα φτάσει σε αυτούς που πρέπει. Και σε ευχαριστούμε πολύ.

80

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

18 σχόλια
#3Πωωωωωωω...κατηγορούν πολλοί άντρες τις γυναίκες ότι σκέφτονται σε ζητήματα σχέσεων συμφεροντολογικά κι εσύ καλή μου έχεις βαλθεί να τους βγάλεις σωστούς. "ποιος κερδίζει τελικά στη ζωή?"Αυτός που χάνει καλή μου!! Χάσιμο είναι ο έρωτας. Απώλεια. Όλεθρος. Κι αν θέλεις μια τακτοποιημένη ζωούλα με προδιαγραφές τσεκαρισμένες στο χαρτάκι της λίστας στο ψυγείο τότε μάλλον έχεις ήδη συμβιβαστεί και γεράσει πολύ πριν της ώρας σου στα μόλις 34 σου χρόνια...
#1Σε νιώθω όσο δεν πάει. Κι εγώ όταν έγινα μάνα ένιωσα πόσο σημαντικός είναι ο φεμινισμός. Μέχρι τότε ζούσα σε προστατευμένο περιβάλλον μεγαλωμένη σε φιλελεύθερη οικογένεια με προοδευτικούς άντρες στο πλάι μου και δεν είχα εμποδιστεί ποτέ και σε τίποτα. "Τι μας χρειάζεται τελικά σήμερα ο φεμινισμός; Mήπως ολοκλήρωσε την εργασία του;" σκεφτόμουν. Την πρώτη φορά που βγήκα στο πάρκο με το μωρό και τουλάχιστον 4 κυρίες έσπευσαν να μου δώσουν συμβουλές-πες-με-συγκαλυμμένη-κριτική ότι δεν ντύνω σωστά το μωρό και θα μου κρυώσει και θα είμαι υπόλογη. Τότε άρχισα να ψιλιάζομαι. Ο πατέρας παραδίπλα. Σε αυτόν κανένας δεν σκέφτηκε να κάνει οποιαδήποτε κριτική. Και φυσικά παρόμοια φαινόμενα επαναλαμβάνονται συνεχώς. Η μάνα αυτό η μάνα εκείνο και "πώς νιώθεις πού έγινες μάνα; δεν άλλαξε η ζωή σου;" ("Ναι. Προς το πολύ χειρότερο!" θέλω να πω αλλά κρατιέμαι σκεφτόμενη τις αγκαλιές των παιδιών μου και λέω χαλάλι) Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Και όσο περισσότερο είμαστε εμείς δίκαιες κι επιεικείς με τις άλλες γυναίκες (έντεκνες και άτεκνες) τόσο γρηγορότερα θα καλυφθεί αυτός ο δρόμος.
#2Τα 560€ - τις βενζίνες σου σε μηνιαία βάση δεν είναι και λίγα ως ποσό συνεισφοράς σου! Δηλαδή η Δεη, το νερό και το σταθερό του σπιτιού σας (του) κ ίσως τα κοινόχρηστα είναι παραπάνω από 400€/μήνα;Και δεν πιστεύω να αλλάζει έπιπλα κάθε μήνα, ούτε οι ανακαινίσεις να είναι κάτι απαραίτητο..Κατ εμέ σ αυτό είστε πολύ ισορροπημένοι..Σ όλα τα άλλα που ανέφερες όμως, δεν είστε καθόλου και ναι, είναι σημαντικά.Οφείλεις να τα θίξεις, και από την ανταπόκριση του θα φανεί αν αξίζει να μείνεις ή όχι..Πάντως το να είσαι υπάλληλος του μπερδεύει τρομερά τα πράγματα και για τους δυο σας.. Προτείνω να ψάξεις για άλλη δουλειά άμεσα, αφού πρώτα ασχοληθείς να κατανοήσεις το μπέρδεμα και να του το εξηγήσεις..Η ανισότιμη εργασιακή σας σχέση φυσικά και κάνει μαντάρα την προσωπική..Ανασκουμπώσου και καλή επιτυχία!
2Κατερίνα,Το πρώτο πράγμα που σκέφθηκα - και το γράφω έτσι ακριβώς όπως το σκέφθηκα - είναι "σε πήρε υπάλληλο και στο σπίτι".Το δεύτερο "σε σπίτωσε", όχι με την έννοια ξέρεις ποια, αλλά με την έννοια ότι αντικειμενικά έχει τον έλεγχο της έδρας του. Άμα κάνεις παιδί, θα εξακολουθείς να εργάζεσαι, ή θα υποταχθείς πλήρως;Γιατί μετά δε θα μπορείς και να φύγεις εύκολα.
#5 καλά αυτό το "είναι άντρας και δεν τα σκέφτεται αυτά" μου ανέβασε το αίμα στο κεφάλι (περισσότερο από όταν η μάνα μου μου τη είχε πει μια μέρα που είδε τον άντρα μου να σφουγγαρίζει και μου είπε "καλά δε ντρέπεσαι να αφήνεις τον άντρα σου να σφουγγαρίζει?" και την πέταξα έξω από το σπιτι μου με τις κλωτσιές!!!)Jesus Christ Superstar πια!!!Λοιπόν φίλη, αν ο καλομαθημένος κανακάρης θέλει να φάει, ας μαγειρέψει-παραγγείλει delivery σουβλάκια. Αν πάλι όχι, ας μείνει νηστικός. Σου προτείνω να τον αφήσεις στο έλεος του μεγάλου μακαρονοτέρατος για κανέναν μήνα για να δεις τι θα κάνει. Πχ. δεν ασχολήθηκε με το τι θα φάτε? Σκασίλα σου. Φρόντισε εσυ ΜΟΝΟ για τον εαυτό σου κι ασε τον να μείνει νηστικός. Κι αν σου την πει, μην απαντήσεις. Απλώς βάλε τα γέλια. Δυνατά. Και μετά φύγε από το δωμάτιο.Κάντο σε όλα τα θέματα, και θα δεις τον πραγματικό λόγο για τον οποίο το αγόρι σου είναι έτσι.
Μπα, δεν θα ψάξει. Θα της πει, "μήπως έχεις μαζέψει τίποτα καταλόγους ντελίβερι για να μου φέρεις να δω"; Και μετά, "θα παραγγείλεις εσύ γιατί εγώ βαριέμαι;"
1Σημασία δεν έχει τι λέει η συνάδελφος, αλλά τι λέει η/ο σύντροφός σου, ο πατέρας του παιδιού σου κι ο εργοδότης σου.(Κι αυτούς δεν τους αναφέρεις πουθενά.)Αν τα φέρνετε βόλτα, όλα καλά...Η συνάδελφος έκανε την επιλογή της κι είναι φυσικό να την υποστηρίζει.Για να gets to you, σημαίνει ότι ζορίζεσαι, αν σου φταίει, λοιπόν, κάτι, ξανασκέψου αν τ' άλλα πρόσωπα στη ζωή σου κι εσύ συνεργάζεσθε ικανοποιητικά, και, βέβαια, αν πραγματικά ήθελες και μπορούσες να κάνεις παιδί στις συγκεκριμένες συνθήκες σου.De facto, ανεξάρτητα φύλου γονέα, το παιδί θέλει προτεραιότητα, είναι θέμα κατανομής της δουλειάς που πρέπει να τραβήξουν οι γονείς.Ξαναλέω πού είναι η/ο σύντροφός σου κι ο πατέρας του παιδιού σου στην επιλογή σου;(Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να' μαστε "βαρετοί μικροαστοί", αγαπητή suffragette.)
Ο σύντροφος, για τον οποίο ρωτάς δύο φορές, δεν νομίζω ότι σημαντική θέση στη συγκεκριμένη ειδκά επιλογή. Ο σύντροφος έχει λόγο, προφανώς, στην ίδια την απόφαση απόκτησης απογόνων. Επίσης, έχει όντως σημαντικό λόγο αν η μητέρα του ζητήσει να γίνει όντως stay-at-hom-mom. Θα πρέπει το άλλο πρόσωπο να συντηρεί όλη την οικογένεια, και φυσικά η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί ερήμην του. Δε νομίζω ότι έχει λόγο στο αν μια μητέρα θα συνεχίσει να δουλεύει. Το να διακόψει δηλαδή την καριέρα της τον αφορά καθαρά για οικονομικούς λόγους, αντιθέτως για να την συνεχίσει δεν νομίζω ότι χρειάζεται καν την έγκρισή του. Η γνώμη του έχει σημασία όσον αφορά το ίδιο το παιδί: Ποιες θα είναι δηλαδή οι επιλογές του ζευγαριού για την ανατροφή του (στήριξη από άλλους, νταντά, παιδικός κλπ.)Επίσης, η συνάδελφος δεν έχει -προς το παρόν- κάνει την επιλογή που υποστηρίζει. Προς τα παρόν δεν έχει κάνει καν παιδιά, πόσω μάλλον να είναι stay-at-home-mom. Απλά χώνεται εκεί που δεν την σπέρνουν.
Iris, 1. Η/ο σύντροφός της, και 2. ο πατέρας του παιδιού της. Μπορεί να' ναι διαφορετικά πρόσωπα, ακόμη και να' ναι "η" σύζυγος, ιδίου φύλου, δεδομένου ότι η 1 είναι κάτοικος εξωτερικού.Αυτή/αυτός που μαζί της/του θα μεγαλώνει το παιδί της, όπως κι ο φυσικός πατέρας, είναι το α και το ω, για να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον κι όλοι μαζί το παιδί, που απ' τη στιγμή που' ρχεται, για μένα πρέπει να μπαίνει πρώτο. Δύο caregivers είναι πιο εύκολο απ' έναν, κι εδώ ευτυχώς υπάρχουν τουλάχιστο δύο. Καταρχήν, βλέπουμε με ποιον πάμε να κάνουμε παιδί, κατά πόσο είναι διατεθειμένος ν' αναλάβει φροντίδες ο ίδιος, κατά πόσο θα συντρέχει οικονομικά. Μητέρες πλήρους απασχόλησης δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να' ναι όλες οι γυναίκες, εξαρτάται απ' την οικονομική επιφάνειά τους και, βέβαια, αυτήν της/του συζύγου ή και του πατέρα του παιδιού. Επίσης, θα μπορούσε η άλλη/ο άλλος να' ναι διατεθειμένη/ος να γίνει stay-at-home-mom/dad, ειδικά αν μιλάμε για εξωτερικό, κι αυτή έχει καλή καριέρα στα σκαριά, δε μου φαίνεται απίθανο. Η ουσία είναι ότι ο partner in child είναι τεράστιας σημασίας, διότι είτε βοηθά ικανά είτε όχι. This makes all the difference.Λόγο, με την έννοια της επιβολής, εννοείται ότι δεν έχει. Λόγο με την έννοια αν θα υποστηρίξει έμπρακτα τη μητέρα που θέλει να επιδιώξει να συνδυάσει μητρότητα και καριέρα έχει απόλυτο και στην πράξη, συχνά μάλιστα στην πράξη είναι που δεν υποστηρίζει, ενώ στη θεωρία δε θα' χε πρόβλημα, και καταλήγει η μητέρα να τρέχει και να μη φθάνει και να αισθάνεται ανεπαρκής στους πολλαπλούς ρόλους.Η διακοπή καριέρας της μητέρας δεν έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις στην οικογένεια, εγκαινιάζει ένα τελείως διαφορετικό οικογενειακό lifestyle, παραδοσιακό, συντηρητικό ίσως σκεφθεί κάποιος, γύρω απ' τη μάνα στο σπίτι και το παιδί/α(διότι υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια πλέον και για δεύτερο κλπ), με τα καλά του και τα κακά του.Έγκριση συζύγου, για να συνεχίσει την καριέρα της, με την έννοια της αρνητικής επιβολής, πάλι εννοείται πως δε χρειάζεται μία γυναίκα, πάλι, όμως, χρειάζεται συμφωνία και συνεργασία.Γενικά, το κλειδί είναι η/ο σύντροφος κι ο πατέρας, κατά πόσο είναι πράγματι συν-τροφός κι όχι κάποιος που θέλει να του κρατάς το σπίτι και τα παιδιά του(συγνώμη, σας).Στήριξη από άλλους, νταντά, παιδικός, νομίζω ότι αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα: είναι καλύτερα για μία γυναίκα(και για την ίδια, όχι μόνο για το παιδί) να μεγαλώνει η ίδια το παιδί της 24/7 κατά τα πρώτα, τουλάχιστο, χρόνια της ζωής του, ή όχι; Τι την κάνει να αισθάνεται καλύτερα; Υποθέτω ότι εκτός απ' τις ειδικές συνθήκες της είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας.Δεν μπορώ να ξέρω κατά πόσο η συνάδελφος είναι απλά bitch ή ίσως αλλάξει την επιλογή της στο μέλλον, όμως έχει επιλέξει αρνητικά, μη λες ότι δεν έκανε την επιλογή που υποστηρίζει, διότι η επιλογή που υποστηρίζει τίθεται διαζευκτικά, ή παιδί ή καριέρα, οι επιλογές είναι 3, αυτή επέλεξε καριέρα, δεν επέλεξε να συνδυάσει, είναι συνεπής στην επιλογή της ή ίσως επιλέγει να υποστηρίζει αυτό που έκανε, διότι δε βρήκε τις συννθήκες/τη/το σύντροφο που λέγαμε, για να προσπαθήσει το συνδυασμό. Οπότε δικαιούται - κι αυτή - να' χει άποψη, ας μην τη θεωρήσουμε ζιζάνιο, γυναίκα είναι κι αυτή και το ίδιο δίλημμα αντιμετώπισε.
Έχις δίκιο και κατάλαβα εξ αρχής για πιο λόγο άφησες χώρο για όλες τις υποθέσεις, απλώς θεώρησα αρκετά αυτονόητο ότι, εν προκειμένω, σύντροφος και βιολογικός πατέρας ταυτίζονται, κυρίως λόγω της στάσης της συναδέλφου: Αν ήξερε ότι υπάρχουν δύο γυναίκες σπίτι, γιατί να ρίξει όλο το βάρος για την κατ'οίκον ανατροφή του παιδιού σε εκείνην; Θα της έλεγε "μείνε σπίτι εσύ Ή η σύντροφός σου". Κάτι στην όλη παραδοσιακότητα της πρότασης μου βγάζει ότι ήξερε ως απευθύνεται σε "παραδοσιακή" οικογένεια. (Τώρα να είναι ο σύντροφος άντρας αλλά όχι βιολογικός πατέρας γίνεται, αλλά όταν παιδί είναι τόσο μικρό δεν είναι τόσο συχνό.) Όπως και να έχει, αν ο βιολογικός πατέρας δεν είναι καν ο παρών σύντροφος της μητέρας του πέφτει ακόμη λιγότερο λόγος για τις επαγγελματικές επιλογές της.
#1 Η πλάκα είναι ότι το παράπονό σου δεν είναι εν τέλει "από την ανάποδη". Το άλλο γράμμα αναφερόταν σε σχόλιο μητέρας προς άτεκνη, το τωρινό από άτεκνη προς μητέρα, κι όμως: Στο ένα η κοπέλα βρισκόταν υπόλογη που δεν ήταν μαμά, στο δεύτερο που ήταν μεν μαμά, αλλά όχι "αρκετά" μαμά! Το ίδιο αντιμετωπίζουν μητέρες που θεωρείται ότι δεν θήλασαν (αρκετά) ή έστειλαν το παιδί νωρίς στο σταθμό και πάει λέγοντας.Εννοείται υπάρχει και όντως αντίστροφης μορφής καταπίεση, αλλά η πρώτη παραμένη προεξάρχουσα. (Όπως, αντιστοίχως, οι αδύνατοι μπορεί να δέχονται μορφές body shaming, αλλά προς το παρόν η θέση τους δεν συγκρίνεται με των εύσωμων.)
#2 κι εμένα αυτό που μου χτύπησε πιο πολύ κι από το γεγονός ότι αυτός είναι ο εργοδότης σου (που σου δίνει 600 ευρώ καλά και μελετημένα), ήταν το ότι περιμένετε να κάνετε παιδί για να παντρευτείτε! Λοιπόν, αν ήταν νορμάλ ο τύπος και ήθελε πραγματικά ένα μέλλον, μια οικογένεια, μαζί σου θα έκανε τα εξής ακόλουθα: 1. θα φρόντιζε να σε εμπλέξει στην επιχείρησή του πιο ενεργά και όχι σαν απλή υπάλληλο και φυσικά όχι με μισθό 600 ευρώ. Γυναίκα του είσαι, έχεις εξίσου συμφέρον να λειτουργεί καλά η επιχείρηση και να φέρνει κέρδη. 2. θα αγοράζατε σπίτι μαζί. 3. θα παντρευόσασταν όταν αποφασίζατε ότι θέλετε να κάνετε παιδί και όχι αφού το κάνετε. 4. φυσικά και θα είχες άποψη για όλα στο σπίτι. και για τα έπιπλα και για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει.Ο άνθρωπος δεν θέλει μια σύντροφο. Μια υπηρέτρια θέλει με add-ons. Κι εσύ έχεις κάτσει και παίζεις αυτόν τον ρόλο μια χαρά παρόλλο που είναι απίστευτα υποτιμιτικός για σένα. Δεν το βλέπεις? Είσαι σίγουρη ότι θέλεις να κάνεις παιδί με έναν τέτοιο υπερ-παρτάκια?
#1 Δηλώνεις φεμινίστρια, open minded, φιλόδοξη, δημιουργική, αδικημένη και πολλά πολλά άλλα, αλλά τα υποτιμητικά καρφάκια σου δεξιά-αριστερά, τα ρίχνεις. Και να σου πω και κάτι; Ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του και έχεις κάθε δικαίωμα είτε να το ενστερνιστείς και να προβληματιστείς είτε να το αγνοήσεις και να ασχοληθείς με τα της ζωής σου. Το ότι πήρες μια κουβέντα, μιας γυναίκας, με διαφορετική καθημερινότητα και κοσμοθεωρία όπως είπε, και μπήκες στη διαδικασία να υπεραμυνθείς των επιλογών σου, που στην τελική δεν έχουν και πολλά κοινά με τις δικές της, δείχνει ότι κάποια ευαισθησία σου βρήκε αυτό το σχόλιο και σήκωσες άμυνες. Άποψη μου είναι, να μην ασχολείσαι με το τι λέει ο καθένας, έξω από το χορό...
Αγαπητή 2, ΕΙΣΑΙ φιλοξενούμενη και όχι, δεν θα γίνετε ζευγάρι. Ο τύπος έχει τη νοοτροπία "με τα λεφτά μου κανονίζω την κυρά μου" και μια χαρά τη 'φχαριστιέται τη σχέση εξουσίας μεταξύ σας, σιγά μην την αλλάξει. Για σκέψου, είναι 7 χρόνια μαζί σου, έχει δεχτεί να το "πάτε σοβαρά", αλλά δε θεώρησε αυτονόητο να σου προτείνει γάμο, παρά μόνο αν του ετοιμάσεις διάδοχο. Επειδή ήμουν κι εγώ σε τέτοιου είδους σχέση, σου λέω να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψη αυτό που σου λέει η Α,μπα; για τα μελλοντικά σου έξοδα. Η δική μου εμπειρία ήταν ότι όταν δεν είχα δικά μου χρήματα, το καλό παιδί μου έκανε έλεγχο στο πώς ξόδευα και το 2ευρω (κυριολεκτώ). Κι όταν τον χώρισα, η αντίδρασή του ήταν "και τι άλλο ήθελες πια από μένα, όλα πια σου τα είχα, με τα δώρα σου κτλ", θεωρούσε δηλαδή ότι εφόσον εκείνος έβαζε το χρήμα, με είχε δεμένη κι έπρεπε να είμαι και υπερ-ευχαριστημένη. Σήκω φύγε και βρες κάποιον για ισότιμη σχέση, διότι το πρόβλημα αυτό απλά δεν έχει λύση.
Βρε #1, αν ξέρεις ποια είσαι και τι θέλεις από τη ζωή, τι κάθεσαι και ασχολείσαι με το σχόλιο του καθενός? Και τι μπλέκεις τον φεμινισμό μέσα σε όλο αυτό? Καμιά σχέση.Η συνάδελφός σου μπορεί να σου είπε αυτή τη μπούρδα για 1000 λόγους, δικούς της. Γιατί ασοχλείαι?Κι επειδή πιστεύει κάποιος οτι ή πρέπει να είσαι full καρίερα ή full μανούλα-οικοκυρά, τι σημαίνει? Ότι είναι η παγγκόσμια αλήθεια? Σιγά. Εσύ είσαι και τα δύο. Όπως εκατομύρια γυναίκες στον πλανήτη. Φίλη μου ο κόσμος προχωράει μπροστά. Άσε τη συνάδελφό σου να ζεί εκεί πίσω στον προηγούμενο αιώνα, και κοίτα να δεις πως θα βγάλεις το assistant από το job description σου και πως θα κάνεις το παιδί σου έναν ικανό και σωστό ενήλικο άνθρωπο. ΣΟυ εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα.
Συννεφιά συμφωνώ με το σχόλιό σου. Πιστεύω όμως ότι μια νέα Μαμα που γυρνάει στη δουλειά έχει πολλές ενοχές από μόνη της για την όλη κατάσταση που βιώνει. "Τα κάνω σωστά; είμαι όσο ευδιάθετη πρέπει για το παιδί μου; με βλέπει αρκετά; πως θα χειριστώ τα νεύρα μου; ποτέ θα προλάβω να καθαρίσω; ποτέ θα κοιμηθώ σαν άνθρωπος επιτέλους; πως θα καταφέρω να μην έχω ενοχές παρόλο που ξέρω ότι όλα είναι φυσιολογικά όταν έχεις παιδί;...."Και πολλές άλλε σκέψεις που αν μια συνάδελφος-γιαγιά-αδερφή κτλ σου κάνει ένα σχόλιο είναι σαν να σου τσιμπάει τη μεγάλη αυτή φούσκα με όλες τις σκέψεις και να φεύγει. Άντε να τα μαζέψεις εσυ μετά πάλι...Αν μια γυναίκα έχει την προσωπικότητα και τις γνώσεις να απωθήσει τις ενοχές της, θα βρει το τρόπο να απαντήσει ή απλά να αγνοήσει τις οποιεσδήποτε "προχώ" ιδέες αυτών που είναι έξω από τον χορό.
Εκεί ακριβώς πρέπει να μπαίνει και ο νέος Μπαμπάς στο πλάνο και να μοιράζονται τις ευθύνες και τις ενοχές. Δε βλέπω ποτέ κανέναν να μιλάει για τις ενοχές του μπαμπά και για το μήπως δε θα έπρεπε να δουλέυει για να είναι με το παιδί του. Άχρηστος ο μπαμπάς από τη μία αλλά και ο τυπικός κουβαλητής από την άλλη. Τελικά αν 'η πιο δύσκολη και σουδαία δουλεία είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί', οπως λέει και το λαικό κλισέ, αλλά οι άντρες είναι πιο ικανοι γενικά (εξού και πρέπει αυτοί να δουλεύουν στη ζούγκλα του επαγγελματικού κόσμου, και να πληρώνονται περισσότερο) μήπως αυτοί θα έπρεπε να κάνουν τη δύσκολη δουλειά τελικά και τα κάνουμε λάθος τόσους αιώνες? Βλέπω μια αναντοιστιχία.
Οι μεν «μάνες» με φτύνουν εμένα την καριερίστα που δεν μαγειρεύω gluten free φρέσκα γεύματα. Οι δε «εγώ-παιδιά-δεν κάνω» με θεωρούν a priori βαρετή μικροαστή. Πόσο ταυτίζομαι βρε #1. Άσε που τις περισσότερες φορές σκέφτομαι ότι τελικά ούτε καλή μάνα είμαι ούτε καλή εργαζόμενη ούτε καλή σύντροφός ούτε ούτε....
#6 Συνομιλία με τον εραστή της:-Πώς κάνεις έτσι καλέ; Δες το σαν ανανέωση.-Οκ μάγκα μου, τότε θέλω να με "ανανεώνεις" καθημερινά..Συνομιλία με τον άντρα της:-Πού ήσουνα αγάπη μου;-Είχα πάει για ανανέωση..Υ.Γ. Τι να πω; ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ. Ή μάλλον ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ υπό το μηδέν...
Μα καθώς κοίταξε μία μέρα το ταβάνι που χε βάλει υγρασία, έπεσε πάνω στο στόμα της το πρώτο φιλί του!Έπειτα σκόνταψε στο τραπεζάκι του γραφείου κι έπεσε πάνω του - πολύ θέλει ο άθρωπος νομίζετε; - κι από τότε σκοντάφτει συχνά πυκνά παιδιά αυτά τα πράματα είν τυχαία και μπορεί να συμβούν στον καθένα!!Φίλη ο γάμος σου έχει πρόβλημα:/
#4 Νομίζω η Λένα το θέτει ήδη πολύ ευγενικά/διαλλακτικά. Αν αυτή τη συμπεριφορά την είχε γκόμενος, θα ήταν ήδη πάρα πολύ προβληματική. Αν την είχε μια 13χρονη θα ήταν προβληματική, αλλά θα το απέδιδα και στην ηλικία. Όταν την έχει άνθρωπος 33 ετών, για φιλική σχέση, χτυπάει η καμπάνα του καθεδρικού της Κολωνίας.
#2 Πάντα έβλεπα με στραβό μάτι ο ένας σύντροφος να εργάζεται στην επιχείρηση του άλλου. Χαλάει η δυναμική του ζευγαριού. Έχεις σκεφτεί να βρεις μια δουλειά αλλού, να είσαι πιο ανεξάρτητη;Από την άλλη, φαίνεται να υπάρχει ένα πιο βαθύ πρόβλημα από το εργοδότης-υπάλληλος. Ο φίλος σου φαίνεται να μην σε σέβεται και να μην σε υπολογίζει ως άνθρωπο. Δεν έχει καταλάβει πως πλέον δεν είναι το σπίτι του, ο καναπές του, το βάζο του, αλλά το σπίτι σας, ο καναπές σας, το βάζο σας. Πιθανολογώ πως αυτό ενισχύεται από την οικονομική σας σχέση αλλα δεν είναι η αιτία.Και μια παρατήρηση. 600 Ε είναι σαφώς λίγα χρήματα, αλλά στις μέρες μας περνάνε οικογένειες με αυτά τα χρήματα. Εσένα, χωρίς ουσιαστικά έξοδα, πώς σου δεν σου φτάνουν; Δεν λέω ότι είναι εύκολο, αλλά μήπως (σε περίπτωση που δεν μπορείς-ή δεν θέλεις- να βρεις άλλη δουλειά, με καλύτερα λεφτά) να προσπαθήσεις να τα διαχειρίζεσαι καλύτερα, συμβάλλοντας περισσότερο στα έξοδα του σπιτιού; Ίσως έτσι, αλλάξει και στάση ο σύντροφός σου (αν και το ξαναλέω, νομίζω τα χρήματα είναι η αφορμή και όχι η αιτία για τη συμπεριφορά του).
Έχεις δίκιο unknow, αυτό δεν το παρατήρησα. Αν η κοπέλα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα έξοδα του σούπερ μάρκετ, καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό των εξόδων του νοικοκυριού (εκτός κι αν ζουν σε έπαυλη, τους έρχεται το ρευμα 500Ε και η συντήρηση για το τζακούζι άλλα τόσα). Αυτό κάνει την στάση του συντρόφου της ακόμη χειρότερη. Και ξαναλέω: πιστεύω ότι το ποιος "φέρνει τα λεφτά στου σπίτι" είναι η αφορμή και όχι η αιτία για τέτοια συμπεριφορά.Προς την κοπέλα της ερώτησης: δεν μπορείς να αναλάβεις πιο ενεργό ρόλο στην επιχείρηση του συντρόφου σου και να εργάζεσαι εκεί ως συνεργάτης και όχι ως υπάλληλος; Δεν σου επιτρέπει αυτός κάτι τέτοιο ή εσύ δεν μπορείς ή φοβάσαι να αναλάβεις ευθύνες;
#4 Η φίλη σου έχει τρομερά θέματα ανωριμότητας, αυτοπεποίθησης και κτητικότητας. Οι φίλοι μας είναι για να μας στηρίζουν και να τους στηρίζουμε, για να περνάμε καλά και κυρίως να νιώθουμε άνετα. Αυτό που ζεις με τη φίλη σου δεν μοιάζει με φιλία αλλά με δυνάστευση. Προσωπικά αντίστοιχη φίλη με την οποία περνούσα τα ίδια, μου δημιουργούσε άγχος και στενοχώρια. Πλέον έχουμε τυπικές σχέσεις και να τερματιστεί η φιλία μας ήταν νομίζω η καλύτερη επιλογή και για τις δύο.
Αρκεί κι η #4 να μην παρουσιάζεται, άθελα της ή μη, ως καλύτερη φίλη-περισσότερο διαθέσιμη απ'ό,τι είναι πράγματι, ανεξάρτητα από τα θέματα (αντίληψης ή οτιδήποτε) που μπορεί να έχει κι ο κάθε άλλος.
#3 θα ήθελα έναν παλίκαρο, με γυμνασμένο σώμα, μορφωμένο και με ενδιαφέροντα.(τα ίδια έχω και εγώ και προσπαθώ άλλο τόσο να αποκτήσω και άλλα) Πηγή: www.lifo.grΑυτό μου χτύπησε και μένα στο μάτι.Λογικό να ψάχνει κανείς έναν άνθρωπο με ίδιες ποιότητες με τον εαυτό του και φυσικά ο καθένας θέτει προτεραιότητες στο τι θέλει. Αν θέλεις ένα δίμετρο, γυμνασμένο, με γεια, σου με χαρά σου! Αν θες έναν μορφωμένο με ενδιαφέροντα και πάλι κάλα κάνεις. Το να λες όμως ότι θες έναν τέλειο, παρουσιάζοντας τον εαυτό σου τέλειο, κάτι δείχνει. Δείχνει ότι δεν μπορείς να αξιολογήσεις σωστά το τι είναι σημαντικό για σένα. Άσε που πουθενά δεν μιλάς για το πως θες να είναι ο χαρακτήρας του, μόνο στο φαίνεσθαι μένεις (γιατί και η μόρφωση και τα ενδιαφέροντα,ως ένα σημείο είναι μέρος της εξωτερικής εικόνας του άλλου).Παρότι λοιπόν παρουσιάζεις τον εαυτό σου κελεπούρι, δείχνεις να ετοιμάζεσαι να "συμβιβαστείς" με έναν "μέτριο". Είσαι σίγουρη ότι αυτό δε θα σε οδηγήσει σε λίγο καιρό να υποτιμάς τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου και να σκέφτεσαι πώς εσύ μια όμορφη, γυμνασμένη,καλλιεργημένη με πτυχία κατέληξες δίπλα του;Κι εγώ σκεφτόμουν σαν κι εσένα κάποτε. Ξέρεις όμως τι κατάλαβα; Οι άνθρωποι μπορεί να μας εκπλήξουν.