Έρευνα δίνει ελπίδες για αποτελεσματική διακοπή του καπνίσματος

1

Δεν υπάρχει τίποτα πιο βασανιστικό για τον καπνιστή που έχει αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα, από το να εκτίθεται σε ένα περιβάλλον γεμάτο από αυτά που πρέπει οριστικά να ξεχάσει: καπνιστές, τσιγάρα, αναπτήρες. Διόρθωση - το χειρότερο γι' αυτού του είδους τον ευάλωτο καπνιστή, είναι ένα περιβάλλον γεμάτο ανθρώπους καπνίζουν, τη στιγμή που σ' εκείνον δεν επιτρέπεται να αγγίξει το πακέτο του. 

Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η παρατεταμένη έκθεση αυτού που προσπαθεί να διακόψει την επιβλαβή συνήθεια σ' ένα τέτοιο περιβάλλον, τον βοηθά στην προσπάθεια του να απεξαρτηθεί από τη νικοτίνη. Η τεχνική, γνωστή ως «θεραπεία εξάλειψης», εστιάζει ακριβώς στις κοινωνικές επαφές και συνήθειες που τελικά κατευθύνουν την εξάρτηση, με τρόπο τέτοιο που αναγκάζει τον (πρώην) καπνιστή να ξεμάθει αυτά που ήξερε.

Για την ακρίβεια, πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, απέδειξε ότι ύστερα από δύο τέτοιου είδους επαφές της μίας ώρας, οι άνθρωποι κάπνιζαν σαφώς λιγότερα τσιγάρα σε σύγκριση με γκρουπ ατόμων που ακολουθούσαν άλλου είδους θεραπεία. Δεν θεωρείται τεράστια πρόοδος η διαπίστωση, ωστόσο, σύμφωνα με τον Michael Saladin είναι μια καλή βάση, για όσους αναζητούν νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του εθισμού. 

Για τους καπνιστές, το περιβάλλον είναι από τους παράγοντες που κατά τη διάρκεια της μέρας πυροδοτούν χιλιάδες φορές την επιθυμία για να ανάψουν ακόμη ένα τσιγάρο. Η θέα του αναπτήρα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι αρκετή για να βγάλει κανείς το πακέτο ή για να τρέξει να αγοράσει ένα, ακόμη κι αν έχει ήδη μπει στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Πρόκειται, όμως, για αντιδράσεις σε ερεθίσματα που είναι πιο έντονες το πρώτο διάστημα της προσπάθειας. ο Saladin και η ομάδα του πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Όπως εξηγεί άλλωστε η θεραπεία του είναι σχεδιασμένη ώστε να αναβαθμίζει το περιεχόμενο της μνήμης.

Βάσει της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 88 εθελοντές, όλοι τους καπνιστές που σκόπευαν να κόψουν το τσιγάρο. Οι 44 από αυτούς καλούνταν να παρακολουθήσουν ένα σύντομο βίντεο που έδειχνε εικόνες καπνιστών, μόνο και μόνο για να ενεργοποιήσουν και στη συνέχεια να αποσταθεροποιήσουν τις μνήμες που σχετίζονταν με το κάπνισμα. Μετά από 10 λεπτά, οι ίδιοι έπρεπε να εκτεθούν σε περιβάλλον καπνιστού, με κόσμο που κάπνιζε τριγύρω, με βίντεο και εικόνες σχετικές με το κάπνισμα, ενώ τους δίνονταν να κρατήσουν τσιγάρα και αναπτήρα.  Στο δεύτερο γκρουπ ακολουθήθηκε περίπου η ίδια διαδικασία με τη μόνη διαφορά ότι το το βίντεο που αυτή τη φορά καλούνταν να παρακολουθήσουν οι εθελοντές έδειχνε ανθρώπους που έπλεναν πιάτα. Και οι δύο ομάδες συμμετείχαν σ' αυτή τη διαδικασία για δύο μέρες.

Μετά από ένα μήνα, η πρώτη ομάδα βρέθηκε να καπνίζει σαφώς μικρότερο αριθμό τσιγάρων (7 με 10 την ημέρα), σε σχέση με το γκρουπ που δεν είχε παρακολουθήσει τα βίντεο που σχετίζονταν με το κάπνισμα. Η δεύτερη ομάδα που δεν εκτέθηκε σε περιβάλλον καπνιστών δεν εμφάνισε καμία μείωση στον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζε. Τουναντίον, βάζοντας μάλιστα σε σκέψεις τους ειδικούς. 

Βέβαια, υπάρχουν και ειδικοί στην διακοπή του καπνίσματος, όπως ο καθηγητής Robert West, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου που θεωρεί ότι η ομάδα του Saladin έχει να κάνει με πολύ δύσκολους μηχανισμούς συνήθειας, που δεν αντιμετωπίζονται τόσο απλά, ενώ πιστεύει ότι τα αποτελέσματα θεραπείας με αγωγή που μπλοκάρει τη νικοτίνη προς τον εγκέφαλο είναι απείρως πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική. Όπως λέει, η αγωγή έχει 30% με 40% περισσότερες πιθανότητες να βοηθήσει κάποιον να κόψει το κάπνισμα μέσα σε έξι μήνες. Και ο λόγος, φυσικά, για αγωγή που περιέχει το Chantix, την εμπορική ονομασία της βαρενεκλίνης, που επιδρά στον εγκέφαλο ακριβώς στην περιοχή που επιδρά η νικοτίνη...

Με στοιχεία από Guardian 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Πολύ φοβάμαι, κρίνοντας εκ πείρας, πως όλα αυτά τα πειράματα είναι λίγο για τα πανηγύρια, καθώς μία λύση και μόνη υπάρχει για το κόψιμο του τσιγάρου: ΜΑΧΑΙΡΙ, μία και έξω. Όλα τα άλλα είναι τίποτε κατ' αποτέλεσμα, τα δοκίμασα και εγώ και κατέληγα να καπνίζω περισσότερο μέχρι που το έκοψα επειδή το σιχάθηκα πλήρως. ΥΓ: Δε με ενοχλούν οι γύρω μου που καπνίζουν, μάλλον καλό μου κάνουν γιατί μου θυμίζουν το ότι απεξαρτήθηκα από κάτι τόσο βλαβερό σε όλα.